Stad op zeven heuvels

Denkt u dan ook meteen aan Rome? Er zijn echter verrassend veel steden op zeven heuvels cq. bergen gebouwd. In deze blog gaan wij er een aantal langs. Mocht u vinden, dat er nog eentje (of misschien zelfs wel meer) in ons lijstje ontbreekt, laat het dan weten en dan zullen wij in een volgende blog hier uitgebreid aandacht aangeven.

Rome

Moet zeker al eerste vermeld worden, omdat deze de beroemdste is. Tot onze schaamte moeten wij bekennen, dat wij deze stad nog niet de nodige aandacht hebben gegeven. In deze blog hebben wij hiervoor niet genoeg ruimte, dus u mag raden waar onze blog volgende week over zal gaan.

Lissabon en Bergen (Noorwegen)

Voor wie al onze blogs heeft gelezen (of nog gaat teruglezen op onze website; voor Lissabon: https://atotzreizen.nl/stedentrip/ en Bergen: www.noorse-fjorden.nl ), weet dat Lissabon op zeven heuvels en Bergen zelfs op zeven bergen is gebouwd.

Maar er zijn er nog veel meer. In onze zoektocht beginnen wij dichtbij huis en komen daarbij op heel veel diverse plekken.

Nijmegen

Wij zeiden ‘dichtbij huis’, dus blijven nog even in Nederland. Nijmegen is gebouwd op zeven heuvels en dan hebben wij het niet over de Zevenheuvelenloop, die beroemd (of berucht is) door de Nijmeegse Vierdaagse. Deze telt niet mee, omdat dit buiten Nijmegen is.

Nijmegen is gebouwd op heuvels, die door de ijstijd zijn gevormd. Door het schuivend ijs werd er een stuwwal gevormd en het smeltwater zorgde voor dalen op de zandvlakte hiervan. Dit vormde de zeven heuvels.

Voor wie eens de heuvels af wil, volgt hier het rijtje:

Hessenberg (34 meter), waar vroeger het gelijknamig klooster stond
Honsberg (28 meter) met de Stevenskerk en de Grote Markt

St. Jansberg met de Commanderie (van de kloosterorde de Johannieters, die geleid werden door commandeurs)
Klokkenberg (29 meter)
St. Anthonius- of Geitenberg (34 meter)
St. Geertruidsberg (41 meter)

Stad op zeven heuvels, Vakantie met rolstoel

Bamberg

Ook onze Oosterburen hebben een 7 heuvelenstad: Bamberg. Dit van oorsprong vissersdorp aan de Regnitz is uitgegroeid tot een stad met veel historische bezienswaardigheden en leuke kleine straatjes met Middeleeuwse vakwerkhuizen. Bamberg wordt trouwens niet alleen het Italiaanse Bamberg genoemd, omdat het net als Rome op 7 heuvels is gebouwd, maar ook omdat het ‘Klein Venetië’ is door de huisjes op palen in het water aan de straat Fischerei.

Stad op zeven heuvels

Cagliari

Naast Rome is er in Italië nog (en misschien nog wel meer) een stad op 7 heuvels, namelijk Cagliari op Sardinië. De zeven heuvels met mooi klinkende namen zijn Castello, Colle San Michele, Colle di Bonaria, Monte Urpinu, Monte Claro, Tuvu Mannu en Tuvixeddu. De stad is echt een bezoek waard, maar houd er rekening mee, dat de straatjes door de heuvels steil zijn. Het oude centrum, ‘Castello’, is net de Middeleeuwen met nauwe straatjes en historische gebouwen, zoals de uitkijktorens ‘Torre di San Pancrazio’ en ‘Torre dell’Elefante’ uit de 14de eeuw of het 19e eeuwse ‘Bastione Saint Remy’. Als u de stad bezoekt, vergeet dan zeker de kathedraal niet en heel bijzonder de grotten en ondergrondse gangen.

Rolstoelvakantie Cagliari

Plovdiv

Nog steeds in Europa. Wij zijn nu in Bulgarije. Deze stad in Zuid-Bulgarije is ouder dan Rome. Het blijkt al bewoond te zijn vanaf zo’n 1000 jaar voor onze jaartelling en heeft sinds 1878 (toen Turkije door Rusland werd verslagen) de naam Plovdiv. De beroemde zeven heuvels (tepes genoemd) zijn helaas niet allemaal meer te vinden, nadat zo’n 100 jaar geleden de Markovo Tepe met de grond gelijk is gemaakt om plaats te maken voor uitbreiding van de stad. De oude stad van Plovdiv is een parel met sporen van de eeuwenlange samenlevingen, zoals het amfitheater, dat de Romeinse keizer Trajanus liet bouwen, de Oosters-orthodoxe St. Konstantin en Elena kerk, Sefardische Synagoge of de Ottomaanse Dzjoemaja Moskee, maar heeft ook een leuke moderne hippe wijk, Kapana Suburb.

Moskou

Ja, ook de Russische hoofdstad is op zeven heuvels gebouwd. Het hoogste punt van Moskou is Teplostanskaya, zo’n 255 meter. Een mooi uitzicht over Moskou heb je vanaf Vorobjovy Gory (Mussenheuvel), een heuvel en park. Moskou is zeker een bezoek waard en zal daarom ook vast een van onze blogs gaan vullen.

Reizen met rolstoel

Turkije

Heeft twee 7 heuvelensteden, die wij kort gaan bekijken, namelijk de hoofdstad Ankara en het zeer bekende Istanbul.

Istanbul

Het voormalige Constantinopel ligt ook op zeven heuvels met fantastische uitzichten. Op de beroemde heuvel, Eyüp ligt de beroemde Sultan-moskee en heb je een mooi uitzicht op de ‘Gouden Hoorn’. Dit is de natuurlijk inham van de Bosporus, die de stad in tweeën deelt, met de bekende Galatabrug. De Eyüp is te bereiken met de kabelbaan, waar je aankomt op het grote plateau (Pierre Loti) boven op de heuvel. Ook het beroemde Topkapipaleis ligt op een van de zeven heuvels. Ook deze stad heeft zoveel te bieden, dat wij hier zeker in een blog verder aandacht aan zullen geven.

Ankara

De minder bekende Turkse hoofdstad Ankara is ook op zeven heuvels gebouwd, waarvan het hart van de stad op de heuvel Anttepe ligt. Hier ligt ook het monumentale mausoleum van Mustafa Kemal Atatük, de oprichter van Turkije.

Amman

Na de Turkse volgt nu de Jordanese hoofdstad, als stad van zeven heuvels. Oorspronkelijk is de stad op zeven heuvels gebouwd, maar nu uitgegroeid over ruim negentien heuvels. De stad is een mix van een moderne stad met oudheden, zoals het  amfitheater uit de 2 eeuw n. Chr. aan de voet van de citadel, die op de Jebel al-Qala’a ligt. Amman is zeker een stad, die in een rondreis door Jordanië niet mag ontbreken.

Nu even nog kort naar Afrika.

Stad op zeven heuvels

Rolstoelvakantie met zorg

Kampala

de hoofdstad van Oeganda bij het Victoriameer. Ook hier weer zeven heuvels met Mengo, waar het Kabakapaleis staat en het gerechtshof. Ook de godsdienst is op de heuvels goed vertegenwoordigd, zoals de Kibulimoskee op Kibuli, de protestante kathedraal op Namirembe en de katholieke kathedraal op de Rubaga.

Vakantie met rolstoel

Fès (of Fez)

Een van de vier koningssteden van Marokko, naast Marrakech, Meknès en Rabat, waarvan Fez de oudste met smalle straatjes om te dwalen door de grootste medina ter wereld. De ‘voordeur’ van de medina is de Bab Bou Jeloud Poort op de plek, waar destijds (in 1913) de Fransen een gat in de stadsmuur hebben geslagen. Vanaf het fort op de Borj Nord heb je een mooi uitzicht over deze immense medina en zie je pas echt hoe groot het is.

Wij vonden dit een leuk rondje langs diverse steden met zeven thuisheuvels en gaan zeker enkele van deze steden wat uitgebreider bekijken. Volg daarom zeker onze blogs.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *