Stavanger

Stavanger, cruise met begeleiding

Stavanger is een prachtige oude stad met veel historie. We doen deze stad ook aan tijdens onze Vikingsage cruise. Een deel van de stad bestaat nog uit (gerestaureerde) oude houten huizen. Zeker de moeite waard om eens langs te lopen. Vroeger woonde hier de arbeiders die in de visfabriek werkte.

The Norwegian Canning Museum

Klein maar zeer authentiek museum met mooi overzicht van de conservenindustrie.

Het laat zien hoe honderd jaar geleden sardientjes werden verwerkt, gerookt en ingeblikt. Veel originele apparaten en gereedschappen. Er zijn vele voorbeelden van etiketten in diverse talen en er draait een van de eerste Noorse films over de conservenindustrie.

De conservenindustrie, tot in de jaren vijftig de belangrijkste industrie, is inmiddels geheel verdwenen. Alleen het museum herinnert nog aan de bloei van deze industrie.

Stavanger blikkenmuseum
stavanger-witte huisjes

In 1969 werd voor het eerst olie gevonden in de bodem van de Noordzee. Dit was het begin van een stormachtige ontwikkeling voor de stad Stavanger.  Noorwegen behoort tot de grootste olieproducenten ter wereld. De meeste buitenlandse oliebedrijven hebben hun Noorste vestiging in Stavanger. Ook StatoilHydro, het gedeeltelijk geprivatiseerde Noorse staatsbedrijf, heeft zijn hoofdkantoor in de stad. Meer weten over wat de olie betekend voor Stavanger? Bezoek het:

Norwegian Petroleum Museum

In het interactieve museum wordt onder andere verteld wat voor invloed olie heeft gehad en nog heeft op Noorwegen door middel van een goede, actuele film. Ook het materieel wat bij de winning van olie wordt gebruikt is terug te vinden in het museum -denk bijvoorbeeld aan schaalmodellen van boorplatformen. Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan de invloed van olie op de opwarming van de aarde.

Interactief dus heel geschikt voor kinderen en tieners.
Kortom is het museum dus zeker een bezoek waard.

Nog een museum die een bezoekje waard is:

Viking foto
Viking House

Altijd al willen weten hoe het zou zijn om een Viking te zijn? Dan is dit u kans.

Er wordt  een korte VR-film gedraaid die de saga van Harald Fairhair beschrijft en je zit in een nep Viking-sloep terwijl de film zich afspeelt via je VR-headset en koptelefoon. Hoewel het een korte ervaring is, zeker de moeite waard. Nadat de film is voltooid, is er de mogelijkheid om op de troon aan het einde van het schip te zitten en een replica Vikingzwaard vast te houden. Er is ook een kleine cadeauwinkel met goed geprijsde geschenken.

Het centrum van Stavanger is niet zo groot, maar met zeker de moeite waard. Een leuke winkelstraat en zeker ook de kerk.

Domkirke

De enige kathedraal van Noorwegen staat in Stavanger. De recent gerestaureerde oude kerk is al sinds 1300 in gebruik. Nu nog, de laatste keer dat wij in Stavanger waren, moesten we even wachten voordat de kerk weer open was voor toeristen. De kerk is een prachtige oude kerk. Zeker een bezoek waard als u (weer) eens een statig kerkgebouw wil bezoeken.

Stavanger_domkirke, rolstoelvakantie

Al de bovenstaande bezienswaardigheden zijn op loopafstand van de haven. Omdat er ook nog genoeg vele bezienswaardigheden zijn verder weg, gaan we zeker nog een blog maken over excursies vanuit Stavanger. Houd onze blog in de gaten.

Nieuwsgierig wanneer onze volgende Viksaga cruise is? 

Meer blog over cruise:

Oslo tijdens de vikingsaga cruise met zorg en begeleiding
Vikingsaga
Wat is een sloppenrol?
Sloepenrol
Cruise terminal Amsterdam, begin van een cruise met zorg
Passenger Terminal Amsterdam
Cruise met nederlands sprekende begeleiding
Dag op zee
Oostzee per cruise met zorg
Oostzee cruise
Foto Noorse Fjorden, zorgreis
Noorse Fjorden
Cruise met de rolstoel
Cruise iets voor mij?

Aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *