Cruise voor mensen met een beperking
Er is zoveel meer mogelijk dan de meeste mensen verwachten. Lees hier alles over cruise met een beperking.
Mensen met een beperking hoeven niet te denken dat een vakantie op een cruiseschip buiten hun bereik ligt. In feite biedt cruisen juist een fantastische gelegenheid om te reizen en de wereld te ontdekken, met name omdat de cruise-industrie zeer goed op de hoogte is van de benodigde aanpassingen en voorzieningen om passagiers met een beperking tegemoet te komen. Cruise voor mensen met een beperking is wellicht een van de beste opties voor een vakantie.
Het is lastig om een cruise te overtreffen als het gaat om toegankelijkheid vanwege de controle die cruisemaatschappijen hebben over de bouw en diensten op hun schepen. Cruiseschepen zijn relatief modern en kunnen daarom gemak en comfort bieden die elders niet vaak wordt gezien, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een resort dat mogelijk decennia geleden is gebouwd voordat toegankelijkheid een belangrijke overweging was. Maar als iemand met een beperking moet je nog steeds rekening houden met de dagelijkse activiteiten die voor de meeste mensen vanzelfsprekend zijn, vooral als je naar een onbekende plek zoals een cruiseschip gaat. Om deze reden hebben we de grote cruisemaatschappijen onderzocht en bieden we informatie over toegankelijkheidsproblemen om je te helpen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de informatie algemeen is en als je specifieke vragen hebt, kun je het beste rechtstreeks contact met ons opnemen.
De openbare ruimtes van een cruiseschip
Cruisemaatschappijen hebben veel inspanningen geleverd om hun schepen toegankelijker te maken voor passagiers met een beperking. Van aangepaste liften tot verlaagde balies voor Guest Services. Er zijn tal van voorzieningen die het voor gasten in een rolstoel of scootmobiel gemakkelijker maken om bijna overal op het schip te komen. Daarnaast hebben veel cruiseschepen automatische deuropeningen op openbare dekken en liften om passagiers van dek naar dek te brengen.
Rolstoelen en scootmobielen op een cruiseschip
Als je moeite hebt met het lopen van lange afstanden, wil je misschien een rolstoel gebruiken. De grote cruisemaatschappijen bieden je graag een stoel te leen tijdens het aan boord en van boord gaan van het schip, maar je moet een eigen rolstoel of scootmobiel meenemen als je er een wil tijdens jouw hele cruise.
Als je tijdens de cruise een rolstoel of scootmobiel wil, maar er nog geen hebt, kunt je er een huren bij verschillende aanbieders van hulpmiddelen of bij ons als je de cruise bij ons boekt.
Veel meer info over cruise met een rolstoel, rollator of scootmobiel vind je hier: Cruise met rolstoel of rollator.
Toegankelijke hutten
Om reizigers met beperkte mobiliteit tegemoet te komen, zijn de hutten aan boord van cruiseschepen die toegankelijk zijn, veel ruimer dan de standaardhutten en bevatten ze diverse functies die het reizen gemakkelijker maken. De deuropeningen van de meeste hutten zijn ongeveer 59 cm breed, maar de toegankelijke hutten hebben deuren die maar liefst 81 breed zijn. Deze hutten zijn speciaal ontworpen door de cruisemaatschappijen om ook in kleine ruimtes volledig toegankelijk te zijn.
Een ding om in gedachten te houden is dat de toegankelijke hutten beperkt zijn. Boek daarom, als je weet dat je een van deze hutten nodig hebt en niet flexibel bent met data, de cruise zo vroeg mogelijk voor de beste keuze.
De havens die de cruise onderweg aandoet
Het is waarschijnlijk dat het cruiseschip zowat elke speciale behoefte kan dekken die je zou kunnen hebben met een handicap. Aanloophavens zijn echter een ander verhaal. Over het algemeen zul je waarschijnlijk merken dat de meeste aanloophavens op zijn minst enkele problemen hebben voor mensen met een handicap. Van ongelijke straten tot weinig faciliteiten voor mensen met een handicap, veel aanloophavens zijn gewoon niet goed opgezet voor mensen met speciale behoeften. Dat wil niet zeggen dat je niet kunt gaan genieten. Het is gewoon meer een uitdaging dan het leven op het schip. Dat is echter niet overal het geval. Veel havens hebben grote havengebieden die speciaal zijn ontworpen om tegemoet te komen aan passagiers van cruiseschepen. In deze moderne gebieden zijn veel van de accommodaties (bijv. hellende gebieden voor rolstoelen, toegankelijke badkamers) beschikbaar.
Eenmaal buiten het havengebied is het verhaal echter anders. Als jouw cruise stopt op het privé-eiland van een cruisemaatschappij, dan heb je geluk. Zie deze eilanden als verlengstukken van het schip. Ze zijn ontworpen met het oog op toegankelijkheid. Dit omvat alles van strandrolstoelen tot goede paden tot transportdiensten om mensen met mobiliteitsproblemen rond het eiland te krijgen, evenals toegankelijke faciliteiten.
Tenderen
Een ander ding om te overwegen is hoe je daadwerkelijk in een haven komt. De meeste havens hebben pieren. Het schip meert langszij en passagiers stappen gewoon uit en gaan de haven in. Maar een handvol havens gebruiken tenders om naar de haven te komen.
Bij het gebruik van een tender gaan passagiers van het schip op een kleinere boot om de haven in te gaan. Voor mensen met mobiliteitsproblemen of met een rolstoel kan dit een grotere uitdaging zijn, vooral als het niet windstil is.
Excursies aan wal
Een van de hoogtepunten van een cruise is het verkennen van nieuwe havens en eventueel deelnemen aan excursies. Hoewel sommige excursies misschien niet geschikt zijn voor gasten met een beperking, biedt de diverse mix van activiteiten voor elk wat wils. Het is belangrijk om te weten dat cruisemaatschappijen beschrijvingen van excursies hebben, inclusief informatie over de intensiteit en eventuele een rolstoelsymbool voor toegankelijkheid. Als er geen rolstoelsymbool is, betekent dit niet automatisch dat de excursie niet geschikt is voor rolstoelgebruikers. Om er zeker van te zijn, raden wij aan om contact op te nemen met het personeel van de excursieboeking aan boord van het schip. Zij kunnen uit eerste hand informatie geven over de beschikbare opties, afhankelijk van jouw mobiliteit.
Wil je jouw excursies liever vooruit boeken? Of heb je specifieke wensen? Neem dan contact met ons op.
Hulphond op een cruise
In de meeste gevallen staan cruisemaatschappijen passagiers toe om een hulphond mee te nemen aan boord van hun schepen. Het is echter belangrijk om op te merken dat er beperkingen zijn. Volgens de definities van de cruisemaatschappijen zijn hulphonden honden die speciaal zijn opgeleid om te helpen bij een handicap-gerelateerde behoefte. Ze moeten alle huidige vaccinaties hebben en passagiers moeten zelf uitzoeken welke vaccinaties vereist zijn voor dieren in elk havenland. Als er geen bewijs is van deze vaccinaties, is de kans groot dat het dier niet van boord mag.
Neem voor specifieke vragen of informatie over toegang tot delen van het schip met een hulphond contact op met de cruisemaatschappij. Verwacht niet dat de cruisemaatschappijen voedsel of zorg leveren voor het dier, en als je zonder jouw hond aan land wilt gaan, je zelf ervoor moet zorgen dat het dier niet onbeheerd achterblijft. Het is raadzaam om ruim van tevoren contact op te nemen met de cruisemaatschappij om hen op de hoogte te stellen van de noodzaak van een hulphond. De meeste cruisemaatschappijen kunnen zelfs een “hulpgebied” bieden voor het dier om als toilet op het schip te gebruiken.
Medicijnen meenemen op een cruise
Het kan een ongemakkelijk gevoel geven om ladingen medicijnen door een veiligheidscontrolepunt te moeten nemen. Er is gewoon iets aan het dragen van pillen dat voelt alsof je om problemen vraagt. Het goede nieuws is dat cruisemaatschappijen gewend zijn om mensen met medicijnen in grote hoeveelheden te zien inchecken.
Het beste idee is om jouw voorgeschreven medicijnen in hun originele verpakking mee te nemen. Op die manier is er geen probleem met het identificeren van medicijnen en de contactgegevens van jouw apotheek staan direct op de verpakking als iemand het recept in twijfel trekt. In de praktijk veroorzaakt medicatie zelden een probleem.
Het is slim om je medicatie altijd mee te nemen in je handbagage. En om een vertaling van je medicijnoverzicht mee te nemen. (in de voertaal van de cruisemaatschappij)
Dieet/ voedselallergieën tijdens een cruise
Een van de grootste voordelen van cruisen is het eten. Natuurlijk, als je speciale dieetbehoeften hebt, kan het ook een gebied zijn dat wat zorgen veroorzaakt. Dat hoeft gelukkig niet zo te zijn.
De cruisemaatschappijen zijn meestal uiterst meegaand voor jouw dieetbehoeften. De cruisemaatschappijen kunnen voorzien in de volgende speciale dieetbehoeften: vegetarisch, cholesterolarm, vetarm, koolhydraatarm, suikerarm en glutenvrij.
Voor de meeste dieetbehoeften hoef je de cruisemaatschappij niet eens van tevoren te waarschuwen. Het beste wat je kunt doen, is naar het restaurant gaan en jouw ober op de hoogte stellen van jouw behoeften. Ze kunnen helpen bij het beantwoorden van vragen en suggesties doen voor maaltijden op basis van jouw dieetbeperkingen. Voor maaltijden buiten het grote restaurant moet je zelf goed opletten.
Als je een restrictief dieet hebt, is het een goed idee om de cruisemaatschappij dit ten minste twee weken voordat je vertrekt op de hoogte te stellen, zodat ze zich kunnen voorbereiden. Het goede nieuws is dat modern cruisen zowat elke beperking kan dekken die je hebt.
Slechtziendheid
De moderne cruiseschepen zijn allemaal uitgerust met brailleborden op het hele schip. Dit omvat liften en bordjes in de hut. Ook zullen veel cruisemaatschappijen oriëntatietours van het schip en grote menu’s aanbieden.
Tips voor cruisen met een handicap
Het is duidelijk dat er veel is om te overwegen bij het cruisen met een handicap, maar het goede nieuws is dat cruisemaatschappijen extreem meegaand zijn.
Boek jouw cruise vroeg
Hoewel cruisemaatschappijen hun uiterste best doen om toegankelijke functies aan te bieden, zijn ze beperkt in het aantal toegankelijke hutten op het schip. En als ze weg zijn, zijn ze weg. Om die reden is het een goed idee om jouw cruise zo vroeg mogelijk te boeken als je een toegankelijke hut nodig hebt. Lees ook een onze blog: Wat is de beste tijd om een cruise te boeken.
Zoek je een cruise waarbij ook zorg/begeleiding geboden kan worden? Kijk dan bij: Cruise met zorg.
Zoek je alleen een cruise? Kijk dan bij: Cruise only
Alle informatie die we hebben geschreven over cruise vind je hier: Toegankelijk cruise