Openluchtmuseum Arnhem

Ontdek het Openluchtmuseum in Arnhem: Een dagje terug in de tijd

Heb je zin in een leuk en leerzaam dagje uit? Zet dan het Openluchtmuseum in Arnhem op je lijstje! Hier stap je letterlijk de geschiedenis in. Geen saaie boeken of droge feiten, maar levendige verhalen, oude gebouwen en ambachten die tot leven komen. Klinkt als een reis terug in de tijd, toch? Laten we je meenemen!

Wat is het Openluchtmuseum?

Het Openluchtmuseum in Arnhem is geen gewoon museum. In plaats van schilderijen aan de muur vind je hier een compleet dorp vol historische gebouwen, van oude boerderijen tot molens en zelfs een oude tram. Dit is een plek waar je de Nederlandse geschiedenis kunt voelen, proeven en beleven. Het is alsof je door een levend geschiedenisboek wandelt!


Wat kun je doen in het Openluchtmuseum?

  1. Stap in een echte tram
    Wil je de benen even rust geven? Spring dan op een ouderwetse tram die je door het park rijdt. Zo mis je niets van alle pracht en praal.

  2. Proef geschiedenis
    Heb je honger gekregen van al dat rondlopen? Proef dan authentieke gerechten uit grootmoeders tijd. Wat dacht je van versgebakken brood uit een oude houtoven of een pannenkoek zoals oma die maakte?

  3. Leer oude ambachten
    Zie hoe vroeger brood werd gebakken, wol werd gesponnen of touw werd gedraaid. En ja, vaak mag je zelf ook even meehelpen!

  4. Ga terug naar school
    Neem plaats in een ouderwets klaslokaal en ervaar hoe streng de meesters vroeger waren. Leuk om te vergelijken met hoe het nu op school gaat!

Leuk voor jong en oud

Het Openluchtmuseum is een perfecte plek voor het hele gezin. Kinderen kunnen rondrennen, spelen en leren zonder dat ze het doorhebben. Voor volwassenen is het een nostalgische trip vol herkenning. Weet je nog hoe je opa vroeger vertelde over de kolenkachel? Hier zie je én voel je hoe dat was.

Rolstoeltoegankelijkheid

Het Nederlands Openluchtmuseum is grotendeels toegankelijk voor rolstoelgebruikers, inclusief de historische gebouwen. Houd er rekening mee dat het terrein heuvelachtig is en sommige paden onverhard zijn, wat bij regen het bereiken van bepaalde plekken kan bemoeilijken. Bij droog weer is bijna het gehele park toegankelijk.

Alle horecagelegenheden, met uitzondering van de poffertjeskraam, zijn goed toegankelijk voor rolstoelen. In enkele historische gebouwen zijn bovenverdiepingen (zoals de Stellingmolen en de Watersnoodwoning) niet bereikbaar met een rolstoel.

Niet-zichtbare beperkingen

Het museum is aangesloten bij het Hidden Disabilities Sunflower-netwerk. Bezoekers met een verborgen beperking kunnen vrijwillig een Sunflower-keycord dragen om te laten zien dat ze mogelijk extra hulp, begrip of tijd nodig hebben.

Liften

Er zijn twee liften beschikbaar: één in het Entreegebouw bij de Canon van Nederland en één in de panden aan de Westerstraat.


Parkeren en rolstoelen lenen

Het parkeerterrein biedt 14 gereserveerde plaatsen voor bezoekers met een beperking. Taxi’s kunnen tot aan de ingang rijden. Uitrijkaarten zijn verkrijgbaar bij de kassa.

Voor bezoekers die slecht ter been zijn, zijn er rolstoelen te leen op het parkeerterrein. Dit werkt via een muntensysteem met een borg van €1,-. Reserveren is niet mogelijk. Tip: neem een eigen kussen mee voor extra comfort.

Historische tram

De museumtrams zijn deels geschikt voor rolstoelgebruikers. Houd rekening met de volgende punten:

  • De maximale afmetingen voor rolstoelen en scootmobielen zijn 120×80 cm.
  • De tramconducteur beslist ter plaatse of een rolstoel kan worden meegenomen.
  • Alle tramhaltes zijn rolstoelvriendelijk.
  • Van mei tot en met september rijdt een speciale bijwagen voor rolstoelen, met plek voor maximaal 8 rolstoelen.

Toiletten

Het museum beschikt over meerdere aangepaste toiletten op strategische locaties:

  • Toiletboerderij (parkeerplaats)
  • Entreegebouw
  • Aula (bij tramhalte ‘Landgoed’)
  • Stoomzuivelfabriek Freia (tramhalte ‘Platteland’)
  • Loods Goes
  • Molukse Barak
  • Café Budel
  • Kindererf
  • Restaurant de Kasteelboerderij
  • Herberg de Hanekamp

Advies over routes

Start je bezoek met een tramrit naar tramhalte ‘Landgoed’ om de stijgende hellingen te vermijden. Bij een bezoek aan ‘Lint’ of Stoomzuivelfabriek ‘Freia’ is het handig om vanaf tramhalte ‘Entree’ de tram te nemen.

Vermijd het pad tussen het Tolhuisje uit Midlaren, de Stellingmolen en de Papiermolen. Ook het pad vanaf Boerderij Varik naar Boerderij Giethoorn raden we af. Kies in plaats daarvan de route naar Boerderij Hoogmade en de houten loopbrug richting de Kasteelboerderij.

Betalen

Het museum accepteert betalingen via (mobiele) betaalautomaten bij alle horecalocaties, de museumwinkel en de kaartverkoop.

Honden

Hulp- en geleidehonden zijn overal in het museum welkom. Meld je hulp- of geleidehond aan bij de informatiebalie bij binnenkomst.

Andere honden zijn toegestaan in het park, mits aangelijnd. Ze mogen niet in tentoonstellingsruimten of museale gebouwen komen, maar wel aangelijnd in horecalocaties.

Begeleiding

Bezoekers die niet zelfstandig het museum kunnen bezoeken, mogen gratis één begeleider meenemen.

Meer toegankelijke dagjes uit in Gelderland vind je op Toegankelijk dagje uit in Gelderland

Wil je op de hoogte blijven van onze tips en laatste nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):