Parijs omslag

Toegankelijk Parijs

Parijs, de stad van de liefde, maar ook van de gezelligheid en cultuur. Voor velen een leuke bestemming voor een weekendje of een paar daagjes weg, maar als reizen niet meer zo vanzelf sprekend is: ‘Hoe leuk is Parijs dan?’ Parijs kennen wij natuurlijk ook van de straatjes met kinderkopjes, maar dat is een klein deel van Parijs. Parijs is voor een rolstoel toegankelijker dan je denkt. In deze blog proberen wij jullie dit te laten zien.

Hoe bereikbaar is Parijs?

Maar om Parijs te kunnen bekijken, moeten wij er eerst heen. Dit kan op verschillende manieren. Natuurlijk per auto, maar dat is niet vaak de handigste manier gezien de onbekendheid van de stad, het drukke verkeer en de beperkte parkeermogelijkheden en vaak hoge parkeerkosten. Mocht je toch met de auto willen, zorg dan dat je in bezit bent van een Europese gehandicaptenkaart (meer informatie hierover vind je op https://www.anwb.nl/verkeer/buitenland/europese-gehandicaptenkaart/europese-gehandicapten-parkeerkaart )

Een van de handigste manieren (en ook nog duurzamer) om naar de Franse hoofdstad te gaan, is de trein. Dagelijks vertrekken vanuit Nederland meerdere Thalys-treinen naar Parijs Gare du Nord. Het is een rechtstreekse verbinding vanaf Amsterdam (ca. 3,5 uur tot Parijs) met opstapplaatsen Schiphol, Rotterdam CS, Antwerpen CS en Brussel Zuid. Ook met een elektrische rolstoel kan je met de trein mee.

En natuurlijk is het vliegtuig ook een optie. Houd er wel rekening mee, dat je nog (openbaar) vervoer nodig hebt om in de stad te komen. De rit duurt gauw 30 tot 45 minuten.

En dan ben je in Parijs.

In Parijs zijn diverse rolstoeltoegankelijk accommodatie. De keuze wordt hierbij bepaald door je behoeftes en budget. Kijk hier voor aangepaste accommodaties.
Dan ben je in Parijs, heb je een leuk hotel en hoe nu verder?
Er zijn diverse vormen van openbaar vervoer. Natuurlijk zijn er ook (aangepaste) taxi’s, maar uiteraard is dit veel duurder dan de uitdaging van het openbaar vervoer.

De metro is voor veel reizigers de beste manier om Parijs te verkennen. Echter alleen metrolijn 14 is toegankelijk, dus niet de beste manier wanneer je minder mobiel bent. Dan gaan wij voor de tram of bus. Eigenlijk veel leuker, want dan zie je meteen wat van de stad.

Tram 1,2 en 3 hebben allemaal een gelijkvloerse instap en zowel de bus als RER-trein is rolstoeltoegankelijk. Bijna alle bussen in Parijs hebben rolstoelhellingen. 
Parijs verkennen is dus heel goed mogelijk.

Parijs rolstoeltoegankelijkheid – Pluspunten

Weinig heuvels  – Niet elektrische rolstoelgebruikers zullen genieten van het feit dat Parijs redelijk vlak is. De grootste uitzonderingen zijn het gebied rond de Sacre Coeur en nabij het Panthéon. In deze gebieden kunnen rolstoelgebruikers en andere bezoekers met een mobiliteitsbeperking moeilijkheden ondervinden.

Gladde trottoirs  – De meeste trottoirs in Parijs zijn glad en zonder kasseien Dit geldt met name op de rechteroever bij het Louvre en op de Champs-Elysées. De grootste concentratie van kasseien is te vinden op de linkeroever bij het Panthéon en het Quartier Latin (een wijk in het 5e en 6e arrondissement van Parijs).

Toegankelijkheid bij de belangrijkste toeristische attracties  – De meest populaire attracties (het Musée du Louvre, de Eiffeltoren en de Notre Dame) zijn over het algemeen rolstoeltoegankelijk. De rolstoeltoegankelijk toegang tot het Louvre  is mogelijk door de lift bij de Pyramide te nemen naar het loket. De noordelijke poot van de Eiffeltoren heeft een lift die rolstoeltoeristen kunnen gebruiken. De Notre Dame heeft een kleine halve trede bij de uitgang die de meest toegankelijke ingang biedt voor rolstoelgebruikers.

Toegankelijke boottochten en bustochten zijn beschikbaar  – Hoewel de meeste paden naar de rivier de Seine trappen bevatten, zijn er hellingen in de buurt van enkele aanlegsteigers die rolstoelgebruikers kunnen gebruiken. Sommige bustours hebben ook bussen met rolstoeltoegankelijke opritten voor rolstoelgebruikende toeristen.

Parijs, rolstoelvakantie
Parijs met de rolstoel

Parijs rolstoeltoegankelijkheid – Uitdagingen

Toegankelijkheidskenmerken in 19e-eeuwse gebouwen  – Parijzenaren zijn trots op het uiterlijk van hun stad en hebben hun 19e-eeuwse gebouwen zowel op de linkeroever als op de rechteroever bewaard. De historische gebouwen in Parijs, waaronder veel hotels en restaurants, hebben vaak een trap of twee bij de ingang.

Parijs Metro voor rolstoelgebruikers  – Er zijn maar een paar toegankelijke metro-(metro)stations in Parijs. Degenen die toegankelijk zijn, zijn niet erg handig om tussen de toeristische bezienswaardigheden te komen. 

Toeristische attracties zijn verspreid  – Veel van de toeristische attracties in Parijs liggen niet op loopafstand van elkaar. Ten minste 3 km scheidt de Sacre Cœur in het noorden, de Notre Dame in het oosten en de Eiffeltoren in het westen.

Toegang voor gehandicapten bij toeristische attracties in Parijs  – Toegankelijkheid bij toeristische attracties in Parijs  schiet tekort in vergelijking met andere steden in Europa. Verschillende musea en kerken zijn niet volledig aangepast om aan de basisnormen voor toegankelijkheid te voldoen. Een voorbeeld is het Marmottan Monet Museum waar rolstoelgebruikers moeten overstappen op een draagbare stoel omdat de  lift te klein is voor rolstoelen. Toeristische attracties die niet rolstoeltoegankelijk zijn of waarvoor een alternatieve toegankelijke ingang nodig is, zijn onder meer de Sacre Coeur, de kerk Sainte-Chapelle, de Arc de Triomphe, het Panthéon, het Carnavalet Museum en het Cluny Museum. Delen van het Louvre, zoals het gebied rond het standbeeld van de gevleugelde overwinning hebben trappen om ze te bereiken.

Scootmobielen op bussen in Parijs  – Hoewel de meeste gebruikers van een scootmobiel geen problemen hebben met het gebruik van de bussen, kan een chauffeur je soms vertellen dat ze niet zijn toegestaan. Frans spreken kan helpen, maar als u geen Franstalig bent, moet u een back-upplan hebben om een ​​rolstoeltoegankelijke taxi te bellen om uw bestemming te bereiken.

 

Wat gaan wij doen in Parijs?

Ja, dat is natuurlijk afhankelijk van wat je leuk vindt. Hou je van winkelen, ga dan zeker naar Lafayatte (zeer goed toegankelijk), prachtig gebouw met een grote koepel aan de winkelstraat Boulevard Hausmann of natuurlijk naar de Avenue des Champs-Élysées. Wanneer je daar toch bent, bekijk dan ook even de Arc de Triomphe (helaas is het gebouw zelf niet rolstoeltoegankelijk).

Maar we komen niet alleen voor het winkelen, dus wat kunnen wij nog meer aan toegankelijk moois bezoeken? Wat dacht je van de Eiffeltoren?

Eiffeltoren

De derde verdieping is niet toegankelijk, maar met de lift kan je tot de eerst en tweede verdieping, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over Parijs. Er is een aparte ingang voor de rolstoel.

Sacré–Cœur

Van het ene hoge punt naar het andere. Montmartre, waar deze mooie witte basiliek op een heuvel ligt, is bereikbaar met een rolstoeltoegankelijke kabelbaan. Montmartre is niet erg geschikt voor een wandeling door de straatjes door de kinderkopjes, maar de Sacré–Coeur is via de achterzijde rolstoeltoegankelijk. 

Toegankelijk Parijs

Parijs rolstoeltoegankelijk

Île de la Cité

Het eiland, waar Parijs is ontstaan. Zeker een bezoek waard en ook goed te doen. Hier natuurlijk ook even langs de Notre Dame, waarvan voor de brand meer dan twee derde rolstoeltoegankelijk (schip, zijbeuken en dwarsbeuk van de kerk) was. Nu is het alleen kijken hoe ver ze zijn met de herbouw van deze mooie kerk zijn. Er staat hier nog een mooie kerk, eigenlijk kapel: Sainte-Chapelle met mooie gebrandschilderde ramen. Het is rolstoeltoegankelijk, maar moet tevoren gereserveerd worden, want er mogen maar maximaal 2 rolstoelen per verdieping. De benedenkapel is via een helling van 10% en de bovenkapel via een lift voor een rolstoel met een breedte van maximaal 60 cm.

Mocht je nog meer musea willen bewonderen, dan is het handig om te weten, dat Musée d’Orsay, kunstmuseum in het voormalige Gare d’Orsay, Musée de l’Armée, het legermuseum in de Cathédrale de Saint-Louis-des-Invalides, onderdeel van het Hôtel des Invalides en Centre Georges Pompidou (centrum voor moderne kunst) rolstoeltoegankelijk zijn.

Parijs vanaf het water

Ook een rondvaart over de Seine is met een rolstoel mogelijk. Dit kan bij Bateaux Mouches, die vertrekt vanaf Port de la Conférence/Pont de l’Alma. De rondvaart duurt circa 1 uur.

Relaxmoment in Parijs

Parijs is overwelmend en dan is een rustmoment altijd goed. Ga dan naar de Jardin des Tuileries (oftewel de Tuilerieën). Deze tuinen zijn een verbinding tussen het Place de la Concorde en het Louvre. Goed toegankelijk en heerlijk om even te relaxen.

Nog wat tips van ons:

  1. Kies Eiffeltoren in plaats van Arc de Triomphe

Een bezoek aan de Arc de Triomphe is alleen mogelijk via een lange tunnel met veel trappen die onder de rotonde Charles de Gaulle Etoile door lopen. Er is geen lift om de tunnel te bereiken. Als je Parijs goed vanuit de lucht wilt zien, is de Eiffeltoren de betere keuze.

       2. Gebruik de noordelijke poot van de Eiffeltoren

Mindervalide bezoekers van de Eiffeltoren  kunnen het op één na hoogste platform bereiken met de lift. Je hoeft niet in de rij te wachten. Zoek een van de medewerkers bij de uitgang in de noordelijke poot van de toren en zij zullen je naar de lift begeleiden.

Rolstoeltoegankelijk Parijs

Toegankelijk Parijs

          3. Gebruik de alternatieve ingang bij Sainte-Chapelle

Hoewel de Notre Dame veel bekender is, is de nabijgelegen Sainte-Chapelle zeker ook een bezoek waard. Het enige overgebleven gebouw van het Capetiaanse paleis, de Sainte-Chapelle-kerk, heeft prachtige glas-in-loodramen in de bovenste kapel. De hoofdingang van Sainte-Chapelle heeft trappen, dus u moet een alternatieve ingang 1 blok naar het noorden gebruiken op de Boulevard Saint-Michel ( route van 500 meter  tussen Notre Dame en Sainte-Chapelle, rechts weergegeven ).

          4. Neem de bustour op dezelfde dag dat je de Notre Dame en Sainte-Chapelle bezoekt

De toegankelijke hop on hop off bustours in Parijs beginnen en stoppen voor de Notre Dame-kathedraal. Een goed idee is om de bustour voor de Notre Dame te nemen, het hele circuit te rijden en vervolgens de Notre Dame en de nabijgelegen Saint-Chapelle-kerk te bezoeken. Tijdens de tour kan je er op elke stop uit, ook met een rolstoel.

          5. Zie Parijs vanaf het water

 Een boottocht op de rivier de Seine is een uitstekende manier om de stad te zien. Dagritten duren 1 uur en 15 minuten. Voor een echte traktatie, overweeg een dinercruise van 2 uur te maken, compleet met een gastronomisch Frans menu. Geniet van de zonsondergang, de kleuren en het landschap bij zonsondergang zorgen voor enkele van de meest optimale fotomomenten.

          6. Bezoek het Rodin Museum en Hotel des Invalides op dezelfde dag  

De ingang van het Hotel des Invalides (met het Legermuseum en het Graf van Napoleon) en de ingang van het Rodin Museum zijn gescheiden door 500 meter vlakke grond. Door ze beide te bezoeken, wordt het een geweldige dag.

          7. Ga vooraan in de rij bij de Louvre-piramide

De rijen bij het Louvre  kunnen enorm zijn, vooral in het hoogseizoen. Rolstoelgebruikers en gebruikers van een scootmobiel kunnen vooraan in de rij staan ​​om met de unieke lift naar de lobby te rijden.

          8. Maak een uitstapje naar Versailles 

Het paleis van Versailles en de prachtige tuinen erachter zijn enkele van de beste bezienswaardigheden die (rolstoel gebruikende) toeristen  kunnen bezoeken. Hoewel het wat tijd kost om naar de buitenwijk van Versailles te gaan, is het de moeite waard voor iedereen die iets langer in Parijs verblijft.

          9. Breng wat tijd door in de parken van Parijs

De Jardin du Luxembourg, de Tuileries-tuinen en de tuinen van het paleis van Versailles zijn allemaal geweldige plekken om een ​​pauze te nemen van uw dagen vol bezienswaardigheden. De toegang voor toeristen met een mobiliteitsbeperking is in alle tuinen is goed met harde, vlakke paden.

          10. Neem een ​​taxi naar Sacre Coeur  

Sacre Coeur ligt op de top van een grote heuvel in de Montmartre. Het is moeilijk te bereiken met een toegankelijke bus en het omhoog duwen in een rolstoel zou een uitputtende inspanning zijn. De gemakkelijkst toegankelijke reis naar de  Sacre Coeur in Parijs is per taxi. 

          11. Ken een paar Franse toegankelijkheidszinnen 

Bij sommige toeristische attracties in Parijs moet u mogelijk in het Frans communiceren om toegang te krijgen tot de toegankelijke ingang. Een voorbeeld is de intercom bij de Sacre Couer-basiliek.

Voorbeelden:
Spreek je Engels? – Parlez vous anglais?
Kun je me helpen? – Pouvez-vous m’aider?
Waar is de lift? – Où est l’ascenseur?
Is er een ingang zonder trappen? – Y a-t-il une entrée sans escalier?
Is er een invalidetoilet? – Y a-t-il des toilettes pour handicapés ?
Hoeveel kost het? – Combien coûte?
Ik begrijp het niet – Je ne comprends pas
Dank u – Merci
Pardon – Excusez-moi
Sorry – Désolé

Met je telefoon kun je je tegenwoordig ook redelijk verstaanbaar maken.

Je ziet genoeg te doen in Parijs. Mocht je meer willen weten over de toegankelijk van Parijs of andere steden/plekken, dan horen wij dat graag.
Voor meer informatie over de toegankelijkheid van Disneyland Parijs: lees deze blog!

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief