Toegankelijk Tromsø

Toegankelijk Tromsø

Tromsø, de poort naar het noordpoolgebied, staat bekend als de thuisbasis van het noorderlicht en de middernachtzon. Tromsø biedt een harmonieuze mix van natuurlijke pracht, culturele rijkdom, artistieke flair en bruisend nachtleven, allemaal samengebracht in een schitterende setting.

Wat Tromsø nog aantrekkelijker maakt, is de buitengewone toegankelijkheid van het stadscentrum. Dit maakt het tot een ideale bestemming voor allerlei soorten reizigers. 

Algemene informatie over Tromsø

Tromsø, gelegen in het noorden van Noorwegen, bevindt zich ten noorden van de poolcirkel. Het stadshart van Tromsø ligt op het eiland Tromsøya. Dit eiland is verbonden met het vasteland van Noorwegen via de Tromsø-brug en een onderzeese tunnel. De Tromsø-regio omvat ook andere eilanden, zoals Kvaløya en Sommarøy. Deze grotere eilanden zijn met elkaar verbonden door bruggen en gemakkelijk bereikbaar per auto. De regio wordt gekenmerkt door majestueuze bergen en prachtige fjorden.

Dankzij de unieke ligging van Tromsø en de invloed van de Golfstroom geniet de stad van mildere temperaturen dan veel andere locaties op dezelfde breedtegraad, wat bijdraagt aan de aantrekkingskracht als toeristische bestemming. Tromsø biedt ook twee bijzondere natuurverschijnselen: de middernachtzon, waarbij de zon nooit ondergaat (van 19 mei tot 21 juli), en de poolnacht, waarbij de zon nooit opkomt (van 28 november tot 14 januari). Hoewel een bezoek tijdens de donkere dagen intimiderend kan lijken, wordt de sfeer vaak opgefleurd door een dik pak sneeuw, wat de perfecte omstandigheden creëert om het noorderlicht te bewonderen. Het weer tijdens het zomerseizoen kan enigszins wispelturig zijn.

De stad Tromsø beschikt over een kleine luchthaven op slechts 5 kilometer afstand van het stadscentrum. 

De stad werd officieel gesticht in 1794, maar de eerste menselijke bewoners vestigden zich hier al ongeveer 11.000 jaar geleden. Het inheemse Sami-volk, dat populaties heeft in Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland, leeft al meer dan 3000 jaar in dit gebied. Eeuwenlang vervulde Tromsø een belangrijke rol in de handel. Aan het begin van de 20e eeuw groeide Tromsø uit tot een centrum en startpunt voor jacht, onderzoek en toeristische expedities naar de Arctische en Antarctische gebieden.”

Bereikbaarheid in Tromsø

Tromsø’s stadscentrum is goed in toegankelijkheid. De stad is gelegen op een vrij vlak terrein, met goed onderhouden straten en brede trottoirs die comfortabel begaanbaar zijn. De schilderachtige haven, met zijn adembenemende uitzichten, is gemakkelijk te verkennen te voet. Echter, om het stadscentrum te verlaten en het schitterende landschap te ontdekken waarvoor je naar Noorwegen bent gekomen, moet je een behoorlijk steile heuvel beklimmen. Dit kan een uitdaging vormen voor mensen met mobiliteitsproblemen. 

Gelukkig heeft Tromsø een uitstekend openbaar vervoersnetwerk. De bussen bieden een handige manier om de stad en de omliggende gebieden te verkennen. Wat betreft toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers, zoals we later zullen bespreken, zijn de bussen in Tromsø rolstoelvriendelijk. Daarnaast zijn er ook rolstoeltoegankelijke taxi’s beschikbaar.

Het is belangrijk op te merken dat de beschreven bereikbaarheid van Tromsø vooral over de zomerperiode gaat. De stad is dan op haar meest toegankelijkst. Tijdens deze periode schijnt de zon en is het relatief warm. In de wintermaanden valt er echter veel sneeuw en ijs in Tromsø. Hoewel de belangrijkste trottoirs in het stadscentrum verwarmd worden om sneeuwvrij te blijven, kan de toegankelijkheid elders op het eiland en in de omliggende gebieden uitdagender zijn.

Toegankelijk Tromsø
Tromsø rolstoeltoegankelijk

Toegankelijk Tromsø

Openbaar vervoer in Tromsø

Tromsø bussen

Tromsø beschikt over een uitgebreid bussysteem dat een groot deel van het eiland Tromsø en de omliggende gebieden bedient. Dit is bijzonder handig, vooral omdat het terrein behoorlijk heuvelachtig wordt zodra je het centrum van de stad verlaat. Het beste van alles is dat alle openbare bussen rolstoeltoegankelijk zijn, met lage instapmogelijkheden en opritten voor iedereen. In de winter kunnen sneeuw en ijs echter voor uitdagingen zorgen bij het laten zakken van de opritten in alle straten.  

Specifiek voor degenen die vanaf de luchthaven naar het stadscentrum willen reizen, zijn er twee handige buslijnen, namelijk lijn 40 en 42. De bushalte bevindt zich net voorbij de parkeerplaats van de luchthaven, op een kleine verhoging.

Als het gaat om het kopen van buskaartjes in Tromsø, zijn er drie eenvoudige opties:

  1. Direct aan boord: Je kunt jouw buskaartje contant kopen bij de chauffeur of bij een kiosk. Houd er rekening mee dat dit over het algemeen de duurdere optie is.

  2. Handige app: Maak gebruik van de handige TromsReise-app, die niet alleen gemak biedt, maar ook voordeliger tarieven. We raden aan om de app voorafgaand aan jouw aankomst te downloaden en te registreren, omdat jouw creditcard geverifieerd moet worden. Bovendien stuurt de app je een sms met jouw ticket, dus zorg ervoor dat je tijdens jouw bezoek een werkend telefoonnummer hebt.

  3. Vooraf kopen: Voor degenen die kosten willen besparen, bieden verschillende verkopers in de stad de mogelijkheid om buskaartjes vooraf aan te schaffen. Je hebt de keuze tussen losse tickets, dagkaarten of zelfs weekpassen.

Tromsø taxi’s

Twee lokale taxiondernemingen in Tromsø staan klaar om rolstoelgebruikers te assisteren, maar het is noodzakelijk om vooraf een reservering te maken. Deze twee bedrijven zijn gemakkelijk bereikbaar, zowel telefonisch als via e-mail. Je vindt hun contactinformatie op hun websites. 

  • Tromsø Taxi biedt plaats aan maximaal drie rolstoelen per auto.
  • Din Taxi verzorgt naast vervoer ook rondleidingen.

Dingen om te doen in Tromsø:

De prachtige houten woningen in Tromsø zijn absoluut een bezoek waard. Verken de stad eens te voet en ontdek de rijke geschiedenis. In de buurt van het Poolmuseum vind je authentieke reconstructies van historische huizen, die je een glimp geven van het verleden. Hier staat ook Skansen, Tromsø’s oudste bewaarde huis. Bovendien kunt je gratis de imposante domkerk bezoeken.

In de zomer is een wandeling door de weelderige bloemenpracht van de botanische tuin een geweldige ervaring. Deze botanische tuin, gelegen midden in de stad, heeft kronkelende paden die je langs plantencollecties uit diverse delen van de wereld leiden. Zelfs Afrikaanse plantensoorten gedijen hier tijdens de winters van Tromsø. De bloeiperiode strekt zich uit van begin mei tot oktober, en het café is alleen geopend in de zomer.

Het Folkeparken openluchtmuseum is het hele jaar door toegankelijk en bevindt zich in het zuidelijke deel van het Tromsø-eiland, dat tevens het grootste recreatiepark van Tromsø is. 

Tromsø heeft opvallende moderne architectuur, waarbij de Ishavskatedralen (Arctische kathedraal) niet te missen is. Met zijn kenmerkende witte punten en overvloedig glaswerk is het een indrukwekkende verschijning. Het meest opvallende kenmerk is echter het enorme glas-in-loodraam. Een bezoek aan de kathedraal is mogelijk tegen betaling. Andere architectonische hoogtepunten zijn onder andere de golvende bibliotheek, de unieke havenwoningen en het boeiende Polaris-aquarium.

Tromsø kabelbaan

Het nemen van de Tromsø-kabelbaan, ook bekend als Fjellheisen, naar de majestueuze berg Floya kan letterlijk een hoogtepunt van jouw tijd in Tromsø zijn. Terwijl fervente wandelaars de uitdaging kunnen aangaan om Mt. Floya te beklimmen, biedt de kabelbaan de mogelijkheid voor iedereen om moeiteloos van deze prachtige ervaring te genieten, inclusief rolstoelgebruikers. De kabelbaanrit is een korte en mooie ervaring die slechts enkele minuten duurt, en tijdens de rit kun je zelfs jouw oren voelen poppen door de snel veranderende hoogte. Eenmaal aangekomen bij het kabelbaanstation bovenaan, word je begroet met een panoramisch uitkijkplatform dat uitnodigt tot adembenemende vergezichten en een restaurant waar je kunt genieten van een smakelijke maaltijd. Tromsø-kabelbaan biedt werkelijk een onvergetelijke ervaring voor iedereen die Tromsø bezoekt.

Voor rolstoelgebruikers is het niet noodzakelijk om vooraf speciale regelingen te treffen, maar het is wel belangrijk om een begeleider mee te nemen. De begeleider dient het kabelbaanstation te betreden, waar enkele trappen zijn, om de kaartjes aan te schaffen. Indien jouw begeleider beschikt over een begeleiderskaart, wordt hem of haar gratis toegang verleend.

Beneden bij het kabelbaanstation is er een toegankelijke oprit beschikbaar. Op het bergstation is een lift aanwezig. Hoewel slechts één van de kabelbaanwagons rolstoeltoegankelijk is, zal het personeel ervoor zorgen dat deze naar beneden wordt gebracht als deze zich bovenaan bevindt op het moment van jouw aankomst. Op die manier hoef je niet lang te wachten.

Eenmaal boven op het bergstation is er een speciaal platform dat toegankelijk is voor rolstoelgebruikers, waar je kunt genieten van het adembenemende uitzicht.

Hoe kom je bij de kabelbaan?

Er zijn verschillende manieren om vanuit het centrum van Tromsø naar de kabelbaan te reizen. 

  1. Wandelen: Geniet van een schilderachtige wandeling van ongeveer 40 minuten vanuit het stadscentrum. Je steekt een brug over en beklimt een steile heuvel. Dit is een geweldige optie voor wie graag wat lichaamsbeweging wil en van de natuur wil genieten voordat je de kabelbaan bereikt. Maar niet geschikt voor rolstoelgebruikers.

  2. Openbaar Vervoer: Voor wie liever niet wil lopen, is er een optie met het openbaar vervoer. Neem de bus – eigenlijk zijn het twee bussen – om bij de kabelbaan te komen. Zorg ervoor dat je twee aparte kaartjes hebt, tenzij je al een dagpas hebt aangeschaft. De kabelbaan ligt op slechts een paar blokken van de bushalte, maar wel op een heuvel.

  3. Taxi: Als je op zoek bent naar  gemakkelijke manier om met jouw rolstoel naar de kabelbaan te komen, dan is een taxi de beste keuze. Dit is vooral handig omdat het je het dichtst bij de ingang van de kabelbaan brengt.

De kabelbaan zelf biedt regelmatige ritten, ongeveer om het half uur, tot laat in de avond. Houd er rekening mee dat de exacte vertrektijden variëren afhankelijk van het seizoen. Voor de meest actuele informatie over ticketprijzen, openingstijden en andere details, raden we aan om de officiële website van Fjellheisen te raadplegen. Zo ben je goed voorbereid om van dit prachtige avontuur te genieten.

Toegankelijk Tromsø

Tromsø Museum

Het Tromso Museum bevindt zich net buiten het centrum van de stad, maar een korte busrit van 15 minuten maakt de reis zeker de moeite waard. Als onderdeel van het Tromsø Universiteitsmuseum, het oudste wetenschappelijke instituut in Noord-Noorwegen dat in de late 19e eeuw werd opgericht, biedt dit museum een boeiende ervaring voor zowel jong als oud.

Het Tromso Museum behandelt een breed scala aan fascinerende onderwerpen, waaronder de evolutie van soorten, het betoverende noorderlicht en de rijke cultuur van de Sami-bevolking. Bovendien is het museum volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers, met liften die toegang bieden tot alle verdiepingen. De exposities in het museum zijn interactief en multimediaal, ontworpen om diverse bezoekers te boeien. Voor degenen die tijdens hun bezoek even willen uitrusten, zijn draagbare stoelen beschikbaar.

Voor informatie over toegangsprijzen en meer details over het Tromso Museum, kun je terecht op de officiële website van het museum. Als je de kans hebt, raden we ten zeerste aan om deel te nemen aan een rondleiding. Dit biedt een diepgaand inzicht in de geschiedenis van Tromsø en Noord-Noorwegen, evenals het aanzienlijke werk dat het Tromso Universiteitsmuseum heeft verricht om de milieuproblemen in dit gebied te begrijpen, wat bijzonder interessant is.

The Arctic Cathedral / Tromsdal Church

De kathedraal in Tromsø is een absolute blikvanger. Gelegen aan de overkant van het water vanaf het eiland Tromsø, schittert dit iconische monument prachtig in het zonlicht en straalt het ’s nachts in al zijn glorie. Het is zonder twijfel een opvallend staaltje architectuur. De bouw van deze kathedraal vond plaats in de jaren zestig, met het inspirerende eiland Haja als bron van het ontwerp.

Naast het indrukwekkende ontwerp herbergt de kathedraal ook schitterende glas-in-loodramen in zijn interieur. De Arctische kathedraal bevindt zich op het vasteland, net over de brug van het eiland Tromsø. Het is dan ook een logische keuze om een bezoek aan de kathedraal te combineren met een uitstapje naar de Fjellheisen. Bovendien is de kathedraal volledig rolstoeltoegankelijk, met handige toegangshellingen en speciale rolstoelplaatsen in de kerk. Dit maakt het voor iedereen gemakkelijk om dit prachtige culturele erfgoed te verkennen en ervan te genieten.

Kunstmuseum van Noord-Noorwegen

Het Noord-Noorwegen Kunstmuseum, gelegen in het hart van het stadscentrum, biedt een boeiende mix van hedendaagse en historische kunstwerken, vaak gepresenteerd in tijdelijke exposities. 

Dit museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers dankzij een handige hellingbaan bij de ingang en liften die alle verdiepingen bereikbaar maken.  Voor gedetailleerde informatie over hun actuele tentoonstellingen, raden we u aan een bezoek te brengen aan hun officiële website.

Toegankelijk Tromsø

Polaria

Polaria is in de eerste plaats een indrukwekkend aquarium, maar biedt tevens boeiende educatieve films omtrent klimaatverandering en het noordpoolgebied. Dit opmerkelijke complex bevindt zich op een steenworp afstand van het  stadscentrum. Het architectonisch ontwerp van het gebouw is buitengewoon fascinerend, met zijn doelbewuste gelijkenis met ijsschotsen.

Binnen Polaria is het eenvoudig om een rolstoel te gebruiken. Naast rolstoelvriendelijke hellingen rondom het gebouw hebben ze ook een lift in het aquarium waarmee je naar het zeehondenbassin kunt gaan. Bovendien bieden zij de mogelijkheid om een rolstoel te huren

Bezoekers in een rolstoel betalen de seniorenprijs.
Aanvullende informatie met betrekking tot toegangsprijzen en het museum is beschikbaar op de officiële website van Polaria.

Tromsø aquarium

Botanische tuin van Tromsø

Natuurschoon te midden van graniet en berken: Binnen de granieten ondergrond van Tromsø’s botanische tuin, de meest noordelijke ter wereld, bevindt zich een uitgebreide verzameling inheemse bloeiende planten, afkomstig uit alpiene streken van over de hele wereld. Deze diverse collectie bloemen en planten vormt een oase van biodiversiteit in het noordelijke landschap. De tuin ligt op een korte busrit vanaf het centrum en is gratis toegankelijk, alle dagen van het jaar.

Tot zover onze info over toegankelijk Tromsø. Wil je meer of specifieke informatie hebben? Neem dan gerust contact met ons op.
Tromsø is ook een van de havens van de Noordkaap cruise!

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):