Edinburgh-rolstoelvakantie

Toegankelijk Edinburgh

Edinburgh, de hoofdstad van Schotland, is na Londen de populairste toeristische bestemming in het Verenigd Koninkrijk. Deze stad combineert stadsgezicht met platteland, kust met rivier en oud met nieuw. Edinburgh ligt op een uitgedoofde vulkaan en is misschien wel de mooiste stad van het hele Verenigd Koninkrijk. De steile straten op deze heuvel vormen het grootste obstakel voor rolstoelgebonden toeristen in Edinburgh.
De middeleeuwse gebouwen in de oude stad en de Victoriaanse gebouwen in de nieuwe stad vormen een prachtig decor voor een reis naar Schotland.

Als hoofdstad van Schotland heeft Edinburgh een sleutelrol gespeeld in de geschiedenis van niet alleen Schotland, maar ook van het Verenigd Koninkrijk. Bijgevolg zijn er tal van attracties van wereldklasse voor toeristen om te bezoeken, waaronder het Royal Museum of Scotland, het Edinburgh Castle, de St. Gile’s Cathedral en de National Gallery of Scotland

Meest uitdagende aspecten van Edinburgh

 • Heuvels en nog meer heuvels

Zoals eerder vermeld, werd Edinburgh gesticht op een uitgedoofde vulkaan. Daarom zijn er veel steile straten waarvan sommige tot de steilste behoren van Europa. Rolstoelgebruikers die een handbewogen rolsstoel gebruiken en Edinburgh bezoeken, kunnen beter elke dag op een hoog punt in de stad te beginnen en overdag naar beneden te werken.

 • Edinburgh Castle

Het Edinburgh Castle bevat tal van historische gebouwen en verschillende musea. Om ertussen te komen, moet je steile straten op en neer gaan die bedekt zijn met kinderkopjes. (lees verderop meer over de mogelijkheden)

Beste aspecten van Edinburgh

 • Toegankelijkheidsnormen 

Toegankelijke toiletten zijn te vinden in de meeste toeristische attracties in Edinburgh. Sommige, maar niet alle, hotels hebben een inrijdbare douche.

 • De nieuwe stad van Edinburgh

Hoewel de meeste attracties en charme zich in de oude stad van Edinburgh bevinden, is de nieuwe stad van Edinburgh beter bereikbaar.

 • Gladde trottoirs, straten en stoepranden

Hoewel heuvelachtig, zijn de straten en trottoirs in Edinburgh over het algemeen glad met stoepranden.

 • Kleine stad

Hoewel Edinburgh de op één na grootste stad van Schotland is, bevinden de meeste toeristische attracties zich in het historische stadscentrum, waardoor het een klein stadsgevoel krijgt. De langste afstand die je moet afleggen tussen toeristische attracties is ongeveer anderhalve kilometer.

 • Black Cabs

De Black Cabs in Edinburgh hebben rolstoelhellingen en zijn een uitstekende optie om de heuvels in Edinburgh te vermijden.

 

 • Toegankelijke bussen

Er rijden verschillende toegankelijke buslijnen door het centrum van Edinburgh. Vanwege het heuvelachtige karakter van Edinburgh is het voor handbewogen rolstoelgebruikers handig als de route tussen hun bestemming en waar ze uit de bus stappen vlak of bergafwaarts is.

 • Wandeltocht

Hoewel Edinburgh heuvelachtig is, is een wandeltocht een geweldige manier om de stad te zien en zeker mogelijk in een rolstoel. Wanneer je een wandeltocht door Edinburgh kiest die toegankelijk is voor rolstoelgebruikers, moet je er vooraf zeker van zijn dat de route die wordt aangeboden een toegankelijke route is.

 

Rolstoelvakantie, Edinburgh
Edinburg, Rolstoel vriendelijk

Openbaar vervoer

Edinburgh is geen grote stad wat het vinden van de weg wat makkelijker kan maken. Bussen zijn de meest populaire vorm van openbaar vervoer in de stad. De bussen kunnen lager bij de grond komen met een oprit die naar buiten komt, waardoor ze gemakkelijk toegankelijk zijn. De rolstoelruimte aan de voorkant van de bus is relatief gemakkelijk te manoeuvreren, afhankelijk van hoe druk de bus is.

Of neem de stadstram die je langs de lengte van het belangrijkste winkelgebied, Princes Street, naar Edinburgh Airport brengt. De rolstoelruimte is gemarkeerd op het platform, dus het kan niet eenvoudiger. 

Onze tips:

Reizen naar Edinburgh zal een tal van prachtige sightseeing-ervaringen bieden, evenals verschillende uitdagingen die rolstoeltoeristen zullen tegenkomen. Hoewel de heuvels zeker de grootste uitdaging zijn, zijn kasseien een uitdaging in veel straten. Lees onze tips om goed voorbereid op vakantie te gaan.

 • Regel toegankelijk vervoer vanaf het vliegveld.

Edinburgh bereiken vanaf het vliegveld is het gemakkelijkst met een rolstoeltoegankelijke taxi. Reserveer deze van tevoren om te voorkomen dat je in de rij staat of een taxi met een rolstoelhelling mist.

 • Verblijf in een toegankelijk hotel in de New Town of aan de Royal Mile

Mindervalide bezoekers van Edinburgh hebben een keuze te maken. Wil je op de Royal Mile (ook bekend als High Street) verblijven, dicht bij de meeste toeristische attracties en het charmante historische gebied? Of blijf je in de vlakkere New Town waar het terrein en de hotels rolstoelvriendelijker zijn? Afhankelijk van jouw toegankelijkheidsbehoeften en je verwachtingen voor de reis, kunnen beide locaties werken.

 • Maak een bustour door Edinburgh

Met zoveel heuvelachtige straten die de toeristische attracties scheiden, kan reizen in Edinburgh een uitdaging zijn. Met een rolstoeltoegankelijke bus kun je je op een comfortabele manier door de stad verplaatsen. Regel vooraf een rolstoeltoegankelijke bus om er zeker van te zijn dat je een geweldige tour kunt maken.

 • Plan voldoende tijd in Edinburgh Castle

 Terwijl de meeste kastelen en paleizen minder dan 2 uur nodig hebben om te bezoeken, bevat Edinburgh Castle eigenlijk meerdere musea binnen de kasteelmuren. Bezoekers van Edinburgh Castle kunnen wel 4 tot 8 uur besteden aan het leren over de Schotse geschiedenis en het zien van de verschillende tentoonstellingen en demonstraties. Er zijn steile heuvels in het kasteel, dus bezoekers met een rolstoel willen misschien dat medewerkers hen naar de top brengen met behulp van het toegankelijke voertuig.

 • Mis het National Museum of Scotland niet 

Het verhaal van Schotland wordt prachtig verteld met artefacten en tentoonstellingen in het National Museum of Scotland. Er is een traploze entree en liften om tussen de verdiepingen te komen. Het café op het dak biedt een geweldig uitzicht over de stad.

 • Kijk waar Harry Potter werd geboren

 Natuurlijk is hij geen echte persoon, dus hij is niet echt in Edinburgh geboren, maar dit is de locatie waar J.K. Rowling het eerste Harry Potter-boek schreef. Bezoek de koffiebar Elephant House op de George IV-brug om te zien waar het eerste boek werd geschreven.

Edinburgh Toegankelijk
Rolstoeltoegankelijk Edinburgh

Edinburgh Castle

Edinburgh Castle bruist van de spannende verhalen over de tijd als militair fort, koninklijke residentie en krijgsgevangenis. Wanneer je Castle Hill beklimt, loop je in de voetsporen van soldaten, koningen en koninginnen.

De toegankelijkheid

Als je aan een historisch kasteel denkt, is het laatste waar je aan denkt dat het toegankelijk zal zijn. 
Edinburgh Castle heeft echter zijn uiterste best gedaan om toegang voor iedereen tot een belangrijk onderdeel van het kasteel te maken.

Het meest uitdagende deel van een bezoek aan het kasteel zijn de hellingen en kasseien, maar het is mogelijk voor rolstoelgebruikers. Elektrische rolstoelgebruikers zullen het waarschijnlijk gemakkelijker vinden, terwijl handmatige rolstoelgebruikers sterke armen of iemand nodig hebben om te duwen.

Mindervalide bezoekers kunnen naar het kasteel rijden en parkeren aan de Esplanade, maar er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus het is belangrijk om vooraf te reserveren
Als je tijdens de lunch op bezoek bent, wees dan voorbereid om het kanon van één uur te horen! 

Edinburgh’s Royal Botanic Garden

De Royal Botanic Garden Edinburgh is één van de meest toonaangevende en mooiste botanische tuinen ter wereld.
De tuin is ongeveer 72 hectare groot en onderverdeeld in verschillende thema’s. Bezoek bijvoorbeeld eens de Eetbare Tuin en Fruittuin.  Wat een heerlijk gezicht al die groenten en fruit. Of de herdenkingstuin voor de koningin-moeder, deze heeft een leuk klein doolhof.

En als je wilt schuilen voor de zon of regen is het stenen paviljoen zeker aan te raden. Het dak is volledig bedekt met dennenappels en de muren zijn prachtig versiert met schelpen en tegels met de nationale bloem van Schotland, de distel. 

Het is grotendeels toegankelijk voor rolstoelgebruikers, met gemarkeerde routes, en de openbare gebouwen hebben een gelijkvloerse of hellende toegang op de begane grond. Op de meeste plaatsen zijn geasfalteerde paden. Alle paden die niet rolstoeltoegankelijk zijn, zijn bewegwijzerd. Houd er rekening mee dat sommige paden van de Tuin een beetje steil kunnen zijn vanwege de helling.

Door de hele tuin is bewegwijzering op de grond of op een laag niveau, zodat informatie gemakkelijk kan worden gezien door het oog van een zittende. 

Ook te vinden bij de tuin:

 • Winkel

Er is een winkel in de John Hope Gateway, die direct vanuit de entreehal gemakkelijk te bereiken is, en die een breed scala aan kwaliteitsgeschenken, souvenirs, boeken en planten biedt.
Er is een traploze toegang en de ruime plaatsing van winkelinrichtingen geeft  bewegingsvrijheid voor rolstoelen en gemotoriseerde scooters.

 • Bibliotheek en herbarium

Een lift links van de receptie van het Balfourgebouw geeft toegang tot de bibliotheek en er is ook een toegankelijk toilet vlakbij.

Een toegankelijke lift is beschikbaar om bezoekers naar het Herbarium te brengen, evenals trappen als alternatieve route.

De lift is 160 cm breed x 140 cm diep x 214 cm hoog.

Veel gestelde vragen:

 • Is er een rolstoeltoegankelijke ingang?

De tredevrije entree is rolstoeltoegankelijk. Let op, er is een voetmat bij de poort die de planten van de tuin beschermen tegen externe plantenziekten.

 • Zijn er rolstoelen te huur?

Ja, er zijn rolstoelen en scootmobielen voor bezoekers om te gebruiken.
Dit zijn de locaties van toegankelijke toiletten in de Royal Botanic Garden Edinburgh:

 • Drie in het bezoekerscentrum van John Hope Gateway bij de West Gate (twee bij de ingang en één op de eerste verdieping)
 • Eén in de East Gate Lodge aan de East Gate
 • Eén centraal gelegen in de tuin buiten het Fern House
 • Is er een rolstoeltoegankleijk toilet?

Ja, er zijn toegankelijke toiletten in het bezoekerscentrum en in de tuin.

Openingstijden: 10:00 – 16:15
Adres: 
Arboretum Pl, Edinburgh EH3 5NZ, Verenigd Koninkrijk

Toegankelijk Royal Botanic Garden
Edinburgh zoo rolstoeltoegankelijk

Edinburgh Zoo

Edinburgh Zoo, voorheen Scottish National Zoological Park werd geopend in 1913 en bezit ongeveer 900 diersoorten die worden onderverdeeld in de zoogdier- en de vogelsoorten. Het park telt niet veel reptielen- en amfibieënsoorten.

De dierentuin is vooral bekend om zijn grote collectie pinguïns, met onder andere koningspinguïns, ezelspinguïns en rotspinguïns. Een dagelijkse gebeurtenis is de pinguïnmars, waarbij de pinguïns uit hun verblijf mogen en achter hun verzorgers aanlopen.

Hoewel de dierentuin erg heuvelachtig is, is er veel werk verzet om het zo toegankelijk mogelijk te maken. Gelukkig is er het nieuwe mobiliteitsvoertuig dat klaar staat om rolstoelgebruikers en mensen met mobiliteitsbeperkingen van punt naar punt in de dierentuin te brengen. Hij brengt je bijvoorbeeld mee naar de top van de dierentuin, zodat je het prachtige uitzicht kan zien.

Steile hellingen en trappen zijn bewegwijzerd met alternatieve routes.

 • Is er een toegankelijk toilet?

Er zijn verschillende toegankelijke toiletten in de dierentuin. Er is veel ruimte, ook voor een verzorger. Ze hebben handgrepen en de gootsteen en droger waren allemaal binnen handbereik.

 • Zijn er rolstoelen te huur?

Een beperkt aantal handbewogen rolstoelen is gratis te huur bij de hoofdingang. Er is een borg van £ 10 vereist, die volledig wordt terugbetaald bij het inleveren van de rolstoel bij het ophaalpunt.

Openingstijden: Dagelijks van 10- 16 uur

134 Corstorphine Rd, Corstorphine, Edinburgh EH12 6TS,

Telefoon+44 131 334 9171

The Queen’s Gallery 

Bekijk wisselende tentoonstellingen uit de Royal Collection, met schilderijen van oude meesters, zeldzame meubels, decoratieve kunst en afbeeldingen uit de enorme fotocollectie. The Gallery bestaat uit drie grote tentoonstellingsruimtes en een aantal kleinere ruimtes

Je kunt The Queen’s Gallery op je gemak bezoeken met behulp van de gratis multimediagids, die ongeveer 1 uur duurt.

Veel gestelde vragen:

 • Is er een rolstoeltoegankelijke ingang?

Het ticketgedeelte en de inkomhal zijn toegankelijk. Een grote lift brengt u naar de eerste verdieping waar de Galerie is ondergebracht. The Queen’s Gallery is volledig toegankelijk. 
Een lift geeft toegang tot de hoofdtentoonstelling en is 137 cm diep en 106 cm breed.

Scootmobielen kunnen in de Galerij worden gebruikt, op voorwaarde dat ze compatibel zijn met de lift die 145 cm diep en 82 cm breed is en een maximumgewicht van 1000 kg heeft. 

 • Zijn er rolstoelen te huur?

Handmatige rolstoelen en rollators zijn gratis te leen, op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt.

 • Is er een aangepast toilet?

Toegankelijke toiletten bevinden zich in de Galerij en ook in het Café op de binnenplaats van Mews

Openingstijden: Donderdag t/m maandag 10:00 – 17:30. 16:15 is het laatste moment om kaartjes te kopen.
Adres: Palace of Holyroodhouse, Canongate The Royal Mile, Edinburgh EH8 8DX, Verenigd Koninkrijk

Edinburgh bussen
Edinburgh, Schotland Toegankelijk

Toegankelijk winkelen

Liefhebbers van winkelen kunnen uren doorbrengen in het verschllende winkelaanbod van Edinburgh. Multrees Walk bijvoorbeeld is de thuisbasis van high-end modewinkels en het luxueuze warenhuis Harvey Nichols.

Of voor de liefhebbers van technologie vind je in de iconische Princes Street  de gestroomlijnde Apple Store.  En modebewuste shoppers kunnen terecht in de Dr. Martens Store.

En de echte shoppers moeten naar het gloednieuwe St James Quarter. Het is de grootste winkel- en recreatiewijk die Edinburgh ooit heeft gezien, met vele verdiepingen met winkels waar je precies vindt wat je zoekt. 

Toegankelijke accommodaties staan hier!
Meer toegankelijk steden vind je hier: Toegankelijk reizen
Nog 9 redenen om Edinburgh te bezoeken

Meld je voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):