9 redenen om het toegankelijke Edinburgh te bezoeken

Edinburgh is de hoofdstad van Schotland en is een fantastische plek voor een vakantie. Edinburgh is dan wel de hoofdstad van Schotland maar het is niet de grootste stad van het land, dat is de stad Glasgow. In Edinburgh zetelt het Schotse Parlement en is het officiële verblijf van de Britse Koninklijke familie op het moment dat ze in Schotland verblijven.

De stad is doordrenkt van geschiedenis en koninklijke tradities, en je kunt er zelfs wat rust vinden, weg van de drukte. 

1 Whiskytours

De Scotch Whisky Experience is een eerbetoon aan de nationale drank van Schotland. Ze inspireren al meer dan 30 jaar bezoekers van Edinburgh over de geneugten van Schotse whisky.

De Whisky Tour is leuk en interessant en omvat aan het eind een begeleide proeverij van Schotse whisky. Tijdens de rondleiding zitten bezoekers in Barrel-auto’s, en er is er een die speciaal is ontworpen voor rolstoelgebruikers. Voor bezoekers met een rolstoel zijn er liften en overal gelijkvloerse toegang. 

Openingstijden: Alle dagen van 11:00 – 18:00
AdresThe Royal Mile, 354 Castlehill, Edinburgh EH1 2NE, Verenigd Koninkrijk
Telefoon: +44 131 220 0441
Website: https://www.scotchwhiskyexperience.co.uk/

2. En whisky-geïnspireerde keuken

Voor de echte whisky-liefhebbers is Amber Restaurant in The Scotch Whisky Experience zeker een aanrader. Het restaurant biedt traditionele Schotse producten gecombineerd met whisky-smaken en -sauzen, en een whiskybar met meer dan 300 verschillende single malts, melanges en likeuren.  

Het restaurant is bereikbaar via een lift vanuit de Scotch Whisky Experience en biedt voldoende ruimte voor rolstoelgebruikers. 

3. Een historisch fort

Hoewel de overvloed aan kasseien dingen ongemakkelijk maakt, is er is een goede toegang rond een aantal belangrijke bezienswaardigheden in Edinburgh Castle, die zeker de moeite waard zijn. Er is een mobiliteitsvoertuig beschikbaar om diegenen te vervoeren die steile hellingen moeilijk vinden. Het café heeft ook toegankelijke picknickbanken buiten, waarvan de helft van de bank ontbreekt, zodat een rolstoelgebruiker tot aan de tafel kan komen. 

4. Rustige schuilplaatsen

Princes Street Gardens is een rustig toevluchtsoord en een geweldige plek om te ontspannen terwijl u geniet van het uitzicht over de stad. 

Vlakke toegang voor rolstoelgebruikers en mensen met loopproblemen is vanaf de andere kant van de tuinen via King’s Stables Road, terwijl de paden in de tuinen zelf glad en grotendeels vlak zijn. Toegankelijke toiletten zijn beschikbaar aan de oost- en westkant van de tuinen.

Toegankelijk Edinburgh

9 redenen om het toegankelijke Edinburgh te bezoeken

5. Historische oude stad

De Royal Mile is niet gemakkelijk te bezoeken voor mensen met beperkte mobiliteit, met steile hellingen en geplaveide straten, maar het is de moeite waard om in het hart van de geschiedenis van Schotland te zijn. Sommigen vinden een afdaling gemakkelijker, dus begin bij Edinburgh Castle en daal over de Royal Mile naar Holyroodhouse en het Schotse parlement.  De Royal Mile is ook geweldig om mensen te kijken, zoals straatmuzikanten, straatartiesten, doedelzakspelers en natuurlijk medetoeristen.

6. Fascinerende musea

Wilt je een miljoen pond aan bankbiljetten van £20 van de Bank of Scotland zien? Of het oudste biljet van Schotland? Museum on the Mound heeft dat allemaal en meer. Leuke exposities en verhalen uit de wereld van geld en bankieren, allemaal op één niveau en op rolstoelvriendelijke hoogte. Bovendien is het personeel hier behulpzaam en informatief. De toegang is gratis voor alle bezoekers. Het museum is gelegen op een heuvel met een steile geleidelijke toegang.
Het bevindt zich in het hoofdkantoor van de Bank of Scotland aan The Mound.

Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdam 10:00 – 17:00 en zondag van 13:00 – 17:00
Adres: The Mound, Edinburgh EH1 1YZ, Verenigd Koninkrijk
Website: https://museumonthemound.com/

7. Traditionele lokale producten

Restaurant Howies is gevestigd in een 200 jaar oud prachtig Georgiaans gebouw en serveert uitstekende lokale producten tegen een betaalbare prijs. ‘Schots, seizoensgebonden en serieus lekker’, zo omschrijft het restaurant zichzelf.

Het restaurant is ruim en heeft veel ruimte om een ​​rolstoel te manoeuvreren zodat iedereen van een heerlijke eten kan genieten. Probeer klassiekers zoals Neeps en Tatties, Haggis of Cullen Skink voor een echte smaak van Schotland! 
Er is een ruim toegankelijk toilet aanwezig.

Openingstijden: 7 dagen per week geopend. Maandag t/m donderdag van 11.30 – 14.30 uur en vrijdag t/m zondag van 23.30 – 15.00 uur voor lunch en 17.00 uur met de laatste reservering voor het diner om 21.15 uur.
Adres: 29 Waterloo Place Edinburgh EH1 3BQ
Website: https://www.howies.uk.com/

Toegankelijk Royal Botanic Garden

9 redenen om het toegankelijke Edinburgh te bezoeken

8. Prachtige tuin

Ontsnap aan de drukte van het stadscentrum in Edinburgh’s Royal Botanic Garden en geniet van de rust te midden van 72 hectare prachtig landschap. Er zijn geasfalteerde paden rond de tuin, waarvan de meeste vlak en toegankelijk zijn, en steile paden die niet rolstoeltoegankelijk zijn, zijn duidelijk aangegeven.  Er zijn scootmobielen en rolstoelen te leen.

9. Drijvende koninklijke residentie

Treed in de voetsporen van de koninklijke familie en verken het Royal Yacht Britannia,al meer dan 40 jaar het voormalige drijvende paleis van de koningin.  Bewonder het tijdens een fascinerende audiotour langs de vijf dekken. 

Er is van alles aan gedaan om mindervalide bezoekers tegemoet te komen. De vijf dekken van Britannia zijn goed bereikbaar via een centrale lift.

Er zijn enkele beperkingen voor de breedte van rolstoelen vanwege smalle doorgangen. De rolstoel mag max 67cm breed zijn.  Er zijn geschikte rolstoelen te leen.

Openingstijden: Dagelijks van 10:00 – 15:00
Adres: Ocean Dr, Leith, Edinburgh EH6 6JJ, Verenigd Koninkrijk

Meer over de toegankelijkheid van Edinburgh vind je hier: Toegankelijk Edinburgh

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):