Ponte-Vecchio-Florence rolstoelvakantie

Toegankelijk Florence

Florence, de hoofdstad van Toscane. Met minder heuvels dan Rome, biedt het toegankelijke reizen en een veel gemakkelijker alternatief om meesterwerken uit de Renaissance te bezoeken dan zijn grotere, meer bekende tegenhanger in het zuiden. Echt een bezoek waard. Florence ligt net als Pisa aan de rivier de Arno, beide hebben een hele mooie ligging, die in Florence nog wordt versterkt door de Ponte Vecchio. Deze Middeleeuwse brug heeft allemaal kleine winkeltjes. Nu zijn het juwelierswinkels, maar vroeger waren hier eerst leerlooiers en daarna slagers en visboeren gevestigd. Zij dumpten hun afval in de Arno. Door de stankoverlast, die hierdoor ontstond, werden zij naar elders verbannen.

Boven de winkels aan de oostkant van de brug loopt een “geheime gang”. Deze was voor de Medici-familie, die honderden jaren over de stad heerste en die niet met “het gepeupel” de Arno wilde oversteken.

Bezienswaardigheden

Florence is eigenlijk een bezienswaardigheid op zich, zoveel cultureel erfgoed bevat deze stad. Wij hebben de stad verkend aan de hand van een mysterieuze speurtocht, ook leuk voor wat oudere kinderen. Deze speurtocht bracht ons langs alle bezienswaardigheden, terwijl wij een moordaanslag door de Medici op Guido proberen te voorkomen. Helemaal in stijl van de intriges, waarom de Medici bekend staan.

Er is zoveel te zien, dat het moeilijk is om een keuze te maken, maar wat u zeker moet zien is de Basilica di Santa Maria del Fiore, de vierde grootste kathedraal van Europa. Op de Piazza del Duomo staat niet alleen de kathedraal, die met zijn lengte van 153 meter en 38 meter breed overal in de stad te zien is, maar ook de klokkentoren, de Campanile, van zo’n 82 meter hoog is een gezichtsbepalend element in de stad. Als u het plein oploopt, wordt u als het ware overdonderd door de veelkleurige kathedraal met de witte beelden en de hoge daarboven uitstijgende torens. Prachtig om te zien.

David van Michelangelo

Wanneer u genoeg tijd heeft, is een bezoek aan het Uffizi zeker aan te raden. In dit wereldberoemde museum bevindt zich de allergrootste kunstcollectie ter wereld.  Van beroemde Italiaanse kunstenaars, zoals Da Vinci, Michelangelo, Rafaël en Botticelli. Een van de beroemdste kunstwerken is uiteraard “de geboorte van Venus” van Botticelli. Een ander beroemd kunstwerk is David van Michelangelo. Mocht u geen gelegenheid hebben om het te bekijken in het Galleria dell’Accademia dan vindt u op het Piazza della Signoria, voor het Palazzo Vecchio, op zijn oorspronkelijk plek een replica.

Florence is een kleine stad met prachtige standbeelden die volledig gratis te zien zijn op stadspleinen en ruime buitenwinkels. Alle belangrijke bezienswaardigheden zijn te vinden tussen de Accademia (met de David van Michelangelo) in het noorden en het Palazzo Pitti, dat 1,5 km naar het zuiden ligt. Daarom is Florence een geweldige bestemming voor reizigers die met een rolstoel reizen.

Vanuit Florence kun je gemakkelijk een dagtocht met de trein maken naar nabijgelegen steden in Toscane zoals Pisa en Siena.

Hoe toegankelijk is Florence?

Beste aspecten:

 • Kleine stad met veel te zien
  De meeste toeristische attracties in Florence zijn geconcentreerd in het centrum van de stad, op loop-/rolafstand van elkaar.
  In de meeste gevallen hoeven rolstoelgebonden reizigers geen toegankelijk vervoer te vinden om zich door de stad te verplaatsen. Bijna het hele stadscentrum is gevuld met Renaissance-architectuur, dus zelfs het verplaatsen tussen attracties is een goede tijdsbesteding.
 • Vlak stadscentrum 
  Het stadscentrum van Florence heeft geen heuvels. Met het stadscentrum bedoelen we het gebied tussen de Accademia in het noorden, de Ponte Vecchio in het zuiden, het treinstation Santa Maria Novella in het westen en de Santa Croce-kerk in het oosten.
 • Verschillende rolstoeltoegankelijke hotelopties
  In het stadscentrum zijn er verschillende rolstoeltoegankelijke hotels waaruit u kunt kiezen. Ze variëren van betaalbaar tot luxueus en liggen op loop-/rolafstand van alle belangrijke toeristische attracties.  
 • Buiten winkelen
  De leermarkt buiten bevindt zich in de straat die ten noorden van de Medici-kapellen loopt. De stands zijn gemakkelijk te bezoeken in een rolstoel. Om het te vinden, zoek je gewoon naar de rode koepel van de Medici-kapellen die eruitziet als een kleinere versie van de koepel van de Duomo.
 • Gratis standbeelden bekijken
  De loggia op het Piazza della Signoria-plein heeft tal van beelden die u gratis kunt bezoeken, waaronder de een ruiterstandbeeld van Cosimo I en een kopie van de David van Michelangelo.

Meest uitdagende aspecten:

 • Kasseien en straatstenen
  De meeste delen van het stadscentrum van Florence hebben kleine kasseien of grote straatstenen die een uitdaging kunnen zijn voor rolstoelgebruikers. Sommige gebieden in de buurt van de Accademia en in de buurt van het treinstation hebben geplaveide straten en trottoirs.
 • Heuvels aan de zuidkant
  Aan de zuidkant van de rivier de Arno vind je het Palazzo Pitti, het geweldige uitzicht vanaf de Piazzale Michelangelo en enkele grote heuvels. Dit gebied is het meest uitdagend voor rolstoelgebruikers in Florence.
 • Bijna geen bussen in het stadscentrum
  Er zijn geen buslijnen die de Duomo, Accademia, Ponte Vecchio en Galleria degli Uffizi verbinden. Gelukkig liggen ze niet te ver uit elkaar, maar rolstoelgebonden toeristen zullen nog steeds verschillende blokken over kasseien moeten lopen/rollen om ertussen te komen.
 • Toegankelijkheid van de bus van Florence
  Waar de bussen reizen, kunnen rolstoelgebruikers moeilijkheden ondervinden bij het gebruik ervan. De rolstoelhellingen werken niet altijd, en auto’s en motorfietsen kunnen er voor zorgen dat de bussen helemaal naar de stoeprand kunnen komen, waardoor u een stap van een halve meter overhoudt om op de straat te komen.
 • Geen lift naar de Duomo-koepel of de campanile-klokkentoren
  Beide bieden een prachtig uitzicht, maar vereisen veel trappen omhoog. Voor een toegankelijke plek om een ​​geweldig uitzicht over Florence te krijgen, ga je naar de Piazzale Michelangelo.
Florence aangepast reizen
Toegankelijk vakantie

Onze tips: 

 • Hotel nabij het treinstation

Als je met de trein reist en niet kunt overstappen van je rolstoel naar een normale taxi, wil je misschien in een hotel op loopafstand van het treinstation verblijven. Er zijn er verschillende net ten noorden van het station. 

 • Neem een ​​taxi naar het Palazzo Pitti 

Er is een licht bergopwaartse wandeling  vanaf de Ponte Vecchio naar het Palazzo Pitti aan de zuidkant van de rivier de Arno. Vooral toeristen met een handbewogen rolstoel willen misschien een taxi nemen om het te bereiken. 

 • Florence met uitzicht 

Als je Florence in films en tv-shows ziet, is het bijna altijd opgenomen vanaf Piazzale Michelangelo. Het prachtige uitzicht ligt aan de zuidkant van de rivier op een heuvel. 
Piazzale Michelangelo biedt het beste uitzicht over Florence en moet op heldere dagen echt bij zonsondergang worden bezocht. Zorg dat je een uur voor zonsondergang aanwezig bent!
Het ligt op een grote heuvel en rolstoelgebonden toeristen kunnen een taxi nemen om het te bereiken. Gebruikers van elektrische rolstoelen en scootmobielen kunnen gebruik te maken van de toegankelijke bussen die vertrekken vanaf het treinstation.

 • Maak reserveringen bij Accademia en Uffizi om de lange rijen te omzeilen.

Als je hierbij hulp nodig hebt, zorgen wij voor de reserveringen als je jouw vakantie bij ons hebt geboekt.

 • De Basilica di Santa Croce

Hoewel veel toeristen de Duomo alleen bezoeken omdat het de meest prominente en centraal gelegen kerk in Florence is, is het meest interessante kerkinterieur van Florence te vinden in De Basilica di Santa Croce. De prachtige witte basilliek wordt beschouwd als een van de mooiste gotische basilieken van Italië.
Het is de begraafplaats van de beroemdste historische figuren van Florence en heeft een rolstoelingang aan de linker (noord)kant van het gebouw

 • Dov’è un bagno per disabili?

Weet waar de toegankelijke toiletten zich in elke buurt bevinden voordat je er bent. Je kunt dan meer tijd besteden aan het bezoeken van toeristische bezienswaardigheden (en het eten van ijs!) in plaats van het zoeken naar een toilet. 

 • Het Pitti paleis mag u niet missen 

Het Pitti-paleis ligt aan de overkant van de rivier van de andere grote toeristische attracties, en het is jammer dat veel toeristen in Florence het missen. Het is een van de meest weelderige paleizen die je in Italië zult vinden, en het is bereikbaar met een lift. 

 • Zorg ervoor dat je in een echt toegankelijk hotel verblijft 

Om jouw reis zo comfortabel mogelijk te maken, moet je ervoor zorgen dat jouw rolstoeltoegankelijke hotelkamer in Florence over alle toegankelijkheidsvoorzieningen beschikt die je nodig hebt. Misschien wil je er ook liever dat er een drempelloze ingang is waarbij je niet eerst door de afvalruimte hoeft (wat het geval was bij iemand die een hotel had geboekt online). 

 • Toegankelijk reizen naar Florence en verder

Florence is de topstad van Toscane, maar er is zoveel meer te zien. Een uitstapje naar Pisa, Siena of een van de Toscaanse wijnhuizen mag niet ontbreken tijdens jouw reis!

Rolstoeltoegankelijke locaties in Florence

Geniet van het uitzicht vanaf de Piazzale Michelangelo

Om het beste uitzicht over Florence te krijgen, moet je absoluut de Piazzale Michelangelo bezoeken, een historisch plein dat uitkijkt over de stad.
Het ligt op de top van een hoge heuvel, dus je moet er met de taxi komen als je een handmatige rolstoel hebt. Als je een elektrische rolstoel hebt, kun je vanaf het treinstation een toegankelijke bus nemen.
Als het je lukt, maak je reis bij zonsondergang – het uitzicht is dan nog mooier!

De Piazzale Michelangelo werd gebouwd op de heuvels ten zuiden van het historische centrum van Florence naar het ontwerp van architect Giuseppe Poggi. In 1869 was Florence de hoofdstad van Italië in deze periode, de hele stad onderging een intense stadsvernieuwing.  De “lungarni” (rivieroevers die de Arno volgen) werden gecreëerd met de rondweg (Viali di Circonvallazione) en aan de linkerkant een panoramische, met bomen omzoomde straat van 8 km, momenteel Viale dei Colli genoemd. Met bovenaan de Piazzale Michelangelo, als panoramisch terras op de stad.

David van Michelangelo

In 1873 werd met behulp van negen paar ossen een kopie van de David van Michelangelo naar het plein gebracht. Dit monument heeft een prominenten positie en observeert de stad van bovenaf als een bewaker die alert is op al het moois dat de stad Florence te bieden heeft. Dit plein was gewijd aan de grote renaissancekunstenaar Michelangelo. De kopie van de David bevond zich in het midden van het plein naast de vier allegorieën (beeldende kunst) van de Medici-kapellen van San Lorenzo. Poggi ontwierp de lodge ook in neoklassieke stijl als museum voor de werken van Michelangelo, maar dit museum is nooit gebouwd en herbergt momenteel een panoramisch restaurant.

Na de opening voor het publiek van Forte di Belvedere (1955), is Piazzale Michelangelo niet langer het enige panoramische terras over de stad, maar is het nog steeds de favoriete plek voor toeristen. 

Elk jaar, op 24 juni, het patroonheilige feest, wordt het traditionele vuurwerk genaamd Fochi gelanceerd vanaf Piazzale Michelangelo!

Adres: Piazzale Michelangelo, Florence

Rolstoelvakantie naar Italië
Piazzale Michelangelo
Rolstoel vakantie Italie Florence
Kathedraal van Florence

Is de Kathedraal van Florence rolstoeltoegankelijk?
(Cattedrale di Santa Maria del Fiore)

Deze kathedraal is moeilijk te missen zo gigantisch groot is het. 
De kathedraal van Florence werd aan het einde van de 13e eeuw ontworpen door Arnolfo di Cambio en is opgedragen aan Santa Maria del Fiore, een verwijzing naar de lelie, het symbool van de stad.

De op twee na grootste kathedraal ter wereld (na de Sint-Pieter in Rome en Sint-Paulus in Londen), was ten tijde van de inwijding in 1436 de grootste van Europa. Het gebouw werd gebouwd bovenop de vroegere kathedraal van Santa Reparata, waarvan de overblijfselen toegankelijk zijn via het schip.

Het schip en de twee zijbeuken eindigen in een groot koor waar het hoofdaltaar staat, omringd door de tribune waarop de koepel rust.
De 44 glas-in-loodramen waren het werk van vooraanstaande 15e-eeuwse meesters, waaronder Donatello, Andrea del Castagno en Paolo Uccello.

OPENINGSTIJDEN: Maandag – Zaterdag van 10:45 tot 16:30
Gesloten: zondag, paaszondag, 15 augustus, 25 en 26 december, 1 en 6 januari

Adres: Piazza del Duomo, 50122 Firenze FI, Italië
Website: https://duomo.firenze.it/en/home 

Telefoon: +39 055 2302885

Veel gestelde vragen:

 • Is er een rolstoeltoegankelijke ingang?

De toegang voor rolstoelgebruikers is aan de rechterkant van de basiliek (“Deur van de Canonici”) via een helling die verbonden is met het straatniveau. Er is een iets verhoogde drempel bij de ingang maar het personeel staat altijd voor je klaar.

Toegankelijkheid van Museum Opera del Duomo

Het museum Opera del Duomo is volledig toegankelijk en uitgerust met liften die toegang geven tot de drie verdiepingen van de tentoonstelling en het terras. 
De andere monumenten van het complex – Santa Reparata-crypte , de koepel van Brunelleschi,  de klokkentoren van Giotto  – zijn niet toegankelijk.

Het kathedraalmuseum, dat aan het einde van de 19e eeuw werd geopend, heeft kunstwerken die van de buitenkant van de kathedraal, het Baptisterium en de Campanile zijn verwijderd. De collectie illustreert de geschiedenis van de Florentijnse beeldhouwkunst tijdens de bouw van Santa Maria del Fiore, te beginnen met de beelden van Arnolfo di Cambio.

De Cantorie (koorbalkons) van Donatello en Luca della Robbia behoren tot de belangrijkste sculpturen van de 15e eeuw, samen met de panelen van de Paradijspoorten die Lorenzo Ghiberti voor het Baptisterium heeft gerealiseerd

De Pietà van Michelangelo kwam ook uit de kathedraal. Daarnaast heeft het museum verschillende houten modellen van de koepel en een reeks gereedschappen die de werking van de bouwplaats van Brunelleschi illustreren. De schatten van de kathedraal omvatten het prachtige altaar van Sint-Jan, geproduceerd door Florentijnse goudsmeden voor het Baptisterium.

Openingstijden: Dagelijks van 10:15 tot 16:45
Gesloten: Elke eerste dinsdag van de maand

Adres: Piazza del Duomo, 9, 50122 Firenze FI, Italië
Website: https://duomo.firenze.it/en/home
Telefoon: +39 055 2302885
E-MAIL: opera@operaduomo.firenze.it

Veel gestelde vragen:

 • Is er een rolstoeltoegankelijke ingang?
  De hoofdingang is verbonden met het straatniveau.
 • Welk percentage van de attractie kan worden bekeken zonder trappen op te hoeven?
  Het museum is volledig toegankelijk en voorzien van liften die toegang geven tot de drie verdiepingen en het terras.
 • Is er een toegankelijk toilet?
  Ja, er zijn invalidentoiletten.
 • Is er een rolstoel te huur?
  Zowel in de kathedraal als in het museum zijn rolstoelen aanwezig. Personeel staat altijd klaar om te helpen.
Italie, Florence toegankelijk
Museum Opera del Duomo
Galleria degli Uffizi
Galleria degli Uffizi

Galleria degli Uffizi met de rolstoel bezoeken

Met zijn immense artistieke erfenis is de Galleria degli Uffizi één van de belangrijkste musea ter wereld. Na een ingrijpende reorganisatie in de 17e eeuw, die leidde tot de overdracht van sommige collecties (wapens, wetenschappelijke instrumenten, archeologische vondsten, oude en moderne bronzen) naar andere musea en de oprichting van een nieuwe musea, werd de Uffizi voornamelijk een fotogalerij, met duizenden werken, variërend van de 13e tot de 18e eeuw. Na de onderdrukking van kerken en kloosters in de 18e en 19e eeuw, breidden veel werken van kerkelijke herkomst de collecties van de galerij uit; andere belangrijke schilderijen werden aan het begin van de 20e eeuw verworven.

Meesterwerken in het museum zijn oa: de grote altaarstukken van Cimabue en Giotto; 14e-eeuwse Sienese kunst (inclusief een mooie Annunciatie van Simone Martini) en een rijk spectrum van 15e-eeuwse kunst uit Toscane en Midden-Italië.

De zalen gewijd aan de 16e-eeuwse schilderkunst bevatten werken van de meesters van de belangrijkste Italiaanse scholen: van de Aanbidding der Wijzen door Leonardo da Vinci tot Michelangelo en Raphael, terwijl Titiaan met zijn Venus van Urbino, Veronese en Tintoretto de bloei van schilderij in de Veneto. Ook buitenlandse kunstenaars zijn goed vertegenwoordigd, met werken van Albrecht Dürer, Hans Holbein en El Greco.

De reeks 17e-eeuwse werken begint met Caravaggio’s Bacchus en bevat een rijk aanbod aan werk van de grote Europese scholen, waaronder Rubens, Van Dyck en de zelfportretten van Rembrandt. Ten slotte bieden Canaletto en Guardi, samen met Longhi en Tiepolo, een staaltje van 18e-eeuwse kunst.

Daarnaast heeft de galerij oude sculpturen, miniaturen en wandtapijten uit de Medici-collecties.
Een kaart met voorgestelde paden in de galerij – inclusief hun duur – is beschikbaar op de officiële Uffizi-website.

Openingstijden: Dinsdag – Zondag van 08:15 tot 18:50
Gesloten: maandagen, 25 december en 1 januari. De kassa sluit een uur eerder

Reserveren aanbevolen op weekdagen en verplicht op zaterdag, zondag en feestdagen (online of telefonisch, minstens een dag van tevoren: +39 055294883; http://www.firenzemusei.it/).

Adres: Piazzale degli Uffizi, 50122 Firenze FI, Italië
Website: https://www.uffizi.it/en/the-uffizi
Telefoon: +39 055 294883

Veel gestelde vragen:

 • Is er een rolstoeltoegankelijke ingang?
  De toegankelijke ingang is bereikbaar via della Ninna, tussen Palazzo Vecchio en de Galleria degli Uffizi, via een helling met een kleine verandering van niveau. Bezoekers worden toegelaten vanuit het Auditorium Vasari, voorzien van een hellingbaan. Daar vinden bezoekers een metaaldetectorcontrolepost en een grote lift die ook geschikt is voor elektrische rolstoelen.
 • Is er een rolstoel te huur?
  Standaardrolstoelen worden op aanvraag door het museum ter beschikking gesteld op vertoon van een legitimatiebewijs.

 • Welk percentage van de attractie kan worden bekeken zonder trappen op te hoeven?
  Op de eerste verdieping is de Gabinetto dei Disegni e delle Stampe volledig toegankelijk.
  De coffeeshop bevindt zich op de tweede verdieping aan het einde van de gang (te bereiken via een handmatige traplift stoel).
  Binnen in de Uffizi zijn nog twee ruimtes toegankelijk: het Auditorium Vasari, locatie voor evenementen en conferenties, op de begane grond, toegang vanaf Ala di Ponente (westkant van de loggia) en de Sale di Levante op de eerste verdieping, naast de Gabinetto dei Disegni e delle Stampe, toegankelijk via een hellingbaan.
 • Is er een toegankelijk toilet?
  Ja.  Er is er één op de begane grond bij het Auditorium Vasari. En één op de tweede verdieping voor de Coffee Shop, gang West, aangegeven op een totem. Vraag het personeel om de sleutel in kamer nummer 45.

Palazzo Pitti

Vanaf Piazza Pitti is de helling naar de ingang erg steil maar volledig toegankelijk; als je een handbewogen rolstoel hebt, heb je iemand nodig om je te helpen. Er zijn geen trappen om de binnenplaats van het gebouw te betreden, waar de liften zich bevinden; er zijn enkele trappen op weg naar het loket. 
Het paleis is verdeeld in vier musea: de Schatkamer van de Groothertogen op de begane grond, de Palatijngalerij en de keizerlijke en koninklijke appartementen op de eerste verdieping, de galerij voor moderne kunst en het museum voor kostuum en mode op de tweede verdieping.

De geschiedenis:

Gebouwd in een gebied dat in die tijd als ondergeschikt aan de stad werd beschouwd en gelegen op de hellingen van de Boboli-heuvel, werd het paleis aan het einde van de 15e eeuw gebouwd in opdracht van Luca Pitti (1457). En later vergroot na de aankoop door de Medici familie werd het de meest prestigieuze residentie.

In 1620 vergrootte Giulio Parigi de gevel, terwijl de familie Lorena in de achttiende eeuw de twee zijvleugels liet optrekken, iets heuvelopwaarts om de majesteit van het complex nog meer te benadrukken en zo het huidige plein te markeren.

Het plein werd in 1837 verder vergroot, waarbij enkele gebouwen aan de zijkanten werden gesloopt, bijvoorbeeld Palazzo Guidetti, waardoor Palazzo Guicciardini in de hoek verscheen.

Op het plein staan, naast Palazzo Pitti, andere belangrijke gebouwen, zoals Palazzo Temple Leader, bewoond door de Engelse ontwerper van het kasteel van Vincigliata, en herkenbaar aan de loggia op de bovenste verdieping.

In de twintigste eeuw was het plein een parkeerplaats tot 1996, toen de bestrating werd hersteld en het plein weer zijn oorspronkelijke uiterlijk kreeg. Sinds 24 juni 2011 is het plein voetgangersgebied.
Op het plein herinneren twee plaquettes aan de huizen van twee beroemde mensen: het huis op nr 18 was van Paolo dal Pozzo Toscanelli, de astronoom die Crisoforo Colombo inspireerde en het huis op nr 2 was van Fedor Dostoevskikìj tijdens het schrijven van de roman L’ Idiota (1868 – 1869).

Adres: Piazza de’ Pitti, 50125 Firenze FI, Italia

Rolstoeltoegankelijk Florence
Palazzo Pitti
Aangepaste rolstoelvakantie Florence
Modern Art Gallery

Is de Modern Art Gallery – Pitti Palace toegankelijk?

Gelegen op de tweede verdieping van Palazzo Pitti, bevatten de dertig kamers van de Modern Art Gallery schilderijen en sculpturen, voornamelijk Italiaanse, vanaf het einde van de 18e eeuw tot de Eerste Wereldoorlog. Er is neoklassieke en romantische kunst, een uitgebreide selectie Macchiaioli-schilderijen en werken van de Italiaanse scholen uit de tweede helft van de 19e eeuw (decadentisme, symbolisme, post-impressionisme, divisionisme) en kunststromingen uit het begin van de 20e eeuw.

Veel gestelde vragen:

 • Is er een rolstoeltoegankelijke ingang?

De Galleria d’Arte Moderna bevindt zich op de tweede verdieping van Palazzo Pitti en is te bereiken met de liften aan de rechterkant van de Cortile dell’Ammannati. De deuren van de liften zijn ongeveer 90 cm.
Bij de ingang is er een dubbele glazen deur die handmatig moet worden geduwd. Vraag zo nodig de medewerkers om hulp.

 • Is er een toegankelijk toilet?

Ja, maar niet aangegeven.
Na kamer 16, aan de rechterkant, is er een dubbele deur die leidt het toilet. Er is een klein hoogteverschil bij de ingang.

 • Welk percentage van de attractie kan worden bekeken zonder trappen op te hoeven?

Andito degli Angiolini – Gelegen tussen de eerste en tweede verdieping (tussenverdieping), is toegankelijk. Bezoekers nemen de lift (begane grond aan de rechterkant van de Cortile dell’Ammannati) om de tweede verdieping van de Galleria d’Arte Moderna te bereiken. Open de glazen deur en vraag een medewerker in de kamer om je naar een traplift te leiden om bij de tentoonstellingsruimtes van de Angiolini te komen.

Nationaal museum Bargello toegankelijk

Het museum is gevestigd in het middeleeuwse paleis gebouwd voor de Kapitein van het Volk. En dat in het Medici-tijdperk het hoofdkwartier werd van de Bargello (het hoofd van de politie), dat ook dienst deed als gevangenis. In de 19e eeuw werd het paleis gerestaureerd en omgevormd tot een museum, voornamelijk van renaissancebeeldhouwkunst. 

De Sala del Cinquecento op de begane grond herbergt vier beelden van Michelangelo en andere werken van Sansovino, Giambologna en Cellini. 

In de grote 13e-eeuwse zaal op de eerste verdieping bevinden zich werken van Donatello , waaronder zijn David en Sint-Joris, en sculpturen uit de vroeg-Florentijnse renaissance. 

Op de tweede verdieping bevinden zich Toscaanse sculpturen uit de tweede helft van de 15e eeuw, waaronder Verrocchio’s beroemde Jonge Dame met bloemen en werken van Rossellino, Pollaiolo en anderen.

In de kapel bevindt zich een cyclus van Giotto-achtige fresco’s met een portret van Dante. Het museum bezit ook een aanzienlijk verzameling decoratieve kunst uit de gotische en renaissance (ivoor, juwelen, keramiek, wapens, kleine bronzen beelden en medailles), plus een uitgebreid assortiment Italiaans majolica-waren vanaf de 15e eeuw; de geglazuurde terracotta’s van de Della Robbias zijn bijzonder de moeite waard.

Veelgestelde vragen:

 • Is er een rolstoeltoegankelijke ingang?

De entree is voor iedereen toegankelijk.

 • Welk percentage van de attractie kan worden bekeken zonder trappen op te hoeven?

Alle zalen van het Nationaal museum Bargello zijn toegankelijk; de treden kunnen worden overwonnen door middel van hellingen (sommige steil, maar er is personeel beschikbaar om te helpen) en een lift. De Michelangelo-kamer (Sala di Michelangelo) is toegankelijk vanuit de boekwinkel.

 • Is er een toegankelijk toilet?

Ja. De rolstoeltoegankelijke toiletten bevinden zich op de tweede verdieping.

Openingstijden:  Zondag – Vrijdag van 08:45 tot 13:30  en op zaterdag van 08:45 tot 18:30 
Adres:  Via del Proconsolo, 4, 50122 Firenze FI, Italië 
Website:  http://www.bargellomusei.beniculturali.it/musei/1/bargello/ 
TELEFOON: +39 055 0649440 

Rolstoelvakantie Florence
Museum Bargello
Florence rolstoelvakantie
Medici Riccardi Palace

Toegankelijkheid van Medici Riccardi Palace

De Medici-familie werd een tijdlang als de rijkste van Europa beschouwd. Vanuit deze basis verwierven ze politieke macht, aanvankelijk in Florence en later in groter Italië en Europa. 
De Medici familie brachten vier pausen van de katholieke kerk voort – paus Leo X (1513-1521), paus Clemens VII (1523-1534), paus Pius IV (1559-1565) en paus Leo XI (1605) .
Ook twee koninginnen van Frankrijk –
Catherine de’ Medici (1547-1559) en Marie de’ Medici (1600-1610) kwamen uit de Medici familie.
En in 1532 verwierf de familie de erfelijke titel
Hertog van Florence 

De residentie van de Medici-familie, vormt een model van burgerlijke architectuur in de Renaissance. Niet alleen de privéwoning van de leden van de familie, waaronder Lorenzo de Grote, het paleis vervulde zijn publieke functie door belangrijke politieke figuren te verwelkomen.

De monumentale binnenplaats van het paleis leidt naar de kapel van de wijzen, gebouwd naar een ontwerp van Michelozzo en in 1459 van fresco’s voorzien door Benozzo Gozzoli met de processie van de wijzen. Op het altaar is een kopie van het originele altaarstuk geschilderd door Filippo Lippi.

De Sala Sonnino op de eerste verdieping is versierd met een reeks van 31 bas-reliëfs die waarschijnlijk zijn vervaardigd door het atelier van Bartolomeo Ammannati onder sterke invloed van Michelangelo. De Sala Sonnino leidt naar de galerij, het gewelf is verfraaid met fresco’s van Luca Giordano die de verontschuldiging van de Medici-familie, de beschermers van de Riccardi, vertegenwoordigen. Drie kamers in de kelder van het paleis huisvesten de Romeinse sculpturen die in de 16e-17e eeuw werden verzameld door de familie Riccardi.

Openingstijden: Donderdag – Dinsdag van 09:00 tot 19:00
Gesloten: woensdagen.  De kassa sluit een uur voor sluitingstijd van het museum
Adres: Via Camillo Cavour, 3, 50129 Firenze FI, Italië
Website: http://www.palazzomediciriccardi.it/en

Veel gestelde vragen:

 • Is er een rolstoeltoegankelijke ingang?

De ingang bevindt zich aan de Via Cavour n. 1 (stoep aangesloten op straatniveau). Na een kort stuk bestrating, die een beetje ongelijk is, vind je het loket, waar het personeel het personeel op de bovenverdieping zal informeren om de traplift te activeren (die alleen handmatige rolstoelen ondersteunt), waardoor je toegang hebt tot de verschillende kamers en de Cappella van Benozzo Gozzoli.
De lift (rechts de binnenplaats op – bord “Percorso museale” – knop 2A) leidt naar de eerste verdieping (om het paleis te bezoeken) en naar de ondergrondse (om het Marmermuseum te bezoeken).

 • Is er een toegankelijk toilet?

Ja, deze zijn bij het Marmermuseum

Galileo-museum ook toegankelijk?

Het museum, ontstaan ​​uit het Museum voor Fysica en Natuurwetenschappen, opgericht door Peter Leopold van Lotharingen, is chronologisch en thematisch georganiseerd en herbergt de belangrijkste wetenschappelijke instrumenten van de Medici (15e-18e eeuw) en Lotharingen (18e- 19e eeuw) collecties.

Verschillende secties behandelen thema’s als astronomie, het meten van tijd en ruimte, geografie en cartografie, meteorologie, mechanica, optica, elektriciteit, magnetisme, scheikunde en farmacie.

Van bijzonder belang zijn de wiskundige en astronomische instrumenten uit de Renaissance en het gedeelte over Galileo, met fresco’s en bas-reliëfs die de ontdekkingen en instrumenten van de grote wetenschapper weergeven. Op de bestrating voor het oude Palazzo dei Castellani is onlangs een meridiaan getekend; deze lijn geeft het hele jaar de echte lokale tijd aan en fungeert ook als kalender.

Openingstijden: Dinsdag van 09:30 tot 13:00 en Woensdag – Maandag van 09:30 tot 18:00
Adres: Piazza dei Giudici, 1, 50122 Firenze FI, Italië
Website: https://www.museogalileo.it/en/

Veel gestelde vragen:

 • Is er een rolstoeltoegankelijke ingang?

Bezoekers in een rolstoel hebben toegang tot het museum vanaf de ingang aan de Lungarno Anna Maria Luisa de’ Medici n. 2 (vraag de telefoniste via de intercom).

 • Welk percentage van de attractie kan worden bekeken zonder trappen op te hoeven?

Binnen is het museum volledig toegankelijk dankzij een traplift, die ook plaats biedt aan electrische rolstoelen.

 • Is er een rolstoel te huur?

Een handbewogen rolstoel wordt op aanvraag door het museum ter beschikking gesteld.

 • Is er een toegankelijk toilet?

Op elke verdieping zijn toegankelijke toiletten beschikbaar.

Toegankelijk reizen
Galileo museum
Toegankelijk Florence
San Marco museum

Is het San Marco museum toegankelijk?

Het museum is gevestigd in het voormalige Dominicaanse klooster dat tussen 1436 en 1446 door Michelozzo werd herbouwd in opdracht van Cosimo il Vecchio. Het heeft de karakteristieke soberheid en elegantie van de Florentijnse Renaissance-architectuur.
Rondom het klooster bevinden zich de gemeenschappelijke ruimtes: de Sala Beato Angelico, de kapittelzaal, de wasruimte en de refter (eetzaal).

Beato Angelico, die in de eerste helft van de 15e eeuw in het klooster woonde en werkte, beschilderde de cellen (Annunciatie en scènes uit het leven van Christus), de gangen, het klooster en de kapittelzaal; een van de twee refters werd beschilderd door Domenico Ghirlandaio.

De zaal gewijd aan Beato Angelico herbergt een uitgebreide collectie paneelschilderijen van de grote meester uit de Renaissance. Op de eerste verdieping van het museum bevindt zich naast de cellen ook de bibliotheek van Michelozzo.

Openingstijden: Maandag – Zondag van 08:15 tot 13:50
Gesloten: 1e, 3e, 5e zondag, maandag na de 2e en 4e zondag van de maand, 25 december, 1 januari. De kassa sluit om 13:20 uur.
Adres: Piazza San Marco, 3, 50121 Firenze FI, Italië
Telefoon: +39 055 0882000/ +39 055 294883

Veel gestelde vragen:

 • Is er een rolstoeltoegankelijke ingang?

Om de hoofdingang te bereiken is er een trede naar beneden (vraag het personeel gebruik te maken van de plateaulift).
De uitgang is niet toegankelijk voor rolstoelen, daarom is het raadzaam om terug te gaan en via de ingang naar buiten te gaan.

 • Welk percentage van de attractie kan worden bekeken zonder trappen op te hoeven?

Het interieur is toegankelijk. Er is een platformlift om de eerste verdieping te bereiken en een reeks hellingen tussen de kamers. De kerk van San Marco is niet toegankelijk.

 • Is er een toegankelijk toilet?

Ja. Op de begane grond bevindt zich een invalidentoilet.

Meer toegankelijke reizen vind je hier!

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):