Toegankelijk Luxemburg

Toegankelijk Luxemburg

Luxemburg, zeker een bezoek waard

Veel van ons kennen Luxemburg alleen als de hoofdstad van het ministaatje, waar je op doorreis goedkoop kunt tanken. Luxemburg heeft echter heel veel te bieden. Van de oude stad, waar een deel van op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat tot belangrijke Europese instellingen, zoals het Europees Gerechts- en Rekenhof.  Maar ook van cultuurstad tot een plek, waar je kunt genieten van heerlijke gerechten, lekker ontspannen in de parken of slenteren langs leuke winkeltjes en boetieks.

De stad Luxemburg is de hoofdstad van het Groothertogdom Luxemburg.  De geschiedenis van de stad gaat terug tot 963, toen graaf Siegfried van de Ardennen er zijn “kasteel” bouwde. Doorheen zijn geschiedenis werd Luxemburg bezet of gecontroleerd door Bourgondië, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Pruisen en Duitsland. Sinds de bevrijding op 10 september 1944 heeft Luxemburg zijn autonomie als onafhankelijke staat en als centrum van Europese samenwerking behouden.

Luxemburg is zelfs één van de feitelijke hoofdsteden van de Europese Unie (naast Brussel , Frankfurt en Straatsburg )

De geschiedenis van Luxemburg beslaat meer dan duizend jaar en die geschiedenis is overal in de stad zichtbaar. Omdat de stad de afgelopen jaren is uitgebreid en gemoderniseerd, zijn toeristen gekomen om de rijke geschiedenis, natuurlijke schoonheid en cultuur van de stad te ontdekken. Of u nu de oude wijk van de stad (die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat) of de ultramoderne wijk Kirchberg bezoekt, er is genoeg te doen.

De toegankelijkheid

De rolstoeltoegankelijkheid is over het algemeen goed. Met stoepranden op bijna elk kruispunt en rolstoeltoegankelijk openbaar vervoer, is het verkennen van Luxemburg met een rolstoel gemakkelijker dan ooit tevoren.

De hoofdstad van het groothertogdom werd op 3 december 2021 uitgeroepen tot de toegankelijkste stad van Europa van 2022 en wordt zo beloond voor haar inspanningen om een ​​toegankelijke omgeving te creëren voor mensen met een handicap.

Luxemburg werd gekozen uit zes genomineerde steden: Barcelona, ​​Helsinki, Leuven, Palma en Porto.

De jury kijkt naar verschillende aspecten van toegankelijkheid, zoals het vergemakkelijken van de toegang voor mensen met een handicap tot openbare en privéruimten, waaronder huisvesting, werkplekken, openbaar vervoer, speeltuinen en informatie- en communicatietechnologieën.
De tweede plek ging naar Helsinki, in Finland. En Barcelona, ​​de hoofdstad van Catalonië in Spanje, werd derde.

Luxemburg staat bekend om zijn middeleeuwse historische wijk, maar de stad moderniseert in hoog tempo. De wijk Grund toont zijn leeftijd, met veel geplaveide straten zonder trottoirs. Maar grote delen van het door UNESCO beschermde stadscentrum van Ville Haute zijn toegankelijk gemaakt, met betonnen trottoirs, stoepranden en dergelijke. De Europese wijk in Kirchberg is nog verder ontwikkeld, met gladde trottoirs, goed zichtbare zebrapaden en voetgangerssignalen.

Toegankelijkheidsproblemen

De Grund-vallei en de historische wijk bieden de meeste toegankelijkheidsproblemen voor rolstoelgebruikers. Geplaveide straten, kapotte trottoirs, oneffen trottoirs en hoogteverschillen komen vaak voor. In bepaalde gebieden kunnen trottoirs gebroken of gebarsten zijn. Dit maakt een stoep meestal niet onbruikbaar, maar het is belangrijk om op te passen voor kuilen. De nieuwere wijken van de stad, zoals Kirchberg, bieden een fantastische toegankelijkheid van het trottoir, met goed gedefinieerde zebrapaden, verkeerslichten, fietspaden en gladde trottoirs.Trottoirs in voetgangersgebieden met veel verkeer zijn over het algemeen beter toegankelijk dan in voornamelijk woonwijken.

Openbaar vervoer Luxemburg en parkeren

Het openbaar vervoersysteem in de stad Luxemburg bestaat uit een tram, een kabelbaan,bussen en treinen. De toegankelijkheid voor rolstoelen van al deze vervoersmiddelen zijn uitstekend, en het is gemakkelijk en goedkoop om rond te reizen.  

Stadsbussen Luxemburg 

Het busnetwerk van de stad Luxemburg bestaat uit meer dan 30  buslijnen die door de stad rijden en ook naar bestemmingen buiten het stadscentrum, waaronder bijvoorbeeld de luchthaven.
De bussen zijn standaard voorzien van verlaagde vloeren en alle bussen hebben ook handmatige of elektrische oprijplaten.

Stadsbussen hebben een rolstoelhelling in de midden- of achterdeur, die door de chauffeur wordt verlengd. De bussen hebben een speciale rolstoelplaats aan boord.
Haltes worden visueel en hoorbaar aangekondigd en knoppen voor stopverzoeken zijn zo ontworpen dat ze vanaf verschillende hoogtes toegankelijk zijn. 

 Luxemburgse Tram 

Het Luxemburgse tramnetwerk is de nieuwste vorm van openbaar vervoer in de stad Luxemburg.
De moderne trams met een lage vloer sluiten aan op de perrons en zorgen voor een vlakke en drempelvrije instap voor rolstoelgebruikers. In elke tramwagon is een speciale rolstoelplaats.

 Kabelbaan Pfaffenthal-Kirchberg De Pfaffenthal-Kirchberg-kabelbaan is een geautomatiseerde kabelbaan die in 2017 werd geopend. De kabelbaan verbindt het treinstation Pfaffenthal-Kirchberg met het tramstation Kirchberg, Rout Bréck – Pafendall. Het dalstation van de kabelbaan ligt op loopafstand van de panoramische lift Pfaffenthal. De kabelbaan heeft voor rolstoelgebruikers barrièrevrije toegang en elke kabelbaan heeft speciale plaatsen voor rolstoelen. Ook zijn er neerklapbare stoelen voor degenen die tijdens de reis niet kunnen staan. Er is veel vraag naar de kabelbaan tijdens de ochtend- en avondritten en zijn er is vaak alleen staanplaatsen.

Parkeren

Parkeerplaatsen voor mensen met een handicap zijn in effen blauw gemarkeerd met een rolstoelbord. Iedereen met een blauwe EU-badge op de voorruit kan daar parkeren. Naast je Nederlandse gehandicaptenparkeerkaart, kun je er een bericht in het Frans ( PDF ) of Duits ( PDF ) naast weergeven.

In de stad Luxemburg zijn ongeveer 300 plaatsen gereserveerd voor houders van een gehandicaptenparkeerkaart. Ook aan de kant van de weg mag je onbeperkt parkeren en bent je in dit geval vrijgesteld van parkeergeld.

Luxemburg, aangepast reizen
Begeleide reis met zorg

Wenzel tour

Hoe gaan wij Luxemburg verkennen? Er is zoveel te doen, dat wij het dit keer per thema doen. Laten wij beginnen met de oude stad. Een leuke manier is via de Wenzelroute. De wandeling brengt u van de elegante bovenstad naar het meer dorpse Grund, de benedenstad. De route start bij het uitzichtpunt naast de ingang van de Bock-kazematten.

Kazematten

vormen in Luxemburg een ondergrondse militaire vestigingsgordel en waren een onderdeel van de Vesting Luxemburg. Helaas is een deel gesloopt, maar er zijn nog verschillende delen te bezoeken. Bij de Wenzel tour zijn het de Bock-kazematten met kilometerlange gangen. Het uitgebreide stelsel van verdedigingswerken is nu een museum. De route, die wij volgen, is genoemd naar een van de bouwers van deze verdedigingswerken, Wenceslas II, graaf van Luxemburg. Hij liet de derde ring bouwen, de Wenzel-muur, die de stad nog meer moest verdedigen.

Afdaling naar de Grund

Tijdens de wandeling heeft u meteen al een mooi uitzicht op de kloof, die de Alzette in de rotsen heeft uitgesleten, met de gebouwen in de Grund en de bouwwerken langs de rand van de bovenstad.

Mocht je de wandeling niets vinden of niet kunnen, dat kun je dit ook met een stadstour bezoeken, zoals meerdere plekken langs deze route.

Balkon van Europa

Langs huizen uit de 17de, 18de en 19de eeuw gaat de weg geleidelijk naar beneden naar de rivier en gaat hierbij gedeeltelijk over de Chemin de la Corniche, het balkon van Europa. Op deze promenade heeft u een prachtig uitzicht op de diepe dalen en historische gebouwen van Luxemburg. Hierna wordt de tocht bijna landelijk met moestuinen en zelfs een kleine wijngaard. Dan komt u bij “Stierchen”, de eerste brug over de rivier. Aan de andere kant gaat een trap omhoog naar het Rham-plateau, via de Trier-poort komt u bij de ravelijn van Vauban. Een ravelijn is een vooruitgeschoven verdedigingswerk, vaak voor de toegangspoort van de vestiging. Vauban, in dienst van Lodewijk XIV, bouwde honderden vestigingen om de (destijds) Franse grenzen te bewaken.

Grund

Binnen de muren van de vestiging daalt u nu langzaam af naar de Alzette. Bij het oversteken van de rivier via de historische brug “Maierchen” komt u in de sfeervolle benedenstad, waar de wandeling eindigt. De route duurt 2-3 uur ( in een rustig tempo). De wandeling is door de hoogteverschillen niet voor iedereen geschikt, maar daarop hebben de Luxemburgers iets goeds bedacht. Wanneer u op een comfortabelere manier van boven naar beneden (of andersom) wilt, kunt u ook met de lift. En niet zomaar een lift.

Pfaffenthal Scenic Lift

De glazen lift verbindt het park “Pescatore” in het stadscentrum met het Pfaffenthal-gebied aan de voet van de Alzette-vallei. De rit in de glazen lift biedt weidse uitzichten voor zowel voetgangers als fietsers. Het gebruik van de lift is gratis. Vanwege het geweldige uitzicht vanaf het platform op een hoogte van 60 meter, is de lift een toeristische attractie op zich geworden. De lift rijdt elke dag van 5.45 uur ’s ochtends tot 1 uur ’s nachts. Elke eerste maandag van de maand is de lift buiten gebruik wegens onderhoud (van 9.00 uur tot 5.45 uur de volgende dag). Adres: 2 Rue du Pont, 2344 Luxembourg, Luxemburg Hoogte: 75 m
Rolstoelvakantie in Luxemburg (1)
Vakantie Luxemburg met rolstoel

MUDAM, Musée d’Art – Groothertog Jean Museum voor Moderne Kunst

Het thema cultuur start natuurlijk met dit moderne museum. Het museum is alleen al bijzonder door zijn architectuur. Wanneer je van hedendaagse kunst houdt, moet je hier zeker een kijkje nemen. Hier zie je alle vormen van moderne kunst, van schilder- en beeldhouwkunst tot fotografie en video-art. Vanuit het pand met de vele ramen heb je ondertussen mooi uitzicht op de ruïnes van Fort Thungen. Het museum werd in 2006 geopend in een gebouw ontworpen door de wereldberoemde architect I.M. Pei.

Veelgestelde vragen:

  • Is er een toegankelijke ingang?
De hoofdingang van het museum is rolstoeltoegankelijk. Er zijn geen trappen op de weg tussen de ingang van het Park Dräi Eechelen en het museum.
  • Hoeveel kun je in een rolstoel van het museum zien?
Bijna 100% kan in een rolstoel worden bezocht, met uitzondering van een kleine kamer in de kelder van het paviljoen (Medialab genaamd). De verdiepingen zijn verdeeld over drie niveaus (0, -1, 1). Alle niveaus zijn bereikbaar met de lift. Door wisselende tentoonstellingen kunnen sommige galerieën minder toegankelijk zijn dan andere.
  • Zijn er rolstoelen te huur?
Op aanvraag zijn er twee manuele rolstoelen beschikbaar voor bezoekers bij de receptie. Vooraf reserveren is niet nodig. Openingstijden: Woensdag t/m maandag – 10:00 – 18:00. Dinsdags gesloten Adres: 3 Park Drai Eechelen, 1499 Luxembourg, Luxemburg Telefoon: +352 45 37 85 1 Website: https://www.mudam.com

Fort Thüngen

Vernoemd naar de Oostenrijkse opperbevelhebber van het fort, baron van Thüngen, werd het in 1732 gebouwd. Een diepe gracht omringde Fort Thüngen dat alleen toegankelijk was via een 169 meter lange ondergrondse tunnel door de rotsen van Obergrünewald. In 1836 breidden de Pruisen het fort uit en in 1860 versterkten het opnieuw.

Na het Verdrag van Londen van 1867 moest Luxemburg zijn militaire vestingwerken ontmantelen en slopen en bleven alleen de drie ronde torens (in de volksmond bekend als de 3 eikels, gezien de vorm) en de funderingsmuren bewaard. 

 Het fort werd in de jaren negentig gereconstrueerd en werd in 1994 onderdeel van deerkenning van de stad Luxemburg als UNESCO-werelderfgoed. Tegenwoordig herbergt Fort Thüngen het Musée Dräi Eechelen, of Three Acorns Museum. Het museum vertelt het verhaal van Luxemburg vanaf de verovering in 1443 door Bourgondië tot de bouw van de Adolphebrug in 1903. Rolstoelgebruikers hebben toegang tot het museum, alle tentoonstellingen en de ondergrondse galerij.

Openingstijden: Dinsdag t/m zondag: 10:00 – 18:00. Maandags gesloten
Adres: Rives de Clausen, 1499 Lëtzebuerg, Luxemburg
Telefoon: +352 26 43 35

Rolstoelvakantie Luxemburg
Toegankelijkheid Luxemburg

Musée National d’Historie et d’Art – Nationaal museum voor geschiedenis en kunst

is ook een aanrader, wanneer je van kunst en geschiedenis houdt. Dit museum is gewijd aan de geschiedenis, vanaf de prehistorie tot nu, en de kunst van Luxemburg met een groot aantal archeologische vondsten, zoals munten en sieraden. In het hart van de stad, tussen het paleis en de Bockkazematten, vind je het Nationaal Museum voor Geschiedenis en Kunst. Het museum heeft vier grote collecties te zien: archeologie, kunstnijverheid, munten en penningen en schone kunsten. Het museum heeft een totaal oppervlakte van 6200 m². Je zou een hele dag in dit museum kunnen doorbrengen en niet klaar zijn, dus het is het beste om je te concentreren op de onderwerpen en media die je interesseren. Alle verdiepingen van het museum zijn bereikbaar via hellingbanen tussen verdiepingen en een lift. Openingtijden: Dinsdag t/m zondag van 10:00 – 18:00. Maandags gesloten Adres: Marché-aux-Poissons, 2345, Luxemburg Telefoon: +352 47 93 30 1

Grand Ducal Palace of Luxembourg – Groothertogelijk Paleis van Luxemburg 

Het Groothertogelijk Paleis is de officiële residentie van de regerende familie. De gevel van het paleis is een van de mooiste van Europa. De mogelijkheid om in het sierlijke interieur te kijken is meestal alleen voor de staatsbezoekers. Tijdens de zomermaanden kunnen bezoekers ook een kijkje nemen achter de schermen van het Groothertogelijk Paleis.

Gebouwd als stadhuis, werd het gebouw in zijn 450-jarige geschiedenis verschillende keren getransformeerd. Sinds 1890 is het Groothertogelijk Paleis de residentie van de Groothertog van Luxemburg.

Mensen met speciale behoeften moeten contact opnemen met het Luxembourg City Tourist Office (tel.: +352 22 28 09) voordat ze een ticket kopen. Om organisatorische redenen is het aantal rolstoelen of rollators beperkt tot twee per rondleiding.

Adres: 17 Rue du Marché-aux-Herbes, 1728 Luxembourg, Luxemburg
Telefoon: +352 22 28 09

Groothertogelijk Paleis van Luxemburg
Vakantie met rolstoel naar Luxemburg

Notre-Dame Cathedral, Luxembourg – Kathedraal van Luxemburg

De bouw van wat nu de kathedraal van Notre Dame in Luxemburg is, begon in 1613 door de jezuïeten om als kerk te dienen voor hun college (nu de Nationale Bibliotheek)
De kathedraal werd in 1870 door paus Pius IX aangewezen als de zetel van het aartsbisdom Luxemburg.

De kerk was oorspronkelijk ontworpen met slechts één toren, maar er werden er nog twee toegevoegd in een uitbreiding die tussen 1935 en 1938 werd uitgevoerd.

De crypte is de rustplaats van Jan de Blinde, koning van Bohemen en graaf van Luxemburg, evenals overleden leden van de groothertogelijke familie, waaronder Jean I, die regeerde als groothertog van 1964 tot zijn troonsafstand in 2000, werd daar begraven na zijn dood in mei 2019.

De rolstoeltoegankelijke ingang van de kathedraal bevindt zich aan de straat: Rue Notre Dame. Vanwege trappen is de hoofdingang niet toegankelijk met een rolstoel.

Adres: Rue Notre Dame, 2240 Luxembourg, Luxemburg

 

Luxembourg City Museum – Stadsmuseum van Luxemburg

Het museum is ondergebracht in vier historische panden. De permanente tentoonstelling illustreert de meer dan een eeuw oude geschiedenis van de hoofdstad. Naast de vele originele objecten presenteert de tentoonstelling de ontwikkeling van de stad aan de hand van van dynamische tentoonstellingen die de aandacht trekken. Tijdelijke tentoonstellingen vinden ook regelmatig plaats.

Je kunt ook een overzicht van de hoogtepunten krijgen in 90 minuten.
Het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 10:00 – 18:00. Maandags gesloten
Adres: 14 Rue du St Esprit, 1475 Luxembourg, Luxemburg
Telefoon: +352 47 96 45 00

National Museum of Natural History – Nationaal natuurhistorisch museum  

Als je geïnteresseerd bent in natuurlijke historie en natuurwetenschappen in het algemeen, is het Nationaal Natuurhistorisch Museum van Luxemburg, zeker een bezoek waard. Het museum laat op een eenvoudige, begrijpelijke en spannende manier zien wat natuurhistorie is: de ontdekking van de diversiteit van de natuur in combinatie met liefde voor de wetenschap.

Het Nationaal Natuurhistorisch Museum van Luxemburg biedt permanente tentoonstellingen over meer dan 10.000 vierkante meter aan ruimte. Natuurhistorie en natuurwetenschappen worden hier op een eenvoudige maar fascinerende manier gepresenteerd. Naast de permanente tentoonstelling organiseert het museum ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen over planten, dieren en het universum. 

 De twee tuinen van het museum, de winkel en de cafetaria zijn zeker ook aangename plekken om je  tijd door te brengen. 

 Het museum is toegankelijk en een rolstoellift geeft toegang tot de zalen.

Openingstijden: Dinsdag t/m Zondag van 10:00 – 18:00. Maandags gesloten
Adres: 25 Rue Münster, 2160 Luxembourg, Luxemburg
Telefoon: +352 46 22 33 1

Luxemburg aangepaste vakantie
Begeleide reizen luxemburg

Slenteren door Luxemburg,

Na het thema cultuur is onze volgende thema aan de beurt. Luxemburg heeft hele leuke straatjes en bijzondere uitzichtpunten, die u al rustig wandelend door Luxemburg kunt tegen komen, zoals Rue des Capuncins, de grootste winkelstraat. De winkelpanden in deze straat zijn vaak prachtige historische gebouwen met hun eigen sfeer. Ook leuk is het centrale plein in de stad, Place d’Armes. 

Place d’Armes

Het populairste plein van Luxemburg is de Place d’Armes.

Het plein wordt omringd door talloze cafés en restaurants, allemaal met terrasjes in de zomermaanden. Het is het belangrijkste activiteitencentrum van de stad geworden en trekt de lokale bevolking en bezoekers van alle leeftijden aan. Bezoekende bands en muziekgroepen presenteren elke zomeravond concerten vanuit de centrale muziektent. Elke tweede en vierde zaterdag is er een rommelmarkt en in december herbergt het plein de kerstmarkt. 

Hoewel de meeste cafés en restaurants van binnen niet rolstoeltoegankelijk zijn, is er wel een toegankelijk openbaar toilet op de zuidoosthoek van het plein, aan de Rue du Cure en de Rue Chimay.

Place de Clairefontaine

De Place de Clairefontaine ligt achter de Notre Dame-kathedraal in het historische stadscentrum. De naam van het plein komt van een schuilplaats, een toevluchtsoord van de abdij van Clairefontaine, vlakbij de Belgische grens. Deze schuilplaats werd gesloopt in 1933.

In april 1990 werd op dit plein een monument opgericht ter ere van Groothertogin Charlotte (1896-1985), ontworpen door de Parijse beeldhouwer Jean Cardot.

Het plein trekt toeristen aan om het standbeeld te zien, en het is een populair verzamelpunt. Place Clairefontaine organiseert ook het hele jaar door op verschillende tijdstippen een kleine markt.

Vanaf het Place de la Constitution heeft u een mooi uitzicht op de Pont Neuf, een prachtige brug uit 1900 met een spanwijdte van 85 meter, totaal 150 meter lang en 42 meter hoog. Wanneer u tijdens uw slentertocht nog ruimte heeft, loop dan zeker langs het Nationaal Monument van de Solidariteit

Nationaal Monument van de Solidariteit

Het staat op de zogenaamde Cannon Hill, in de buurt van de Passerelle-brug, aan de kant die het dichtst bij het stadscentrum ligt. Het monument is een herdenkingspunt voor de doden van de Tweede Wereldoorlog en herinnert aan het verzet en de solidariteit van de Luxemburgse natie in het licht van de nazi-bezetting.

De geplaveide binnenplaats symboliseert gevangenissen, concentratiekampen en kazernes.
En een gewone, ongebeitelde steen stelt de oorlogsslachtoffers voor. Een eeuwige vlam brandt voor dit historisch monument .

Tot zover Luxemburg Stad, waar het geen moeite is om je een aantal dagen te vermaken. Veel van de bezienswaardigheden kunnen bezocht worden met de Luxembourg Card, een totaalkaart voor openbaar vervoer en tal van bezienswaardigheden.

‘Mir wolle bleiwe wat mir sin’ 
“we willen blijven wie we zijn” – het nationale motto van Luxemburg

Meer toegankelijke steden bekijken: Toegankelijk reizen

Toegankelijk accommodatie

Aangepaste accommodatie in Luxemburg
Sofitel Luxembourg Le Grand Ducal

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):