Toegankelijk Milaan

Toegankelijk Milaan

Sinds 10 jaar wordt de prijs uitgereikt stadstoegankelijkheid en in 2016 heeft Milaan deze gewonnen. Wij zijn dus enorm benieuwd naar deze stad.

Natuurlijk kan het altijd beter, maar in vergelijking met andere Italiaanse steden is Milaan een stuk rolstoelvriendelijker. In de stad hebben bijvoorbeeld de meeste stoepen een oprijstuk en ook het openbaar vervoer heeft ‘low-floor’bussen en het metrosysteem is voorzien van liften. Met dit is ons achterhoofd gaan wij deze culturele stad bezoeken.

Milaan

Tweede stad van Italië en hoofdstad van regio Lombardije. Een stad, net als Rome en veel meer Italiaanse steden, vol kunst en cultuur, maar ook de modehoofdstad en een winkelparadijs. En de voetballiefhebbers zouden roepen: Hé, vergeet AC Milan en Inter niet! En dan met het F1-circuit Monza om de hoek, kan je als stad niet meer stuk.

Maar wij beginnen natuurlijk met: Duomo Santa Maria Nascente

 

Duomo Santa Maria Nascente

oftewel de Dom van Milaan. Een van de grootste kathedralen van de wereld midden in de stad. De bouw begon in de 14e eeuw en was pas helemaal voltooid in 1950 (en daarna begonnen de eerste restauraties alweer). De kathedraal is ter nagedachtenis aan de geboorte van Maria en heeft een lengte van 157 m en breedte van 92 m. De buitenkant is licht (i.t.t. tot het interieur) en er is heel veel te zien met meer dan 2300 beelden. Het mooiste is het dak (bereikbaar per trap maar gelukkig ook met de lift), waar je de ornamenten van dichtbij kunt bekijken en bij mooi weer een uitzicht hebt tot de Alpen. Maar ook de binnenkant is zeker een bezoek waard met zijn mooie glas-in-loodramen, schilderijen en kijk ook naar de vloer met het mooie mozaïek.   

Toegankelijkheid Duomo Santa Maria Nascente:

De Dom van Milaan is toegankelijk vanaf het plein voor de Dom, langs 2 hellingen van ongeveer 20 m lang, met leuning en een maximale helling van 8%.
Er zijn twee ingangen, voor gelovigen en voor bezoekers, beide hebben een korte helling van 15 cm met een helling van 20%.
De gangpaden van de Dom zijn breed en gemakkelijk te bezoeken. De wekelijkse kapel, het Baptisterium van St. Stephen, de Scurolo (donkere kamer) en de Crypte van St. Charles niet gemakkelijk te bereiken vanwege de trappen.

Duomo museum

Wil je het optimale uit een bezoek aan de Dom halen, dan moet je eigenlijk voor je bezoek langs in het Duomo museum, waar de bouwgeschiedenis van de kathedraal wordt getoond.

Het Museo del Duomo heeft een oppervlakte van 2000 m2 op de begane grond.
De ingang, gelegen aan de linkerkant van de binnenplaats van het Palazzo Reale, heeft een kleine hellende helling (5% helling) en een dubbele draaideur (76 cm per deur).
De tentoonstellingszalen bevinden zich langs een cirkelvormig pad met hellingen van 5 m met een maximale hellingshoek van 9%.
Alle zalen zijn erg groot en de meeste zijn behoorlijk donker.
Gian Galeazzo Hall, op de tussenverdieping van Palazzo Reale, is open voor speciale evenementen en kan worden bereikt via een lift met een deur van 90 cm.

Veelgestelde vragen:

 • Is er een toegankelijk toilet?
  Ja, er zijn invalidentoiletten. Er is er 1 in de buurt van Ticket Office 1. Een kleine schuine helling (7% helling), een draaideur (87 cm) en een schuine helling (190 cm lengte en 8% helling) leiden naar het toilet, welke beschikt over de volgende kenmerken: toiletruimte met deurbreedte 93 cm, grote verticale handgreep aan de rechterkant en leuning langs de omtrek. 
  Aan het einde van het tentoonstellingspad van het Museo del Duomo bevind zich een tweede toilet. Het is toegankelijk vanuit de Sala dei Bozzetti via twee hellende hellingen (7% helling), en heeft een deurbreedte van 76 cm en grote horizontale handgreep aan de linkerkant en leuning langs de omtrek.
 • Is er een rolstoel te huur?

  Een manuele rolstoel is gratis beschikbaar. Het moet worden aangevraagd bij het DuomoInfopoint (Piazza Duomo 14 / A) en een identiteitsbewijs moet worden achterlaten.

Openingstijden:  09.30-12.30 en 15.00-18.00
Gesloten: Maandag, behalve in vakanties
Adres: Piazza del Duomo, 14
Tel: +39-02860358

 

Aangepaste accommodatie
Milaan, Rolstoelvakantie

Galleria Vittorio Emanuele

Nu we toch nog in de buurt zijn, lopen wij even door naar het oudste winkelcentrum van Italië, maar vooral voor de mooie glazen koepel op de centrale hal, waar de glazen daken van de twee passages elkaar kruizen. Ook hier geldt: niet alleen omhoog kijken , want dan mis je de schitterende mozaïekvloeren.

Mocht u van luxe winkels houden, dan moet u zeker ook een bezoek brengen aan de Quadrilatero d’Oro of delle Moda. Deze gouden vierhoek van Milaan heeft de belangrijkste (vooral mode-) winkelstraten met bekende designermerken. De grenzen van de vierhoek worden gevormd door Via Montenapoleone, Via Manzoni, Via della Spiga en Corsio Venezia. 

La Scala

Wij laten de winkels voorgezien en lopen door naar La Scala, het theatergebouw van Milaan. Je kunt het theater bezoeken voor alleen een rondleiding, maar ook in combinatie met een voorstelling.

Milaan zat zonder operatheater na de nacht van 25 februari 1776, toen het Teatro Regio Ducale onder mysterieuze omstandigheden door brand werd verwoest . De keizerin, Maria Theresa van Oostenrijk , benoemde de architect, Giuseppe Piermarini, om een ​​nieuw theater te bouwen. De gekozen locatie was het gebied van de kerk van Santa Maria della Scala. In slechts twee jaar tijd is het theater gebouwd.

De theaterzaal ademt nog de oude grandeur uit met de fluweelrode stoelen, de  mooie kroonluchter en al de gouden ornamenten op balkons.

Voor nog meer theaterhistorie kunt u naar het naastgelegen museum.

Zonder de inzet van een kleine groep muziekliefhebbers had dit museum er waarschijnlijk nooit gekomen

In 1910 ontmoetten enkele van de belangrijkste mensen van Milaan elkaar in het Teatro alla Scala: onder hen waren de componist: Arrigo Boito, de kunstenaar: Lodovico Pogliaghi en de directeur van de Pinacoteca di Brera: Ettore Modigliani. Het was hun doel om een ​​museum te openen.

Op 1 mei 1911 veilt de  antiquair Jules Sambon zijn enorme verzameling memorabilia die verband houden met de wereld van het theater en dat bleek het perfecte startpunt.
Maar hoe kwamen ze aan het enorme bedrag van 450.000 lire dat de antiquair vroeg?

Het bedrag werd bijeengebracht door de Italiaanse staat en een initiatief van 50 burgers die een collecte organiseerden. Maar Sambon wees het aanbod af : “een machtigste persoon die ik niet kan noemen” wilde de collectie. Ze ontdekten dat deze mysterieuze persoon JP Morgan (een Amerikaanse bankier en kunstverzamelaar) was.

Tegen alle verwachtingen in slaagden de mannen uit Milaan erin de magnaat ervan te overtuigen de strijd te staken .
Iets minder dan twee jaar later, dankzij de aankoop van de collectie, opende het Museo Teatrale alla Scala in wat ooit het Casinò Ricordi was geweest.

Veelgestelde vragen:

 • Is er een rolstoeltoegankelijke ingang?

Een lift gaat rechtstreeks naar de museumzalen en naar de theaterboxen. Als u de lift moet nemen, kunt u het personeel bij de ingang om assistentie vragen.

Openingstijden:dinsdag t/m zondag 10.00-18.00 uur 

Gesloten: Maandagen en 1 januari, Pasen, 1 mei, 15 augustus, 7, 24, 25 en 31 december
Adres: Largo Ghiringhelli 1, Piazza Scala Milaan

Toegang tot het museum stelt je in staat het theater te zien vanuit de boxen op de derde verdieping, maar alleen wanneer er geen repetities, uitvoeringen of evenementen plaatsvinden die voor het publiek toegankelijk zijn.

Rolstoelvakantie Milaan
La Scala
Rolstoel vakantie aangepast
Santa Maria delle Grazie

Santa Maria delle Grazie

is een 15de eeuwse kerk met klooster, wat grotendeels tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog is vernield en veel moois is verloren gegaan, behalve het schilderij, waardoor deze kerk wereldberoemd is: Het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci. De gigantische muurschildering van 4,6 bij 8,8 meter heeft Da Vinci in 4 jaar gemaakt. De schildering is geen fresco (gemaakt in natte gips), maar opgezet op een droge muur (secco). Door deze techniek is restauratie moeilijk en is het kunstwerk erg kwetsbaar. Er mogen dan ook maar een gelimiteerd aantal bezoekers per keer naar binnen en je mag het werk maximaal 15 minuten bewonderen.

Veelgestelde vragen:

 • Is er een toegankelijk toilet?

Ja, er is een rolstoeltoegankelijk toilet.

 • Is er een rondleiding die rolstoeltoegankelijk is?

Ja, de rondleiding is rolstoeltoegankelijk.

Voor slechtzienden (blinden) is er een tastbaar model – schaal 3D-reproductie van het Laatste Avondmaal. 

Openingstijden: Dinsdag t/m zondag – 08.00 – 13.45
Gesloten: maandag
Adres: Piazza S. Maria delle Grazie, 2
Tel: +39-024987588

Castello Sforzesco

Wij zijn na zo’n ruim 3 kilometer wel uitgewandeld en gaan straks verder met de metro de stad verkennen. Maar eerst Castello Sforzesco, het imposante kasteel midden in hartje Milaan en zijn park, Parco Sempione.

De burcht uit de 14de eeuw is van buiten heel indrukwekkend met de hogen muren, torens, kantelen, grachten en zijn grote fontein. Maar de binnenkant is zeker zo interessant met collecties van Michelangelo en Leonardo da Vinci. En mocht u na al dit moois even tot rust willen komen, ga dan zeker het Parco Sempione in. Hier kan je heerlijk rustig rondlopen langs kunstwerken, zoals het Arco della Pace en geniet van de natuur. Een heerlijk plekje om even rustig bij te komen van het Castello en alle indrukken van Milaan.

Veel gestelde vragen

 • Is het kasteel toegankelijk met een rolstoel?

Het kasteel is door verschillende oplossingen ook voor toeristen die afhankelijk zijn van een rolstoel toegankelijk. Het Museum voor Oude Kunst, gelegen op de begane grond, is volledig uitgerust met hellingen. De kunstgalerij
en het museum voor meubelen en houten sculpturen (op de eerste verdieping) en de afdeling Prehistorie en
Protohistorie van het Archeologisch Museum (op de benedenverdieping) zijn bereikbaar
via een lift.
Let op! Kamers van XX tot XXII in de Art Gallery hebben enkele trappen.
Het Muziekinstrumentenmuseum en het Museum voor Decoratieve Kunsten zijn bereikbaar via een
lift in Cortile della Rocchetta

 • Zijn er rolstoelen te huur?

Ja, rolstoelen zijn verkrijgbaar aan de kassa

Openingstijden:
Kasteel:
7.00 – 19.30

Kasteelmusea:   Openingstijden dinsdag t/m zondag 10.00-17.30 uur (Laatste ticket 16.30 uur; Laatste toegang 17.00 uur).
Gesloten op maandag 25 december, 1 januari, 1 mei
Adres: Piazza Castello, 20121 Milano MI
Tel: 02.88463700

Begeleide reizen
Castello Sforzesco
Toegankelijk Milaan
Giardini Pubblici Indro Monatelli

Giardini Pubblici Indro Monatelli

Mocht het Parco Sempione zijn bevallen, loop dan ook zeker dit stadspark in. Het is moeilijk te missen en ligt ingeklemd tussen de Corso Venezia, Bastioni di Porta Venezia, Via Palestro en Via Daniele Manin. De naam heeft het park pas sinds 2002 van de bekende Italiaanse journalist, die hier dagelijks een wandeling maakte, maar het park is er al sinds 1782 toen de architect van La Scala, Guiseppe Piermarini, een aantal boomgaarden en tuinen van kloosters samenvoegde. De kloosters zijn er niet meer, maar het park is er nog steeds. Er staan overal bankjes om uit te rusten, maar er is ook veel te zien, zoals de vele standbeelden van belangrijke personen uit de Milanese geschiedenis. Je kunt er natuurlijk ook heerlijk mensen kijken, want dit park is geliefd bij toeristen, maar ook bij de inwoners van Milaan. Aan de oostkant ligt ook nog het Natuurhistorisch museum en Planetarium.

Mei, jaarlijks: tentoonstelling Orticola, bloemen- en boomkwekerij

Openingstijden: 6.30 tot 23.30 uur
Adres: via Palestro, corso Venezia
Telefoon: +39 02 0202

Museo Civico di Storia Naturale di Milano (Natuurhistorisch museum)

Het Natuurhistorisch Museum is het oudste openbare museum in Milaan. Opgericht in 1838 met de schenking van de naturalistische collecties van Giuseppe De Cristoforis.

Op 7 mei 1838 aanvaardde het gemeentebestuur officieel de schenking van de collecties van de Milanese edelman Giuseppe De Cristoforis en de botanicus Giorgio Jan, waaronder monsters van mineralogie , paleontologie , zoölogie , botanie, evenals gereedschappen en boeken. Dit is de eerste kern van het Natuurhistorisch Museum in Milaan.

Het Natuurhistorisch Museum van Milaan heeft 23 zalen en verschillende tentoonstellingen
Er zijn 5 permanenten tentoonstellingen: Dinosaurussen, gewervelde dieren, ongewervelde dieren, mineralen en natuurlijke historie van de mens.

Openingstijden: Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 10-17:30 uur, laatste toegang 16:30 uur. Gesloten op maandag.
De Museumbibliotheek is geopend van maandag t/m vrijdag van 10-12.30 uur en van 13.30-17.00 uur.
Adres: Corso Venezia 55
Telefoon: +39 02.884.63337
Website: https://museodistorianaturalemilano.it/

Civico Planetario Ulrico Hoepli (Planetarium van Milaan)

Leer alles over astronomie en de wonderen van de wetenschap (inclusief natuurkunde) in dit planetarium van Milaan, het grootste van Italië.
Ontworpen door de iconische Milanese architect Piero Portaluppi, is de schijnbaar sobere buitenkant van steen en marmer in balans met art deco-accenten en een speels spoor van sterrenbeelden als decoratie.

Adres:Civico Planetario di Milano, Corso Venezia, 57, 20121 Milano MI, Italië
Telefoon:+39 02 8846 3340

Navigli

mag zeker op ons lijstje niet ontbreken. Navigli is een heel gezellig wijk net nog binnen het stadscentrum. De gezelligheid wordt gevormd door de twee kanalen Naviglio Grande en Naviglio Pavese. Het lijken net grachten met de vele restaurants, cafeetjes en ambachtelijke winkeltjes. Hier zijn overal kleine ateliers en leuke marktjes. Houdt u van Vintage en bent u op zondag in Milaan ga hier dan zeker naar de Mercatino dell’Usato di Porta Genova, de antiek-en rommelmarkt van Navigli.

Milaan, begeleide vakantie 2022
Navigli
Rolstoel toegang S an Siro
San Siro

San Siro

Een must voor de voetballiefhebber. Officieel Stadio Giuseppe Meazza, het voetbalstadion van Milaan, dat gedeeld wordt door Ac Milan en Internazionale in de wijk San Siro, ten westen van Milaan. Leuk om te weten, dat hier in 2026 een deel van de Olympische Winterspelen en de Winter Paralympics zal plaatsvinden. Er zijn daarom plannen voor een nieuw station op de plek van het huidige, waarbij de bedenkers zich hebben laten inspireren door de Dom en de Galleria Vittorio Emanuele. Wij zijn benieuwd wat het gaat worden.

AC Milan heeft een gratis zitplaatsreserveringsservice opgezet die is gereserveerd voor gehandicapte fans die zijn erkend als personen met een handicap van 100% die continue assistentie nodig hebben (de voorwaarde moet op het certificaat worden vermeld) en hun begeleidende volwassenen.

Voor buitenlandse fans moet het geüploade invaliditeitsattest in het Italiaans zijn vertaald en aan de voorschriften voldoen.

Accreditatieverzoeken kunnen alleen online worden gedaan  op hun website na registratie (Klik hier) en zijn afhankelijk van beschikbaarheid.

Accreditatie is strikt persoonlijk en niet overdraagbaar aan derden.

Veelgestelde vragen:

 • Is er een rolstoeltoegankelijke ingang?

De aangewezen ingang is aan gate 11.
Aleen toegankleijk met de bevestiging van de accreditatie en een identiteitsbewijs voor beide geaccrediteerde personen.

 • Is er een invalide parkeerplaats?

Op vertoon van de accreditatie-informatie hebben fans met een handicap het recht om de parkeerplaats D in de Via Tesio te gebruiken.

Tot zover onze impressie van Milaan (er is natuurlijk nog veel meer te zien), een leuke stad voor een stedentrip, maar ook leuk om te bezoeken vanaf uw vakantieplek aan de Noord-Italiaanse meren.

Andere pagina’s over toegankelijk reizen

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):