Toegankelijk Tenerife

Toegankelijk Tenerife

Tenerife, het is het grootste van de zeven Canarische Eilanden.
De zeven eilanden: Gran Canaria, TenerifeLanzarote, Fuerteventura, La Gomera, La Palma en El Hierro.

Als je van een warme vakantie in de zon en zandstranden houdt, dan is Tenerife misschien wel de perfecte plek voor jou. Hoewel de Canarische Eilanden bij Spanje horen, liggen ze geografisch gezien dicht bij Noord-Afrika. Daardoor  profiteer je van een unieke cultuur met Afrikaanse invloeden, de zon die het hele jaar door schijnt en enkele van de mooiste stranden ter wereld.

Beroemd om zijn levendige kustplaatsen en vulkanische landschappen, is het eiland net zo geschikt voor vrolijke feestbeesten als voor natuur- en cultuurliefhebbers. Met het hele jaar door milde temperaturen trekt Tenerife jaarlijks vele toeristen.

Rolstoeltoegankelijk vervoer op Tenerife

Twee internationale luchthavens heeft Tenerife:  Tenerife Norte Airport in het noorden en Tenerife Sur Airport in het zuiden van het eiland. Beide vliegvelden bieden een hulpdienst voor reizigers met een handicap. Als je een service nodig hebt, moet je deze 48 uur van tevoren reserveren. Beide luchthavens zijn volledig rolstoeltoegankelijk.

Tram:  De tram is drempelvrij, van de informatiepunten, kopen van kaartjes en het vervoeren van passagiers. Het Tranvia Metropolitan tramsysteem is beschikbaar in zowel het noorden als het zuiden van Tenerife. De tramvloeren en uitgangen hebben dezelfde hoogte als de toegang vanaf de weg en er zijn gereserveerde plaatsen voor rolstoelen. 

Bussen: Het stadsbusbedrijf Titsa biedt lage vloer- en knielende bussen met doorlopende vloeren en elektrische opritten en bussen met hydraulische rolstoelliften. De drie sightseeing-bussen in de hoofdstad, Santa Cruz de Tenerife, zijn allemaal toegankelijk. 

Taxi’s: Er zijn verschillende taxibedrijven die voertuigen met oprijplaten voor rolstoelen aanbieden. Een lijst met opties is te vinden op de Tenerife Accessible website .

Nationaal Park Teide

In het hart van het eiland ligt de met sneeuw bedekte berg Teide, een vulkaan die het meest bezochte natuurwonder van Spanje is. Vanaf daar vallen ruige berghellingen in groene valleien en het landschap breidt zich uit, vouwt zich op om mooie dorpjes, voordat het uiteindelijk afvlakt naar de kust. 

Hier vind je enkele van de bekendste steden en stranden van het eiland. Van het toeristisch georiënteerde Playa de las Americas tot de relaxte straten en zonovergoten pleinen van Puerto de la Cruz. Op Tenerife vind je steden, dorpen en resorts voor elke smaak.  

Mount Teide  

De 3.718 meter hoge vulkaan is het hoogste punt van Spanje en het hoogste punt boven de zeespiegel op de eilanden van de Atlantische Oceaan. Hoewel de vulkaan actief blijft, vond de meest recente uitbarsting plaats in 1909. 

De Teide was een heilige berg voor de oorspronkelijke Guanchen, en  werd beschouwd als een mythologische berg, zoals de berg Olympus dat was voor de oude Grieken. 

Nationaal Park Teide

Het Nationale Park de Teide is het grootste park van de Canarische Eilanden.

Je kunt eigenelijk niet naar Tenerife komen zonder de prachtige vulkaan Teide in het Nationaal Park Teide te hebben gezien. Het Nationale Park de Teide is een waar natuurwonder. In tegenstelling tot vele andere wereldwonderen is het gemakkelijk toegankelijk.

Je vindt er landschappen die van een andere planeet lijken te komen. Je wandelt er tussen vulkanische lava en je voelt je piepklein in deze indrukwekkende omgeving die door de UNESCO tot werelderfgoed is uitgeroepen in 2007. En als je in de lente gaat, mag je de schitterende tajinaste rojo niet missen, die tot drie meter hoog kan worden met zijn duizenden piepkleine dieprode bloemetjes.

Het park is uitgerust met tal van voorzieningen op maat van de bezoekers: geasfalteerde wegen, twee bezoekerscentra, restaurants, verschillende, panoramische uitkijkpunten, een uitgebreid netwerk van wandelpaden

Bezoekerscentrum El Portillo

Het volledig toegankelijke  bezoekerscentrum El Portillo geeft een gedetailleerd overzicht van hoe het vulkanische ecosysteem in het Teide National Park werkt. Een kort, rolstoelvriendelijk pad leidt door de Botanische Tuin naar een spectaculaire uitkijk op de berg Teide. Borden geven de rolstoelroute aan. Let op: handmatige rolstoelgebruikers hebben mogelijk hulp nodig bij enkele matige hellingen. Het verpakte grind is prima om op te rollen. 

Het bezoekerscentrum heeft rolstoeltoegankelijke toiletten en er zijn parkeerplaatsen voor gehandicapten.

In het bezoekerscentrum, toegankelijk via een oprit, vind je een gezellig café met een spectaculair uitzicht op de Roques de García. 

Roques de García-pad

Als je de Roques de García van dichterbij wilt bekijken is er een rolstoeltoegankelijk pad dat naar de enorme rotsformaties loopt. Het toegankelijke en grotendeels vlakke pad leidt naar een ander fantastisch uitkijkpunt op de berg Teide. Het fijne grind is op sommige delen van het pad iets dieper  dan het zou moeten zijn, wat betekent dat handmatige rolstoelgebruikers mogelijk hulp nodig hebben! 

De toegankelijke toiletten bevinden zich in het Paradores Café aan de andere kant van de weg.

Tenerife, rolstoel vakantie
Tenerife met rolstoel

Santa Cruz de Tenerife

Santa Cruz de Tenerife of kortweg Santa Cruz is de hoofdstad van de provincie Santa Cruz de Tenerife. Samen met Las Palmas de Gran Canaria is het de gedeelde hoofdstad van de Canarische Eilanden, die dus twee hoofdsteden heeft. Deze stad ligt aan de noordkust van Tenerife.
Santa Cruz is de tweede grootste stad van de Canarische Eilanden, na Las Palmas. 

In deze mooie en volledig Spaanse stad vind je felgekleurde gebouwen, eigenzinnige winkels, uitstekende musea, een adembenemend auditorium en een tropische oase van vogelgezang, fonteinen en groen in het stadspark. De haven, waar ooit de eerste schoten van de Spaanse Burgeroorlog werden afgevuurd, is tegenwoordig vol activiteiten.

De brede promenade-achtige loopbruggen, pleinen, open tuinen, parken en musea van de stad zijn voor het grootste deel toegankelijk. 

Er zijn ook tal van culturele attracties om te bezoeken in de stad, zoals het Auditorio de Tenerife, het Museum voor Schone Kunsten en het Museum van Natuur en Mens. 

Auditorio de Tenerife Adán Martín

Dit operagebouw met een ultramoderne structuur is het architecturale symbool van de Canarische Eilanden.  Het Auditorium van Tenerife, ziet er uit als een golf en dat doet in zekere zin denken aan het Sydney Opera House. Het is niet volledig toegankelijk, maar als je Santa Cruz bezoekt is de architecturale schittering van dit gebouw zeker een bezoek waard. Er zijn volledig aangepaste looppaden en toegangspunten, inclusief de lift.

Museo de la Naturaleza y el Hombre (Natuurhistorisch Museum)

Dit museum neemt je mee terug naar 200 voor Christus, toen het eiland voor het eerst werd bewoond door de Guanchen. Het museum is verdeeld in twee hoofdgebieden: natuurwetenschappen en archeologie. Het is volledig toegankelijk.

 Parque García Sanabria  

Parque García Sanabria is een openbaar stadspark in het hart van Santa Cruz de Tenerife. Het is een grote tuin, gecombineerd met fonteinen en architecturale groepen die een kunstgalerie in de buitenlucht creëren. Met een oppervlakte van 67.230 vierkante meter, herbergt het García Sanabria-park tal van sculpturen van grote artistieke waarde. Het park is door de regering van de Canarische Eilanden vermeld als een plaats van cultureel belang.

Loro Parque

Wil je iets heel anders bezoeken, breng dan eens een bezoek aan Lora Parque.

Loro Parque, Spaans voor ‘papegaaienpark’, is het grootste dierenpark van Europa in Puerto de la Cruz. Het is zeker de nummer één toeristische attractie op Tenerife met miljoenen bezoekers per jaar. Het rolstoelvriendelijke Loro Parque is wereldberoemd vanwege het uitgebreide aanbod aan wilde dieren, waaronder orka’s en witte tijgers.

Toegankelijkheid van Loro Parque

Met betrekking tot de toegankelijkheid van Loro Parque zijn er enkele dingen die je moet weten. Allereerst ligt het dierenpark op heuvelachtig terrein, waardoor handmatige rolstoelgebruikers zeker een sterke duwer nodig hebben. Ten tweede is het park wijdverbreid, wat belangrijk kan zijn om te weten voor mensen met beperkte mobiliteit. Om de toegang te vergemakkelijken, biedt Loro Parque echter de mogelijkheid om gratis handmatige rolstoelen te huren. Bezoekers met een handicap hebben ook de mogelijkheid om een ​​scootmobiel te huren. Voor het huren van een scootmobiel of rolstoel moet je 72 uur van te voren contact opnemen met Loro Parque om te reserveren.

Toegankelijke toiletten

Er zijn verschillende rolstoelvriendelijke toiletten verspreid over het park. Ze variëren echter allemaal in grootte en uitrusting, en sommige hebben geen toegankelijke gootsteen. Maar in ieder geval de scootmobiel die in elk toilet past. 

Verder zijn er in elk showtheater aangewezen zitplekken voor rolstoelgebruikers en mensen met beperkte mobiliteit. 

Openingstijden: dagelijks van 9:30 – 17:30
Adres:Av. Loro Parque, s/n, 38400 Puerto de la Cruz, Santa Cruz de Tenerife, Spanje
Telefoon:+34 922 37 38 41

Aangepaste reizen Tenerife
Punta de Teno, Tenerife

Teno Landelijk Park

Teno Rural Park is één van de belangrijkste en best beschermde natuurgebieden van Tenerife. Het ligt in het noordwestelijke deel van Tenerife en loopt door Buenavista del Norte, Los Silos, El Tanque en Santiago del Teide. Als je een fan bent van glorieuze en toegankelijke landschappen, dan is dit jouw plek!

Punta de Teno

Het meest westelijke puntje van het eiland is Punta de Teno, dat dicht bij Buenavista del Norte ligt. Indrukwekkend uitzicht op de kliffen van Los Gigantes en prachtige zonsondergangen zijn gegarandeerd! De weg die naar Punta de Teno leidt, is een van de mooiste wegen van heel Tenerife! En niet te missen als je daar bent: De vuurtoren van Punta de Teno. Dit is een actieve vuurtoren gebouwd op de smalle rotsachtige landtong van Punta de Teno.

Wat betreft de bereikbaarheid is Punta de Teno met hulp goed te doen. Een gedeeltelijk toegankelijke houten (en hobbelige) loopbrug leidt naar een uitkijkpunt. Er is helaas een stap aan het begin van het pad. Handmatige rolstoelgebruikers hebben dus zeker hulp nodig. Als je in een elektrische rolstoel zit, moet je een draagbare oprijplaat mee te nemen. 

Hoewel de toegang tot Punta de Teno beperkt is voor bezoekers van donderdag tot zondag en op feestdagen, mogen personen met een handicap altijd het schilderachtige natuurgebied betreden.

La Laguna

San Cristóbal de La Laguna is een middelgrote stad in het noorden van Tenerife. De stad wordt door de lokale bevolking kortweg La Laguna genoemd. La Laguna betekent ‘de lagune’ omdat hier een lagune was totdat deze drooggelegd werd.  In het 1496 riepen de nieuwe burgers, die van het vasteland van Spanje arriveerden, La Laguna uit tot de eerste hoofdstad van Tenerife.

La Laguna heeft in het historische centrum nog dezelfde lay-out van de straten als in de 16e eeuw.
Het historische centrum van San Cristóbal de La Laguna staat sinds 1999 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Een groot deel van het historische centrum is autovrij. In de straten van het centrum vind je veel winkels, bars, restaurants en terrassen. Hierdoor heeft de binnenstad niet alleen de functie van openluchtmuseum, maar speelt het ook een essentiële rol in het dagelijks leven van de ruim honderdveertigduizend inwoners van La Laguna.

Kathedraal van San Cristóbal de La Laguna

 Religieus gezien is de stad nog steeds de belangrijkste, want de zetel van het bisdom van Tenerife is de kathedraal van San Cristóbal de La Laguna. Het is de enige kathedraal op het eiland. De kathedraal dateert uit 1515. Sinds de bouw heeft de kathedraal ingrijpende cosmetische veranderingen ondergaan. Er zijn geen overblijfselen van de eerste versie van de kerk, maar in de stad zie je andere religieuze en burgerlijke gebouwen die het belang van de stad en het verleden van het eiland laten zien. De kathedraal is volledig rolstoeltoegankelijk en de toegangsticket is inclusief audiogids. Deze audiogids is er in 5 talen: Spaans, Engels, Frans, Duits en Italiaans.

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van 9:00 – 18:30. Zaterdag van 9:00 – 12:30. Zondag gesloten.
Adres: Pl. de los Remedios, 38201 San Cristóbal de La Laguna, Santa Cruz de Tenerife, Spanje

Tenerife, rolstoel vriendelijk
Rolstoel toegankelijk Tenerife

De Piramides de Guimar

De Piramides van Güímar liggen in het plaatsje Güímar aan de oostkust van Tenerife. Er staan bij Güímar nu nog zes piramiden met een rechthoekige plattegrond. Vroeger waren het er negen.

Verder naar het noorden op het eiland ligt het etnografische park Piramides de Guimar. Het park is gecentreerd rond enkele stenen piramides gebouwd door oude inwoners van Tenerife. 

Breng een bezoek aan het park om de zes mysterieuze lavastenen piramides te bekijken, waarvan velen denken dat ze het werk zijn van oude beschavingen, waaronder de oprichter van het park, Thor Heyerdahl. Ontdek de theorieën achter de piramides, bezoek het museum en verken de thematuinen met exotische planten van Tenerife.

Er zijn een verschillende routes die je door het park kunt nemen. Eén route gaat rond de piramides, en sommige gaan door de verschillende soorten tuinen.  Er zijn ook culturele wandelingen met informatieborden langs de route die uitleg geven over de cultuur en de natuur van Tenerife. Alle routes rond de tuin en de piramides zijn toegankelijk met hellende betonnen hellingen en gladde paden. Sommige hellingen zijn echter een beetje steil, dus het kan een beetje lastig zijn als je in een handmatige stoel zit.  Er is ook een museum ter plaatse en er zijn verschillende tentoonstellingen die je veel informatie geven over de geschiedenis van het eiland. 

Openingstijden: dagelijks van 10:00 – 18:00
Adres: C. Chacona, s/n, 38500 Güímar, Santa Cruz de Tenerife, Spanje

Walvissen en dolfijnen spotten

In de diepe wateren rond de Canarische Eilanden leven vele soorten walvissen en dolfijnen, waaronder grienden en flesneusdolfijnen.  Als je de dolfijnen en walvissen van dicht bij wil bekijken, raden we je aan om een ​​boot te zoeken om je mee te nemen op een trip om dolfijnen te spotten. Wees echter gewaarschuwd, niet alle boten zijn toegankelijk. 

Boten vertrekken vanuit de haven van Los Cristianos, Puerto Colón en de Puerto de los Gigantes (Santiago del Teide), waar de kliffen tot 600 meter stijgen. Het landschap is spectaculair en om in de aanwezigheid van een walvis te zijn is een van de meest ontzagwekkende ervaringen. 

Tenerife, rolstoelvakantie
Toegankelijk strand Tenerife

Toegankelijke stranden

Veel van de stranden van Tenerife zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers met promenades langs het strand, toegankelijke toiletten in de buurt en zelfs strandrolstoelen. 

Dankzij de samenwerking tussen Sinpromi (Organisatie voor maatschappelijk werk in Santa Cruz de Tenerife, Spanje) en de lokale besturen van het eiland, zijn de stranden van Tenerife buitengewoon goed uitgerust en barrièrevrij voor alle bezoekers. De  regio Arona heeft zelfs een prijs gewonnen voor zijn toegankelijke strandfaciliteiten. 

Los Cristianos heeft Europa’s grootste barrièrevrije wandelpromenade, die zeven kilometer lang is. Het strand is volledig barrièrevrij met toegankelijke looppaden en routes, houten vaste en oprolbare paden, opritten, toegankelijke toiletten en kleedkamers, waterstoelen en krukken, zeebegeleiding en amfibische rolstoeldiensten.  

Een ander prachtig en toegankelijk strand is Playa de las Teresitas. Dit strand ligt vrij dicht bij Santa Cruz de Tenerife en ligt in het oostelijke deel van het eiland. Toegankelijke strandpaden, veel parkeerplaatsen voor gehandicapten, opritten, toegankelijke toiletten en douches wachten op rolstoelgebruikers. 

De stranden van Tenerife met toegankelijke faciliteiten: 

Arona – Playa de las Vistas, Playa de Los Cristianos 
Adeje – Playa de Troja, Playa de Torviscas, Playa Fañabé, Playa el Duque 
Arico – Playa de El Porís 
Granadilla de Abona – Playa de El Medano 
Guía de Isora – Playa San Juan 
Icod de los Vinos – Playa de San Marcos 
Los Realejos – Playa de El Socorro 
Puerto de la Cruz – Playa Jardín 
Santa Cruz de Tenerife – Playa de Las Teresitas 
Santiago del Teide – Playa de la Arena

Voor aangepaste accommodaties op Tenerife: Kijk op onze pagina: aangepaste accommodaties op de Canarische eilanden
Meer toegankelijke steden vind je op: Toegankelijk reizen
Opzoek naar meer toegankelijke eilanden? Lees dan eens onze blog: 8 toegankelijke eilanden in Europa

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwbrief

Selecteer lijst(en):