Toegankelijk Valencia

Wist je dat Valencia een zeer toegankelijke bestemming is voor mensen die rolstoelgebonden zijn? De stad heeft brede stoepen, goed onderhouden straten en veel bezienswaardigheden en activiteiten die rolstoelvriendelijk zijn. Van de historische Kathedraal van Valencia en de Lonja de la Seda, tot het moderne Ciudad de las Artes y las Ciencias, bijna alle bekende attracties zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ook de prachtige stranden, zoals Playa de la Malvarrosa, bieden rolstoelvriendelijke faciliteiten zodat iedereen van de zon en zee kan genieten. Daarnaast is het openbaar vervoer goed aangepast, met vrijwel alle metrostations en bussen voorzien van liften en oprijbanen. Valencia doet er alles aan om zo toegankelijk mogelijk te zijn voor iedereen!

Toegankelijkheid van de luchthaven van Valencia

De luchthaven van Valencia is goed uitgerust om rolstoelgebruikers een comfortabele en toegankelijke reiservaring te bieden. Passagiers met beperkte mobiliteit kunnen assistentie aanvragen voor aankomst, vertrek en transfers. Het wordt wel aangeraden om dit minimaal 48 uur van tevoren te reserveren. De luchthaven beschikt over toegankelijke ingangen, liften, aangepaste toiletten en gereserveerde parkeerplaatsen. 

Hoe toegankelijk is het openbaar vervoer in Valencia?

Het openbaar vervoer in Valencia is goed te doen als rolstoelgebruiker.

Metro
Vrijwel alle metrostations zijn uitgerust met liften en oprijbanen, maar het is wel verstandig om van tevoren te controleren of het specifieke station dat je wilt bezoeken de juiste voorzieningen heeft. Dit kun je doen via Metrovalencia.

Bus
Ook de meeste bussen in Valencia zijn rolstoelvriendelijk ingericht. Ze hebben 2 rolstoelplaatsen en de meeste bussen hebben automatische opritten. Mochten deze niet werken dan is er een handmatige back-up.

Taxi
Daarnaast kun je kiezen voor een aangepaste taxi. Valencia heeft meerdere rolstoeltoegankelijke taxibedrijven waar je een taxi. Zo is er bijvoorbeeld taxibedrijf Eurotaxi.

Elektrische rolstoelbakfiets

Valencia is een echte fietsstad. Verrassend Valencia heeft ervoor gezorgd dat dit ook mogelijk is met een rolstoel! Zij beschikken over een elektrische rolstoelbakfiets. Op deze manier kun je je snel en gemakkelijk verplaatsen op een unieke manier! Voor alle informatie over de elektrische rolstoelbakfiets kun je terecht op de website van Verrassend Valencia.

Invalide parkeerplaatsen

Mocht je Valencia bezoeken met de (huur)auto, dan is het natuurlijk fijn om te weten waar er parkeermogelijkheden zijn. Er is een speciale app ontwikkeld die je alle rolstoelvriendelijke parkeerplaatsen laat zien. Deze app heet Disabled Park en is zowel op Android als op IOS te downloaden. Je kunt de app downloaden via dit linkje!

Bezienswaardigheden

Veel van de bezienswaardigheden in Valencia zijn rolstoelvriendelijk. Zo kun je de Kathedraal van Valencia bezoeken als rolstoelgebruiker. Ook de Stad van de Kunst en Wetenschap, wat misschien wel de meest iconische bezienswaardigheid is in Valencia, is goed te doen met een rolstoel. Je zult hier brede paden, liften en toegankelijke toiletten vinden. Als je de drukte van de stad even wil verlaten, dan is het Bioparc een leuke optie! Deze prachtige dierentuin is volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers. 

Voor een oude stad, gesticht in 138 v. Chr., heeft Valencia ook verrassend veel moderne bezienswaardigheden. 

Torres Serranos

Torres Serranos

Het begin van onze wandeling is bij een van de twee stadspoorten van Valencia. Deze poort ligt op de aan de rand van de wijk El Carmen, een van de gezelligste wijken van Valencia. De straatjes van deze wijk nodigen uit om heerlijk te dwalen door die historisch deel van Valencia, waar je naast veel bezienswaardigheden leuke restaurantjes en winkels hebt. Wij gaan niet dwalen, hoewel dat ook heel leuk is en het je op onverwacht leuke plekjes brengt, maar vervolgen onze wandeling.

Paleis van Benicarló

Heeft vele namen: Palau de Benicarló, Palau de les Cors Valencianes of Palau dels Borja. Wat natuurlijk het meest tot de verbeelding spreekt is het paleis van de Borgia’s. De roemruchte familie Borgia (in het Spaans: Borja) komt van oorsprong uit Aragón (Spanje). Toen Alfonso, bisschop van Valencia kardinaal werd, vestigde de familie zich in Italië. De familie Borgia heeft 2 pausen voortgebracht, maar is vooral bekend door hun slechte naam. Die is zo slecht door hun corrupte manier van heersen, dat er zelf wordt gesproken over de voorloper van de Italiaanse mafia.
Het gotische paleis van Benicarló was hun residentie in het koninklijke Valencia.

Toegankelijkheid van Paleis van Benicarló

Het Hertogelijk Paleis van de Borgias is goed toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit. Het paleis heeft opritten bij verschillende ingangen en een lift die speciaal is aangepast. Dit staat duidelijk aangegeven op de plattegrond.

De verdieping is grotendeels toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er is één klein gebied met enkele treden dat moeilijker bereikbaar is, maar deze zone is vanuit verschillende delen van het paleis te zien en te bewonderen.

La Lonja de la Seda

De zijdebeurs staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het lijkt van buiten op een middeleeuws kasteel. Binnen in de Sala de Contratcion werd de handel gedreven. Hier staan imponerende spiraalzuilen. Er is een mooie binnenplaats, waar sinaasappelbomen staan, de Patio de los Naranjos.

De laatgotische architectuur van dit meesterwerk is adembenemend. De indrukwekkende Sala de Contratación (Handelshal) toont de macht en rijkdom van een belangrijke mediterrane handelsstad uit de 15e en 16e eeuw. Het gebouw bestaat uit drie duidelijk gescheiden delen, waaronder een prachtige tuin, ook wel de ‘sinaasappelpatio’ genoemd. Het tweede deel van het gebouw is de Torreón, terwijl op de begane grond een kleine kapel te vinden is, gewijd aan de Onbevlekte Ontvangenis. De twee bovenste verdiepingen dienden vroeger als gevangenis voor mensen die hun schulden niet konden betalen.

De centrale kan worden bereikt via een elektrische lift (1 meter diep) aan de zijkant van het gebouw. Helaas moet iemand de liftoperator waarschuwen om toegang te krijgen. Om de grote zaal links binnen te gaan na de sinaasappelpatio, moet u een drempel van 5 cm oversteken. Als je echter rechtdoor gaat en via de kapel naar binnen gaat, is de toegang veel gemakkelijker en zonder drempels.

Valencia rolstoel
Valencia Mercado

Mercado Central

Nu komen wij op een hele leuke plek in Valencia, de Mercado Central, Centrale Markt. Hier moet je zeker een bezoek brengen. In 1839 was hier al een straatmarkt. In 1928 werd hier een van de grootste overdekte markten van Europa geopend. Op de overdekte markt zie je veel lokale producten, zoals sinaasappelen, olijven, gamba’s, ham en kaas. Het gebouw van de markt is van ijzer, glas en keramiek (modernistisch) en is op het hoogste punt 30 meter. Als je goed kijkt, zie je op het dak een groene papegaai. Er zijn 959 kraampjes, maar het mooiste is de buitenkant met de keramiek tegels.

De ene kant van de markt heeft een vlakke ingang en de andere kant heeft een oprit naar de ingang.

Tot zover het oude Valencia en nu nog even nu op naar het moderne deel, een echte must see.

Valencia’s Stad van Kunsten en Wetenschappen

Je kunt Valencia niet bezoeken zonder de Stad van Kunsten en Wetenschappen gezien te hebben. Dit moderne wetenschappelijke en culturele complex, in het Spaans bekend als la Ciudad de las Artes y las Ciencias, is het grootste van Europa. De opvallende gebouwen worden snel iconen van de stad.

Het complex ligt in een uitgestrekt gebied van bijna twee kilometer in de voormalige rivierbedding van de Turia. Het bestaat uit zes futuristische gebouwen, waarvan de meeste zijn ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava. Deze indrukwekkende bouwwerken bieden eindeloos vermaak en prikkelen de geest.

Binnen zijn er talloze dingen te zien en te doen. Heb je weinig tijd? Plan je bezoek dan zorgvuldig om niets te missen.
De bouw van de Stad van Kunst en Wetenschap begon in 1989 en het laatste gebouw, Agora, voor exposities en concerten, is uit 2009. 

 • Het eerste gebouw is L’Hemisfèri (‘Het Oog”) in de vorm van een menselijk oog. Bij de juiste lichtval op het oog, is er een weerspiegeling in het water, dat rond het gebouw loopt. Het is een ultramodern IMAX 3D bioscoop.
  Toegankelijkheid: De bioscoop is toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Om binnen te komen neem je de lift (personeel bedient deze) en er zijn rolstoeltoegankelijke toiletten.
 • Het L’Umbracle is een openluchtdiscotheek met een tuin (het hele jaar open) met palmbomen en bloemen.
 • Natuurlijk ontbreekt een operagebouw niet. Dat is het Palau de les Arts Reina Sofia.
 • L’Oceanogràfic is het grootste aquarium van Europa.
  Toegankelijkheid: Volledig rolstoeltoegankelijk en er zijn aangepaste toiletten.
 • En tenslotte Museo de las Cièncias Príncipe Felipe heeft als slagzin verboden niet aan te raken, niet te voelen en niet te denken. Een wetenschapsmuseum, waar je kan experimenteren met technologie.
  Maar vooral leuk om de gebouwen te zien.
  Toegankelijkheid: Het hele museum is toegankelijk (inclusief restaurant en winkel) en er zijn rolstoeltoegankelijke toiletten.

Mocht je even lekker bij willen komen van de drukte van de stad, ga dan naar Jardín del Turia.

Door de Turia rivier overstroomde Valencia regelmatig. Daarom besloot men in 1957 de rivier om te leggen. Op het drooggevallen stuk rivierbedding werd een groot park (110 hectare) aangelegd. Het loopt onder 18 bruggen door en bestaat uit plantsoenen, een voetbalveld, tennis veld, rozentuinen, fonteinen, vijvers, speeltuinen, botanische tuin en nog veel meer. Het mooiste is het waterhuis, La Case de Agua, het uitzichtpunt, Mirador en de chinese rivier, Río Chíno

Jardín del Turia

Toegankelijke stranden

Ook bieden de populaire stranden Playa de la Malvarossa en Playa del Cabanyal mogelijkheden voor rolstoelgebruikers om te genieten van het strand. Zo liggen er houten platen op het zand, waardoor je gemakkelijk het strand op kunt als rolstoelgebruiker. In de zomermaanden zullen er zelfs vrijwilligers rondlopen die rolstoelgebruikers assisteren om het strand op te komen. 

Voor nog meer natuur moet je de stad uit. Niet ver van Valencia ligt het natuurgebied Albufera, 21.000 hectare, met rijstvelden, inheemse bomen, het grootste meer van Spanje, authentieke vissershuisjes en veel verschillende soorten vogels. Ook zijn hier leuke echt Spaanse dorpjes.

Ga zeker ook paella eten in de stad van de paella, Paella Valenciana, onder het genot van een lekker wijntje. Mocht je van wijn houden en gewoon tijd hebben, gaan dan zeker ook naar een wijnproeverij.

Wil je op de hoogte blijven van onze tips en laatste nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Selecteer lijst(en):