Tulpen

Naar de bollen, de prachtige bollen

Een heel oud liedje, maar nog steeds van kracht. Het wordt weer lente en overal zie je weer kleur komen. Vandaag gaan wij op zoek naar de tulpen.

De kleuren komen eigenlijk al vanaf half maart met de krokussen. Daarna komen de narcissen en de hyacinten en vanaf midden april (bij zachte winter eerder) komen de tulpen en die staan tot de eerste week van mei.

Tulpenfestival met rolstoel

Waar kan je de tulpen vinden?

Tulpen zijn vooral te zien langs de kust van Den Haag en Leiden tot aan Alkmaar, maar ook in de Noordoostpolder en op meer plekken in de Flevopolders. Ook in de kop van Noord-Holland rond Enkhuizen zie je de bollenvelden. Overal zie je dan mooie gekleurde velden. De echte liefhebber gaat natuurlijk naar de Keukenhof.

Keukenhof

Hier worden ieder jaar meer dan 7 miljoen bloembollen geplant. Naast tulpen zie je hier natuurlijk narcissen en hyacinten, maar ook andere bloemen, zoals rozen, anjers en lelies. De bloemenzee is verdeeld over tuinen en vier mooie paviljoens. Ieder jaar heeft het park een thema. Dit jaar is het Flower Classics. Bloemen kom je al eeuwenlang tegen in designs, kunst en architectuur. Zo is de tulp het symbool van de lente en de roos van de liefde. Dit jaar komen al deze klassiekers terug op de Keukenhof met de tulp als stralend middelpunt.

De Keukenhof is geopend van donderdag 24 maart t/m zondag 15 mei 2022.

Tulpen rolstoelvakantie

Voor onze geschiedenisliefhebbers: het kasteel Keukenhof werd gebouwd in 1641 met een landgoed dat uitgroeide tot ruim 200 hectare. In 1857 werd er een park in Engelse stijl aangelegd. Dit park vormt nog steeds de basis van de Keukenhof. In 1949 werd de eerste bloemententoonstelling gehouden en in 1950 ging voor het eerst het park open.

Tulpenroute

Natuurlijk kan je op veel manieren genieten van de tulp. Ieder jaar zijn er dan ook tulpenroutes per auto of met de fiets en deze zijn overal in ons land te vinden. Wij gaan er een paar langs.

Toegankelijk tulpenroute

De Bollenstreek

Het meest bekende bollengebied van Nederland net achter de duinen. De kern ligt rond Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout. Ook hier allerlei routes en jaarlijks in april het bloemencorso van Noordwijk naar Haarlem. Dit jaar de 75ste keer en wordt er gereden op zaterdag 23 april 2022. Meer informatie hierover vind je op https://www.bollenstreek.nl/bloemencorso-bollenstreek/

Tulpenroute Noordoostpolder

Deze autoroute van meer dan 100 kilometer is de langste van Nederland en begint bij het Tulpeninformatiecentrum in Creil. Natuurlijk is er ook een fietsroute. Deze is 40 kilometer lang.

Voor meer informatie: https://tulpenfestival.nl/routes-2022/

Kop van Noord-Holland/West-Friesland

Hier is het grootste aaneengesloten bloembollengebied van Nederland met uiteraard veel wandel- en fietsroutes. Meer informatie over dit gebied vind je op https://www.hollandbovenamsterdam.com/kop-van-noord-holland/ontdek-de-kop/tulpen

In veel bollengebieden kan je tegen een kleine vergoeding in pluktuinen zelf je bloemen plukken. Ook leuk is de bollenboot, die vanaf 6 april tot 28 mei op woensdag en zaterdag vaart in Hillegom. Maar er zijn nog meer manieren om de bloemen te bewonderen. Je kan zal zelfs met een helikopter een vlucht maken boven de bloemenvelden rond de Keukenhof. Er zijn 6 vluchten in april.

Tulpen kijken Amsterdam

Amsterdam

Mocht je niet zo van de vrije natuur zijn, dan kan je ook in Amsterdam de tulp bewonderen. Op 1 april is daar het Tulpfestival gestart en deze duurt tot 30 april. Tienduizenden tulpen kleuren de stad in bakken, kuipen en schalen en verderop in de maand ook in de volle grond in de parken en tuinen van musea en hotels. Je vindt ze niet alleen in het centrum maar ook in de andere stadsdelen. Hier kan je zien, waar je ze allemaal kunt vinden: https://www.tulpfestival.com/locaties/

Geschiedenis

Voor de liefhebber nog wat geschiedenis over de tulp. In de 11de eeuw wordt er gesproken over de tulp in de gedichten van Omar Khayyam. Misschien was de tulp er al eerder, maar de vroege Turken waren vaak analfabeet, dus daar is niets van op schrift gevonden. De eerste bekende afbeelding van de tulp is op een tegel uit het paleis van de sultan, die regeerde over Perzië van 1220 tot 1237. De latere sultan Suleiman, die in 1530 op de troon kwam, was dol op tulpen. De echte piek in de Turkse tulpencultuur kwam echter pas tweehonderd jaar later. Er was toen zelfs een tulpmania.

De tulp kwam pas in de zestiende eeuw in ons land mede door de plantkundige Carolus Clusius, die de tulp voor de welgestelden naar Nederland haalde. De tulp was toen heel duur en er ontstond in Nederland een tierige handel. De commerciële teelt breidde zich inde 19de eeuw uit van Haarlem richting Den Haag en sinds in de 20ste eeuw ook in andere delen van Nederland.

Rolstoelvakantie Amsterdam

Amsterdam Tulip Museum

Mocht je alles willen weten over de tulp breng dan een bezoek aan dit museum. Dit kan het hele jaar door aan de Prinsengracht.

‘Doe als een tulp en ga uit je bol’

Zoek je meer leuke uitjes in Noord Holland: Toegankelijk dagje uit Noord Holland

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *