Twente

Vandaag blijven we met onze blog weer in Nederland. Gezien de corona-ontwikkelingen verwachten wij, dat komend jaar Nederland voor veel mensen hun vakantiekeuze zal zijn. Daarom gaan wij de komende periode vaker met onze blog op bezoek in een mooi stukje Nederland.

Wat weten we over Twente?

FC Twente voor de voetbalfan, voor wie zijn Middelbare schooltijd in de jaren’80 had: Lente in Twente van Toontje Lager of voor de student, Universiteit Twente, maar vooral boerderijen, bossen, landgoederen, kortom veel natuur. Maar Twente heeft veel meer te bieden, zoals Herman Finkers al zei: “Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen. In Almelo is altijd wat doen”

Wist je, dat bijvoorbeeld acht Twentse plaatsen stadsrechten hebben?

Twente, rolstoelvakantie

Natuurlijk eerst de natuur

We blijven in deze blog in de buurt van De Lutte, omdat wij hier verblijven, dus op naar het natuurgebied Lutterzand. Dit 600 hectare grote natuurgebied ligt aan de voet van een stuwwal uit de ijstijd. Het riviertje, de Dinkel, kronkelt zich door dit mooie landschap met heidevelden, zandverstuivingen en prachtige bossen. Door de zachte ondergrond, zand, heeft het riviertje een weg uitgesleten, waardoor steile oevers zijn ontstaan. Het wordt daarom ook wel de Twentse canyon genoemd. Je kunt hier uiteraard heerlijk wandelen en fietsen, waarbij ook mogelijkheden zijn voor als je minder goed ter been bent, zoals een duo- of rolstoelfiets. Is dit niets voor je, dan kan je ook een huifkartocht maken. Er zijn ook huifkarren met een lift voor rolstoelen. En tenslotte is er ook nog de Lutterzandexpress (plaats voor 1 rolstoel) voor een tocht over het Lutterzand.

Wat zeker ook een bezoek waard is, is het Arboretum Poort Bulten. Het 19 hectare grote bomenpark met poelenlandschap is begin vorige eeuw aangelegd. Hier staan 1000 verschillende soorten bomen en heesters uit alle werelddelen, die ieder jaargetijde weer bijzonder zijn. Het arboretum is  ook voor rolstoelers goed toegankelijk.

Twente, vakantie met begeleiding

Even wat anders dan natuur

Natuurlijk gaan we even naar De Lutte, een klein kerkdorpje met gezellig dorpskern, waar je heerlijk kunt genieten op een van de terrassen. Ook Ootmarsum staat op ons lijstje. Hier ook leuke terrassen, maar ook een rijke historie. Heerlijk wandelend door de kronkelige straatjes zien wij prachtige gevels en historische gebouwen, zoals het Cremershuis (een koopmanswoning) en Drostenhuis (een stadsboerderij). Wanneer je dit interesseert, ga dan ook zeker langs in het openluchtmuseum, net buiten het centrum van Ootmarsum. Het museum brengt je terug naar het Twente van zo’n 100 jaar geleden met authentieke gebouwen en gebruiksvoorwerpen. Het vertelt het verhaal van de vroegere bestuurders van Twente, de Heeren, de commandeur, Drost en Hofmeier.

Twente Sagenland

Er is heel natuur en cultuur te zien in Twente en bij dat cultuur horen ook oude gebruiken. In veel Twentse dorpen zijn er daarom veel sagen en legenden. Zo staat er midden in De Lutte, op het dorpsplein, de Hellehond. Dit spookdier maakt een geluid als een wolf en werd gezien op de Paasberg (een 80 meter hoge heuvel), het Duivendal en op het kerkhof van De Lutte. Het verschijnen van de hellehond was een slecht voorteken. Nu is de hellehond het symbool van De Lutte en zijn er jaarlijks de hellehondsdagen. Twente heeft nog veel meer spookdieren, zoals de Spookhazen, de Duivel in het koeienvel en als we het toch over spoken hebben, vergeet vooral de Witte Wieven niet.

Wanneer je dit leuk vindt, dan is er bij De Lutte een Sagenroute (wandeling van 8 km). Misschien kom je wel de spookhazen of de spookwagen met gitzwarte paarden tegen. Wanneer je niet zo van het wandelen bent, dan is er ook nog de Sagenlandroute (een ANWB-route van ca. 70 km.). Er zijn verschillende punten, waar je deze bewegwijzerde route, kunt starten, zo ook in De Lutte. Je komt tijdens deze autorit langs watermolens, boerderijen en kappeltjes, maar ook de korenmolen Saoseler Möl en het Stift bij Weerselo. Natuurlijk ook Twentse plaatsen, zoals Ootmarsum, Denekamp, Oldenzaal en Lattrop met een van de grootste sterrenwachten van Nederland. Ook op deze route  leuk zijn Springendal, een mooi beekdal en Singraven, een havezate (landgoed), waar de geest van de ingemetselde non ronddwaalt. Je komt zeker nog meer sagen en legenden tegen langs de Sagenlandroute.

Twente met de rolstoel
Twente, begeleide reizen

Dit was een stukje Twente, maar zeker de moeite waard. Wij zullen zeker je nog meer Twente brengen in een latere blog.
En voor de liefhebber nog even een sage uit De Lutte:

De dodenweg

Het gebeurde, waar nu de Hoge Kaviksweg loopt, in het ravijn de Grote Hel. Hier liep vroeger de weg van Oldenzaal naar Bentheim, waar langs o.a. zandsteen werd vervoerd voor de bouw van de Plechelmusbasiliek in Oldenzaal. Er ontstonden diepe karrensporen op het pad, waar langs ook de overledenen naar de begraafplaats werden vervoerd.

Twee broers, die bij hun buurman op bezoek waren geweest, liepen ’s avonds over het pad naar huis. Toen plots een van de broers op de grond viel en stil bleef liggen. Zijn broer pakte hem beet en probeerde hem overeind te helpen. “Wat gebeurde er?”, vroeg de ene broer. “Heb je dan niets gezien?”, zei de andere. “Heb jij die lijkwagen niet gezien? Die kwam recht op ons af. Ik kon niet uitwijken en moest op de wagen klimmen, over de doodskist en viel toen van de wagen af.” De andere broer keek hem angstig aan. “Laten we snel naar huis gaan”, fluisterde hij. Thuisgekomen vertelden zij het verhaal aan hun ouders. Maar die vonden het niet gek. Zij zeiden: ”Als je tussen karrensporen op een dodenweg loopt, dan kan je in botsing komen met een lijkwagen. Dat gebeurd vaker.” Loop dus nooit tussen een oud karrenspoor. Je weet nooit wat er gebeurt.

Nieuwsgierig wanneer wij in De Lutte zijn tijdens onze vakantie in Twente? Klik hier!

Ook leuk om te lezen:

Rolstoelvakantie
Bergen, Nederland
rotterdam-kubuswoningen
Rotterdam
Veluwe bos, vakantie met zorg
Veluwe
9 straatjes,Amsterdam reizen met begeleiding
Amsterdam

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *