Utrecht

Utrecht

Weer tijd om een stad te bezoeken en dit keer blijven wij gewoon weer in Nederland, want daar is ook genoeg te zien. Er is een grote keuze in leuke steden, dus er zullen nog meer Nederlandse cityblogs, maar nu is de beurt aan Utrecht en deze keer weer aan de hand van een leuke wandeling.

Rolstoelvakantie Utrecht

Stadswandeling Utrecht

Ruim 2,5 kilometer en voor de stappentellers onder ons zo’n 4000 stappen 🙂

Het is een tocht langs de Utrechtse grachten met zijn beroemde werven en werfkelders en wij beginnen bij de Domtoren (zo’n 10 minuten lopen vanaf het Centraal Station).

 

Domtoren

Moet zeker worden bekeken. Het is de hoogste kerktoren van Nederland, 112 meter hoog en 465 treden om het te beklimmen, waarna je dan een fantastisch uitzicht over Utrecht hebt. De toren is ook goed te horen met zijn 14 klokken, die op 49 meter hoogte hangen en een klokkenspel (carillon of beiaard) van 35 klokken. Bezoek naast de Domtoren zeker ook de kathedraal in gotische stijl met zijn mooie muurschilderingen en middeleeuwse binnenplaats

Na de Domtoren te hebben bewonderd, lopen wij via de Servetstraat naar de Oudegracht. Wij komen dan uit bij de St. Maartensbrug, de oudste brug aan de Oudegracht. De brug is vernoemd naar de beschermheilige van de stad.

Aangepaste accommodatie Utrecht

Oudegracht

De bekendste gracht van Utrecht vormt de verbinding tussen de Kromme Rijn en de Vecht en was vroeger de hoofdader van de stad. De grond, die door het graven van de grachten vrijkwam, werd gebruikt om de oevers op te hogen om het overstromingsgevaar te verkleinen. Door de sluis bij Wijk van Duurstede werd het waterpeil beheersbaar. Hierdoor kon men opslagkelders tot aan de waterkant maken en werden nieuwe kaden aangelegd. Dit vormde het unieke systeem van werfkaden, -muren en -kelders, die gewoon toegankelijk zijn. Niets leukers dan iets te eten of te drinken op een van de vele terrasjes daar. Wij lopen echter verder via de Vismarkt. Kijken even kort bij het stadhuis op de Stadshuisbrug en gaan dan weer verder langs de Oudegracht. Daar lopen wij langs de Winkel van Sinkel, nu een grand café, een mooi neoklassiek gebouw met gietijzeren beelden.

Vakantie met zorg

Bezembrug

Vervolgens komen wij bij de bezembrug, waar vroeger de bezemmakers op marktdagen hun waar verkochten. Let bij deze brug vooral op de lantaarnconsoles (hoekstenen om de lantaarn op te plaatsen). Zo kan je bij de brug er een zien met bezemverkopers en een met een heks op een bezemsteel. Er zijn trouwens meer van deze consoles langs de grachten te zien in Utrecht, zoals de burentwist op de console bij Blankenburch, iets verder de gracht op net voorbij de Bakkerbrug. Voor wie het wil weten: de twee ruziënde buurmannen zijn het niet eens over een raam in het huis van een van hen. Hierdoor kan hij in de achtertuin van de buurman kijken. Er wordt zelfs een protest bij de graaf van Holland ingediend, maar helaas weten wij de uitkomst hiervan niet.

Jansbrug

De volgende brug aan de Oudegracht is de Jansbrug, vanwaar je een mooi uitzicht hebt op Kasteel Oudaen, nu een restaurant. We blijven op de rechterkade en lopen dan via de Drakenburgstraat naar het Neude, een erg gezellig plein, waar aan het einde wij rechtsaf gaan (schoutenstraat of tellingstraat) tot we de Minnebroederstraat linksaf inslaan. Wij lopen nu naar het Janskerkhof en gaat rechts bij de Drift (betekenis: weg, waarlangs de boeren hun veen naar de stad dreven). De huizen lopen hier tot aan de grachten (geen werven). Aan de Drift zijn voor de liefhebbers veel consoles te zien, waarvan een aantal verwijzend naar de hoofdzonden, zoals bijvoorbeeld afgunst, wellust, gulzigheid en hoogmoed.

Utrecht met de rolstoel
Utrecht rolstoelvakantie

Kromme Nieuwegracht

Wij vervolgen onze grachtentocht met de Kromme Nieuwegracht, de verbinding tussen de Drift en de Nieuwegracht. Aan de Kromme Nieuwgracht ligt het statige grachtenhuis De Truttige Tuyl. Het pand met mooi gebeeldhouwde deur heette niet altijd zo. In de jaren’70 werd het gekraakt en de krakers gaven het deze naam, naar de toenmalige burgemeester Tuyll van Serooskerken. Een ander mooi pand op de hoek van deze gracht en Achter Sint Pieter is de Paushuize, genoemd naar paus Adrianus VI. Deze paus werd geboren in Utrecht en gaf de opdracht tot de bouw. Hij is er echter nooit geweest. In de Pausdambrug naast het Paushuize is een beeldhouwwerk met het wapen van deze paus te zien. We gaan de brug op en dalen aan de rechterkant af naar de Nieuwegracht, de gracht voor de welgestelde burger. Hier waren de werfkelders dan ook voor privégebruik. We volgen deze gracht tot de Hamburgerstraat en lopen hierdoor weer naar de Oudegracht en dan terug naar Domtoren. Deze keer lopen wij door Het Wed naar het Domplein. Dit straatje ligt, waar vroeger een hellend tunneltje (het wed) was op de goederen van de langgelegen Oude gracht naar straatniveau te brengen. Dit werd gedaan door de zakkendragers. Ook de stadskraan, die bij de Winkel van Sinkel stond, bracht de goederen omhoog.

Er zijn nog veel meer leuke wandelingen mogelijk in Utrecht. Mocht je een of meer nachtjes in Utrecht (of omgeving) verblijven, dan is de avondwandeling Lumen ook erg leuk. Dit is een tocht (mogelijk van zonsondergang tot middernacht) in het donker langs mooi uitgelichte locatie in de Utrechtse binnenstad. De tocht voert je langs historische plekken, maar ook plekken, waar je misschien anders nooit zou komen.

Utrecht, een heerlijke stad om rond te dwalen.

Aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *