Kopenhagen, stad van Hans Christiaan Andersen

Na Sint Petersburg leek het ons leuk om in een andere haven, die wordt aangedaan tijdens de Oostzeecruise, een wandeling te maken.

Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken en de stad met de kleine zeemeermin. Dat zijn de dingen, die de meeste mensen wel weten, maar wist u dat Kopenhagen de gezelligste hoofdstad van Noord-Europa is en heel veelzijdig? Wij nemen u in deze blog mee om Kopenhagen te leren kennen. Kopenhagen kan je op diverse manieren ontdekken, waarbij wandelen een leuke optie is, omdat de stad vlak is en veel te bieden heeft.

Het centrum

Wanneer u de Oostzeecruise maakt, legt u met de Nieuw Statendam aan bij de Ocean Quay. Deze kade ligt ten noorden van het centrum. De afstand tot het centrum is te groot om deel te laten uitmaken van uw wandeling, maar met bussen 25 en 27 kunt u naar Osterport. Van hieruit kunt u met bijv. de metro naar het centrum, maar wij kiezen er eerst voor om een kwartiertje te lopen voor een bezoekje aan de Kleine Zeemeermin uit het sprookje van Hans Christian Andersen. Op onze weg naar de naar Den Lille Havfrue, zoals zij in het Deens heet, lopen we langs Kastellet, die wij hierna gaan bezoeken. Maar allereerst de kleine dame in de haven. Het is met recht de kleine zeemeermin, want het beeldje is heel klein en het is even zoeken om het te kunnen zien. Dit komt ook wel een beetje door de horde toeristen, die met het beeldje op de foto willen.

Het Kastellet

Na onze foto met de kleine dame vervolgen wij onze weg om het Kastellet heen. Het Kastellet is een mooi vijfhoekig vestingwerk met vijf bastions.  De citadel wordt nog door het Deense leger gebruikt, maar het terrein en de wallen zijn wel open voor bezoek. Via een brug over de brede gracht is het toegankelijk door de noordelijke of zuidelijke poort. Tijdens de wandeling over de wallen rond het vestingwerk heeft u een mooi uitzicht over Kopenhagen.

Kastellet, Kopenhagen cruise met begeleiding
Marmeren Kerk, Kopenhagen cruise met rolstoel

De Frederikskerk

Vervolgens lopen wij verder naar het Designmuseum. Bent u geïnteresseerd in design dan is dit museum echt een aanrader. Het is het grootste Deens museum op het gebied van Deens en internationaal design. ( Bekijk het Designermuseum online) Wij lopen echter door naar de Frederikskerk, in de volksmond beter bekend als Marmeren Kerk. Dit kan je aan de buitenkant goed zien. Het is ook leuk om de kerk even binnen te lopen, want ook van binnen is hij erg mooi.

Het Amalienborg

Tegenover de kerk ligt het Amalienborg, de winterresidentie van de Deense koninklijke familie. Rond een achthoekig plein liggen de vier paleizen met midden op het plein een standbeeld van koning Frederik V. Van buiten zien de vier rococopaleizen er hetzelfde uit, maar van binnen zijn ze verschillend. Twee ervan zijn te bezichtigen. Bij de borg hoort een park Amaliehaven, gelegen tussen Amalienborg en de haven, een heerlijk groene plek midden in de stad. Wanneer ht lutk zorgen wij om 12.00 uur aanwezig te zijn bij de Amalienborg om de wisseling van de wacht te zien. De wacht marcheert dan vanaf het kastel Rosenborg naar de Amalienborg.

Dan lopen we verder door naar Nyhavn oftewel nieuwe haven. Dit is een klein haventje met gekleurde huisjes. Lekker even ronddwalen in deze pittoreske omgeving.

Nyhavn, Kopenhagen cruise met begeleiding
Verder wandelen door Kopenhagen

Nu moeten we een keuze maken gaan wij door naar Tivoli, het stadspretpark, of gaan wij een bezoek brengen aan de botanische tuin? Beide circa 15-20 minuten van Nyhavn. Wij besluiten door te lopen naar de botanische tuin. Dit kan ook via Strøget, het belangrijkste winkelgebied van Kopenhagen, gelegen tussen het Stadhuisplein en Kongens Nytorv. Dit is een klein stukje om (ca. 10 minuten). 

De botanische tuin is een prachtige tuin van 10 hectare midden in Kopenhagen. De tuin uit 1874 heeft 27 historische kassen en meer dan 13.000 verschillende plantensoorten. Er zijn twee cafés om heerlijk een lekker stukje taart te eten onder het genot van een drankje.

De wandeltijd van deze wandeling is ca. 1- 1,5 uur, exclusief het bezichtigen van de bezienswaardigheden onderweg. Uiteraard is het mogelijk om onderweg te stoppen en met het openbaar vervoer verder of terug te gaan.

Van de botanische tuin is het 2 minuten lopen naar de bus, die u weer terugbrengt naar Osterport Station, waar onze wandeling is begonnen.

Mochten u nog meer wandelingen in Kopenhagen willen maken, dan adviseren wij u hier graag bij.

Mocht u niet zo’n wandelaar zijn of niet veel tijd hebben, dan kunt u een Hop-on-Hop-off bus nemen. Deze gaan ook vanaf de  voor een leuke rondrit. Er zijn een aantal van deze maatschappijen en een enkele biedt ook de tour in het Nederland, via oordopje, aan.

Mocht u nu al een kijkje willen nemen in Denemarken, dan kan dat online: Bekijk Denemarken

Kopenhagen is één van de plaatsen die wij aandoen tijdens onze Oostzee cruise. Nieuwsgierig naar de volgende cruise naar de Oostzee?  Klik hier!

Meer blogs over de Oostzee cruise:

 

rostock-Warnemunde, cruise naar de Oostzee
Warnemünde
Helsinki tram, cruise met de rolstoel
Helsinki
Sint Petersburg tijdens een cruise met zorg
St.Petersburg
Kopenhaag tijdens de cruise naar de Oostzee met zorg
Kopenhagen
Tallinn, cruise met rolstoel
Tallinn
Cruise met begeleiding
Oostzee cruise

Aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *