Venetië, blog

Venetië

Een prachtige stad gebouwd op 118 eilandjes. Een aantal van die eilandjes liggen dicht bij elkaar en zijn door de vele kanalen (totaal 177) en bruggetjes verbonden. Venetië is hierdoor een stad voor vervoer per boot, maar is ook heel goed te voet te ontdekken.

Door de vele bruggetjes en steegjes lijkt Venetië niet rolstoelvriendelijk, maar dat valt best mee. Op het treinstation van Venetië (Santa Lucia) en het San Marcoplein kan je bij het toeristenkantoor speciale stadsroutes krijgen, waarop te zien is wat rolstoeltoegankelijk is. Er is een keuze uit zo’n 12 verschillende route.

Vaporetto

In Venetië gaat alles over het water, zo ook het openbaar vervoer en in dit geval is het met de vaporetto (waterbus). De vaporetto op de Canal Grande (lijn 1 en 2) zijn ook toegankelijk voor rolstoelen en op deze manier kan je wat bruggen omzeilen.

Met de vaporetto kan je ook naar de wat grotere verderop gelegen eilanden, zoals Murano, Burano en Torcello.

Er zijn veel wandelroutes door Venetië, maar lekker ronddwalen is natuurlijk het leukste. Wij gaan dus in willekeurige volgorde wat bezienswaardigheden langs.

san marcoplein

San Marcoplein

Natuurlijk beginnen wij op het ‘Piazza San Marco’ , het grootste plein van Venetië. In de 9de eeuw was het een pleintje met een paar bomen en waar nu de basiliek staat, stond toen een klein kapelletje. Het plein is 180 bij 70 meter en voor velen een van de mooiste pleinen van de wereld.

Het plein is het laagste punt van Venetië bij een stijging van de zeespiegel met nog geen meter, is dit de plek, die als eerste overstroomde. En dat, ‘acqua alta’, zoals de Venetianen het noemen, gebeurde meerdere malen per jaar. Door een vloedkering hoopt men dit tegen te gaan.

Het San Marcoplein is niet alleen leuk om op rond te dwalen, loop zeker naar het water en geniet van het mooie uitzicht op de skyline van San Giorgio Maggiore, maar ook vanwege de mooie gebouwen, die aan het plein grenzen.

Dogenpaleis

De residentie van de doge, de leider van de republiek Venetië en een symbool van macht en rijkdom. Niet alleen de buitenkant is indrukwekkend, ook de binnenkant is een bezoek waard met zijn gouden trap, kamers met prachtige fresco’s. Hier hangt het grootste olieverfschilderij van de wereld: het Paradijs geschilderd door Tintoretto.

Bekijk ook zeker de beroemde Brug der Zuchten, die zijn naam te danken heeft aan de zuchten van de ter dood veroordeelden, die vanaf de brug voor het laatst de lagune zagen.

brug der zuchten, rolstoeltoegankelijk Venetië

Basiliek van San Marco

Naast het Dogenpaleis ligt de basiliek, die werd gebouwd voor de relikwieën (gesmokkeld uit Alexandrië) van de heilige Marcus. De relikwieën liggen in het hoofdaltaar van de kerk. De kerk is gebouwd in de vorm van een kruis en heeft vijf koepels. De binnenkant van de basiliek heeft een vooral goudkleurige uitstraling, zo’n 500 zuilen en meer dan 4.000 m2 mozaïeken met verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament.

De relikwieën zijn niet enige wat gestolen is. In het museum bij de basiliek staan de paarden van San Marco, die tot de vierde kruistocht in het Hippodroom van Constantinopel stonden.

De Campanile

Is de klokkentoren van de basiliek en bijna 99 meter hoog, het hoogste gebouw van Venetië. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad. Het belfort heeft vijf klokken, waarvan de grootste aan het begin en eind van de werkdag luidde. De kleinste luidde bij een executie van een ter dood veroordeelde. Er is ook een lift in de toren. De aanleg hiervan zorgde voor het instorten van de toren in 1902, maar gelukkig is deze weer helemaal herbouwd (met lift).

Torre dell’Orologio

Mocht je nog meer pracht en praal willen zien, loop dan even naar de andere kant van het plein, naar een andere klokkentoren, Torre dell’Orologio. Op de grote klok kan je natuurlijk zien hoe laat het is, maar ook de maanstand en het teken van de dierenriem. Naast de klok staan twee bronzen klokkenluiders. Speciaal is, dat in de week van Hemelvaart elk uur een engel met bazuin een groet brengt aan het beeld van Maria en op Hemelvaartsdag verschijnen de drie koningen.

rialtobrug, rolstoelvriednelijk Venetië

Canal Grande met de Rialtobrug

Is niet te missen. Het kanaal is de ‘hoofdader’ van Venetië met een lengte van bijna 4 kilometer. Er staan prachtige gebouwen langs het (30 tot 90 meter brede) kanaal. Via de Rialtobrug of per gondel, waterbus bereik je de overkant.

De Rialtobrug is gebouwd toen de Rialtomarkt belangrijker werd. De markt is van dinsdag t/m zaterdag en staat vooral bekend om zijn vis en specerijen. Later werden aan de zijkanten van de brug winkels gebouwd om met de huur daarvan de brug te kunnen onderhouden. De houten brug stortte meerdere keren in en in de 16e eeuw kwam er een stenen versie.

Dorsoduro

Aan de andere kant van het Canal Grande op een zandbank ligt deze kunstzinnige en gezellige wijk. Naast de musea met kunst (hieronder meer daarover) heeft de wijk een paar leuke plekken om ook te bezoeken:

Squero di San Trovaso, de eeuwenoude scheepswerf van de Venetiaanse gondels. Misschien liggen er nog een paar of kan je een rondleiding krijgen.

Santa Maria della Saluta, een indrukwekkende barokke kerk in een achthoekige vorm. Heel mooi zijn de 12 schilderijen van Titiaan.

En na heerlijk ronddwalen door de wijk met een bezoek aan een museum of mooi plekje dan lekker even uitrusten op het Campo Santa Margherita.

Dorsoduro, rolstoelvakantie Venetië
museum venetie

Musea in Venetië

  • Peggy Guggenheim Collection in het Venetiaanse Palazzo Venier dei Leoni, waar Peggy tot haar dood woonde. Het prachtige gebouw in Dorsoduro heeft een mooie kunstcollectie met o.a. werken van Picasso, Dali, Chagall en Miró.
  • Gallerie dell’Accademia, ook in Dorsoduro, toont werken van Venetiaanse schilders, zoals Veronese en Titiaan.

Aan de andere kant van het Canal Grande liggen nog de musea:

  • Museo Civico Correr aan het San Marcoplein met schilderijen, beelden en nog meer museumstukken over de geschiedenis, cultuur en kunst van Venetië. Hier zijn ook regelmatig tentoonstellingen met moderne kunst.
  • Museo Archeologico Nazionale di Venezia met een prachtige verzameling Griekse en Romeinse kunstwerken en je krijgt er ook een beeld van de eerste bewoners van Italië.

Mocht je nog tijd hebben, gaan dan ook zeker kijken bij een (of meer) van de eilanden in de Venetiaanse lagune.

  • Murano, bekend om de glasblazerijen
  • Burano, met de leuke gekleurde huisjes en gezellige straatjes
  • Torcello, waar Venetië is ontstaan. Nu wonen er nog maar een paar mensen, maar ga zeker voor de Ponte del Diavolo of de mozaieken van de Basilica di Santa Maria Assunta.
  • San Giorgio Maggiore, aan de overkant van het San Macroplein, met een mooi uitzicht op Venetie.
  • San Michele, het kerkhof van Venetië, waar de componist Igor Stravinsky en dichter Ezra Pound begraven liggen.

Nog even een tip: let op je kleding bij een bezoek aan de kerken van deze prachtige stad en heel veel plezier tijdens je ontdekking van Venetië.

Meer informatie over de rolstoeltoegankelijkheid van Venetië vind je hier: Toegankelijk Venetië

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.