Verona

Stad van de liefde

Ligt halverwege Milaan en Venetië en op zo’n 25 kilometer van het Gardameer. Hierdoor is de stad uitermate geschikt voor een dagtrip, maar is ook zeker leuk als korte stedentrip door het oude centrum en leuke omgeving.

De oude binnenstad van Verona staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De oppervlakte van de historistische stad is niet groot, waardoor de meeste belangrijkste bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen.

Mocht je toch gebruik willen maken van de bus en rolstoelafhankelijk zijn, dan zijn de bussen makkelijk herkenbaar door een blauwe sticker op de zijkant van de bus, naast de deur. Op dit moment zijn 95% van de stadsbussen van Verona rolstoeltoegankelijk (via een hellingbaan bij de centrale deuren). Bij de regionale bussen is dit net iets meer dan 50%. Ook zijn er enkele taxi’s, die rolstoeltoegankelijk zijn.

Arena di Verona

Dit Romeins amfitheater staat al sinds de 1ste eeuw na Christus in Verona. Door een aardbeving in 1117 is een groot stuk van de buitenmuur en de bovenste verdieping verwoest. Door de geweldige akoestiek van het amfitheater worden er in de zomermaanden ’s avonds opera’s gegeven. Het is een prijzig, maar bijzonder openluchtconcert.

Het amfitheater is overdag gewoon te bezoeken. Het is het symbool van Verona en ligt aan het grootste plein van de oude stad, Piazza Bra.
Het theater is deels rolstoeltoegankelijk en ook als rolstoelbezoeker kan je de muzikale voorstellingen bezoeken.

Piazza Bra

Het grootste plein van Verona met naast de Arena ook nog meer bezienswaardigheden, zoals Palazzo della Gran Guardia, een gebouw met twaalf grote pilaren of het Palazzo Barbieri, maar het plein is zeker ook leuk om iets te eten of te drinken.

Via Porta Borsari gaat het nu naar een ander plein, Piazza delle Erbe.

Porta Borsari

Is een Romeinse stadspoort uit de tijd, dat de Arena werd gebouwd. Deze poort was de hoofdingang van Verona. De poort lag aan de Via Postumia, een belangrijke Romeinse handelsroute in Noord-Italië. De witte (kalksteen) poort heeft enorme pilaren en twaalf gewelfde ramen op de bovenste verdieping.

Piazza delle Erbe

Is een sfeervol plein, dat het hart vormt van de stad. Ook hier weer prachtige gebouwen, zoals het Palazzo Maffei, de Palazzo del Comune (met Torre del Carceri) en Casa dei Mercanti (het handelshuis). En de terrasjes ontbreken ook. Er is zelfs midden op het plein een permanente markt.

Niet ver van dit leuke plein ligt ook nog het Piazza dei Signori.

Piazza dei Signori

Wordt gedomineerd door het standbeeld van Dante Alighieri, maar ook de gebouwen van de familie Scaligeri, die van hieruit regeerden, zoals het Palazzo del Governo of Palazzo del Podesta. De familie liet ook de Castelvecchio aan de rivier de Arno bouwen (hierover straks meer). De familie Scaligeri regeerde in de 13de en 14de eeuw over Verona, vaak met harde hand.

Op het Piazza dei Signori staat ook het Loggia del Consiglio in Venetiaanse Renaissancestijl. In de voorgevel staan standbeelden van mensen, die belangrijk waren voor Verona. Ook leuk is het Casa della Pieta met standbeeld van een vrouw met vlag als symbool voor de stad Verona onder de heerschappij van Venetië.

Vanaf het Piazza dei Signori is het eenvoudig om even naar Julia’s huis, Casa di Giulieta, te lopen.

Casa di Giulietta

Het symbool van de liefde in Verona en net zo beroemd als de Arena. In Casa di Giulette zou de dochter van de heer van Capulet, Julia, gewoond zou hebben. Julia kennen wij natuurlijk uit de klassieker van William Shakespeare, Romeo en Julia. Op de muren staat allemaal liefdesboodschappen geschreven en er is natuurlijk het balkon van Julia en een bronzen beeld van haar.

Helaas is het beeld in de tuin een replica, omdat door het wrijven over de rechterborst (dit zou geluk brengen) er een gat in is ontstaan. En nog een kleine teleurstelling: het balkon is later bijgebouwd, omdat het zo’n belangrijk onderdeel was in het verhaal.

Iets verderop komen wij weer de familie Scaligeri tegen.

Graftomben van Scaligeri (of Della Scala)

Deze drie gotische graftombes van de familie van de beroemde familie Scala staan in de buitenlucht, voor de kerk Santa Maria Antica. De tombes liggen achter een muur met stalen hekken, waardoor ze zichtbaar zijn.

Castelvecchio

Voor wie nog meer van de familie Scaligeri wil zien, maar zeker ook voor het mooie uitzicht. Castelvecchio is een 14de eeuws kasteel aan de Adige.

In het kasteel is het Museo d’Arte gevestigd met 14de -18de eeuwse kunst (veel religieus). Er is ook een grote wapencollectie.

Vanaf het kasteel heb je een mooi uitzicht over de Adige en een stuk van Verona.

En tot slot van deze blog nog even twee bruggen, die een bezoek waard zijn.

Ponte Scaligero

Is een versterkte brug bij Castelvecchio en is net als het kasteel ook gebouwd met rode bakstenen. Van deze brug heb je een mooi uitzicht over de Adige en op het kasteel.

Ponte Pietra

De brug is meerdere keren verwoest, de laatste keer in de Tweede Wereldoorlog, maar herbouwd en zeker een bezoek waard. Vanaf de brug heb je een mooi zicht op Castel San Pietro. Voor wie zin heeft: hier beginnen de traptreden naar het kasteel, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over Verona. Het kasteel is verwaarloosd en daardoor niet meer te bezoeken.

Nu wij toch bij de mooie uitzichtpunten zijn, dan hebben wij er nog een paar in Verona:

Santuario Madonna di Lourdes

Het is een heiligdom en klooster in een oud fort, uiteraard op een heuvel met een prachtig uitzicht over de stad. Je kunt er heen wandelen, een inspannende wandelroute van ruim een half uur vanaf de Adige, maar je kan ook met een bus of taxi naar boven.

Torre dei Lamberti

Deze 84 meter hoge toren staat tussen Piazza delle Erbe en Piazza dei Signori. Een lift brengt je tot het eerste uitzichtpunt, de eerste 289 traptreden, vanwaar je een mooi uitzicht hebt. Voor wie verder wil: daarna zijn er nog enkele tientallen traptreden tot het hoogste punt.

Verona, leuk voor een paar dagen. Zeker als je ook nog een bezoek brengt aan het Gardameer

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *