Vervolg Salzburg

Vandaag zijn wij nog in het mooie, romantische en historische Salzburg. Natuurlijk gaan wij naar Slot Hellbrunn, een van de beroemdste paleizen van Salzburg. Deze ligt echter wat verder buiten de oude binnenstad en doen wij daarom wat later. Nu blijven wij nog even in de oude binnenstad met de Hohensalzburg.

De Dom van Salzburg

Midden in de oude binnenstad staat deze imposante kathedraal. Salzburg moest het Rome van het noorden worden en dat is wel te zien.

Het plein voor de Dom is prachtig en heeft een mooie fontein, die echt een bezoekje waard is. Bedenk wel, dat deze in het najaar/winter ingepakt wordt om te beschermen tegen de winterkou. Ook niet te missen is de Mariazuil op het plein.

De Dom is de derde kerk op deze plaats en werd in 1626 ingewijd. De torens, die uit vier bouwlagen bestaan, waren toen nog niet klaar. Dit duurde nog tot 1656.

De voorgevel bestaat uit drie bouwlagen en als bezoeker van de kathedraal word je begroet door de beelden van de apostelen Petrus en Paulus (met sleutel en zwaard) en de twee heiligen Rupert en Vergilius (met zoutvat en kathedraalmaquette). Van de bouwers van de kathedraal, Markus Sittikus en Paris Lodron zijn de wapenschilden op de gevel te zien.

Het interieur van deze prachtige kerk is wit en zalmroze en de 79 m hoge koepel van de dom van Salzburg met zijn grote ramen zorgt voor voldoende licht. Net als de kerk is de kunst ook barok. Veel kunst is helaas naar Florence verdwenen, waar het nu te zien is.

De Dom speelde in Mozarts leven een grote rol. Hij is samen met zijn zusje Nannerl gedoopt in de bronzen doopvont in de kapel bij de ingang. Ook speelde hier hij hier op het (meest rechtse) orgel.

Met uitzondering van de crypte is de Dom rolstoelvriendelijk.

Residenz

Staat op het plein tegenover de Dom. Weer een prominent gebouw met 180 kamers, waaronder prachtige pronkkamers. Hier zie je hoe de middeleeuwse bisschoppen leefden. De kamers worden gebruikt voor concerten en recepties, maar zijn ook te bezichtigen. Vooral de plafondschilderijen zijn de moeite waard. Op de derde verdieping is er schilderkunst uit de 16de-19de eeuw, waaronder Nederlandse meesters, als Rembrandt, Brueghel en Rubens.

De Residenz is rolstoeltoegankelijk.

Leuk zijn ook de ‘Dombogen’, die de pronkkamers verbinden met de Dom. Op de ‘Dombogen ligt een terras en van de bogen van de Dom heb je een mooi uitzicht over de stad.

St. Petersabdij

Ook dit benedictijnenklooster valt onder het Domkwartier. De abdij ligt aan de voet van de Mönchberg, direct onder de vesting Hohensalzburg. Het is het oudste klooster in het Duitstalig gebied en werd gesticht door de heilige Rupert. Hier is het begin van de stad Salzburg.

Ook vind je hier een van de oudste begraafplaatsen van Europa. Het lijkt meer een park, dan een kerkhof en is heel herkenbaar voor wie de film The Sound of Music heeft gezien. Hier is in de film de verzoekplek wanneer de familie Von Trapp na het concert vluchten voor de Duitsers.

Op het kerkhof zie je naast oude graven van monniken ook de graven van de componist Haydn en Nannerl Mozart. En dan zijn er ook nog eeuwenoude catacomben.

Ondanks dat het een kerkhof is, is het een mooie rustige plek om rond te dwalen.

De rolstoeltoegankelijk toegang ligt links naast de hoofdingang, de deur kan met een eurosleutel worden geopend. De catacomben zijn niet rolstoeltoegankelijk. Via de binnenplaats van de St. Peter kan je drempelloos de begraafplaats bereiken.

DomQuartier

De Dom vormt samen met de Residenz en de St.Pietersabdij het Domkwartier. Samen met de musea hier vormt het een cultureel hoogtepunt.
Binnen het Domkwartier liggen ook het Dommuseum en het museum van St. Peter.

Het Domkwartier is rolstoelvriendelijk. Er worden ook allerlei rondleidingen voor minder validen georganiseerd en zijn uitgebreide aanpassingen gedaan om zoveel mogelijk toegankelijk te maken.

Klooster Nonnberg

Enkele jaren na het klooster van St. Peter wordt dit vrouwenklooster gesticht. Een deel van dit oudste nog steeds bestaande vrouwenklooster is helaas niet toegankelijk. De kerk bij het klooster is wel te bezoeken, net als het klooster museum.

Het klooster is ook te zien in de film van de Von Trapps als plek, waar Maria non wil worden.

Voor de echte Sound of Musicfan is er ook nog het huis van de familie, Villa Trapp. Het ligt aan de Traunstrasse en is nu een hotel.

Slot Hellbrunn

Ligt ten zuiden van de stad en bestaat uit het gele slot, Wasserspiele, het park en de dierentuin van Salzburg. Ook hier weer the Sound of Music, namelijk bij de ingang staat het paviljoen, waar Liesl en Rolf elkaar ontmoeten.

Hellbrunn is de naam van de ondergrondse waterstroom van de Untersberg naar de rivier van de Salzach.

Een mooie wandeling is over de autovrije Hellbrunner Allee. De laan loopt van de Residenz naar slot Hellbrunn, circa 5 kilometer met paleisjes en riante villa’s.  

Wanneer je bij slot Hellbrunn aankomt zie je een uitgestrekte tuin (60 hectare) met in de verte een kasteeltje op een heuvel. In het park wordt in de winter gelanglaufd. Er zijn grote vijvers met een Frans park, natuurlijk een Engels landschap en een van de grootste speeltuinen van Salzburg. Het kasteeltje is Monatsschlössl met een restaurant, museum van Salzburger Volkskunde en een stenen openluchttheater.

Slot Hellbrunn,

het jacht- en lusthof is helaas door een vroegere bezitter bijna leeggeroofd. Er zijn dus nagenoeg geen kunstschatten te bewonderen, maar wel muur-en plafondschilderingen. Ook kom je er tapijten uit het Verre Oosten en fresco’s met feestvierders tegen. Het slot was vooral bedoeld voor kort verblijf en om de tijdgenoten van de aartsbisschop te imponeren.

Heel leuk is de lusttuin met de Wasserspiele, een tuin met allerlei verborgen waterverrassingen (in stoelen, tafel, holen, grotten en galerijen). Je wordt niet altijd nat en er zijn ook prachtige waterspektafels.

Bij een andere ingang, dan die voor de tuinen en het huis, kan je naar de dierentuin met zo’n 400 diersoorten. Beroemd zijn de loslopende en -vliegende witkop- en ganzegier.

Het slot is helaas niet rolstoeltoegankelijk. De tuinen en Wasserspiele wel, net als de dierentuin (bij het Afrikagedeelte is er wel een obstakel, waar rolstoelgebruikers hulp nodig hebben).

Hoe toegankelijk is Salzburg verder?

Er is rolstoeltoegankelijk openbaar vervoer, maar zoals al eerder verteld, is het oude centrum van Salzburg, waar alle bezienswaardigheden liggen, voornamelijk een voetgangersgebied en daarom kom je met het openbaar vervoer niet verder dan de rand van dit gebied. De oude stad heeft een lengte van 1 kilometer.

Een van de uitdagingen in Salzburg zijn de rolstoeltoegankelijke toiletten. Er zijn maar een beperkt aantal aanwezig in de oude stad. Houd daar zeker rekening mee als je gaat ronddwalen in deze heerlijke stad.

Een pluspunt van Salzburg is wel, dat het voor het grootste deel vlak is. Uiteraard met uitzondering van de Festungsberg met de burcht. Salzburg is natuurlijk een oude stad en heeft zoals gebruikelijk veel kasseien, maar deze zijn hier gelukkig vaak redelijk vlak.

De meeste delen van de oude stad zijn vlak zonder stoepranden of trottoirs.

Salzburg is voor een stad in een Alpenland verrassend rolstoeltoegankelijk en een hele leuke stad voor citytrip of vanaf een vakantiebestemming in de buurt. Wij hopen, dat deze blog jullie heeft verrast over Salzburg en er is natuurlijk veel meer te zien, dan wij in de beide blogs hebben laten zien.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *