Vikingsaga cruise

Na een dag op zee wordt er ’s morgens aangelegd in Oslo. (de volgorde van de plaatsen die de vikingsaga cruise aandoet, kunnen wisselen) De weg daarheen voert door de Oslofjord. Deze 107 km lange fjord loopt van het Skagerrak tot aan Oslo. Bijna de helft van de Noorse bevolking woont binnen 1 uur rijden van de Oslofjord. Er is langs de kust genoeg te zien van eilanden tot grote steden. ’s Avonds vaart u hier weer langs terug, dus als u het ’s morgens niet heeft gered om te kijken, kunt voor de herkansing gaan. Rond 08.00 uur wordt aangelegd in Oslo en tot 17.00 uur heeft u de gelegenheid de stad te verkennen.

Inhoud:

Vikingsaga

Oslo tijdens cruise met rolstoel

Oslo (tijgerstad)

Het cruiseschip legt aan tegenover de Akerhus Festning, dus meteen te voet de stad in of met een hop off / hop on bus de stad verkennen.

Waarom tijgerstad?

Op het plein voor het Centraal Station in Oslo staat een grote bronzen tijger als symbool voor de geuzennaam van de stad. De naam komt uit het gedicht “Sidste Sang” van de Noorse dichter Bjørnstjerne Bjørnson over het gevecht tussen een paard en een tijger. De tijger staat hierin symbool voor de gevaarlijke stad en het paard voor het veilige platteland. Sindsdien is Oslo de tijgerstad, waarbij de tijger tegenwoordig staat voor een spannende en levendige plaats.

Akershus

Wij beginnen bij Akershus, omdat hier veel mensen via de haven in Oslo aankomen. Van hieruit bekijken wij de bezienswaardigheden rond het stadscentrum. Later gaan wij nog langs het museumeiland en de wat verder gelegen bezienswaardigheden.

Vesting Akershus is een kasteel, waar een fort omheen is. De verdediging vanaf het fort is eeuwenlang succesvol geweest, tot 1940 toen de nazi’s het fort overliepen en er hun hoofdkwartier in Noorwegen van maakten. Aan die tijd herinnert het gedenkteken voor de slachtoffers naast het Verzetsmuseum.

Akershus is nog steeds militair terrein, maar kan wel bezocht worden. Mocht je de wisseling van de wacht willen bijwonen, dan moet je er om 13.30 uur zijn. Het wisselen van de wacht is iedere dag te zien.

Vanaf de Aker Brygge (vroeger waren hier scheepswerven, nu een winkel- en uitgaansgebied) heb je het mooiste uitzicht op deze vestiging.

Nobel-Fredssenter, Nobel Vredescentrum

Vanaf Akershus gaat het omhoog richting het koninklijk paleis. Met een elektrische rolstoel is dit redelijk te doen, maar te steil om een gewone rolstoel naar boven te duwen. Handig om te weten, dat de nieuwere bussen een manuele/automatisch oprijplaat hebben. De nieuwste trams in Oslo hebben een lage vloer, waardoor de toegang gemakkelijk is. Dan ook nog maar even de metro: de meeste metrostations hebben liften of hellende vlakken. Let wel goed op bij de opening tussen de trein en het perron ( of zoals de Engelsen zeggen: “Mind your step”). Tot zover even kort het openbaar in Oslo, nu terug naar Nobel Vredescentrum. Het centrum, waar elk jaar op 10 december de Nobelprijs voor de vrede wordt uitgereikt, is geopend in 2005 en hier vind je alle informatie over prijswinnaars en Alfred Nobel.

Slottet, het koninklijk paleis in Oslo

Gebouwd in de 19e eeuw, destijds nog voor het Zweeds-Noorse koningshuis, nu de verblijfplaats van de Noorse koning. Het is opengesteld voor publiek, zo ook het grote aangrenzende park. Een heerlijke plek om even rustig te genieten. Ook hier is natuurlijk de wisseling van de wacht, de hele ceremonie duurt ca. 40 minuten, ook bij slecht weer.

Vanaf het koninklijk paleis lopen wij terug richting de haven. Dat doen wij natuurlijk over de Karl Johans Gate.

Karl Johans Gate,

Voor de shoppers onder ons, maar ook de weg langs een tal van bezienswaardigheden. Deze tweekilometerlange, autovrije, winkelstraat loopt van het koninklijk paleis tot aan het Centraal Station van Oslo.

Onderweg zien wij het Stortinget, het Noorse parlement, uit 1860. Storinget betekent “ de grote onderhandeling” J Na het parlement komen wij, na een kleine zijstap, bij de Domkirke met zijn prachtige glas-in-loodramen en houtsnijwerk.

Operahuset, bijna aan het einde van Karl Johans Gate

Het opvallende wit marmeren gebouw afgewerkt met groen graniet, dat als een ijsberg in het water van de Oslofjord ligt. Vanaf het dak heb je een mooi uitzicht over Oslo. Er zijn natuurlijk ook opera- en balletvoorstellingen. 

Vanaf het Operahuset is het niet ver naar de Havnepromenaden, die de stad van oost naar west verbindt. De promenade is negen kilometer lang langs het water. Een mooie route om te wandelen met zicht op beroemde musea, historische gebouwen en moderne architectuur. Ook fijn voor je eetlust, want er zitten een aantal restaurants, waarvan de geuren van lokale gerechten je tegemoet komen. Mocht je van lekker eten houden, bezoek dan zeker de Mathallen, het food court van Oslo.

Je kunt ook besluiten cultureel verder te gaan met een bezoek aan enkele bijzondere musea. Op een half uurtje lopen van het Operahuset ligt het Munch Museum met werken van Edvard Munch, vooral bekend om “De Schreeuw”. In veel van zijn werken zijn beklemmingen en angst te zien.

Schiereiland Bygdøy, het museumeiland

Niet alleen leuk voor museumliefhebber, maar ook om te zwemmen met zijn stranden.
Op dit schiereiland liggen de belangrijkste musea van Noorwegen:

Vikingskipshuset – alles wat je wil weten over de Vikingen en hun levensstijl, waaronder een oud Vikingschip.

Frammuseum – Fram, een schip, dat nu een van de pronkstukken van dit museum over Noorse poolexpedities, is.

Norsk Folkemuseum – dit openluchtmuseum brengt je terug naar het oude Noorwegen met oude kerken, huizen, etc.

Kon-Tii Museet – dit museum is gewijd aan Thor Heyerdahl, een beroemde avontuurlijke antropoloog. Kon-Tii verwijst naar het boek van Thor Heyerdahl met deze titel, die als toevoeging heeft: 8000 km per vlot over de grote Oceaan. Het gaat over Thor Heyerdahls reis per vlot van Zuid-Amerika naar de Polynesische eilanden.

Vigelandpark

Leuk wanneer je van moderne kunst houdt. Het Frognerpark is gratis toegankelijk. Hier tref je in het Vigelandsanlegget 212 stenen en bronzen beelden aan, gemaakt door de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland. Het oudste deel is de fontein met 20 bronzen beeldengroepen (mensen en bomen). In het midden staat de 14 meter hoge pilaar met 121 figuren. Wil je meer weten, dan is er ook het Vigeland museum (dit is niet gratis). Het museum ligt ten noordwesten van het koninklijk paleis.

Holmenkollen,

Ligt nog wat verder van het centrum, maar is per metro goed te bereiken. Het is heel groen en je kan er goed wandelen, maar ook zwemmen. Wat echter het attractiepunt hier is, is de skischans. Vanaf de springschans heb je een fantastisch uitzicht over Oslo, de bossen en de eilandjes in de Oslofjord. De schans is 60 meter en gelegen op een berg, waardoor je 417 meter boven zeeniveau staat. Hier is ook het Skimuseum met de geschiedenis van het skiën, van 4000 jaar oude rotstekeningen tot het moderne skiën van nu. Er is zelfs een simulator om te ervaren hoe het is om op een springschans te staan, naar beneden te glijden en te springen.

Cruise met begeleiding

Kristiansand

Om 17.00 uur vertrekt de Nieuw Statendam weer voor zijn volgende bestemming, Kristiansand. U kunt nu heerlijk uitrusten van een dagje Oslo, of dit combineren met genieten van het voorbijvarend landschap of u alvast klaar maken voor het diner.

Na een heerlijk nachtje aan boord bent u ’s morgens in Kristiansand. De oude stad heet Posebyen bestaat uit voornamelijk witte, houten huisjes. Iets verderop in de wijk ook wat gekleurde huizen. Leuk om even te gaan kijken. Kristiansand heeft zelfs een stadsstrand, Bystranda met een strandpier, zonneterras en palmbomen. 

De kuststreek, Sørlandet, waarin Kristiansand ligt, wordt de “Noorse Rivièra” genoemd door zijn ligging aan de warme golfstroom en de vele zonuren. Voor veel bezoekers is Kristiansand het begin van hun Noorwegenreis, na de ferry vanuit het Deense Hirtshals. Vaak reizen zij meteen door. Dit is jammer, want Kristiansand is een charmante stad met leuke plekjes. Zeker een bezoek waard. Het is dan ook leuk om tijdens de Viking Saga cruise vanaf het schip een bezoek te brengen aan Kristiansand.

Wat heeft Kristiansand te bieden?

Kristiansand is in een vierkant gebouwd, het centrum heeft daarom de naam “Kvadraturen”. Het centrum is vrij vlak in tegenstelling tot de andere delen van de stad, die tamelijk heuvelachtig zijn. Het overzichtelijke centrum is hierdoor goed te voet te verkennen, ondanks de watertjes en bruggen ook goed rolstoeltoegankelijk.

Posebyen

De meeste mensen komen aan in de haven van Kristiansand, vanwaar u heerlijk het centrum in kunt lopen. Zoals naar Posebyen, de oude stad van Kristiansand (1,1 km vanaf de haven), dat voornamelijk bestaat uit witte, houten huisjes. Posebyen heeft de grootste verzameling kleine oude, houten huisjes van Noord-Europa. Iets verderop in de wijk staan ook gekleurde huizen. Zeker een wandeling waard.

Strandpromenaden

Wanneer u vanaf de haven langs het water naar Posebyen bent gelopen, dan ben u zeker langs de Strandpromenaden gekomen. Dit is een boulevard met schitterend uitzicht op de jachthaven, de zee en de eilanden voor de kust van Kristiansand. In deze omgeving is nog meer te zien wanneer u wat verder loopt.

Otterdalsparken

Langs de Strandpromenaden liggen de Otterdalsparken of Nupenparken. Heel veel groen, maar vooral ook de mooie fontein van Nupen. Nupen was in eerste plaats schilder (bekend om de kleur Nupen blauw), maar hield zich met meer vormen van kunst bezig. Veel van zijn werken zijn te in zien in Noorwegen en daarbuiten, zoals ook deze fontein.

Bystranda

Wanneer u de Strandpromenaden helemaal uitloopt, bent u bijna bij het stadsstrand van Kristiansand, Bystranda. Een stadstrand met onverwacht palmbomen, een zwempier, maar ook diverse faciliteiten voor mindervaliden. Naast Bystranda ligt een activiteitencentrum met zwembaden, sauna, hot tubs en zelfs een indoor surf.

Christiansholm

Een klein stukje verder ligt dit fort uit 1672 met heerlijk uitzicht over de haven en het water. In de zomer worden er rondleidingen gegeven.

Kvadraturen

Dit was Kristiansand langs het water. Wanneer u meer landinwaarts gaat, komt u in het winkelgebied van Kvadraturen. Je hebt er de autovrije Markens gate, de hoofdstraat, met leuke zijstraten, zoals Skippergata. U vindt hier leuke snuisterijtjes en lokale winkeltjes.

Midden in het vierkant van Kvadraturen staat de kathedraal van Kristiansand, een gotische domkerk uit 1885.

Fiskebrygga

Wanneer u niet via de Strandpromenaden richting het centrum loopt, maar in de haven blijft, dan moet u zeker de oude vissershaven bezoeken. Dit fotogenieke stukje Kristiansand heeft kleurrijke houten gebouwen. De oude pakhuizen zijn omgebouwd tot restaurants en winkels. Uiteraard een perfect plekje om een visje te bestellen.

Odderøya

Van de haven loopt u ook zo naar het eiland Odderøya, wat door het Gravane kanaal worden gescheiden van het centrum van Kristiansand. Er zijn 4 bruggen, waarover u het nog geen vierkante kilometer grote eiland kunt bereiken. Heerlijk om van de natuur en architectuur te genieten tijdens een wandeling.

Kristiansand is heerlijk om te voet te verkennen. Mocht u er al eerder zijn geweest of meerdere dagen in Kristiansand zijn, dan kunt u ook een bezoek brengen aan de grootste dierentuin van Noorwegen, Dyreparken, het openluchtstreekmuseum of het Sørlandets Kunstmuseum met werken van 19e eeuwse Noorse kunstenaars.

In de omgeving van Kristiansand zijn ook veel leuk dingen te doen. Een bezoek aan Lillesand bijvoorbeeld, een mooie stad met statige patriciërshuizen. Ook heel bijzonder is het Setesdals spoorlijntje van Kristiansand naar Byglandsfjord, 72 km lang dwars door de prachtige Noorse natuur. Voor de wandelaars onder ons is er nog een leuke, 4 km lange, wandeling in Evje naar de Evje Mineralsti, waar u zelf mineralen kunt zoeken. Er zijn hier veel bergen, oude mijnen en daar te midden van een tentoonstelling van unieke kristallen. Ook hier veel mooie Noorse natuur.

Na een (mid-)dagje ronddwalen in Kristiansand maakt de Nieuw Statendam zich om 17.00 uur weer los van de kade. Tijd om weer te genieten van een avondje aan boord. Na het diner naar het theater, casino of een van de drie muziekpodia onder het genot van een heerlijk drankje.

Kristiansand

Stavanger

En dan is het wakker worden in Stavanger. Ook hier is een oud centrum, Gamle Stavanger met witte houten huisjes en een Anglo-Normandische kathedraal. Er is voldoende tijd om wat rond te slenteren, ook al is het vertrek dit keer om 15:00 uur.

Stavanger is een prachtige oude stad met veel historie. We doen deze stad ook aan tijdens onze Vikingsage cruise. Een deel van de stad bestaat nog uit (gerestaureerde) oude houten huizen. Zeker de moeite waard om eens langs te lopen. Vroeger woonde hier de arbeiders die in de visfabriek werkte.

The Norwegian Canning Museum 

Klein maar zeer authentiek museum met mooi overzicht van de conservenindustrie.

Het laat zien hoe honderd jaar geleden sardientjes werden verwerkt, gerookt en ingeblikt. Veel originele apparaten en gereedschappen. Er zijn vele voorbeelden van etiketten in diverse talen en er draait een van de eerste Noorse films over de conservenindustrie.

De conservenindustrie, tot in de jaren vijftig de belangrijkste industrie, is inmiddels geheel verdwenen. Alleen het museum herinnert nog aan de bloei van deze industrie.

In 1969 werd voor het eerst olie gevonden in de bodem van de Noordzee. Dit was het begin van een stormachtige ontwikkeling voor de stad Stavanger.  Noorwegen behoort tot de grootste olieproducenten ter wereld. De meeste buitenlandse oliebedrijven hebben hun Noorste vestiging in Stavanger. Ook StatoilHydro, het gedeeltelijk geprivatiseerde Noorse staatsbedrijf, heeft zijn hoofdkantoor in de stad. Meer weten over wat de olie betekend voor Stavanger? Bezoek het:

Norwegian Petroleum Museum

In het interactieve museum wordt onder andere verteld wat voor invloed olie heeft gehad en nog heeft op Noorwegen door middel van een goede, actuele film. Ook het materieel wat bij de winning van olie wordt gebruikt is terug te vinden in het museum -denk bijvoorbeeld aan schaalmodellen van boorplatformen. Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan de invloed van olie op de opwarming van de aarde.

Interactief dus heel geschikt voor kinderen en tieners.
Kortom is het museum dus zeker een bezoek waard.

Nog een museum die een bezoekje waard is:

Viking House

Altijd al willen weten hoe het zou zijn om een Viking te zijn? Dan is dit u kans.

Er wordt  een korte VR-film gedraaid die de saga van Harald Fairhair beschrijft en je zit in een nep Viking-sloep terwijl de film zich afspeelt via je VR-headset en koptelefoon. Hoewel het een korte ervaring is, zeker de moeite waard. Nadat de film is voltooid, is er de mogelijkheid om op de troon aan het einde van het schip te zitten en een replica Vikingzwaard vast te houden. Er is ook een kleine cadeauwinkel met goed geprijsde geschenken.

Het centrum van Stavanger is niet zo groot, maar met zeker de moeite waard. Een leuke winkelstraat en zeker ook de kerk.

Domkirke

De enige kathedraal van Noorwegen staat in Stavanger. De recent gerestaureerde oude kerk is al sinds 1300 in gebruik. Nu nog, de laatste keer dat wij in Stavanger waren, moesten we even wachten voordat de kerk weer open was voor toeristen. De kerk is een prachtige oude kerk. Zeker een bezoek waard als u (weer) eens een statig kerkgebouw wil bezoeken.

Al de bovenstaande bezienswaardigheden zijn op loopafstand van de haven. 

De Nieuw Statendam vaart nog een stuk langs de Noorse Noordzeekust om dan via de Sognefjord en de Aurlandsfjord in Flåm aan te komen.

Cruise met verpleegkundige mee

Flåm

Flåm, een piepklein dorpje in Noorwegen. Flåm zelf is een gewoon dorpje, maar de omgeving is spectaculair. Het Aurlandsfjord heeft steile bergen, grote watervallen en nauwe valleien. Het Aurlandsfjord is een zijarm van de Sognefjord, waardoor u naar Flåm vaart tijdens de Vikingsaga-/Noorwegencruise.

In Flåm zijn verschillende activiteiten te doen, maar het populairste is Flåmbana, de treinreis van Flåm naar Myrdal en vice versa. Deze indrukwekkende reis met een lengte van 20 kilometer brengt u van de fjord tot de bergtop, een stijging van 863,5 meter. Voor wie van nog meer cijfers houdt: het gemiddelde stijgingspercentage is 5,5 %. De treinrit duurt ca. 1 uur, waarbij u 20 tunnels (waarvan 18 met de hand uitgegraven) passeert. De trein gaat met een maximale snelheid van 40 kilometer per uur de berg op. Bij het dalen ligt de snelheid zelfs op 30 kilometer per uur.

Tijdens de rit komt u langs nauwe kloven, steile bergflanken en watervallen met hier en daar een bergboerderijtje. Bij de Kjosfossen, 4 kilometer voor/vanaf Myrdal, wordt een stop gemaakt om deze imposante waterval te bewonderen. De waterval heeft een verval van 93 meter, met donderend geraas stort het water hier naar beneden.
De reis gaat tot Vatnahalsen, waar u in het berghotel iets kunt eten dan weer de mooie tocht terug naar de haven van Flåm.

Praktische informatie

De dienstregeling Flåm-Myrdal heeft een hoogseizoen ( mei t/m september), waarin de trein 10x per dag rijdt. In de maanden april en oktober is dit nog 6x en in de winterperiode slechts 4x. De tarieven zijn ook seizoensgebonden.
De treinreis is heel populair bij toeristen, waardoor het in het hoogseizoen erg druk is en snel vol. Mocht u een cruise maken, die Flåm aandoet, dan is het raadzaam om zo snel mogelijk de treinreis te boeken. Als u bij komst dit nog wil doen, dan is de kans nagenoeg nihil dat het nog lukt.

Wanneer u een goede indruk wilt krijgen, dan moet u een van deze links eens bekijken:
https://www.youtube.com/watch?v=rshSZzZ2mOY&feature=youtu.be (filmpje van ca. 1 minuut)
https://www.youtube.com/watch?v=RBDFJYcWDhk (de uitgebreide versie, 42 minuten)

Om 16:00 uur vertrekt u voor de mooie tocht terug door de Sognefjord. Deze fjord is de langste (205 km) en diepste fjord van Noorwegen, de derde langste ter wereld. Op het diepste punt is het Sognefjord meer dan 1300 meter diep. Wanneer u dan bedenkt, dat de bergen aan beide kanten van het fjord tot wel 1700 meter uit het water omhoogrijzen.

Hoeven wij u niet uit te leggen hoe majestueus het uitzicht is. De fjord glijdt aan u voorbij en uiteindelijk bereikt u de Noordzee.

De volgende dag is net als de heenreis een dag op zee, waarin u allerlei activiteiten kunt doen, maar ook heerlijk al indrukken van deze mooie reis op u laten inwerken.

En na uw laatste nacht aan boord wordt u de volgende ochtend wakker in Amsterdam

Vikingsaga

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):