Visby, rozenstad

Voor wie het niet kent. Visby is de grootste plaats op het Zweedse eiland Gotland. Allereerst iets meer over Gotland. Het is een leuk eiland in de Oostzee voor de zuidoostkust van Zweden. Er zijn veel burchten, ruïnes, kerken en oude dorpen. Bij het bos- en heidegebied nabij Lojsta tref je de Gotlandpony, een oud inheems (al uit de prehistorie) paardenras, die hier in een kleine kudde leeft. Maar wij gaan voor de stad van de vele rozenstruiken, Visby.

visby

Visby

Heeft rond de 13de eeuw haar gouden tijd gehad en er is nog heel veel bewaard gebleven uit die gouden middeleeuwen. Het begint al met de 3,5 km lange stadsmuur, die rond het oude centrum van de stad loopt. Binnen het oude stadsdeel is veel meer middeleeuws. Er zijn meer dan 200 middeleeuwse gebouwen (pakhuizen en huizen van de rijke kooplieden). Visby is een van de best bewaarde Hanzesteden en staat natuurlijk op de UNESCO werelderfgoedlijst.

De stadsmuur,

zoals al gemeld uit de 13de eeuw, is gemaakt van kalksteen en heeft vier poorten, Norderport, Österport, Söderport en Skansporten. Naast de poorten staan er ook meer dan 50 torens op de muur, waarvan je zeker de Kruttornet, de kruittoren moet gaan bekijken.

stadsmuur

Binnen de stadsmuur

Heb je een middeleeuwse stadsindeling met de 200 middeleeuwse gebouwen, maar ook 18de eeuwse houten huizen met groen geverfde deuren en pittoreske steegjes. Ga zeker ook het dieprode Burmeister House op het Donners platsplein bekijken.

In het centrum, op Strandgatan, staat de Fornsalen, het cultuurhistorisch museum van Gotland. Hier zijn resten uit de stenen tijdperk, Vikingtijd en natuurlijk middeleeuwen, maar je ontdekt er ook van alles over koraalriffen.

Strandgatan

Aan dé middeleeuwse straat van Visby ligt niet alleen de Fornsalen, maar ook het Liljehornska huset het grootste bewaard gebleven pakhuis uit de middeleeuwen. Deze straat is zeker een bezoekje waard.

Kerken

Visby heeft meer kerken dan enig andere Zweedse stad. Deze werden gebouwd door de rijke handelslieden en hiervan is nog veel te zien, zoals de bijzonder kerkruïnes van St. Nicolai Kyrka of van de gotische St. Karins kyrka met de mooie hoge bogen. Zeker ook een bezoek waard is de Sankta Maria kathedraal.

Pippi Langkous

Was je vroeger ook zo’n fan van dat meisje met die rode staartjes? Veel werd opgenomen in de steegjes van Visby. Er is zelfs bij het VVV een kaart met Pippi Langkouslocaties. Het huis van Pippi, Villa Kakelbont is er ook, net buiten het centrum (bij Kneippbyn Resort).

rozen

Fiskargränd

Hier kan je goed de bijnaam van Visby, rozenstad, zien. Het pittoreske Fiskargränd is een veel gefotografeerd geplaveide straatje met klimrozen.

Meer dan middeleeuwen

Er is nog meer dan middeleeuwen te bewonderen of te doen in Visby.

Botanische tuinen

Ook hier natuurlijk de rozen, waarom Visby bekend is, maar ook exotische bomen en planten. Er is ook een kruidentuin en paviljoen.

De Promenade

Het centrum van Visby heeft een promenade, een 5 kilometer lang wandel- en fietspad met een zwemsteiger.

Mooi uitzicht over Visby

Voor een mooi uitzicht over Visby moet je naar de top van Högklint, zo’n 7 kilometer ten zuiden van Visby. Hier ligt ook het natuurgebied Södra Hällarna met zijn steile kliffen, grotten en rotstranden.

Wij hopen, dat je samen met ons deze leuke stad hebben ontdekt. Zeker een bezoek waard met ook nog de mooie natuur van Gotland. Mocht je in augustus gaan, dan is er een middeleeuws festival, Medeltidsveckan met narren, verhalenvertellers en allerlei middeleeuwse taferelen.

Visby, zeker de moeite waard

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *