Warnemünde

Warnemunde schip, cruise met begeleiding

Tijdens de Oostzeecruise is een van de aanleghavens, Warnemünde. Bij de meesten van ons niet echt bekend. Wat kan je daar allemaal doen? Enkele van de excursiemogelijkheden gaan wij in deze blog langs.

Allereerst wat is Warnemünde?

Warnemünde is een Duitse badplaats met een mooi zandstrand. Heel geschikt voor wie na de zee graag wil luieren op het strand. Dan moet het natuurlijk wel mooi weer zijn, want wat doen we als het geen strandweer is?

De cruiseschepen meren aan in de nabijheid van het station van Warnemünde. Daar is niet veel ruimte, dus het kan ook nodig zijn om uit te wijken naar de industriële haven van Warnemünde. In dit geval gaan wij van het eerste scenario uit en lopen vanaf het schip richting het station, een wandeling van zo’n 10 minuten. Hier kunnen wij de trein naar Berlijn of Rostock nemen.

In Warnemünde

Wanneer u besluit in Warnemünde te blijven, loop dan in de haven richting van het strand, waar oude vissershuisjes staan, die nu fungeren als winkeltjes en visrestaurants. Met de veerpont kunt u ook naar het Marine Science Center, waar zeehonden bestudeerd worden.

rostock-Warnemunde, cruise naar de Oostzee

Warnemünde is een stadsdeel van Rostock en daarmee ook de haven van deze hanzestad. Vanaf Warnemünde loopt de Warnow tot in het centrum van Rostock, een afstand van 12 kilometer.  Mocht u meer willen zien, dan kunt u de trein nemen naar Rostock, zo’n 20 minuten.

Rostock

Is een hanzestad in de deelstaat Mecklenburg Voorpommeren. Het is een leuke stad vol pastelkleurige gebouwen en een sfeervol centrum met de Marienkirche en het Rathaus. Heel schilderachtig is de Kröpeliner Strasse met de Kröpeliner Tor, een stadspoort, dat onderdeel is van de oude, nog deels aanwezige, stadsmuur. Het is maar liefst 6 verdiepingen hoog.

Mocht u wat uitgebreider Mecklenburg Voorpommeren willen ontdekt, dan kunt u besluiten naar Schwerin te gaan of voor geschiedenis van Nazi-Duitsland naar Oranienburg en natuurlijk behoort Berlin ook tot een van de mogelijkheden.

Schwerin

Stad van de zeven meren en de grote kunsten. Schwerin ligt in een prachtige schilderachtige omgeving, met meren in het stadsgebied, maar ook een heel mooi kasteel.                     

Eerst meer over meren. Swerin ligt aan de Schweriner See in een bosrijk merengebied, want naast de Schweriner See, een van de grootste meren van Duitsland, is er ook de Ziegelsee (populair bij de zeilsport) en de Ostorfer See ( een heerlijk meer om te zwemmen). En er liggen nog meer meren in en rond Schwerin, die een bezoek waard zijn.

Wat u zeker moet zien, is het kasteel van Schwerin, op een eiland in het meer van Schwerin.

Kasteel van Schwerin

Het kasteel heeft vijf vleugels en de 653 vertrekken hebben parketvloeren met houtinlegwerk. Het hoogtepunt is de troonzaal met zuilen van marmer en vergulde gietijzeren deuren. Vergeet tijdens u bezoek niet de eetkamer en de ronde, als tuinsalon vormgegeven torenkamer met een mooi panorama uitzicht op het meer, te bezoeken. Ook de porseleincollecte is de moeite waard. Na een tocht door het kasteel dan heerlijk wandelen door de prachtige baroktuin.

Schwerin is ook de stad van de grote kunsten door het Schleswig-Holstein-Haus met zijn beeldende kunst in fotografie en schilderkunst. Hier kunt u werken van Dalí, Miró, Goya en Matisse bewonderen. Bent u meer van de Nederlandse kunst, dan kunt u deze uit de 17e en 18e eeuw bewonderen in Galerie Alte & Neue Meister.

Schleswig-museum cruise met zorg
Sachsenhausen, cruise met Nederlands sprekende begeleiding
Oranienburg

Ook deze stad heeft een mooi barokpaleis, maar is vooral bekend door Sachsenhausen, het concentratiekamp, dat in 1936 als tweede in Duitsland werd gebouwd. Ook al was Sachsenhausen geen vernietigingskamp, zoals Auschwitz, waren de omstandigheden in het kamp wreed en vanaf 1943 was er ook een gaskamer.

Sachsenhausen is nu een gedenkplaats met museum om iedereen te laten zien welke gruwelheden er plaatsvonden in Nazi-Duitsland, als herinnering, dat dit nooit meer mag gebeuren. Houdt u er rekening mee dat een bezoek erg schrokkend kan zijn.

Wat is er nu nog te zien? Er zijn onder meer verblijfplaatsen van de gevangenen, bedden, de sanitaire voorzieningen en wachttorens. Natuurlijk ook het hek met Arbeit Macht Frei.

U kunt alleen Sachsenhausen bezoeken, maar dat ook eventueel combineren met een bezoek aan Berlijn. Oranienburg ligt namelijk maar 35 kilometer ten noorden van Berlijn.

U kunt natuurlijk ook besluiten alleen Berlijn te bezoeken. Over Berlijn is heel veel te vertellen. Dit hebben wij al eerder gedaan. Mocht u meer over Berlijn willen weten, lees dan onze blog: https://atotzreizen.nl/berlijn/

Stedentrip naar Berlijn met begeleiding

Dit is een greep uit de excursies, die vanuit Warnemünde mogelijk zijn. Mocht u hier meer over willen weten, dan horen wij dat graag van u.

Warnemünde is één van de plaatsen die wij aandoen tijdens onze Oostzee cruise. Nieuwsgierig naar de volgende cruise naar de Oostzee?  Klik hier!

Meer blogs over steden die wij aandoen tijdens deze cruise:

Tallinn, cruise met rolstoel
Tallinn
Uspenski, Helsinki cruise met nederlands sprekende begeleiding
Helsinki
Kopenhaag tijdens de cruise naar de Oostzee met zorg
Kopenhagen
Sint Petersburg tijdens een cruise met zorg
St Petersburg
Arhus, Denemarken tijdens een cruise met zorg over de Oostzee
Århus
Cruise met begeleiding
Oostzee cruise

Aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *