Warschau

Na Krakau moeten wij toch ook nog even langs in de grootste en tevens hoofdstad van Polen. Warschau ligt net als Krakau aan de Wisla, de langste rivier van Polen, maar heeft in de Tweede Wereldoorlog bij bombardementen heel zwaar gehad. Het grootste deel is toen verwoest. Direct na de Tweede Wereldoorlog is de stad herbouwd.

De oude binnenstad van Warschau staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is ook ons doel.

Warschau verkennen, kan je heel goed door de Koninklijke Route (Trakt Królewski) te volgen. De route (totaal 10 km) begint bij het Slotplein (Plac Zamkowy) in de oude stad en loopt naar het zuiden, naar het Wilanówpaleis (dat zeker zo aanbod komt). Trouwens een van de weinige belangrijke gebouwen, die de Tweede Wereldoorlog door is gekomen.

zeemeerminwarschau

De oude binnenstad

Het voelt heel oud aan, maar dit deel van Warschau is na de Tweede Wereldoorlog helemaal gereconstrueerd, waarbij de schilderijen van Canaletto een belangrijke rol hebben gespeeld. Het is zo goed gebeurd, dat het op de UNESCO-lijst kwam.

De oude binnenstad is een gezellige wijk, in de zomer met leuke terrasjes op het oude marktplein en dat ’s avonds een betoverende sfeer heeft.

Op het oude marktplein staat het standbeeld van de zeemeermin, het symbool van Warschau. Een heel bijzondere zeemeermin met een zwaard en schild.

Museum van Warschau

Ligt ook aan het oude marktplein. De elf prachtige huizen van het museum met historisch voorwerpen, die je het verhaal van de stad vertellen.

Sint Janskathedraal

Niet ver van het oude marktplein vertelt ook de geschiedenis van de stad met de graven van de laatste hertogen van Mazovië. Hier zie je ook plaquette van belangrijk Poolse staatslieden en patriotten en de kapel van kardinaal Stefan Wyszyński.

Warschau heeft nog veel meer geschiedenis te vertellen, zoals in het

Polin Museum

Het museum in een modern gebouw ligt in het voormalige Joodse getto van Warschau. Tegenover het monument ter herdenking van de opstand in het getto van 1943. Het museum vertelt de 1000jarige geschiedenis van de Poolse joden. In het museum is onder andere het interieur van de houten synagoge van Gwoździec te zien en ook veel van de geschiedenis is te zien in de schilderijen.

En natuurlijk ook in het

Museum van de Opstand van Warschau

Is een interactief museum over de opstand in 1944. De opstand was gepland voor 3 dagen, maar heeft meer dan twee maanden geduurd. Het is een eerbetoon, die tijdens de communistische overheersing niet mogelijk was, maar sinds 2004 heb je dit museum, dat de geschiedenis van dit thuisleger vertelt. Even kort om alvast een idee te hebben: op 1 augustus 1944 ging het Poolse Thuisleger de strijd aan met de Duitsers. Zij wilden zo voorkomen, dat hun stad zou worden ‘bevrijd’ door het Rode Leger van de Sovjet Unie. Het thuisleger was de grootste gewapende verzetsbeweging in bezet Europa.

Mocht je meer voor de kunst gaan, dan is er ook genoeg te zien, zoals het Chopin Museum over deze beroemde componist, die in Polen werd geboren. Zijn moeder was pools en vader frans. Op 20jarige leeftijd ging hij naar Parijs, waar door de politieke ontwikkelingen van die tijd, hij moest blijven en niet meer kon terugkeren naar huis. De rest is geschiedenis.

Of het Nationaal Museum

Een van de grootste musea van Polen met een collectie van 11.000 oude kunstwerken uit de Egyptische, Griekse en Romeinse periode, maar ook Poolse schilderkunst en buitenlandse kunst, waaronder schilderijen uit de privézameling van Adolf Hitler.

Ook is er schilderkunst te bewonderen in het

Paleis van Wilanów, het Poolse Versailles

Is een van de belangrijkste gebouwen van Polen. Het heeft meer dan 60 vertrekken en is samen met het park een groot museum en zeker een bezoek waard.

Het prachtige park rond het paleis is 43 ha groot en heeft een prachtige rozentuin, een bloementuin van wel 1 ha en veel kleine gebouwen en standbeelden.

Wij gaan nog even terug naar de oud stad, naar het koninklijk paleis en het mooie panorama van Warschau.

Het koninklijk paleis

In de oude binnenstad met zijn prachtig slotplein werd volledig vernield in de Tweede Wereldoorlog, maar in de jaren 80 weer volledig opgebouwd. Hier kan je nu twee schilderijen van Rembrandt bewonderen.

Vanaf het Slotplein heb je een pracht uitzicht op de Wisla rivier. Vanaf de overkant zie je dan weer het panorama van de oude binnenstad met het kasteel. Dit uitzicht was de inspiratie voor de Vistula.

Vistula

De kilometerslange boulevard langs de rivier, leuk om te wandelen of te fietsen, maar ook om bijvoorbeeld te picknicken op het ministrandje. Er zijn overal zitjes en stenenbanken.

Naast de boulevard ligt het Copernicus Science Centre, het Museum of Modern Art en het Multimedia Fountain Park, waar je in de zomerweekenden na zonsondergang kan genieten van water-, licht- en geluidsshows.

Even nog een praktische tip: Warschau heeft een landklimaat = milde winters, maar erg kou en milde tot hete zomers. Beste reistijd van de lente tot begin van de herfst.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *