Zeeland, deel 2

Vandaag ons vervolg over het ontdekken van Zeeland. (het eerste deel vind je hier: Zeeland blog) Deze keer met bezienswaardigheden, zoals Neeltje Jans en mooie natuur, zoals bijvoorbeeld het Zwin op grens met België.

Zeeland met de rolstoel

Deltawerken

Natuurlijk kan je niet naar Zeeland gaan en de Deltawerken missen. De grootste en bekendste is de Oosterscheldekering, die 9 kilometer lang is. Deze stormvloedkering ligt tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland en sluit bij dreigend hoogwater de Oosterschelde af.

Neeltje Jans

is het voormalig werkeiland. Hier werden alle onderdelen van de Oosterscheldekering gemaakt. Het werkeiland is nu een toeristische attractie met in de Delta Experience de ramp van 1953 en de film over de bouw van de Stormvloedkering. Het Bluereef aquarium is een verwarmd zoutwateraquarium voor tropische haaien, maar ook bijvoorbeeld de clownvis, bekend uit Finding Nemo.

Nationaal Park Oosterschelde

Door de Deltawerken is in 1986 dit grootste en natste natuurgebied ontstaan. Bij eb valt bijna een derde van deze ondiepe zeearm droog.

Vanuit Neeltje Jans kan je een rondvaart maken, waarbij je natuurlijk de Stormvloedkering ziet met aan de andere kant de Zeelandbrug en de toren van Zierikzee en veel informatie krijgt over het nationaal park en de Stormvloedkering. In september en oktober is er ook de Oosterschelde Safari, waarmee je gaat proberen de zee hond en bruinvis te spotten.

Neeltje Jans is voor het grootste deel rolstoeltoegankelijk m.u.v. de walvisexpositie. Ook de rondvaartboot. Let wel de doorgang op het schip is 78 cm breed.

Watersnoodmuseum

De Grevelingendam is het deel van de Deltawerken, dat de stroming in de Grevelingen, het Volkerak en Haringvliet vermindert. De dam ligt tussen Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee.
Niet ver van de dam ligt het Watersnoodmuseum.

Het museum, gevestigd in vier caissons, die gebruikt zijn bij de sluiting van het laatste stroomgat, vertelt de geschiedenis van 1953 tot nu.
Het museum is rolstoeltoegankelijk en geleide-/hulphonden zijn toegestaan.

Zeeland blog

Brouwersdam

Net als de Grevelingendam tussen Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee. Samen vormen de beide dammen het Grevelingen meer, het grootste zoutwatermeer van West-Europa. Hier zijn nu allerlei recreatiemogelijkheden en ook vaak festivals, zoals Concert at Sea.

Oesterdam

Is de langste dam met een lengte van 10,5 km en verbindt Tholen en Zuid-Beveland. De dam is de scheiding tussen de Schelde-Rijnverbinding en de Oosterschelde.

Zandkreekdam en Veerse Gatdam

Tussen Noord- en Zuid-Beveland is de eerste dam van de Deltawerken. Samen met de Veerse Gatdam sluit deze het Veerse Gat af, waardoor het natuurgebied het Veerse Meer is ontstaan.

Tot slot is er nog de Philipsdam met de Krammersluizen tussen Grevelingendam en Sint Philipsland. Door de sluizen kan de scheepvaart doorgaan. En de Bathse Spuisluis om het overtollig zoet water naar de Westerschelde af te voerenEen heel lijstje, die sa
men de Deltawerken vormen, waar wij zeker trots op mogen zijn

Naast de mooie gebieden, die ontstaan zijn door de Deltawerken heeft Zeeland nog meer natuurgebieden, zoals:

Rolstoeltoegankelijk Zeeland

Het Verdronken Land van Saeftinghe

Deze vroeger bewoonde polder is nu het grootste brakwaterschor van West-Europa met slikken en schorren, die er in trek zijn bij vogels.

Wat is het verschil tussen slikken en schorren? Slikken is land, dat (bijna) elke keer bij hoogwater onder water staat en bij schorren is dat alleen bij hoog springtij. Springtijd is ongeveer eens in de 15 dagen, wanneer zon, maan en aarde op een lijn staan (bij nieuwe en volle maand).

Door de kwetsbaarheid van het gebied is niet alles toegankelijk. Het plankierpad en ruigelaarzenpad is vrij toegankelijk. Let wel op tij met springtij staan deze paden onder water (tot twee voor en twee uur na hoog water niet bewandelbaar). Er zijn ook georganiseerde tochten met een gids mogelijk.

In het bezoekerscentrum Saeftinghe hoor je meer.

Door de Philipsdam is er nog een natuurgebied ontstaan, Slikken van de Heen. Hier zijn delen drooggevallen en heb je bosrijke en open stukken, die worden begraast door wisenten (bizon), rode geuzen (koe) en koniks (paard). Er zijn in dit gebied twee wandelroutes.

Een ander mooi gebied is Oranjezon in Vrouwenpolder. Hier heb je juist weer duinvalleien, bos, verstuivingen en duingrasland met veel diersoorten, zoals ree of damhert. In dit gebied lagen in de Tweede Wereldoorlog mijnvelden. De betonnen paaltjes, die je hier ziet, werden gebruikt om de velden te markeren. Er is zelfs nog een goed intacte schuttersput.

Voor wij deze blog over Zeeland afsluiten, nog even een paar leuke dorpen en een trein.

Stoomtrein Goes-Borsele

De trein rijdt van april tot oktober en heeft een rolstoellift (reserveren is aangeraden). Naast het meerijden in dit museum is er nog meer nostalgie van stoom- en dieseltreinen, maar ook weegbruggen, stoomhijskraan te zien op het museumdepot in Goes.

Zeeland, rolstoel

Yerseke

Is wel een van die Zeeuwse dorpen, waar iedereen wel van heeft gehoord. Het mossel- en oesterdorp van Zeeland met het mooie natuurgebied Yerseke Moer en het Oosterscheldemuseum in het voormalig stadhuis met de geschiedenis van Yerseke en de visserij.

Westenschouwen

Een gehucht net achter de duinen met brede stranden en het grootste bos van Zeeland.

Bruinisse

Ook wel Bru genoemd is het vissersdorp van Schouwen-Duiveland, dat zie je aan de vissersboten in de haven en de grote mossel op de dijk. Het Brusea is het visserijmuseum en ’t Vissersuusje (visserwoning en oudste pand van het dorp).

Dit zijn maar een paar van de leuke Zeeuwse dorpen. Er zijn er nog veel meer, zoals Burgh-Haamstede, Tholen of Groede.

Er zijn ook dorpen, waar leuke rolstoeltoegankelijke wandelroutes zijn. Dit is onder meer in de gemeente Reimerswaal, waar o.a. Yerseke toebehoord. Daar heb je de Zilte route met een lengte van 3 km. Voor meer informatie: https://landschapsbeheerzeeland.nl/werkzaamheden/rolstoelvriendelijke-wandelroutes-gemeente-reimerswaal

Ook een mooie wandeling, die rolstoelvriendelijk is, is het familiepad Walcheren https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/wandelroute-familiepad-walcheren of de wandelroute Zwaakse Weel bij Goes.

Er is nog veel meer te ontdekken in Zeeland, maar wij laten het hierbij. Er moet ook nog iets zelf te ontdekken overblijven.

Wil je graag overnachten in Zeeland? En ben je opzoek naar een toegankelijke accommodatie? Kijk dan eens op onze pagina: Aangepaste accommodaties in Zeeland

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *