Zuid Afrika

Zuid Afrika, Een wereld in één land

Een wereld in één land, de bijnaam van Zuid-Afrika is terecht. Zuid-Afrika heeft zoveel te bieden: een verscheidenheid aan adembenemende landschappen, zonovergoten kusten, cultuur, maar natuurlijk bovenal fascinerend wildleven.

Dit kan uw droomreis zijn (of na het lezen van deze blog worden). Als reis op maat kan dit een unieke reis naar een uniek land. In 15 dagen kunt u een goed beeld krijgen van alles wat Zuid-Afrika te bieden heeft. Wat beslist in een bezoek aan Zuid-Afrika thuis hoort is het wereldberoemde Kruger National Park, maar ook the Mother City, Kaapstad.

Wat is Zuid-Afrika?

Klimaat

Officieel is het de Republiek Zuid-Afrika en het ligt, zoals u wellicht weet, aan de zuidpunt van Afrika. Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique zijn de buurlanden. Binnen Zuid-Afrika liggen Lesotho en Swaziland. In het oosten ligt de Indische Oceaan en in het westen de Atlantische Oceaan met de bekende Kaap de Goede Hoop.

Zuid-Afrika heeft een heel aangenaam klimaat, dankzij de zonnige dagen en koele nachten. De seizoenen zijn tegengesteld aan die van ons. Hun voorjaar is onze herfst, hun winter onze zomer etc.

Hun officiële munteenheid is de rand, met het gezicht van voormalige president Nelson Mandela als belangrijkste motief voor de voorkant.

Wat is de Big Five?

Big Five

Misschien heeft u weleens van de Big Five gehoord. Als uw reis op maat naar Zuid-Afrika gaat, gaat u uiteraard voor de “Big Five”. Wat is de “Big Five”? De “Big Five” is een begrip in Afrika uit de tijd van de jagers. Bij een bezoek aan het Kruger National Park hoort een jacht gewapend met een (foto-) camera naar De Big Five.

De Big Five bestaat uit de volgende vijf imposante dieren:         

Leeuw

Koning der dieren is een echte koning met onderdanen, want 80% van het voedsel wordt gevangen door de vrouwtjes en meneer schuift dan aan. Gelukkig voor koning Leeuw zijn leeuwen de enige katachtige, die in een sociale groep leven. Zo’n groep bestaat meestal uit een stuk of vijf vrouwtjes, hun welpen en een volwassen man. De kans is groot, dat ze ergens liggen te luieren, dat doen zij namelijk het grootste deel van de dag.

Buffel  

                                                                                                        De Afrikaanse buffel wordt gezien als een van de gevaarlijkste dieren van Afrika. Ook zij leven in een groep, een kudde. Ze hebben massieve gekrulde horens en een bruin, zwarte vacht, die net als bij de mens kaler en grijzer wordt bij het ouder worden.

De zwarte Neushoorn

Dit imposante dier van ruim 1400 kg en een hoogte van 1,5 meter haalt gemakkelijk een snelheid van 50 km per uur. Zij houden, niet zonder reden, niet van mensen en worden erg humeurig van ons. In de meeste gevallen nemen ze de benen en vluchten ze weg. Ze zijn erg territoriaal en niet erg sociaal en omdat ze bedreigd worden, leven zij alleen nog in beschermde gebieden.

Olifant  

                                                                                              Het allergrootste landdier ter wereld en de minst gevaarlijke van de Big Five, hoewel de olifant wel agressief kan reageren met een jong in de buurt. Olifanten behoren tot de intelligentste dieren: ze spelen, rouwen, zorgen voor andermans dieren, hebben humor, medelijden, zelfbewustzijn en geheugen.

Luipaarden

                                                                                                Zij kunnen dan wel zo’n 60 km per uur rennen, maar zijn eigenlijk heel lui. Ze liggen voornamelijk in het gras te relaxen. ’s Nachts gaan ze het liefst op jacht en sluipen geruisloos dichterbij om hun prooi te kunnen bespringen. Daarna nemen zij bij voorkeur hun prooi mee hoog in een boom, zodat zij ongestoord kunnen genieten van hun eten.

Kaapstad

Door een verblijf in het Kruger National Park en/of een Private Game Reserve grote kans om de Big Five te zien. Daarnaast is er nog een grote verscheidenheid aan allerlei andere mooie dieren, zoals giraffen, bokken en vogels. Vaak heb je bij een waterhole of rivier een mooie gelegenheid om deze dieren bij het drinken te zien.

Na al deze dierenpracht zijn er verschillende mogelijkheden om een reis door Zuid-Afrika te vervolgen. De reis kan meteen door gaan naar Kaapstad, want een bezoek aan Kaapstad mag in deze rondreis zeker niet ontbreken. Deze levendige stad, met een indrukwekkend verleden (ooit een verversingspost van Nederlandse zeevaarders) heeft ontzettend veel te bieden: de beroemde Tafelberg, mooie stranden, zoals Fishhoek en Boulders Beach, maar ook het mooie Waterfront met zijn Two Oceans Aquarium met meer dan 3000 vissen en andere diersoorten, zoals pinguïns. Hier ziet u vissoorten, die u in geen ander aquarium er wereld tegenkomt.

Robbeneiland

Vanaf het Waterfront kunt u ook naar Robbeneiland, waar Nelson Mandela 18 jaar opgesloten heeft gezeten. Zijn gevangenisnummer was 46664. In die tijd is hij nooit bij zijn naam genoemd, maar alleen aangesproken met dit nummer. U krijgt hier een unieke inkijk in de geschiedenis van Zuid-Afrika en de Apartheid.

Stellenbosch

Drinkt u graag een wijntje, dan is een bezoek aan Stellenbosch in het hart van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw zeker een aanrader. Stellenbosch ademt nog de sfeer van vroeger uit met de oude gebouwen en huizen. De mooiste straat is de lange Dorpstraat rond Die Braak, maar ook heel leuk is het winkeltje van Oom Samie, waar “alles” te koop is.

Maar er zijn nog onvoorstelbaar veel mogelijkheden om een reis aan Zuid-Afrika bijzonder te maken. Na een reis door Zuid-Afrika begrijpt u zeker hun slogan: “Een wereld in één land “.

En kunt u vast uw vakantie met één van de 11 officiële Zuid-Afrikaanse talen, het Afrikaans, eindigen:

Baie dankie vir ’n lekker tyd

Aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *