Zuid-Tirol of Alto Adige

Waarom hebben wij het over Zuid-Tirol, terwijl dit stukje Italië door de Italianen Alto Adige wordt genoemd? Alto Adige is tot na de Eerste Wereldoorlog onderdeel geweest van Oostenrijk en daarom spreekt nog zo’n tweederde van de bevolking Duits. En zij noemen dit deel van Italië Süd-Tirol.

Wij gaan deze streek verkennen vanuit:

Zuid Tirol, aangepaste vakantie

Zuid-Tirol of Alto Adige

Bolzano

Ook wel Bozen, want hier heeft bijna alles twee namen, want deze on-Italiaanse stad is erg Duits of eigenlijk Oostenrijks, ook qua eten. Bozen is de provinciehoofdstad van Zuid-Tirol.

Bolzano is een sfeervol stadje, waar je heerlijk wat kunt rondslenteren. Het is daarom voor velen een leuke stad onderweg naar de vakantiebestemming elders in Italië, maar ook leuk als uitvalsbasis voor de mooie omgeving.

Wij blijven nog even in de stad voor wij de omgeving gaan bekijken.

Een van de bekendste straten van Bozen is Via dei Portici / Laubengasse, een leuk smal straatje met zuilengalerijen en cafeetjes. Het straatje ligt tussen het Piazza del Grano en Piazza delle Erbe, een kleurrijk pleintje met een van de mooiste fonteinen van Italië, de Neptunusfontein met drie dolfijnen,. Breng ook zeker een bezoek aan Il Duomo di Bolzano, een mooie gotische kerk met bijzonder tegels op het dak.

Het gebied aan de grens met Oostenrijk is ook bekend door een “oude inwoner”, Ötzi, die in 1991 werd gevonden. Ötzi leefde duizenden jaren geleden en is daarna bevroren. De mummie kan je nu zien in een koelcel in het archeologisch museum van Bolzano.

Vanaf Castel Roncolo, een 13de eeuwse kasteel, dat tegen een berg net buiten de stad is gebouwd, is een erg mooi uitzichtpunt. Er gaat een shuttlebusje vanaf Piazza Walther / Walterplatz naar het kasteel. Het Piazza Walther is trouwens een heerlijk plekje om onder het genot van een drankje te genieten van het uitzicht op de Duomo.

Bent u meer van de natuur, dan is er vanuit de stad een kabelbaantje (Funivia Renon), waarmee u binnen 12 minuten midden in de mooie natuur staat. Een mooi uitgangspunt voor wandelingen met een prachtig uitzicht op de stad.

Zuid-Tirol of Alto Adige

Plateau van Ritten/Renon

Met de kabelbaan kom je uit op het Rittner plateau. Hier vandaan kan je met een historisch treintje naar Collalbo. Een mooie route, waar je bij iedere halte (Maria Assunto/Maria Himmelfahrt, Soprabolzano/Oberbozen, Costalovara/Wolfsgruben, Stella di Renon/Lichtenstern en Collalbo/Klobenstein) kan uitstappen voor een mooie wandeling over de alpenweiden en door de bossen, maar ook wijngaarden tot op 2200 meter. Tijdens de rit over het smalspoor (6,8 km) kan je ook heerlijk genieten. Met een snelheid van gemiddeld 30 km duurt de rit zo’n 18 minuten.

Aardpiramides

vormen het bizarre landschap op het plateau en zijn al 25 000 jaar oud. Je kan ze op verschillende plekken vinden, zoals in de kloof van de Finsterbach tussen Longomoso en Monte di Mezzo, in de Katzenbachkloof bij Soprabolzano en de kloof van Gasters in Auna di Sotto.

Wat zijn aardpiramides? De aardpiramides zijn kegelvormige pilaren gevormd door klei met een kei er bovenop. Vaak in bizarre en mysterieuze vormen, die ontstaan zijn na de laatste ijstijd, uit puin van de gletsjers van de Valle d’Isarco. Door de regen, waarbij er een modderige massa ontstaat en materiaal wegspoelt, verandert dit gebied nog steeds. Als de kei van de piramide valt, wordt deze blootgesteld aan de regen en bij iedere regenbui kleiner. Echter elders ontstaat er weer een, waar de modder langzaam wordt weggespoeld.

Rolstoelvakantie Tirol

De Salten Plateau

Ligt tussen Mölten en Jenesien en is een heerlijk gebied voor wandeltochten, zoals het Sagenpad, waar 12 sagen uit de omgeving van het dorp San Genesio zijn uitgebeeld. Op borden langs de route worden de legendes uitgelegd. Ook de Europese Langeafstandswandelroute E5, die van het Bodenmeer naar Verona loopt, komt over deze hoogvlakte.

Jenesien, het ‘zonneterras”, ligt op de Salten en is vanuit Bolzano per kabelbaan te bereiken.

De Salten is een plateau op de Tschögglberg en is het hoogste lariksenplateau van Europa met fantastische uitzichten over de Dolmieten, de Marmolata en de Ortler. Vooral bij de 2000 meter hoge Hohe Reisch, waar meer dan honderd Stoarnernen Mandln, opgestapelde stenen, die lijken op grote en kleine stenen mannetjes.

Aangepaste reizen Tirol

Kohlerer Berg

Weer met een kabelbaan vanuit Bolzano is het dorp Kohlern op 1.100 meter hoogte te bereiken. Dit is een hoogteverschil van 835 meter en het ritje duurt 15 minuten. De kabelbaan uit 1908 is de oudste kabelbaan, die personen vervoert, ter wereld. Onderweg heb je natuurlijk prachtig uitzicht, zo ook natuurlijk vanaf Kohlerer Berg.

Wij hebben het natuurlijk ook over wijngaarden gehad en die zijn zeker ook het bezoeken waard. Zuid-Tirol is een ideale plek voor druiven met zijn vele zonuren en koele nachten. Het is een van de oudste wijnregio’s ter wereld. Er is een zeer oude wijnrank, die zeker de oudste van Italië is, misschien wel van de wereld. Deze is zo’n 350 jaar oud met een oppervlakte van 350 m2 en groeit bij Castel Katzenzungen in Prissiano. En met zo’n wijnstreek heb je natuurlijk ook een wijnroute 🙂

Vakantie met rolstoel Zuid Tirol

Zuid-Tiroolse Wijnroute

De route gaat door het dal van de Etsch via Bolzano naar Überetsch, langs Kalterer See (het grootste en warmste meer van Zuid-Tirol) naar het Zuid-Tiroolse Unterland. Het is een route met niet alleen adembenemende uitzichten op de vele wijngaarden, maar ook imposante burchten, uitgestrekte meren en leuke pittoreske dorpjes onderweg.

Mocht u meer willen weten over deze wijn, dan is er een wijnmuseum in Kaltern/Caldaro.

Lassen Sie sich von Südtirol überraschen. schöne Ferien
Lasciatevi sorprendere dall’Alto Adige. Buone vacanze

(laat u door Zuid-Tirol verrassen. Fijne vakantie)

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *