IJsland cruise

Drie landen in één cruise.

Weer eens tijd voor een cruiseblog. Dit keer niet over de “technische” kant, maar een reisverslag. Wij krijgen veel enthousiaste reacties op onze 3 landen in éen cruise. Dus vandaag aan deze cruise de eer.

In deze cruise doet u, zoals de naam het al zegt, 3 landen aan, waarbij vooral IJsland tot ieders verbeelding spreekt. Maar ook Engeland en Noorwegen hebben uiteraard heel veel moois te bieden.

Uw reis begint met het vertrek van de Nieuw Statendam uit Amsterdam. Daarna volgt een heerlijk dagje op zee (lees hierover ook onze blog: dag op zee). En ondertussen op naar Noorwegen, waar de volgende dag wordt aangelegd bij Hagesund. Hier woonde de eerste koning van Noorwegen, Harald Schoonhaar in de buurt, maar Hagesund staat meer bekend om zijn fjorden, de gletsjers van Folgefonna National Park en de 612 meter lange Langflosswaterval. Aan het eind van de middag vaart u verder naar Ålesund.

Ålesund is een heel mooi vissersstadje, dat na de grote brand in 1904, in Jugendstil werd herbouwd. Heerlijk om hier wat rond te dwalen.

Tegen de avond gaat het verder richting IJsland. Na een dagje op zee komt u aan in Akureyri, de vierde stad van het IJsland, enige grotere stad buiten de regio Reyljavik. Akureyri ligt aan de Eyjafjordur (betekent ‘fjord-eiland’), één van de langste van IJsland, die u vanaf de Nieuw Statendam helemaal goed kunt zien.

De volgende IJslandse plaats, die wordt aangedaan, is Isafjordur, een idyllische stad tussen de imposante bergen van het Westfjordschiereiland.

Nu op naar de hoofdstad, Reykjavik, de meeste noordelijke hoofdstad van de wereld. Reykjavik biedt indrukwekkende vergezichten met ontoegankelijke lavavelden, imposante gletsjers en leuke kleurrijke huizen.

IJsland is door vulkanische activiteit in de Atlantische oceaan ontstaan en groeit nog steeds aan. Het vulkanisme zorgt ook voor het ontstaan van geisers, minerale en hete bronnen. Er zijn wel bomen, maar vooral in dwerg- en struikvorm. Al met al een heel ander landschap dan dat wij gewend zijn.

Nu op naar Engeland, een dagje op zee en dan komt de Nieuw Statendam aan in Lerwick (de Shetlandeilanden, Schotland). Het maakt wel deel uit van het Verenigd Koninkrijk, maar heeft ook veel Noorse invloeden, zoals te horen is in het plaatselijke dialect. De Shetlandeilanden liggen halverwege tussen Schotland, Noorwegen en de Faeröereilanden en zijn uiteraard bekend om hun pony’s.

Na de eilanden op weg naar het vasteland met als aanleghaven Inverness in de Schotse Highlands met zijn ruige natuurschoon met mooie valleien, rivieren, bergen en meren, waarvan die van Loch Ness natuurlijk tot ieders verbeelding spreekt.

Voor er teruggevaren wordt naar Amsterdam is er nog een stop in Newhaven. Newhaven is niet bekend, maar wel het zeer nabijgelegen Edinburg, de Schotse hoofdstad. Het is een bijzonder aantrekkelijke stad met een kasteel, dat lijkt te zweven boven het stadscentrum. Een heerlijk plaats om te vertoeven.

En dag is het dag 15 en bent u weer terug aan de Piet Heinkade in Amsterdam.

Een bijzonder mooie cruise met heel veel natuurschoon en leuke, lieftallige plaatsen onderweg. Zeker een aanrader. Mocht u meer willen weten over deze reis of andere cruises dan willen wij u daar graag verder over informeren.

Eenzaamheid

Eenzaamheid

Wat is eenzaamheid? Volgens, onder de jongere generatie misschien minder bekende, ‘dikke’ van Dale is eenzaam: zonder gezelschap, alleen. Wij hebben allemaal wel eens een moment, dat wij alleen willen zijn, maar eenzaamheid gaat verder. Het is minder contact met andere mensen, het niet verbonden voelen. En dat wil niemand.

Meer dan een miljoen Nederlanders voelen zich eenzaam. Eenzaamheid kan niemand oplossen, maar wij kunnen wel problemen om iemands eenzaamheid te doorbreken. Er zijn gelukkig al veel initiatieven en er komen er steeds meer bij, van een kopje koffie komen drinken tot een leuke club vormen met gelijkgezinden en nog veel meer.

Maar ook reizen kunnen eenzaamheid doorbreken. Gezellig met een aantal (vaak ook gelijkgezinden) naar een leuke bestemming en daar gezamenlijk allerlei leuke activiteiten doen of juist luieren op het strand of gewoon tijdens het eten, een bakkie koffie of thee lekker kletsen. Gewoon met z’n allen leuke herinneringen maken, die je kan delen met elkaar, maar ook thuis in eigen omgeving kan laten zien.

Reizen maakt geen einde aan eenzaamheid, maar kan zorgen voor leuke contacten met medereisgenoten. Soms voor een blijvende vriendschap of meer. Op deze wijze heb ik zelf mijn partner, ruim 30 jaar geleden, ontmoet.

Mocht u eenzaam zijn en graag eens kijken wat de mogelijkheid is om met een gezellige groep op reis te gaan, dan kunt u uiteraard bij A tot Z reizen terecht. Wij denken graag met u mee.

Reizen met een beperking

Reizen met een beperking

Heerlijk op vakantie. Wie wil dat nu niet? Maar wanneer dat niet zo eenvoudig is als het klinkt?

Dan zijn er toch meer mogelijkheden dan u denkt. Het is vaak een heel gedoe om het allemaal te regelen, maar er zijn gelukkig organisaties, zoals A tot Z reizen, die graag helpen. Dit kan zowel in binnen- als buitenland, alleen of in een (willekeurig of zelf samengesteld) gezelschap. Eigenlijk is bijna alles mogelijk.

Er is zoveel mogelijk, dat het kiezen of bedenken wat u wilt misschien de moeilijkste keuze is. U kunt bijvoorbeeld kiezen op thema of land naar keuze, maar ook de wijze van vervoer kan uw keuze bepalen.

Themareizen

Ook hier is de keuze haast onbeperkt. Wilt u een actieve vakantie? Maar wat is voor u een actieve vakantie? Zo zijn er wandelvakanties, maar ook zeilvakanties.

Houdt u van koken of fotograferen? Ook dit kan een vakantiethema zijn, net zoals cultuur, muziek en/of kunst. Er zijn ontzettend veel thema’s denkbaar.

Lekker weg in eigen land, maar ook strandvakantie in Zuid-Europa of een bezoek aan een Europese stad kan uw keuze bepalen. Welke land wilt u graag bezoeken? Dit hoeft in veel gevallen niet alleen beperkt te blijven tot Europa.

Per auto/bus, vliegtuig, trein of schip, ook het vervoermiddel kan u keuze bepalen. U heeft altijd al met de trein Zwitserland willen ontdekken of het lijkt u heerlijk op met een cruise landen en steden te bezoeken.

Nu denkt u vast: Ja, dat klinkt allemaal wel leuk, maar ik heb zorg nodig. Dat kan inderdaad uw keuze beïnvloeden, maar dat is minder vaak het geval, dan u wellicht denkt. Zorg kan vrijwel overal geregeld worden. De enige echte beperking, die wij tegen komen, is vervoer per vliegtuig wanneer iemand niet in een vliegtuigstoel kan zitten. En de belemmering wordt in dit geval vooral veroorzaakt door de grote kosten, die aangepast vervoer in zo’n geval met zich meebrengt.

Cruise met rolstoel

Er zijn eigenlijk geen redenen waarom met zorg een vakantie niet mogelijk is; de keuze is zelfs enorm. Let wel op, dat u de tijd neemt om uw reis te plannen. Het is van belang, dat u precies weet wat u wilt en kunt en dat er volgende tijd is om alles goed te organiseren, zodat u fijne vakantie zult hebben. Alvast veel plezier bij het bedenken van uw (volgende) vakantie.

Thailand-gewoontes

De do’s and don’ts van Thailand

Heerlijk op vakantie naar Thailand, maar moet ik mij dan heel anders gedragen? Nee hoor, dat is niet echt nodig. De meeste misstappen zullen u worden vergeven. De Thai weet dat buitenlanders andere gebruiken hebben en maken er geen problemen over.

Het beste is om te onthouden, dat respect in Thailand heel belangrijk is en dan vooral respect voor het Boeddhisme en de Thaise Familie.

Boeddhisme

De do’s:

 • Respecteer alle afbeeldingen van Boeddha (schenden kan zelfs gevangenisstraf opleveren)
 • Kleed je fatsoenlijk tijdens een bezoek aan een tempel (vrouwen geen blote benen of schouders)
 • Trek je schoenen uit bij een bezoek aan een tempel
 • Behandel monniken met het grootste respect; vrouwen mogen nooit een monnik aanraken.
 • Neem geen Boeddhabeelden mee als souvenir (het is niet verboden ze te kopen, maar wel verboden ze uit te voeren;

Overige do’s:

 • Glimlach veel (Lees onze eerdere blog hierover)
 • Blijf rustig en beleefd ongeacht de situatie; niet harder praten of schreeuwen
 • Regel bij het eten: eet met een lepel en gebruik uw vork om het eten op uw lepel te schuiven.

Enkele don’ts:

 • Raak niet het hoofd van een Thai aan, ook niet bij kinderen; het hoofd is het meest heilige deel van het lichaam.
 • Leg uw voeten niet op een tafel; wijs niets aan met uw voeten; raak ook niets met uw voeten aan; de voeten is het meest onreine deel van het lichaam.

Handig om te weten is, dat de Thai bij een begroeting geen hand geven. Zij maken een ‘wai’. Dat is een buiging met de handpalmen tegen elkaar, onder de kin. Als toerist hoef je geen wai te maken. Wilt u het wel doen, bedenk dan dat het niet gepast is naar kinderen of personeel in restaurant of hotel.

Een Thai wil graag van alles van u, als toerist weten en is daarbij soms heel direct in zijn vraagstelling. Dit kan soms heel ver gaan, dan wij gewend zijn, zoals vragen over salaris, leeftijd en burgerlijke staat. Let wel: dit is niet beledigend bedoeld.

Stedentrip

Leuk een stedentrip!

Hoe leuk is het om er even lekker tussenuit te gaan. Een stedentrip is wel kort, maar u doet of ziet vaak heel veel. En u kunt er voorkiezen om dit vaker per jaar te doen, dus meer (vaker) voorpret.

Waar moet je opletten bij een stedentrip?                                                         De keuze is uiteraard geheel aan u, maar het is handig om met volgende punten rekening te houden:

 

 • Let op de seizoenen, wanneer u bijvoorbeeld in januari gaat, zijn de steden in Noord-Europa vaak te koud en te nat. Maar een bezoek aan Marrakech of Rome is in januari een goede bestemming, terwijl deze bestemmingen in de zomer weer te warm zijn.
 • Er zijn ontzettend veel leuke steden, maar vergeet vooral ook niet die in ons eigen land.
 • Let ook op reistijd. Kijk goed bij het plannen van uw stedentrip naar de vertrek- en aankomsttijden. Vaak is een stedentrip maar voor een paar dagen en wanneer u laat vertrekt en weer vroeg teruggaat, dan wordt het bezoek nog korter.
 • Maak een planning. Bedenk wat u kunt en wilt bekijken, maar plan ook niet teveel. Het is heerlijk om lekker een terrasje te pakken, te wandelen door een stadspark of spontaan een museum of tentoonstelling te bezoeken.

Veel mensen denken bij een stedentrip aan een reis met auto, bus en voor sommigen met het vliegtuig. Het is echter ook heel leuk en ontspannen aankomen met de trein. Er zijn veel leuke steden, die per trein binnen de 3 uur te bereiken zijn, zoals onze eigen steden, maar bijvoorbeeld ook Antwerpen, Brussel, Luik of Keulen. Wilt u wat verder dan is natuurlijk Parijs een favoriete stad, die door de Thalys heel goed te doen is per trein. Ook leuk per trein, maar dan wel een reistijd van zo’n 6 à 7 uur zijn Londen en Berlijn.

Kortom, een stedentrip biedt ontzettend veel mogelijkheden en denk eens aan niet zo voor de hand liggende steden, die vaak meer te bieden hebben dan u denkt.

Houd onze blog in de gaten, want er zullen regelmatig leuke steden worden besproken.

Spanje versus Griekenland

Spanje versus Griekenland

Voor velen van ons begint de zoektocht weer naar een leuke vakantiebestemming voor komende zomer, maar waarom zouden we voor Spanje kiezen of waarom expliciet voor Griekenland? Toch beide zon, zee en strand? Er zijn inderdaad heel veel overeenkomsten, maar ook wel wat verschillen. Dit maakt, dat iemand een Spanjegek of Griekenlandfan kan zijn. In deze blog zetten wij de overeenkomsten en verschillen van beide landen tegenover elkaar.

Spanje

 • Mooie stranden*  
 • Kleurrijke dorpjes
 • Moorse invloeden in de cultuur
 • Grote mooie steden, zoals Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla
 • Siesta
 • Flamenco
 • Sangria (rode  wijn met koolzuur-houdende drank, suiker en stukjes fruit, licht alcoholisch)
 • Paella (rijstgerecht met vaak zeevruchten) 

Griekenland

 • Mooie stranden*
 • Witte dorpjes met blauwe luiken
 • Veel herinneringen uit de Griekse oudheid
 • Minder grote steden, maar wel heel knus en mooi, zoals Athene
 • Messimeri
 • Sirtaki
 • Ouzo, anijsdrankje met zeer hoge alcoholpercentage 

 • Gyros (gekruide reepjes varkens- of kippenvlees)

*Wanneer je kijkt naar de stranden is er inderdaad niet zoveel verschil. Beide landen hebben hele mooi stranden, zowel zand- als kiezelstranden, dus voor ieder wat wils. (Binnenkort zetten wij in onze blog de voor- en nadelen van zand- en kiezelstranden tegenover elkaar).

Ook is bij beide het strand heel goed te combineren met het bezoeken van mooie bezienswaardigheden.

Het verschil wordt eigenlijk gemaakt door de Spanjaard of Griek zelf, wat hij of zij eet en drinkt en uiteraard hun cultuur.

Zowel de Spanjaard als de Griek zijn temperamentvol en dol op voetbal. Ook is het een trots volk, maar de Griek is dat op de Griekse cultuur, die gebaseerd is op een eeuwenoude beschaving. De Spanjaard daarentegen is meer trots op zijn regionale identiteit en zijn zeer neerbuigend tegenover zijn landgenoten in de andere regio’s. Er is dan ook geen typische Spanjaard.

Een ander verschil zit hem in de nationale gerechten. In Griekenland zijn dat vooral de heerlijke voorgerechten met veel salades, althans dat is mijn mening. Wat mij betreft mag een Griekse avondmaaltijd uit alleen maar voorgerechten bestaan. Mijn partner gaat echter voor al de lekker vleesgerechten, zoals stifado, souvlaki en keftedes.

In Spanje tref je meer vis aan de gerechten, zoals paella en calamares, maar ook het verschil in regio is terug te vinden in de manier, waarop de gerechten worden bereid. Zoals Griekenland de heerlijke voorgerechten heeft, heeft Spanje zijn tapas, waarmee je ook een heerlijke maaltijd kan vullen.

Spanje versus Griekenland. U ziet als je verder kijkt, dat zijn er verschillen. Weet u er nog meer?

Meer blogs over Spanje of Griekenland:

Costa-Blanca

Barcelona

Samos

Athene

Griekenland

Reisgenoten gezocht, zorgreizen, begeleide reizen

Jongerenreizen

Jongerenreizen

Reisgenoten gezocht, zorgreizen, begeleide reizen
Vakantie met zorg met A tot Z reizen, buitenland

Wat is er leuker wanneer je 18 of ouder bent, dan met leeftijdsgenoten op vakantie te gaan? Maar hoe doe je dat als je zorg en/of begeleiding nodig hebt? Er is meer mogelijk dan je denkt. Het is meer de vraag wat wil je.

Wat wil je in de vakantie doen?

Ben je een strandtype of ga je meer voor een stedentrip? Ga je liever de natuur in of ben jij van de actieve vakantie? Er is echt van alles mogelijk, ook met zorg en/of begeleiding.

Maar naast wat je wil doen, heb je misschien ook specifieke ideeen over de groep. Wil je op reis met een groep jongeren, die net als jij voor een bepaalde type reis, strand, actief, cultuur, etc. kiezen of heb jij misschien zelf een groep vrienden, die samen op reis willen? Ook dit behoort tot de mogelijkheden.

A tot Z reizen gaat volgend jaar ook jongerenreizen in haar programma opnemen en dit op dezelfde wijze als de overige reizen, dus “standaardreizen”, maar ook “op maat” of “via reisgenoten gezocht”. In eerste instantie zal dit een vakantie in Nederland zijn, als een soort kennismaking met jongerenreizen en A tot Z reizen. Uiteraard willen wij het aanbod zo snel mogelijk uit gaan breiden en daarvoor hebben wij ook jullie input nodig. Wat zoeken jullie? Wat willen jullie? Welke soort vakanties missen jullie?

Laat ons dit weten, dan kunnen wij kijken wat de mogelijkheden zijn en deze eventueel in ons aanbod opnemen.

Uiteraard zullen jullie ook ideeën hebben, die meer geschikt zijn voor een eigen groep vrienden of waarvoor gelijkgestemden nodig zijn. Wanneer je een eigen vriendengroep hebt, waarmee je op vakantie wilt, dan kijkt A tot Z reizen graag met je mee op welke wijze dit het beste te doen is, waarbij natuurlijk met zoveel mogelijk wensen en behoeften rekening wordt gehouden.

Wil jij een bijzondere reis maken, dan gaan wij met je op zoek naar gelijkgestemde reisgenoten via onze pagina “reisgenoten gezocht”.

Laat ons weten wat je er van vindt, wat jouw ideeën zijn. Wij gaan hier graag mee aan de slag. Wij horen graag wat jullie zoeken.

“Een vakantiefoto’s is slechts éen pagina in jouw persoonlijke reisgids. Hoe dik word je boek?”

Thailand

Thailand, land van de Glimlach

Thailand wordt het land van de glimlach genoemd. Waarschijnlijk denkt u net als vele anderen, dat dit is door het vriendelijke en vrolijke karakter van de Thaise mensen. Dit is echter niet helemaal correct.

De glimlach in Thailand is heeft een veel diepere betekenis. Het kan natuurlijk een uiting van vriendelijkheid en vrolijk blijdschap zijn, maar in Thailand (ook wel elders) kan het ook een teken van ongemak, schaamte of zelfs boosheid zijn. Een Thai laat namelijk nooit zijn persoonlijke emoties, zeker niet de negatieve, zien.

De verschillende soorten glimlach in Thailand

“Yim” , het Thaise woord voor glimlach, heeft vele betekenissen en wordt in bijna alle denkbare situaties gebruikt. De beleefde vorm, de Yim Tak tai , wordt standaard als glimlach in de Thaise taal gebruikt. De Thaise taal kent echter nog vele andere namen voor de diverse soorten glimlach. Het verschil is moeilijk te zien, vooral voor ons buitenlanders.

De glimlach van een Thai is bedoeld om je gunstig te stemmen. Er wordt daarom geglimlacht bij grappen en komische gebeurtenissen, maar ook bij onschuldige ongelukjes. Niet zo als bij ons als een soort binnenpretje. Nee, de Thai glimlacht om je over de onaangename ervaring van het ongelukje heen te helpen.

Voor de Thai is de glimlach een manier van communiceren. Zij hebben daarom naast de yim tak tai vele verschillende glimlachten, zoals

 • Yim cheun chom       de bewonderende glimlach
 • Yim tak tan.              de sorry, maar je hebt geen gelijk, glimlach
 • Yim jair jair               de sorry, voor deze nare situatie, glimlach
 • Yim haering              de sorry, kan er echt niets aan doen, glimlach
 • Yim soo                     de, ’t kan niet beroerder dus ik lach, glimlach
 • Yim sao                     de verdriet verbergende glimlach
 • Yim tang nam tah    de echt gelukkige glimlach
 • Yim cheuat cheuan   de glimlach als je wint van een tegenstander
 • Yim jor                       de arrogante glimlach
 • Yim mi laj nai           de boosaardige glimlach
 • Fuen yim                   de, ik lach maar eigenlijk wil ik ’t niet, glimlach

Zoals wij de verschillende glimlachen van de Thai niet begrijpen, begrijpt de Thai een serieus gezicht niet. Vindt u het wel leuk of niet? De Thai kan het niet van je gezicht lezen.

Tip: glimlach als u zich vermaakt of niet stoort aan de situatie of persoon. Voelt u zich bedonderd?  Kijk dan de persoon veel betekend glimlachend aan dan maakt u kans dat de “vergissing” meteen wordt hersteld. Nooit bulderend lachen, dat is ongepast in het land van de glimlach.

En als afsluiting van deze blog zeggen wij : 555.

(Een Thai spreekt 5 uit als ha, dus hahaha.)

Florence

Florence, “La Bella”

Zoals beloofd onze blog over Florence, de hoofdstad van Toscane. Echt een bezoek waard. Florence ligt net als Pisa aan de rivier de Arno, beide hebben een hele mooie ligging, die in Florence nog wordt versterkt door de Ponte Vecchio. Deze Middeleeuwse brug heeft allemaal kleine winkeltjes. Nu zijn het juwelierswinkels, maar vroeger waren hier eerst leerlooiers en daarna slagers en visboeren gevestigd. Zij dumpten hun afval in de Arno. Door de stankoverlast, die hierdoor ontstond, werden zij naar elders verbannen.

Boven de winkels aan de oostkant van de brug loopt een “geheime gang”. Deze was voor de Medici-familie, die honderden jaren over de stad heerste en die niet met “het gepeupel” de Arno wilde oversteken.

Florence is eigenlijk een bezienswaardigheid op zich, zoveel cultureel erfgoed bevat deze stad. Wij hebben de stad verkend aan de hand van een mysterieuze speurtocht, ook leuk voor wat oudere kinderen. Deze speurtocht bracht ons langs alle bezienswaardigheden, terwijl wij een moordaanslag door de Medici op Guido proberen te voorkomen. Helemaal in stijl van de intriges, waarom de Medici bekend staan.

Er is zoveel te zien, dat het moeilijk is om een keuze te maken, maar wat u zeker moet zien is de Basilica di Santa Maria del Fiore, de vierde grootste kathedraal van Europa. Op de Piazza del Duomo staat niet alleen de kathedraal, die met zijn lengte van 153 meter en 38 meter breed overal in de stad te zien is, maar ook de klokkentoren, de Campanile, van zo’n 82 meter hoog is een gezichtsbepalend element in de stad. Als u het plein oploopt, wordt u als het ware overdonderd door de veelkleurige kathedraal met de witte beelden en de hoge daarboven uitstijgende torens. Prachtig om te zien.

Er is zoveel te zien, dat het moeilijk is om een keuze te maken, maar wat u zeker moet zien is de Basilica di Santa Maria del Fiore, de vierde grootste kathedraal van Europa. Op de Piazza del Duomo staat niet alleen de kathedraal, die met zijn lengte van 153 meter en 38 meter breed overal in de stad te zien is, maar ook de klokkentoren, de Campanile, van zo’n 82 meter hoog is een gezichtsbepalend element in de stad. Als u het plein oploopt, wordt u als het ware overdonderd door de veelkleurige kathedraal met de witte beelden en de hoge daarboven uitstijgende torens. Prachtig om te zien.

Wanneer u genoeg tijd heeft, is een bezoek aan het Uffizi zeker aan te raden. In dit wereldberoemde museum bevindt zich de allergrootste kunstcollectie ter wereld, van beroemde Italiaanse kunstenaars, zoals Da Vinci, Michelangelo, Rafaël en Botticelli. Een van de beroemdste kunstwerken is uiteraard “de geboorte van Venus” van Botticelli. Een ander beroemd kunstwerk is David van Michelangelo. Mocht u geen gelegenheid hebben om het te bekijken in het Galleria dell’Accademia dan vindt u op het Piazza della Signoria, voor het Palazzo Vecchio, op zijn oorspronkelijk plek een replica.

Er zijn nog heel veel meer weetjes over Florence, maar wij sluiten nu af met een van de leukste, La Buca del Vino. Wat letterlijk wijnraampje betekent.

Veel rijke Florentijnse families bezaten, naast hun palazzi in de stad, uitgestrekte wijngaarden. De heerlijke wijnen hiervan werden in de kelders van de stadspaleizen opgeslagen voor feesten en diners, maar de voorraden waren zo groot, dat men besloot wijn te verkopen. Aan de straatkant werd een klein raam in de facade gebouwd. Voor een glas of een fles wijn klopte men op het wijnraampje. Soms werd als blijk van liefdadigheid bij die wijnraampje ’s nachts wijn en eten achtergelaten voor de armen of reizigers. Een Buca del Vino is bijvoorbeeld nog te zien bij het Palazzo Viviani aan de Via delle Belle Donne.

Toscane

Ciao Toscane,

Na een bezoek aan Toscane is het echt tijd voor een blog over dit mooie gebied. Het heeft zoveel te bieden, dat er over Florence nog een aparte blog volgt. Wij zijn gevlogen op Pisa en hebben van hieruit Toscane, of eigenlijk een deel van Toscane, verkend. De regio Toscane heeft namelijk een grootte 22,990 km2, bijna de helft van Nederland. Toscane heeft als vakantiebestemming alles te bieden, van zon en strand, leuke steden voor shoppen en cultuur tot aan restaurants met heerlijk eten. 

Pisa is maar 2 uur vliegen vanaf Nederland en als je de luchthaven verlaat, sta je meteen in het drukke, maar gezellige Italiaanse leven. De luchthaven ligt dichtbij de stad. Binnen de kortste keren staat u midden in de stad bij de scheve toren, “Torre pendente di Pisa”. Dit is natuurlijk Pisa’s handelsmerk. Daarom hebben ze tijdens renovatiewerkzaamheden de toren maar 44 cm rechter gezet. Het staat nu nog 4 meter uit het lood. Maar wees gerust experts hebben in 2014 berekend, dat de toren de eerstkomende drie eeuwen niet zal instorten. Naast deze toren heeft Pisa nog veel meer te bieden, zoals het Piazza del Miracoll (ook wel Piazza del Duomo).

Dit is het plein, waar het scheve bouwwerk staat, maar hier staat nog veel meer Middeleeuws bouwkunst, zoals de Dom en de Baptisterium, de grootste doopkapel van Italië. Wanneer u verder de stad ingaat, loopt u verder de geschiedenis in richting de rivier Arno met aan zijn oever de oudste wijk van Pisa, Sant’Antonio.

Maar Toscane is veel meer dan Pisa. Er zijn heel veel, vaak Middeleeuwse, stadjes, die het bezoeken zeker de moeite waard zijn. Wij hebben deze keer gekozen voor Siena en San Gimignano. Siena is vooral bekend om zijn schelpvormig stadsplein “Il Campo”, waar twee keer per jaar de beroemde paardenrace, de Pallo, plaatsvindt. De Pallo is een strijd tussen de zeventien verschillende wijken van Siena. Jaarlijks mogen er maar 10 wijken deelnemen, waarbij de kleuren van de wijk hartstochtelijk worden verdedigd. De winnaar van augustus 2019 is La Selva (het woud). En als wij u dan melden, dat de binnenstad van Siena op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, dan weet nu dat deze prachtige stad veel bezienswaardigheden heeft.  In San Gimignano waan je je echt in de Middeleeuwen bij een bezoek aan die ommuurde stadje met zijn vele torens.

Naast al de leuke stadjes heeft Toscane ook hele mooie stranden, zowel zand- als kiezelstrand. Vaak denkt men niet aan stranden bij Toscane, maar het ligt aan de Tyrreense zee en heeft vele prachtige stranden, waarbij een keuze maken moeilijk valt. Onze tip is daarom: let op de blauwe vlag, het kenmerk voor schone stranden.

Toscane bezit veel mooie natuur, van de mooie kustlijn tot aan de hoge bergtoppen. Er zijn dan ook een groot aantal natuurparken in deze regio. Een van bekendste is parco naturale della Maremma

Eigenlijk is er nog enorm veel meer te vertellen over Toscane, maar wij laten het hier verder (even) bij en komen binnenkort nog met een Florenceblog.

Eifel

Luxemburg, België en Duitsland in één

Drie vakantielanden in een, zo heet een van onze cruise, maar dat kan ook gezegd worden van onze reis naar de Eifel. Met een verblijf in de Eifel bezoekt u Duitsland, maar tijdens u verblijf daar is het ook een eenvoudig om even langs te gaan in de Ardennen (Belgie) en Luxemburg. Als deze drie landen hebben in hun grensgebied bijzonder mooie natuurschoon en leuke steden.

Neem nou Luxemburg met zijn leuke gelijknamige hoofdstad. De hoofdstad is bekend om zijn Kazematten, een ondergronds doolhof, dat als schuilplaats diende voor soldaten en kanonnen, maar heeft veel meer te bieden. Naast UNESCO werelderfgoed heeft Luxemburg theaters, musea en wereldgastronomie en heel veel historische monumenten. Vanaf de chemin de la corniche, de promenade in de stad heeft u uitzicht op de diepe dalen en de historische monumenten.

Het wordt het mooiste balkon van Europa genoemd.

Naast de hoofdstad heeft Luxemburg nog veel meer te bieden, zoals het Müllerthal (ook wel Klein-Zwitserland genoemd) of het dal van de Esch met zijn zeven kastelen.

Ook in het naast gelegen België is de natuur in de Ardennen adembenemend mooi. Het is een prachtig landschap met bossen, veel riviertjes en kleine dorpjes.

Dit alles kunt u bezoeken als u in de Eiffel verblijft, maar de Eiffel zelf heeft ook genoeg te bieden. Ook hier mooie natuurgebieden, burchten en leuke stadjes met vakwerkhuisjes en oude stadsmuren.

Kortom met een midweek (langer kan uiteraard ook) kunnen u deze drie leuke en mooie vakantiegebieden goed combineren en dat vanuit éen punt.  

Kijk voor meer begeleide reizen op onze pagina:   Begeleide reizen    

Kijk voor met reizen met zorg op onze pagina:   Zorgreizen

Kijk voor onze cruises met zorg en/of begeleiding:   Cruise

Vikingsaga

Cruise: Vikingsaga

Afgelopen week heeft u een impressie gekregen van een van de door A tot Z reizen aangeboden cruises, de Vikingsaga.

De Vikingsaga is een van de vele cruises naar Noorwegen. Voor alleen Noorwegen is er al een keuze uit 1,2 of 3 weken en daarnaast zijn er nog combinaties met het Verenigd Koninkrijk/IJsland of de Oostzee, die een duur hebben van 2 of 3 weken.

Naast deze Noord-Europese cruises zijn er uiteraard nog ontelbare vele andere mogelijkheden.

Hoe ziet zo’n reis eruit?

Al eerder hebben wij via een blog u een indruk proberen te geven over een dag op zee, wat altijd een onderdeel van een cruise is. Maar hoe zien de dagen, dat het cruiseschip voor wal ligt eruit? Met een beschrijving van de Vikingsaga willen wij u de reis een beetje laten mee beleven.

Na een dag op zee (link naar die blog) wordt er ’s morgens aangelegd in Oslo. De weg daarheen voert door de Oslofjord. Deze 107 km lange fjord loopt van het Skagerrak tot aan Oslo. Bijna de helft van de Noorse bevolking woont binnen 1 uur rijden van de Oslofjord. Er is langs de kust genoeg te zien van eilanden tot grote steden. ’s Avonds vaart u hier weer langs terug, dus als u het ’s morgens niet heeft gered om te kijken, kunt voor de herkansing gaan. Rond 08.00 uur wordt aangelegd in Oslo en tot 17.00 uur heeft u de gelegenheid de stad te verkennen. Dit kunt u op eigen gelegenheid doen of met een georganiseerde excursie. Leuk is bijvoorbeeld een bezoek aan het Vigelandpark met zijn stenen en bronzen beelden of het paleis van de koning.

Om 17.00 uur vertrekt de Nieuw Statendam weer voor zijn volgende bestemming, Kristiansand. U kunt nu heerlijk uitrusten van een dagje Oslo, of dit combineren met genieten van het voorbijvarend landschap of u alvast klaar maken voor het diner.

Na een heerlijk nachtje aan boord bent u ’s morgens in Kristiansand. De oude stad heet Posebyen bestaat uit voornamelijk witte, houten huisjes. Iets verderop in de wijk ook wat gekleurde huizen. Leuk om even te gaan kijken. Kristiansand heeft zelfs een stadsstrand, Bystranda met een strandpier, zonneterras en palmbomen. Na een (mid-)dagje ronddwalen in Kristiansand maakt de Nieuw Statendam zich om 17.00 uur weer los van de kade. Tijd om weer te genieten van een avondje aan boord. Na het diner naar het theater, casino of een van de drie muziekpodia onder het genot van een heerlijk drankje.

En dan is het wakker worden in Stavanger. Ook hier is een oud centrum, Gamle Stavanger met witte houten huisjes en een Anglo-Normandische kathedraal. Er is voldoende tijd om wat rond te slenteren, ook al is het vertrek dit keer om 15:00 uur. De Nieuw Statendam vaart nog een stuk langs de Noorse Noordzeekust om dan via de Sognefjord en de Aurlandsfjord in Flåm aan te komen.

Flåm is om twee redenen een bijzondere ervaring. Allereerst ligt de Nieuw Statendam hier niet aan de kade. Er worden getenderd om aan land te komen. U wordt met een motorsloep van de Nieuw Statendam naar de kade gebracht. (Deze zijn ook toegankelijk voor scootmobielen/rolstoelen, die zonder accu onder de 45 kilo wegen.)

De andere bijzonderheid van Flåm is de Flåm-trein. Deze rijdt over een kronkelend spoor naar een hoogte van 853 meter. Tijdens deze treinreis oversteekt u meerdere rivieren en komt u door 20 tunnels. Onderweg komt u langs de indrukkende waterval Kjosfossen. De reis gaat tot Vatnahalsen, waar u in het berghotel iets kunt eten dan weer de mooie tocht terug naar de haven van Flåm. Om 16:00 uur vertrekt u voor de mooie tocht terug door de Sognefjord. Deze fjord is de langste (205 km) en diepste fjord van Noorwegen, de derde langste ter wereld. Op het diepste punt is het Sognefjord meer dan 1300 meter diep. Wanneer u dan bedenkt, dat de bergen aan beide kanten van het fjord tot wel 1700 meter uit het water omhoogrijzen.

Hoeven wij u niet uit te leggen hoe majestueus het uitzicht is. De fjord glijdt aan u voorbij en uiteindelijk bereikt u de Noordzee.

De volgende dag is net als de heenreis een dag op zee, waarin u allerlei activiteiten kunt doen, maar ook heerlijk al indrukken van deze mooie reis op u laten inwerken.

En na uw laatste nacht aan boord wordt u de volgende ochtend wakker in Amsterdam.

Wij hopen, dat u met deze blog en onze andere blogs over cruises een goed beeld hebt gekregen over wat u bij een cruise kunt verwachten. Mocht u geïnteresseerd zijn en meer willen weten, dan horen wij het graag.

Dag op zee

Dag op zee

Na het vertrek gisteren vanuit Amsterdam gaat de reis nu over de Noordzee naar Noorwegen. Een dag vol uitzicht op zee. Dit is heel mooi met ongelooflijk veel tinten blauw, groen en grijs, maar na een tijdje kan dat gaan vervelen. Geen probleem, want er is volop te doen aan boord, zoals wij al eerder vermeldden in onze blog.

Hoe kan een dag op zee er uitzien?

Het is natuurlijk helemaal aan u hoe u de dag invulling geeft, maar in deze blog proberen wij een klein beetje te laten zien wat er zoal mogelijk is.

Na een heerlijk ontbijt, waarbij er een enorme keuze aan allerlei heerlijke gerechten voor u klaar ligt op het ontbijtbuffet in het Lido, kunt u heerlijk gaan luieren bij het zwembad, een boek gaan lezen op het dek of deelnemen aan een van de vele activiteiten. Mocht u het lekker rustig aan willen doen, dan kunt u uiteraard ook ontbijten in hun hut. Er is een 24-uurs roomservice, dus voor het eten hoeft u uw hut niet te verlaten. U kunt er ook voor kiezen om te ontbijten in de elegante Dining Room, waar ook de lunch en het diner wordt geserveerd.

Wanneer u na alle activiteiten of het luieren toch weer trek heeft gekregen, staat in het Lido weer allerlei ingrediënten voor de lunch klaar. U kunt vers uw gerecht naar keuze laten bereiden. Dit geldt ook voor de warme gerechten tijdens het ontbijt. Heeft u een speciaal dieet dan komt u ook niets tekort aan boord. Ook kunt u uiteraard heerlijk gaan lunchen in de Dinung Room.

Na een middag met zonnebaden, zwemmen, een bezigheid uit het schema met activiteiten, die u de avond daarvoor op uw kamer heeft ontvangen of helemaal niets doen op een rustig plekje, wordt het tijd om na te denken over het avondeten.

Het kiezen van het diner is nog best een dingetje. Naast het Lido en de Dining Room zijn er nog de specialiteitenrestaurants (hiervoor wordt een kleine restauranttoeslag in rekening gebracht):

Pinnacle Grill met gerechten uit de keuken van de Amerikaanse Pacific

Canaletto serveert klassieke Italiaanse gerechten

Tamarind is voor de liefhebber van exotische gerechten uit Azië

Nami Sushi spreekt voor zich. Hier geldt betaling à la cart.

Rudi’s Sel de Mer brengt u de authentieke Franse keuken met een eigentijdse twist

Handig om te weten wanneer u kiest voor een diner in de Dining Room is, dat u een vijfgangenmenu met een verscheidenheid aan gerechten krijgt. Dit gaat van klassieke rechten en gerechten uit de regionale keuken tot aan vegetarische maaltijden.

Het dineren in de Dinning Room kan van 17.15 tot 21.00 uur. U kunt hiervoor reserveren, maar ook tijdens de dinertijd gewoon naar de eetzaal komen.

In de Dinning Room worden ook 1 of 2 keer tijdens de cruise een gala-avond gehouden. U kunt dan uw mooiste jurk of pak aan. Mocht u dit niet mee hebben, dan is voor de heren een overhemd met kraag en een pantalon en voor de dames een elegante jurk, rok of broek toegestaan.

Naast al deze eetmogelijkheden is er ook nog een dive in met hamburgers, hotdogs en tacobar en de pizzeria New York Pizza & Deli. Bij Gelato kunt u nog een lekker ijsje halen en bij Grand Dutch Café staat uw koud biertje of favoriete koffie klaar en zijn er ook bitterballen.

Daarna de avond afsluiten met een bezoek aan een van de muziekpodia, een theatershow, een gokje wagen in het casino, film kijken naast het zwembad of een cocktailtje in de Ocean Bar.

En de volgende morgen wordt u wakker in Noorwegen.

Deze beschrijving geldt ook voor de andere cruises, die A tot Z reizen aanbiedt. Hierbij zijn cruises, waar u soms 2 dagen op zee bent voor u op de volgende bestemming aankomt, maar gezien de mogelijkheden aan boord is dat geen straf.

Thailand, voor mij mogelijk?

Vakantie naar Thailand, ook voor mij mogelijk?

Voor onze Thaiandreis besteden wij momenteel veel aandacht aan Thailand. U heeft al allerlei weetjes en natuurschoon zien voorbij komen. Misschien heeft dit er wel voor gezorgd, dat u Thailand eens graag zou bezoeken. Wat dan vaak de vraag met zich meebrengt, is dit voor mij wel mogelijk?

A tot Z reizen biedt begeleide reizen, maar ook reizen voor gasten met een zorgvraag. Deze reizen bieden wij aan in Nederland en Europa, maar ook naar verre bestemmingen, zoals Thailand.

Hoe gaan wij naar Thailand?

Uiteraard vliegen, maar wij begrijpen dat zo’n lange vliegreis best een bezwaar kan zijn. U kunt de vliegreis naar (en van) Thailand in één keer maken. Het is vanaf Amsterdam 11 uur vliegen naar Bangkok. Er is ook een mogelijkheid om ergens een tussenstop te maken. Dit zou bijvoorbeeld in Dubai kunnen, 6,5 uur vliegen vanaf Amsterdam. Vanaf Dubai is het nog een keer zo’n 6,5 uur naar Bangkok.

U kunt dan besluiten een paar uur of zelfs een paar dagen in Dubai te blijven, alvorens verder te reizen. Vanzelfsprekend wordt uw reis duurder, maar kunt u een rustpunt (of extra vakantiebestemming) inplannen.

U wilt naar Thailand, maar ziet op tegen 11 uur vliegen, dan hebben wij hier wat tips om de reis aangenaam door te brengen. Natuurlijk kijken wij welke vliegtuigstoel het beste voor u geschikt is. Slaapt u graag tijdens uw vlucht dan een plekje aan het raam. Wilt u makkelijk uit uw stoel kunnen dan een aan het gangpad. Neem een oogmasker, oordoppen en een kussentje mee als u rustig wil zitten of slapen. Is het vliegtuigeten niet echt iets voor u. Neem dan wat extra lekkers mee voor tijdens de vlucht.

Bij comfortabel vliegen hoort ook kleding. Doe comfortabele, niet te strakke kleding aan. Draag laagjes, want dan is het weer te warm en dan weer te koud. Ook handig wanneer u uit het koude Nederland vertrekt en aankomt in het heerlijk warme Thailand. Tijdens de vlucht kunt u gebruik maken van het entertainmentsysteem in het vliegtuig voor films, series, speeltjes etc. Dit brengt u de nodige afleiding wanneer u geen vliegtuigslaper bent. Zet alvast uw horloge of mobiel op de tijd van uw bestemming, dan kunt u zich al enigszins instellen op de nieuwe tijdzone.

U wilt naar Thailand, maar u zit in een (elektrische) rolstoel. Dit is geen probleem. Wij vliegen met luchtvaartmaatschappijen, die diverse faciliteiten hebben voor onze gasten, die niet (ver) kunnen lopen, zowel op de luchthaven als in het vliegtuig. Op de luchthavens is er assistentie naar en van het vliegtuig. Aan boord is er, indien nodig (o.a. bij de KLM) een speciale rolstoel, die door het gangpad kan om toiletbezoek mogelijk te maken. Mocht het nodig zijn u been (of benen) horizontaal te houden dan kan er een beensteun met verlengstuk worden geplaatst. Hiervoor wordt de zitplaats voor u neergeklapt. Dit betekent wel dat u deze extra plaats en de stoel naast deze neergeklapte stoel ook dient te betalen (dus totaal 3 stoelen). U ziet er zijn allerlei mogelijkheden om te vliegen wanneer u gebruik maakt van een rolstoel. De enige voorwaarde is eigenlijk, dat u in een vliegtuigstoel kunt zitten. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan wordt het extreem duur om te vliegen (meer informatie kunnen wij u, indien gewenst, leveren).

En dan staan wij in Bangkok en hoe dan verder? Vanaf de luchthaven Bangkok gaan wij met rolstoeltoegankelijk vervoer naar een rolstoeltoegankelijk verblijf in Hua Hin. Deze accommodatie is van alle gemakken voorzien en een heerlijke uitvalbasis voor allerlei excursies.

Maar als wij net zijn aangekomen, doen wij het eerst rustig aan om wat te acclimatiseren en de jetlag te overwinnen. De jetlag ontstaat, omdat u vooruit gaat in de tijd (6 uur). Wanneer u na uw vakantie terugvliegt, gaat u weer 6 uur terug. Dit valt over het algemeen beter, omdat u het gevoel zult hebben dat de vliegreis korter is. Het lijkt namelijk of u “ slechts 5 uur verder” bent, terwijl u 11 uur heeft gevlogen.

Wat kunt u doen tegen een jetlag? Helaas is er geen middel tegen, maar u kunt wel de symptomen (voornamelijk vermoeidheid en ’s avonds niet in slaap kunnen vallen) verminderen: zorg, dat u volledig uitgerust op reis gaat. U kunt ook proberen om al een beetje uw slaapritme aan te passen door steeds zo’n 90 minuten eerder te gaan slapen in de dagen voor uw vlucht. Dit zorgt dat u zich sneller aanpast aan het tijdsverschil. En vermijd (zeker tijdens uw vlucht) drankjes met cafeïne en alcohol. Drink veel water. Bij aankomst proberen wij het rustig aan te doen, maar ons wel al een beetje aan het lokale ritme aan te passen. Een heerlijk kort dutje kan natuurlijk altijd.

En dan ligt Thailand klaar om verkend te worden.

Voor meer informatie over onze Thailandreis kunt u terecht bij: reisgenoten gezocht, op onze website (http://atotzreizen.nl/reisgenoten-gezocht). Wij hebben nog een paar plaatsen beschikbaar.

Natuurlijk kunt u voor informatie over deze reis of andere vakantiemogelijkheden altijd contact met ons opnemen via www.atotzreizen.nl, info@atotzreizen.nl of telefonisch op 06 57 89 6825 / 06 24 69 49 79.

Houd zeker onze social media in de gaten voor nog meer over Thailand en onze reizen.

Nieuw Statendam, Cruise met zorg, A tot Z reizen

Cruise

Is een cruise iets voor mij?

Nieuw Statendam, Cruise met zorg, A tot Z reizen

Steeds meer mensen kiezen voor een cruisevakantie. Het heeft ontzettend veel te bieden, maar is het iets voor mij? Om daar een goed antwoord op te kunnen geven, gaan wij in deze blog op zoek naar wat een cruise u biedt.

En als ervaringsdeskundige kunnen wij u zeggen, dat wij alleen een tipje kunnen oplichten en dat daarnaast nog veel meer redenen zijn om voor een cruise te kiezen.

Zoals een van onze cruise terecht heet: “Maar een keer je koffer uitpakken.”, is een goede reden om voor een cruis te kiezen. Meerdere bestemmingen in één vakantie, zonder elke keer uw koffer weer te moeten inpakken. U komt aan boord, neemt uw intrek in uw hut en dan begint de reis langs steden, natuurschoon en vaak ook met een bezoek aan meerdere landen. Niet meer inpakken, met de koffer naar de volgende accommodatie, maar heerlijk van alle luxe en heerlijkheden op het schip genieten, terwijl u vanzelf naar de volgende vakantieplek vaart.

Heerlijk eten is een goede nummer 2. In het cruisetarief is, m.u.v. de specialiteitenrestaurants, het eten inbegrepen. U heeft een keuze uit meerdere restaurants en een grote verscheidenheid aan exotisch en internationale gerechten. Er is zeker voor elke smaak iets lekkers. U hoeft niet alles te lusten om aan uw trekken te komen. Uw grootste uitdaging is waarschijnlijk de extra kilootjes, die op loer liggen.

Bij dit alles wordt u omringd door zeer vriendelijk en behulpzaam personeel. Zij staan klaar om u waar nodig te helpen. Geen moeite is hen teveel.

Leuk allemaal zult u misschien denken, maar dat is vast allemaal heel duur en het is vast ook saai. Wat moet je op zo’n schip als je op zee zit?

Een cruise heb je in allerlei prijsklassen, die ook bij u zal passen. Bedenkt u bij het zien van de prijs ook, dat de accommodatie, het vervoer en dat alle maaltijden (afgezien van de specialiteitenrestaurants) zijn inbegrepen. Daarnaast kunt u aan boord ook gebruik maken van een veelheid aan faciliteiten, zoals zwembad, theater etc. Voor een totaalpakket is een cruise erg goed geprijsd.

Cruise met zorg, A tot Z reizen

Maar als wij vanuit Nederland vertrekken, zijn wij minstens een dag op zee voor wij in het vakantieland van onze keuze aankomen. Wat moeten wij de hele dag doen? U kunt kaarten of een andere gezelschapsspel meenemen, maar dat is echt niet nodig. Het is waarschijnlijker dat het niet uit uw koffer komt tijdens uw vakantie. Een cruise heeft ontzettend veel activiteiten en vertier te bieden. ’s Avonds krijgt u al een dagprogramma met alle activiteiten en entertainment voor de komende dag. Er zijn workshops, lezingen, proeverijen, teveel om op te noemen en dan hebben wij het nog niet over de muziekentertainment ’s avonds en natuurlijk het theater met allerlei mooie shows. Natuurlijk kunt u ook heerlijk een rustig plekje zoeken om een goed boek te lezen of van het mooie uitzicht (de zee beschikt over ontelbaar mooie tinten blauw en grijs) te genieten.   

En ook de kinderen kunnen volop genieten. Naast twee zwembaden, een volleybal- en basketbalveld worden er allerlei activiteiten voor hen georganiseerd in de Club Hal.

Kortom, dit en nog veel meer heeft een cruise te bieden. Meer weetjes of tips over een cruise volgen onder meer in onze nieuwsbrief en hier op onze blog.

Zuid Afrika

Zuid Afrika, Een wereld in één land

Een wereld in één land, de bijnaam van Zuid-Afrika is terecht. Zuid-Afrika heeft zoveel te bieden: een verscheidenheid aan adembenemende landschappen, zonovergoten kusten, cultuur, maar natuurlijk bovenal fascinerend wildleven.

Dit kan uw droomreis zijn (of na het lezen van deze blog worden). Als reis op maat kan dit een unieke reis naar een uniek land. In 15 dagen kunt u een goed beeld krijgen van alles wat Zuid-Afrika te bieden heeft. Wat beslist in een bezoek aan Zuid-Afrika thuis hoort is het wereldberoemde Kruger National Park, maar ook the Mother City, Kaapstad.

Wat is Zuid-Afrika?

Officieel is het de Republiek Zuid-Afrika en het ligt, zoals u wellicht weet, aan de zuidpunt van Afrika. Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique zijn de buurlanden. Binnen Zuid-Afrika liggen Lesotho en Swaziland. In het oosten ligt de Indische Oceaan en in het westen de Atlantische Oceaan met de bekende Kaap de Goede Hoop.

Zuid-Afrika heeft een heel aangenaam klimaat, dankzij de zonnige dagen en koele nachten. De seizoenen zijn tegengesteld aan die van ons. Hun voorjaar is onze herfst, hun winter onze zomer etc.

Hun officiële munteenheid is de rand, met het gezicht van voormalige president Nelson Mandela als belangrijkste motief voor de voorkant.

Wat is de Big Five?

Misschien heeft u weleens van de Big Five gehoord. Als uw reis op maat naar Zuid-Afrika gaat, gaat u uiteraard voor de “Big Five”. Wat is de “Big Five”? De “Big Five” is een begrip in Afrika uit de tijd van de jagers. Bij een bezoek aan het Kruger National Park hoort een jacht gewapend met een (foto-) camera naar De Big Five.

De Big Five bestaat uit de volgende vijf imposante dieren:         

Leeuw                                                                                                               Koning der dieren is een echte koning met onderdanen, want 80% van het voedsel wordt gevangen door de vrouwtjes en meneer schuift dan aan. Gelukkig voor koning Leeuw zijn leeuwen de enige katachtige, die in een sociale groep leven. Zo’n groep bestaat meestal uit een stuk of vijf vrouwtjes, hun welpen en een volwassen man. De kans is groot, dat ze ergens liggen te luieren, dat doen zij namelijk het grootste deel van de dag.

Buffel                                                                                                           De Afrikaanse buffel wordt gezien als een van de gevaarlijkste dieren van Afrika. Ook zij leven in een groep, een kudde. Ze hebben massieve gekrulde horens en een bruin, zwarte vacht, die net als bij de mens kaler en grijzer wordt bij het ouder worden.

De zwarte Neushoorn                                                                             Dit imposante dier van ruim 1400 kg en een hoogte van 1,5 meter haalt gemakkelijk een snelheid van 50 km per uur. Zij houden, niet zonder reden, niet van mensen en worden erg humeurig van ons. In de meeste gevallen nemen ze de benen en vluchten ze weg. Ze zijn erg territoriaal en niet erg sociaal en omdat ze bedreigd worden, leven zij alleen nog in beschermde gebieden.

Olifant                                                                                                 Het allergrootste landdier ter wereld en de minst gevaarlijke van de Big Five, hoewel de olifant wel agressief kan reageren met een jong in de buurt. Olifanten behoren tot de intelligentste dieren: ze spelen, rouwen, zorgen voor andermans dieren, hebben humor, medelijden, zelfbewustzijn en geheugen.

Luipaarden                                                                                                 Zij kunnen dan wel zo’n 60 km per uur rennen, maar zijn eigenlijk heel lui. Ze liggen voornamelijk in het gras te relaxen. ’s Nachts gaan ze het liefst op jacht en sluipen geruisloos dichterbij om hun prooi te kunnen bespringen. Daarna nemen zij bij voorkeur hun prooi mee hoog in een boom, zodat zij ongestoord kunnen genieten van hun eten.

Door een verblijf in het Kruger National Park en/of een Private Game Reserve grote kans om de Big Five te zien. Daarnaast is er nog een grote verscheidenheid aan allerlei andere mooie dieren, zoals giraffen, bokken en vogels. Vaak heb je bij een waterhole of rivier een mooie gelegenheid om deze dieren bij het drinken te zien.

Na al deze dierenpracht zijn er verschillende mogelijkheden om een reis door Zuid-Afrika te vervolgen. De reis kan meteen door gaan naar Kaapstad, want een bezoek aan Kaapstad mag in deze rondreis zeker niet ontbreken. Deze levendige stad, met een indrukwekkend verleden (ooit een verversingspost van Nederlandse zeevaarders) heeft ontzettend veel te bieden: de beroemde Tafelberg, mooie stranden, zoals Fishhoek en Boulders Beach, maar ook het mooie Waterfront met zijn Two Oceans Aquarium met meer dan 3000 vissen en andere diersoorten, zoals pinguïns. Hier ziet u vissoorten, die u in geen ander aquarium er wereld tegenkomt.

Vanaf het Waterfront kunt u ook naar Robbeneiland, waar Nelson Mandela 18 jaar opgesloten heeft gezeten. Zijn gevangenisnummer was 46664. In die tijd is hij nooit bij zijn naam genoemd, maar alleen aangesproken met dit nummer. U krijgt hier een unieke inkijk in de geschiedenis van Zuid-Afrika en de Apartheid.

Drinkt u graag een wijntje, dan is een bezoek aan Stellenbosch in het hart van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw zeker een aanrader. Stellenbosch ademt nog de sfeer van vroeger uit met de oude gebouwen en huizen. De mooiste straat is de lange Dorpstraat rond Die Braak, maar ook heel leuk is het winkeltje van Oom Samie, waar “alles” te koop is.

Maar er zijn nog onvoorstelbaar veel mogelijkheden om een reis aan Zuid-Afrika bijzonder te maken. Na een reis door Zuid-Afrika begrijpt u zeker hun slogan: “Een wereld in één land “.

En kunt u vast uw vakantie met één van de 11 officiële Zuid-Afrikaanse talen, het Afrikaans, eindigen:

Baie dankie vir ’n lekker tyd

Thaise week

Dagen van de week zoals de Thai ze ziet

Zondag: Vandaag is rood!

Elke dag heeft een kleur in Thailand. En de zondag is rood. In Thailand is uw geboortedag van groot belang. Bij uw geboortedag hoort een Boeddha en een kleur. Samen zeggen ze iets over uw karakter. Deze week ga wij alle dagen laten zien, zoals de Thai het ziet.  Wij trappen onze Thaise week af met de zondag.

De kleur van zondag , de zon, In het Thai: wan athit, heeft de kleur rood . Rood staat voor geluk. De zondag Boeddha is een staand beeld. Het is de Boeddha van Vrijheid en Overdenking | Pang Tawai Natra.

Bent u geboren op een zondag, dan bent u  een respectabel, wijs, zorgeloos en geliefd persoon bij vrienden en familie.  Uw geluksdag is woensdag en ongeluksdag is vrijdag. Uw gelukskleur is uiteraard rood of groen. En blauw is uw ongelukskleur

En voor nog meer bijgeloof: Als u op zondag bent geboren, doe niets wat goed moet gaan op een vrijdag. Volgens de Thai bepaalt de dag van de week, waarop u geboren bent, op welke dag u niets succesvols moet proberen of iets moet vieren.

Tenslotte nog een liefdestip: Bent u als man of vrouw geboren op zondag, kies dan een partner geboren op maandag, donderdag of vrijdag. Een slechte combinatie is met iemand, die op dinsdag is geboren. 

Maandag: Een gele dag, vandaag.

Maandag, de maan, in het Thai: wan jan, heeft de kleur geel . Geel is de kleur van geluk en vreugde. De maandagBoeddha is de Boeddha van Bescherming (Pang Ham Yath). Deze is net als bij de zondag een staande Boeddha. Deze keer met opgeheven arm, de handpalm met gestrekte vingers naar voren.

Geboren op een maandag, dan bent u serieus, heeft u een goed geheugen en houdt u van reizen. Zaterdag is uw geluksdag en zondag brengt ongeluk.
Natuurlijk is geel de gelukskleur, maar ook zwart. Kijk uit met de kleur oranje.

 

Koning Rama X en ook zijn vader, wijlen koning Bhumibold, zijn beiden op maandag geboren en zij staan vaak in gele kleding op foto’s en andere afbeeldingen.

Geboren op maandag kijk dan uit met zondag. Op deze dag niets succesvols beginnen of iets vieren. Het is wel een goede dag (voor iedereen) om te beginnen met de bouw van een huis.

Wanneer u op maandag bent geboren, dan kunt u het beste een partner zoeken, die op zondag, woensdag of zaterdag is geboren. De combinatie met iemand, die op donderdag is geboren, is niet aan te raden.

Dinsdag: Vandaag zien wij alles door een roze bril.

Dinsdag, in het Thai: wan angkhan, heeft de kleur roze. Roze staat voor goed geluk. De Boeddha van dinsdag is de Boeddha van de waarheid en rust (Pang Sai Yas). Dit keer is het een liggende Boeddha op zijn rechterzij, met zijn hoofd op z’n hand en de voeten naast elkaar.

Op dinsdag geboren, dan bent ernstig, moedig en actief. Uw geluksdag is donderdag en de ongelukkigste dag van de week is voor u de maandag.
Roze is natuurlijk uw kleur, maar ook geel. Wit is de kleur, die u ongeluk brengt.

Dinsdag is een slechte dag om met de bouw van uw huis te beginnen. Een huwelijk vandaag heeft volgens de Thai kwalijke gevolgen. En geboren op dinsdag houd er dan rekening mee dat maandag een slechte dag voor u is.

Als dinsdagkind kunt u het beste een relatie aangaan met een vrijdagskind, maar niet met een zondagskind. Dan weet u dat alvast.  😉

Woensdag: Het midden van de week.

Met de woensdag is er wat bijzonders. Deze dag heeft 2 Boeddha’s en ook 2 kleuren. De dag is tweeën gedeeld. Woensdag staat voor de periode, waarop Boeddha zich terugtrekt in het bos, omdat zijn volgelingen niet meer in harmonie met elkaar leefden en zich in twee groepen splitsten. 

Tijdens zijn verblijf in het bos zien een olifant en een aap de belangrijkheid van Boeddha en brengen hem elke dag eten. Wanneer de volgelingen van Boeddha dit zien, komen zij tot inzicht en volgenBoeddha weer als één groep.

Woensdag, in het Thai: wan phut, heeft de kleur groen, alleen de kleur voor de woensdagavond is donkergroen. De kleur staat voor goede gezondheid.

Woensdagochtend

De Boeddha van woensdag is Pang Um Baatr, de Boeddha van de nederigheid. De staande ochtendBoeddha houdt met twee handen de bedelnap vast.

Geboren voor de avond, dan bent u een gezegend mens en werkt u hard en bent u eerlijk. Uw gelukkigste dag is maandag en donderdag maakt u ongelukkig.
Nee, uw gelukskleur is niet groen, maar wit. Kijk wel uit met geel.

Woensdagavond

En als u ’s avonds geboren bent, dan is uw gelukskleur wel groen, maar voorzichtig met roze. U bent beleefd, artistiek en emotioneel. De woensdagnacht is uw gelukkigste tijd en dinsdag brengt ongeluk.

De Boeddha van de avond is de zittende versie met één hand geopend op zijn rechterbeen.

De woensdag is de dag om een kapper en klusjes in huis te mijden. En voor relatie-advies kunnen wij u melden, dat u een goede combinatie vormt met iemand, die geboren is op maandag of zaterdag. Iemand, die net als u geboren is op woensdag, is de minst geschikte keuze.

Donderdag: Vandaag is het de dag van het geluk.

Wan phruhat, Thai voor donderdag heeft een oranje kleur. Oranje staat in Thailand voor geluk. De Boeddha van de donderdag, Pang Samah, Thin, is de mediterende Boeddha van innerlijke rust en evenwicht. Dit is de Boeddha in de lotushouding met de handen in de schoot (rechter op de linker), de vingers gestrekt en handpalmen naar boven.

Geboren op donderdag, dan bent rustig, kalm en eerlijk.  Uw geluksdag is zondag, maar kijk uit met de zaterdag. Donderdag is geen goede dag om aan uw huis te bouwen.

Oranje brengt u geluk, maar de zwarte kleur staat voor ongeluk.

U kunt het beste omgaan met een zondagskind, maar kijk uit voor iemand, die geboren is op de maandag.

Vrijdag: Vandaag is de dag blauw

Vrijdag is in het Thai wan soek. ‘Soek’ betekent gelukkig, dus in Thailand geen begrafenis op vrijdag. De vrijdag is lichtblauw, wat in Thailand de kleur van voorspoed is.

De vrijdagse Boeddha is Pang Ram Pueng, de Boeddha van communicatie en vergeving. De Boeddha van vandaag is een staand beeld, waarvan de armen gekruist zijn voor de borst, de rechterhand rust hierbij op de linkerhand.

Ben u geboren op vrijdag, dat bent u volgens de Thai een vrolijk, vriendelijk en ambitieus persoon. Uw geluksdag is dinsdag, maar de woensdagavond brengt ongeluk.

Naast blauw is roze ook een kleur, die u geluk zal brengen, maar let op met lichtgroen.

U kunt het beste een relatie aangaan met iemand, die op dinsdag of zondag is geboren. Blijf uit de buurt van iemand, die op zaterdag is geboren.

Zaterdag: Een paarse dag

Wan sao, zoals zaterdag in het Thai heet, heeft een paarse kleur. Paars staat voor geluk en voorspoed. Een mooie dag om het weekend mee te beginnen.

De Boeddha van zaterdag, Pang Naga Prok, zit in lotushouding op het opgerolde lijf van de slang Muchalinda . Dit is de Boeddha van wijsheid en weten.

Wanneer u op zaterdag bent geboren, bent rustig, denkt u logisch na en heeft uw de neiging om individualistisch te zijn. Groen brengt ongeluk, maar paars en blauw zijn de kleuren, die u geluk brengen.

Kijk uit met de woensdag, maar op vrijdag kan u geluk niet op.

Nog even relatieadvies kijk uit voor iemand, die op vrijdag is geboren, maar ga zeker voor een woensdag- of maandagskind.

Thailand en natuur

Thailand, zorgreizen, begeleide reizen, rolstoel, reisgenoten gezocht

Even geen tempels en badplaatsen, maar Thaise natuur.

In Thailand komen veel verschillen dieren en planten voor. Dit komt, omdat Thailand een lang gerekt land is met veel hoogteverschil. Van het grootste deel van Thailand is nu landbouwgrond gemaakt, maar gelukkig is ongeveer 25% van Thailand nog bedekt met natuurlijk bos. Daarbij komt, dat Thailand 102 nationale parken heeft, waarvan 19 zee-reservaten.  Hierdoor vind je in Thailand bamboe, kokos- en bananenbomen, mangroven en orchideeën, de nationale bloem van Thailand.

Naast deze exotische bloemen is er ook gelukkig nog een grote verscheidenheid aan inheemse dieren, zoals de olifant, tijger, luipaard, civet kat, gibbon en de Maleise beer. Daarnaast zijn er meer dan 900 soorten broedvogels. Wij zouden graag de nationale parken één voor één aan u beschrijven, maar hebben ons beperkt tot een handvol. Het is niet te doen om de mooiste te benoemen. Ze zijn zo mooi, dat er niet één de mooiste is. Daarom hebben wij het oudste en het grootste park voor u beschreven, het mooie park nabij Hua Hin en een zee-reservaat.

Khao Yai

Het eerste nationale park van Thailand: Khao Yai, opgericht in 1962, is een jungle van ruim 2.000 vierkante kilometer. Het is vooral bekend om zijn watervallen, de een nog mooier dan de ander. Khao Yai is dan ook een van de mooiste parken van Thailand. De bekendste en mooiste waterval is Nam Tok Haew Suwat met een hoogte van 25 meter en is ook in het droogseizoen nog te bewonderen.

Kaeng Krachan

Het grootste nationaal park is Kaeng Krachan met een oppervlakte van maar liefst 3.000 vierkante kilometer. Dit is bijna de helft van de Thaise provincie Phetchaburi en de rivieren Phetchaburi en Pranburi ontspringen hier. Het park is zo groot, dat het diverse landschappen heeft, van regenwoud tot savanne, een zoetwatermeer en bergketens, waarvan de Phanoen Tung de hoogste is met zijn 1207 meter. Door de grote oppervlakte is er een echte wild-life met olifanten, luipaarden, beren, gibbons, herten en tijgers.

Khao Sam Roi Yot

Het nationaal park Sam Roi Yot is “maar” 99 vierkante kilometer en ligt ca. 40 kilometer ten zuiden van Hua Hin. Het is een berglandschap, dat zich uitstrekt langs de kust. De naam Khao Sam Roi Yot betekent “de driehonderd bergtoppen”, wat verwijst naar de magnifieke leistenen heuvels. Het landschap is mooi, maar vooral de zoetwatermoerassen en dierenreservaten zijn belangrijk in dit park. Leuk is om in dit park een bootexcursie te maken naar van de vele leistenen eilandjes voor de kust. Een uitgelezen plek om vogels te spotten.

Ang Thong National Marine Park

Ten noordwesten van Koh Samui ligt het Ang Thong National Park, een van de beroemdste zee-reservaten van Thailand. Het bestaat uit 42 eilanden en van de 102 vierkante kilometer is maar 18 vierkante kilometer land. Je hebt hier natuurlijk schitterend witte stranden, maar de zee heeft ontzettend veel schoonheid te bieden. Er zwemmen vissen in alle kleuren van de regenboog en als je dieper komt, zijn er zeeschildpadden. Een bijzondere ervaring.

U ziet Thailand heeft veel meer te bieden dan Bangkok met zijn tempels en zijn beroemde badplaatsen. Blijf ons volgen met nog veel meer over Thailand.

Meer lezen over Thailand? Zie onderstaande linkjes

http://atotzreizen.nl/thailand-land-van-de-glimlach/

http://atotzreizen.nl/genieten-in-de-koninklijke-badplaats-van-thailand/

http://atotzreizen.nl/reisgenoten-gezocht/

Costa Blanca

Witte kust, oftewel Costa Blanca

Hoe komt Costa Blanca aan zijn naam? Hier zijn verschillende verklaringen voor, waarvan de meest waarschijnlijk is, dat het de amandelbomen met hun mooie wit-roze bloesem zijn, waaraan de kust zijn naam te danken heeft. De mooiste verklaring, vind ik zelf, wordt verteld over een Engelse luchtvaartmaatschappij, die de naam in 1957 bedacht toen zij met vluchten tussen Londen en Valencia starten. Vanuit de lucht zag en ziet men de vele mooie witte stranden, dus de commerciële slogan was snel bedacht.

Wat heeft Costa Blanca te bieden?

Natuurlijk zon, zee en strand, en een heerlijke plek om te overwinteren (of lekker in de winter een paar dagen de zon op te zoeken). Maar wat is er nog meer? De Costa Blanca heeft heel veel te bieden. De Costa Blanca en met name het achterland wordt al sinds duizenden jaren bewoond. Hierdoor tref je overal ruïnes uit de tijd van de Moren, maar ook heel veel herinneringen aan de Romeinen en overblijfselen uit de Middeleeuwen. De kastelen uit die tijd werden altijd op hoge punten gebouwd, waardoor u tegelijkertijd een mooi uitzicht hebt over de prachtige natuur van de Costa Blanca. U weet het misschien niet, maar in de provincie Alicante zijn maar liefst 9 beschermde natuurgebieden, van zoutmeren tot grillige bergen, van ruige rotsen tot moerasland met veel watervogels.

En ook voor de inwendige mens is de Costa Blanca fijn. De beroemde mediterrane keuken heeft veel te bieden. Natuurlijk de specialiteit uit de regio Valencia: Paella. Wist u, dat er wel 100 verschillende manieren zijn om dit rijstgerecht klaar te maken? Voor vis- en zeevruchtgerecht zit u aan de kust erg goed. Houdt u van vlees, dan is het goed om te weten dat u In het binnenland goed terecht kunt voor wildgerechten. Uiteraard zijn er ook veel typisch Spaanse tapasbarretjes, waar u terecht kunt voor een lekker aperitiefhapje.

Kortom, de Costa Blanca is veel meer dan zonnebaden!

Barcelona

Barcelona, voor iedereen

Wie er al eens geweest is, is het vast met mij eens, dat Barcelona zeker een bezoek waard is. Eigenlijk wel meerdere bezoekjes. Barcelona is leuk om een paar dagen heen te gaan en verveeld nooit.

Er is voor ieder wat wils. Houdt u van shoppen, dan kom je in Barcelona in een echt winkelparadijs. Het motto “shop till you drop” slaat echt op Barcelona. Er zijn zelfs shopping tours te boeken.

Maar wat als ik niet van winkelen hou, is Barcelona dan ook een aanrader? Zeker weten. U houdt van kunst en cultuur. Dan kunt u ook uw hart ophalen in Barcelona.  Barcelona is de hoofdstad van Catalonië en staat dus bol van de Catalaanse cultuur. Dat uit zich in de eigen Catalaanse taal en tradities, maar als cultuurliefhebber zult u ook genieten van de mooie prachtige gebouwen, zoals uiteraard de Sagrada Famíila. En als u echt van de Gaudístijl houdt dan is Barcelona echt een must, want die is overal in de straten van Barcelona aanwezig.

Wat na al dat shoppen en cultuur? Dan is Barcelona nog niet klaar. Je kan gewoon lekker ergens een terrasje pakken, bijvoorbeeld op Las Ramblas (wel druk) en heerlijk mensen kijken, maar ook even een strandwandeling maken.  Ja, dat kan, want Barcelona heeft een 4,5 kilometer lange goudkleurige strandzand met heerlijke chiringuitos (strandbars).

En natuurlijk is er ook nog FC Barcelona met Camp Nou. U ziet voor ieder wat wils.

Ook wanneer u een beperking heeft. De meeste openbare gebouwen, hotels, winkels en restaurants in Barcelona zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Daarbij komt dat het personeel uiterst behulpzaam en servicegericht is.

Veel musea of attracties beschikken over een alternatieve ingang met helling en/of lift en hebben begeleide tours voor blinden en doven, zoals de Sagrada Família met rolstoelvriendelijke ingang (torens zijn niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers) en audiogidsen in verschillende talen, tactiele materialen voor blinden en audiovisuele displays met ondertiteling.

Las Ramblas zijn bijvoorbeeld ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar het beste vroeg in de ochtend, omdat het daarna snel druk wordt. Het strand van Barcelona is ook rolstoeltoegankelijk met aangepaste toiletten en douches en houten loopbruggen naar het water.

U ziet Barcelona kan altijd.

Dag van de architectuur

Dag van de architectuur

Een goed moment om even stil te staan bij de Notre Dame, want in het nieuws blijft het nu wel heel stil. Het was wel een heel naar gezicht die felle brand in april. Zo’n mooi majestueus gebouw dat zijn glorie verliest.

Het lijkt dat de Dame nog te redden is, maar vorige week las ik een Belgisch bericht met als titel: Hoofdarchitect waarschuwt: “Notre Dame nog niet volledig gered”. Dat klinkt toch niet echt goed. De hoofdarchitect voor historische gebouwen in Frankrijk zegt: “Op dit moment kan men nog niet absoluut garanderen dat het bouwkundig monument staande blijft.” Dat had ik 2 maanden na de brand niet verwacht.

Op dit moment zijn circa 150 mensen druk bezig met de restauratie van deze mooie kathedraal, maar als ik het goed begrijp, zijn er nu al weer meningsverschillen over de torenspits, die wij allemaal maandag 15 april hebben zien instorten.

President Macron wil een inventieve reconstructie, maar er gaan ook stemmen op voor een authentieke heropbouw. Er is zelfs nog het Charter van Venetië uit 1964. In dit handvest is internationaal bepaald hoe er moet worden omgegaan met de restauratie van architectonisch erfgoed. En dit handvest stelt, dat historische gebouwen in hun laatst gekende toestand moeten worden hersteld. Dit wordt nog een hele uitdaging en of Macron zijn belofte, wij herbouwen de Notre Dame binnen 5 jaar, gaat houden, moet ik nog betwijfelen.

Maar dat moet u zeker niet weerhouden om een bezoek aan Parijs te brengen, want het heeft nog veel meer architectonische hoogstandjes. Vanuit de Middeleeuwen bijvoorbeeld de Conciergerie of het latere Arc de Triomphe, maar zeker ook de Eiffeltoren uit 1889. En voor wie meer zijn hart bij de moderne architectuur ligt, heeft Parijs ook veel te bieden, het Centre Pompidou en L’Arc de la Défense zijn hier weer mooie voorbeelden.

Dus ga lekker op architectuurroute door Parijs en dan ook even kijken hoe het met de Notre Dame gaat.

Samos

Samos

Een vakantie voor de zonaanbidders, cultuurliefhebbers en fotograven.

 Samos is een eiland in het Oosten van de Egeïsche zee. Het is een groen eiland met mooie zand- en kiezelstranden en pittoreske traditionele dorpen. Samos heeft een rijke geschiedenis en cultuur, zeer interessante opgravingen, fascinerende grotten, talrijke wandelroutes maar bovenal zeer vriendelijke bewoners. Echt een vakantieplek voor iedereen.

Wat is er zoal te doen op Samos?

Samos-stad

De hoofdstad van het eiland, waar onder andere twee musea zijn te bezichtigen: Het archeologisch museum en het wijnmuseum.

Samos stad is grotendeels tegen de hellingen van een heuvel gebouwd. Je hier ziet zijn veel mooie kerken, grote en kleine pleinen en veel neoklassieke gebouwen. En hier bevindt zich ook de grootste haven van het eiland. Een wandeling door de steegjes, waar verschillende traditionele huizen staan, is zeker een aanrader.

Pythagorion

Pythagorion ligt in het zuidoosten van het eiland. Deze plaats is vernoemd naar de Griekse filosoof Pythagoras ( van de stelling van Pythagoras: In een rechthoekige driehoek is de som van de kwadraten van de lengtes van de rechthoekszijden gelijk aan het kwadraat van de lengte van de schuine zijde.) Deze stad heeft de oudste haven in de Middellandse zee.

Er zijn vele bezienswaardigheden in deze stad, zoalshet klooster van Panagia Spiliani. Dit klooster is bijzonder, omdat het in een grot is gebouwd op een heuvel. Alleen al het uitzicht vanaf deze plek is de moeite waard.

Ireon

Ten westen van Pythagorion ligt de meest belangrijke archeologische opgraving van Samos: het Ireon. Volgens de verhalen zou Godin Hera geboren zijn aan de oevers van de rivier Imvrasos. De tempel van Hera zoude grootste tempel van Griekenland zijn geweest met 155 pilaren. Deze tempel is rond 530 v.Chr. gebouwd. Vandaag de dag is die ene gigantische pilaar overgebleven, welke aangeeft hoe kolossaal die tempel geweest moet zijn.

Uiteraard zijn er nog veel meer bezienswaardigheden en prachtige dorpen om te bezoeken, het is dan ook zeker de moeite waard om ter plekke een auto te huren en het eiland te verkennen.

Samos, begeleide reis

Voor meer informatie: klik op onderstaande link

Samos, begeleide reizen

Thailand, land van de glimlach

Thailand, land van de glimlach

Het klinkt als een goede reclameslogan, maar de Thaise bevolking glimlacht veel. Dit is niet alleen een teken van hun gastvrijheid. Er zit meer achter de Thaise glimlach. Sowieso is Thailand meer dan alleen gouden tempels, boeddha’s en helderwitte stranden. In deze blog en de komende donderdagen willen wij allerlei leuke wetenswaardigheden over Thailand de revue laten passeren. Niet alleen de diepere betekenis achter de glimlach, maar ook bijvoorbeeld de kleuren en boeddha’s van de dag, die dagelijks in de 2week van juli aan bod zullen komen.

Deze blog is onze start om Thailand in het zonnetje te zetten, dus wat is beter om u acht redenen te geven om naar Thailand te gaan.

Op nummer 1 horen (hoe cliché misschien ook) de gouden tempels, die blinken in de zon. In heel Thailand treft u tempels aan, de een wat mooier dan de ander. In Bangkok staan de allermooiste ter wereld. Meer bijzonderheden over de tempels volgen in een aparte blog.

Daarna komt op nummer 2 de stranden. Heerlijke bounty-stranden, stranden vol restaurants en strandbedjes, maar ook nog ongerept strand. Van alles wat.             

Het strand van Hua Hin, de koninklijke badplaats, is een 5 kilometer lang zandstrand. Als de vloed is geweest, wordt het keihard en kan je met de rolstoel een heerlijke strandwandeling maken. Bij een zorgreis is een strandrolstoel aanwezig, waardoor het strand nog toegankelijker wordt. Meer strandtips volgen in een later blog.

Met stip op nummer 3 het eten. Je houdt er van of niet. Wat ons betreft, en velen met ons, is het Thaise eten fantastisch. Heerlijke gerechten met pad thai-noedels, geroerbakte kip. Allerlei soorten curries, van mild tot pittig. En wat ook heel leuk is, het is lekker goedkoop.

En dan hebben wij meteen nummer 4 te pakken. De reis is misschien wel wat duurder, maar ter plaatse krijg je wel meer vakantie voor je geld.

Natuurlijk hoort het weer ook tot een van de 8 redenen, dus deze dan maar op nummer 5. Het hele jaar door kan je Thailand goed bezoeken, vooral in de maanden van november t/m april, want dan valt de minste neerslag en is de temperatuur ook aangenamer.

Op nummer 6 kennis maken met een eeuwenoude cultuur. Op iedere straathoek een boeddhistische tempel, monniken overal in het straatbeeld, net als de Thaise eettentjes (soms niet meer dan een handkar, waar alles op wordt uitgestald en bereid). Soms wat chaotisch, maar zo’n bijzondere ervaring.

Ook natuur krijgt natuurlijk een plekje, nummer 7. Thailand heeft niet alleen een mooie architectuur, maar is verder ook heel mooi. Dichte jungle, uitgestrekte rijstvelden, witte zandstranden en veel verschillende dieren en planten. Ook hier gaan wij aandacht aanbesteden.

Nummer 8 is de veelzijdigheid van Thailand. Je komt helemaal aan je trekken als je van Aziatisch eten houdt, maar ook de zonaanbieder vindt er schitterende stranden en voor de cultuurliefhebber de tempels. En dan hebben wij het nog niet over heerlijk ontspannen tijdens een massage en genieten van een schitterende zonsondergang.  

Kortom Thailand is leuk voor iedereen J

Voor meer informatie over de reis naar Thailand: klik op onderstaande link

http://atotzreizen.nl/reisgenoten-gezocht/

Onze vorige blog over Thailand:

http://atotzreizen.nl/genieten-in-de-koninklijke-badplaats-van-thailand/

Londen

Londen

London is the place for me

London this lovely city

You can go to France or America,

India, Asia or Australia

But you must come back to London City

 

Zo zong Lord Kitchener in 1948 en hij heeft nog steeds gelijk. Londen is een plek, waar je altijd moet en kunt terugkomen. Londen heeft zoveel te bieden, dat er altijd wat voor je bij is, maar ook altijd weer iets wat je nog niet gezien hebt.

Houd je van winkelen, dan heb je natuurlijk de luxe winkelstraten, zoals Bond Street en Oxford Street. Wat echter ook heel leuk is, is snuffelen bij de kraampjes op Portobello Road Market in Notting Hill of rondscharrelen in de winkeltjes in Camden Town. Luxe winkelen of markten afstruinen… voor ieder wat wils.

Houdt u van musea, dan kunt u in London uw hart ophalen. Mijn favoriete, en met mij die van nog veel meer reizigers, is het British Museum. Als je van geschiedenis houdt, dan kan je hier je hart ophalen. Bezoek de Egyptenaren, wandel door de Middeleeuwen, maar vergeet zeker de Steen van Rosetta, het beeld van Paaseiland, de Aziatische en Mexicaanse kunst niet. Eigenlijk is er zoveel te zien, dat je er regelmatig heen moet. En dan nu meteen het goede nieuws: toegang is gratis. Net als voor het Natural History Museum met enorme dino’s en piepkleine fossielen, maar ook het Tate Modern of het Victora and Albert Museum wanneer u een kunstliefhebber bent. En dit is nog maar een kleine greep uit de vele musea, die Londen heeft.

Ook wanneer u niet houdt van winkelen en musea is Londen leuk. U kunt er heerlijk wandelen langs de Theems, ook heel leuk om er over te varen, of in Hyde park, waar altijd wat te zien is.

En tenslotte natuurlijk een van de hoogtepunten, zeker voor mij, een theaterbezoek. En ook daar is weer een enorme keuze van een voorstelling in een piepklein kneuterig theater of een grote voorstelling, zoals Wicked en the Lion King.

Kortom London is leuk voor iedereen, waar je precies kunt kiezen wat je het liefste wil.

London is daarom geschikt voor volledig begeleide reizen met allerlei mate van zorgen tot reizen met alleen een vraagbaak ter plaatse. A tot Z reizen geeft u graag advies en zorgt voor een reis naar Londen, die zeker voor herhaling vatbaar is.

Anastasia – Begeleide reizen

Zon, zee, strand en Anastasia

Van 20 tot en met 23 september 2019 hebben we een leuke begeleide vakantie naar Scheveningen. We logeren dan in een prachtig hotel op ongeveer 50 meter vanaf het strand. Op loopafstand van het hotel ligt de boulevard, het casino, Sealife en het Circustheater.

Vanaf september 2019 speelt de musical Anastasia in het AFAS Circustheater in Scheveningen.  Anastasia is gebaseerd op de gelijknamige animatiefilm en vertelt het legendarische verhaal van een verloren Russische prinses die op zoek is naar haar werkelijke identiteit.

Onvergetelijke ontdekkingsreis
Weeskind Anya herinnert zich niets van vroeger en heeft geen idee wie ze is. Met een muziekdoosje als enige bagage gaat ze op zoek naar haar verleden. Een avontuur dat voert langs vorstelijke paleizen en door het romantische Parijs van 1920. Hoe kan het dat Anya sprekend lijkt op Anastasia Romanov? Is ze écht de dochter van de vermoorde tsaar Nicolaas? Langzaam ontrafelt Anya haar geschiedenis, om te ontdekken wie ze werkelijk is. Half historisch, half legende.

Voor deze vakantie zijn de 1eklas kaartjes naar deze prachtige musical al gereserveerd. Na de voorstelling kunnen we onder het genot van een drankje en een hapje in het Circustheater nog even nagenieten van de voorstelling.

De andere dagen van deze vakantie zijn vrij in te vullen met activiteiten die uw vakantie helemaal compleet maken.

Cruise, A tot Z reizen, begeleide reis, zorgreis

Drie vakantielanden

Drie vakantielanden in één.

Dat is niet zo moeilijk zult u denken en dat klopt. Maar waarschijnlijk is, net als bij mij, de eerste gedachte het Drielandenpunt bij Vaals. Daar is inderdaad een eenvoudig drie in eentje. Echter wat ook makkelijk is, maar misschien niet zo lijkt, is drie vakantielanden in één tijdens de Noordelijke Eilandencruise met de MS Nieuw Statendam.

Een manier om eenvoudig drie vakantielanden, het Verenigd Koninkrijk, IJsland en Noorwegen, in één keer te bezoeken. Deze prachtige cruise met de MS Nieuw Statendam duurt 15 dagen en vaart u langs al het moois, dat deze landen te bieden hebben. U hoeft niet eens van boord om veel natuurschoon te bewonderen. Wilt u alles nader bekijken dan is er tijdens deze reis volop de gelegenheid om niet alleen vanaf het water, maar ook aan land de drie landen te bekijken.

Cruise, A tot Z reizen, begeleide reis, zorgreis
Noorse Fjorden, cruise met begeleiding, aangepaste hutten

In het Verenigd Koninkrijk wordt aangelegd in New Castle Upon Tyne, de eerste aanleghaven op deze reis. Dit is nabij de beroemde Romeinse Hadrianusmuur. De tweede stop is South Queensferry. Dit is nog geen 19 km van de Schotse hoofdstad, Edinburgh met het beroemde gelijknamige kasteel. Na het Verenigd Koninkrijk gaat het op naar IJsland met als eerste aanlegplaats, de meest noordelijke hoofdstad van de wereld, Reykjavik. IJsland is vooral bekend om zijn natuurlijke wonderen en indrukwekkende vergezichten. De reis langs IJsland biedt u imposante bergen, watervallen, groene gletsjerbergen, fjorden en nog veel meer bijzonder natuurschoon. Tijdens de reis om IJsland vaart de MS Nieuw Statendam net als in Noorwegen fjorden binnen, want de mooiste manier om fjorden te bekijken, is vanaf het water.

Na IJsland doet de MS Nieuw Statendam Noorwegen aan, waar wordt aangelegd in het vissersstadje Alesund en het prachtige Bergen, wat zeker een bezoek waard is.

En dan terug naar het vertrekpunt Amsterdam, waar na 2 bijzondere, mooie en leuke weken de reis helaas weer voorbij is.

Mocht u willen weten wat een cruise u allemaal kan bieden en wat een cruisevakantie precies is, houd dan vooral deze blog in de gaten.

Begeleide reizen

Nieuw bij A tot Z reizen!

U wilt er graag een paar daagjes tussenuit of een uitgebreide reis maken, maar toch gaat u niet. U ziet er tegen op om alles te regelen, bent bang dat iets fout gaat? Wat als ik in het buitenland ben en ik weet het niet meer? Ik heb hulp nodig en waar vind ik iemand, die mij verstaat en begrijpt?

Zijn deze redenen, om niet de reis van uw dromen te maken, herkenbaar?

Laat A tot Z reizen deze zorgen van u overnemen.

A tot Z reizen start met begeleide reizen

Bij de begeleide reizen van A tot Z reizen kunt u zelf bepalen wat u zelf wilt doen en wat wij voor u kunnen doen.

 • Het regelen van de reis op maat.

U geeft aan wat u van de reis verwacht en A tot Z reizen regelt het volgens uw wensen. De reis maakt u zelf alleen of met uw reisgenoten. A tot Z reizen gaat niet mee, maar u kunt altijd bellen/mailen/appen wanneer u ter plaatse bent en advies, hulp of raad nodig heeft.

 • Een reis met begeleiding heen- en terugreis

U heeft een reis uitgekozen uit het pakket van A tot Z reizen of een eigen reis op maat laten samenstellen. De reis kan van start gaan, maar u ziet op tegen de reis naar en van de reisbestemming van uw keuze. A tot Z reizen regelt voor u begeleiding, die op de heen- en terugreis met u meereist.

 • Een reis met begeleiding ter plaatse

De reis is uitgekozen. U wilt wel zelfstandig gaan, maar vindt het fijn als er iemand in de buurt is, waar u terecht kunt met uw vragen en die u helpt waar nodig.

 • Een reis met uitgebreide begeleiding

U wilt een volledig begeleide reis. De begeleiding maakt de hele reis met u mee, zowel heen- als terugreis, ter plaatse als bij excursies etc.

 • En alle mogelijke variaties hierop.

Wat houdt u nu nog tegen om de reis van uw dromen te maken?

Laat ons weten waar, wanneer en hoe wij u kunnen helpen. Wij realiseren graag met u samen uw droomreis.

Klik hier voor de begeleide reizen
Blog a tot z reizen, aangepaste vakantie

Ameland, zorgreizen

Ameland, een weekje er tussenuit

Blog a tot z reizen, aangepaste vakantie

Volgens mij is Ameland in alle jaargetijden leuk. De zomer met zijn gezelligheid op de terrassen en het heerlijk genieten van het buitenleven, de herfst met zijn mooie kleuren en de stormen, die de zee zo mooi maken en de winter met de kerstsfeer in de dorpjes en de vogels, die hier komen overwinteren. Wij waren dit jaar in de lente met veel vogelgeluiden en lammetjes in de wei en op de groene zeedijk.

 

Ameland, blog a tot z reizen, zorgreizen

Natuurlijk hebben wij meer gedaan dan lammetjes kijken. Er is zoveel te doen op Ameland, dat wij onze week zo gevuld hadden met allerlei verschillende activiteiten.

Wij hadden het geluk, dat in de week, dat wij er waren de paardenreddingsboot uitvoer (vaart 12x per jaar uit).10 paarden trekken de reddingboot vanuit het boothuis in Hollum naar het strand, waar 8 paarden de boot de branding in trekken. Heel bijzonder en indrukwekkend (wat een kracht geven de paarden om de boot over het strand te trekken).

 

Ameland, blog a tot z reizen, seniorenvakantie
Ameland, blog a tot z reizen, begeleide vakantie

Sowieso is het strand van Ameland altijd leuk. Wij zijn er deze week diverse keren geweest. Lekker uitwaaien en daarna warme chocomelk drinken in een van de strandpaviljoenen (waar ze ook strandrolstoelen hebben, om iedereen van het strand te kunnen laten genieten).

Bij een bezoek aan Ameland hoort natuurlijk ook een robbentocht.                         Ook al was het weer niet best. Toch hebben wij het erop gewaagd. En wij hebben ze uitgebreid zien luieren op een van de drooggevallen wadden. Het is heel leuk om de zeehonden daar met z’n allen te zien.

 

Wat ook een aanrader is, is de Strandexpress. Deze brengt je van het strand Nes en Buren naar het Oerd en de Hôn, een gebied waar nieuwe duinen zich vormen.  Hier broeden ontzettend veel vogels. Er is een kolonie lepelaars en aan het eind van de zomer bloeit de lamsoor, die met zijn paarse bloemetjes het gebied een paarse gloed  heeft. Een goede reden om in de zomer terug te gaan.

Kortom Ameland heeft veel te bieden en dan hebben wij het nog niet eens gehad over het Natuurcentrum, de dorpjes Ballum, Buren, Hollum en Nes en de vele sport- en natuuractiviteiten, die er zijn.

 

Ameland, blog a tot z reizen, reizen met zorg

Ameland, een echte aanrader.

Begeleide reizen, seniorenreizen

Een knusse hoofdstad, Athene

Een knusse hoofdstad, Athene

Begeleide reizen, seniorenreizen

Athene is heerlijk compact. Alles ligt om de Akropolis, die je dan ook vanuit alle kanten ziet liggen.

Ik hoor u denken, maar is Athene wel toegankelijk? Bij de bouw van oude steden is geen rekening gehouden met rolstoeltoegankelijkheid, maar Athene is toch verbazingwekkend toegankelijk. Het metro-netwerk van Athene is rolstoeltoegankelijk, waardoor je de stad goed kunt bezoeken. Uw eerste kennismaking met de Atheense archeologie kan zelfs al plaatsen vinden bij aankomst op de luchthaven van Athene. In AIA’s Main Terminal Building (vertrekhal, ingang 3) bevindt zich namelijk het Airport Museum met een permanente tentoonstelling van archeologische vondsten.

Maar eigenlijk moet uw eerste stop natuurlijk de Akropolis zijn. Ga bij voorkeur ’s morgens vroeg of laat in de avond om de mensmassa’s en de bloedhete zon te vermijden.

Het meest herkenbare deel van de Akropolis is het Parthenon, de voormalige tempel van Athena. De Akropolis heeft een ingang voor rolstoelbezoekers, die bereikbaar is met een lift. Om de heuvel, Athene is een heuvelachtige stad, te vermijden, kunt u met een taxi naar de ingang.

Let op! Controleer of de lift het op de dag van uw geplande bezoek het doet, want bij harde wind of regen, kan de lift buiten werking zijn. Naar de top is nog een hele tour, want de Akropolis is ongelijk met grote rotsen en stenen.

 

Gelukkig hebben ze de meeste kunstvoorwerpen van de Akropolis verplaatst naar het Akropolis museum, toegankelijk met een beperking en een mogelijkheid om even te ontsnappen aan de hitte. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de periode, waarin u reist. Mijn bezoek aan Athene was in februari, wel wat fris, maar met 16 graden goed te doen. Wij hebben het Akropolis museum gebruikt om wat op te warmen. Maar het museum is er natuurlijk vooral om te genieten van de historie en de mythologie.

En wat als ik even klaar ben met archeologie? Dan gezellig naar het Monastirakiplein, midden in de gelijknamige wijk, die bekend staat om zijn vlooienmarkt en het voordelig winkelen. Het is er vlak, dus u kunt er heerlijk souvenirs zoeken en daarna lekker eten. Er zijn daar namelijk heel veel kleine restaurants, waar u gyros en andere heerlijke Griekse hapjes kunnen krijgen. Een andere wijk, waar veel bars, restaurants en winkels zijn, is Plaka.

Athene is een heerlijke stad, waar je cultuur met heerlijk eten kunt combineren.

Begeleide reizen, seniorenreizen
Ook leuk om te zien: wisselen van de wacht op het Syntagmaplein.
Geleidehond, begeleide reizen

Dag van de geleidehond

Dag van de geleidehond

Geleidehond, begeleide reizen

U kent het vast wel. De abonnementverkoper van de krant; de mevrouw, die u donateur van een goed doel wil maken, net wanneer u even snel nog iets gaat halen bij de supermarkt. Vaak ik loop ik zo snel mogelijk door, maar in een onbewaakt ogenblik blijf je dan toch een keertje staan. Zoals die keer bij die leuke jongen met die schattige knuffels. En voor ik het wist, was ik donateur van hulphond met zo’n leuke knuffel. 

Pas veel later ben ik mij gaan verdiepen in de organisatie.

Wist u dat…..

 • een hulphond 70 verschillende vaardigheden kan leren?
 • er is voor mensen met een fysieke beperking, epilepsie of posttraumatische stressstoornis?
 • maar ook voor jongeren met gedrags- of emotionele problemen?

Met deze kennis ben ik blij, dat ik destijds ben gestopt en niet meteen de supermarkt ben binnengehold.

Zorgvakantie

Wereld Scrabble-dag

Wereld Scrabble-dag

Zorgvakantie

Als je bedrijf van    tot     Reizen heet, dan is Scrabble wel een dingetje.

Ik weet niet hoe het bij u is, maar ik ben met Scrabble opgegroeid. Mijn vader was heel fanatiek en heel goed. Hij had een ongelooflijke woordenschat, die mijn zusje en ik niet altijd vertrouwden. Maar gewapend met de Dikke van Dale moesten wij toch steeds weer erkennen, dat het bestaande woorden waren.

Nu ik zelf kinderen heb, moet ik helaas bekennen, dat bij ons het Scrabblespelbord heel weinig op tafel komt. Misschien ook heel herkenbaar in deze digitale tijd.

Maar vandaag gaan wij weer nostalgisch woordjes leggen, gezellig met het hele gezin.

Eén keer in het jaar moeten de kinderen eraan geloven. 🙂

Begeleide reizen, rolstoel, maatwerkreizen

Ameland

AMELAND, heerlijk genieten.

Begeleide reizen, rolstoel, maatwerkreizen

Ameland, (fries: It Amelân), bestaat voornamelijk uit zandduinen, dus een bezoek aan zee om heerlijk uit te zwaaien, met je voeten in het zand en uitkijken over zee, staat zeker op het programma bij een bezoek aan dit leuke Waddeneiland. 

Ook met een beperking kan er volop genoten worden van het strand, want bij de posten van de KNRM zijn kosteloos strandrolstoelen te leen.

Maar naast zee en strand heeft Ameland nog veel meer te bieden. Wat dacht u van de leuke dorpjes, Hollum, Ballum, Nes en Buren, waar je heerlijk op een terrasje kan zitten om mensen te kijken, maar ook lekker snuffelen in de leuke winkeltjes, waarvan enkele zelfs leuke workshops hebben.

Op een dag met wat minder weer is een bezoek aan het Natuurcentrum met zijn diverse aquaria zeker leuk. Dit museum is ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel, zelfs de uitkijktoren. En als het weer wat opklaart, dan zijn er vanuit het Natuurcentrum leuke wandelingen, waaronder het blotevoetenpad, maar ook het Paddenpad, dat geschikt is voor rolstoelgebruikers.

Wat ook hoort bij een bezoek aan Ameland is een tocht naar de zeehondenbank tussen Terschelling en Ameland. En dan hopen, dat de robben weten dat wij ze gegarandeerd van dichtbij kunnen bewonderen, zoals Robbenboot m.s. Ameland meldt. Het wordt in ieder geval een leuke tocht op dit schip, dat ook geschikt is voor gasten in een rolstoel.

U ziet er is heel veel te doen en dit is nog maar een deel van alle mogelijkheden, die Ameland te bieden heeft.

Begeleide reizen, aangepaste vakantie
Zorgvakantie, Veluwe

De Veluwe

Laat u zich verrassen door de Veluwe!

Een midweek Veluwe heeft meer te bieden dan u denkt. Van bijna de gehele Nederlandse Big Five op de Hoge Veluwe via de kunst, het Kröller Müller Museum, tot het stadse van Arnhem kunt u bezoeken tijdens een verblijf tussen het Veluwse groen, bijvoorbeeld vanuit het gastvrije dorp Otterlo of een van de vele andere leuke dorpen op de Veluwe.,

Als het tijdens een bezoek aan National Park de Hoge Veluwe meezit dan treft u een of meer van onderstaande 4 leden van de Nederlandse Big Five (om nummer 5 de zeehond te zien raden wij u een verblijf op een van de Waddeneilanden aan).

Zorgvakantie, Veluwe
Seniorenreizen, Veluwe

Maar behalve deze vier heeft de Veluwe nog veel meer natuurschoon te bieden, zoals mooie zandverstuivingen, stuwwallen en vennetjes verscholen in de vele bossen.

Naast al deze natuurbelevenissen biedt de Veluwe ook veel kunst en cultuur. Bent u een cultuur- of kunstliefhebber dan mag een bezoek aan het Kröller Müller museum of Paleis het Loo zeker niet ontbreken.

Het Kröller Müller Museum ligt in het Nationaal Park De Hoge Veluwe en is een museum voor moderne kunst met een aangrenzend beeldenpark, samen ca. 25 ha.

Paleis Het Loo is niet alleen een voormalig koninklijk paleis, maar ook een museum, dat toont hoe de Oranjes 300 jaar lang woonden en werkten en is vooral bekend om zijn mooie baroktuinen. Op het Stallenplein bevinden zich de stallen en koetsenhuizen vol koetsen en rijtuigen. Er is ontzettend veel te zien.

Ook heeft de Veluwe de steden Apeldoorn en Arnhem, waar men heerlijk kan winkelen. Wat ook ontzettend leuk en gezellig is, is het struinen over de vele markten, die de Veluwe heeft.

Dit is maar een kleine greep uit wat de Veluwe te bieden heeft. Kortom ruim voldoende voor een leuke, afwisselende vakantie.

Cruise met zorg, Noorse Fjorden

Noorse Fjorden

De allermooiste manier om de Fjorden te bekijken

En niet alleen de allermooiste manier, maar ook nog een relaxte manier, waarop dat gebeurt. Hoe goed klinkt het: Maar één keer uw koffer uitpakken en toch een hele rondreis maken!

U pakt uw bagage en de vakantie kan beginnen. Op naar Amsterdam, waar een enorm cruiseschip al ligt te wachten. De Passenger Terminal Amsterdam, dat opvallende glazengebouw aan het IJ, is echt groot, maar toch kan het het cruiseschip niet helemaal verbergen. Er heerst een opgewonden, uitgelaten sfeer. Iedereen is benieuwd wat de reis gaat brengen. De koffers worden op de begane grond van de terminal afgegeven en deze vindt u later weer terug in uw hut. Dan volgt de formaliteit: het inchecken en de paspoortcontrole. Bij de check-in krijgt u uw cruisecard. Deze card doet dienst als hutsleutel, identificatiebewijs om van en aan boord te gaan en als betaalmiddel. En dan nu op naar het schip.

Cruise met zorg, Noorse Fjorden

Wie denkt niet bij een cruiseschip aan Love Boat? In die tijd leek het een enorm schip, maar vergeleken met de Koningsdam (vanaf december 2018 gaat zijn nieuwe zusje de Nieuw Statendam naar de Noorse Fjorden) is het een kleintje. Met zijn mogelijkheden voor ruim 2600 gasten is de Koningsdam een gigantisch drijvend hotel, dat u van de ene mooie plek naar de andere brengt. Onderweg kunt u ongestoord genieten van alle geneugten, die de Koningsdam biedt, zowel op  culinair-  als entertainmentgebied en dit alles omgeven door een luxe elegantie.

Na een rondgang over een deel van het schip (voor het hele schip verkennen, is straks nog volop tijd) of een bezoek aan uw hut is het nu tijd om Amsterdam uit te zwaaien en gaat het via IJmuiden op weg naar de Noordzee. De reis begint nu echt.

En nu op naar de Fjorden. Na een dag op zee, waar het schip kan worden verkend en kennis gemaakt worden met de grote variatie aan activiteiten, die er wordt geboden, wordt u ’s morgens wakker in de eerste fjord. Die is een adembenemend gezicht. U kijkt tegen een enorme berg aan, waar gisteren alleen maar zee was. Het is werkelijk waar onbeschrijfelijk mooi. Het schip ligt nu aan de kade, dus de mogelijkheid om aan land te gaan. Eidfjord, zowel de naam van het fjord als dorpje, waar het schip voor de kant ligt, is een en al natuurschoon. Dit is pas het begin, want de mooiste fjord moet nog komen. ’s Middags vaart het schip onder de Hardangerbrug (doorvaart van 55 meter) terug naar zee. Het is heel bijzonder om door de fjord te varen en ondertussen te genieten van weer een heerlijke maaltijd aan boord.           

Cruise met zorg, Noorse Fjorden

De volgende ochtend wordt u wakker in Ålesund, een van de belangrijkste visserijhavens van Noorwegen, gebouwd op drie eilanden met een centrum in de Jugendstil. Hier kunt u met een excursie de bergen in, vanwaar u uitzicht heeft op Ålesund en zijn fjord. Nu ziet u de fjord nu van de andere kant. Heel mooi, maar vanaf het water blijft het toch het indrukwekkendst. ’s Avonds laat gaat het op weg naar de beroemde Geirangerfjord. Hier wordt u wakkermidden tussen de imposante natuurschoon van Geiranger, een dorpje, dat leeft van het toerisme en waar het schip niet aan de kade aan. De gasten kunnen met tenderbootjes naar de wal worden gebracht. Een hele leuk, bijzondere ervaring, die door de inzet van de bemanning ook mogelijk is voor rolstoelgasten. Om 17.00 uur verlaat het schip zijn ankerplaats en vaart door de mooiste fjord van Noorwegen, volgens sommigen van de wereld, terug naar zee. Onderweg ziet u de ene na de andere waterval, met als pronkstuk de Syv Søstrene (de zeven gezusters). Bij iedere bocht, die de fjord maakt, ziet u weer een fantastisch mooi deel van de fjord. Het lijkt niet op te houden.

Cruise met begeleiding

De tocht eindigt, wanneer u lekker ligt te slapen, in Bergen. Hier is weer de mogelijkheid om de bergen in te gaan. Op de Fløyen, een van de zeven bergen, waarop Bergen is gebouwd en waaraan het zijn naam dankt, heeft u weer een machtig uitzicht. Dit keer over Bergen met het kolossale cruiseschip als een speelgoedbootje in de haven. ’s Avonds na het diner wordt iedereen verrast door de chocoladeparade, waarbij alle koks hun chocoladedelicatessen tonen en uitdelen aan de gasten. Niet goed voor de lijn, maar wel ontzettend lekker. Nu nog een heerlijke ontspannen dag op zee en dan weer wakker worden in Amsterdam.

De reis zit er dan helaas weer op. Het smaakt, net als de chocolade, naar meer.

Wereld bipolaire dag

Wereld bipolaire dag

Wolken.

 

Waanzinnig hoog in de wolken,
zij kan er nog niet bij.
Ik kon haar niet bereiken,
ze was te ver van mij.

Een arm uitgestrekt,
naar haar, die lachend schreide.
Niet voor rede vatbaar,
dat was haar kille lijden.

Zo rees zij boven zichzelf uit,
aldaar, op eenzame hoogte.
Al snel als een almachtige,
zoals zij zelf beoogde.

Ik kon haar geen vangnet bieden,
toen zij naar beneden viel.
Het was alleszins voorspelbaar,
de adrenaline bleek fragiel.

Nu zoek ik haar voorzichtig op,
met haar zwarte waas voor ogen.
Soms lijken het net donderwolken,
die geen zon kunnen gedogen.

Eens zal zij weer verschijnen,
in haar eigen hoedanigheid.
Geen wolk meer, donker of licht,
die dan vals licht verspreidt.

Bipolaire, mantelzorg, zorgreizen
Dag van de Duitse taal, zorgreis naar Duitsland

Vandaag, dag van de Duitse taal.

Vandaag, dag van de Duitse taal.

Dag van de Duitse taal, zorgreis naar Duitsland

U zult het met mij eens zijn: de Duitse taal is niet altijd mooi, maar heeft wel veel moois voorgebracht aan boeken en ook, al wil niet iedereen dat toegeven, aan muziek. Dit jaar het thema van de dag van de Duitse taal.

Maar bovenal denken wij bij de Duitse taal aan Duitsland als vakantieland, waar je met een paar woordjes Duitse aangevuld met wat Nederlands een heel eind komt. En anders kan je met gebaren het aanvullen. Zo heb ik ooit eens iemand, die niet kon zwemmen, in een winkel de zwemslag zien doen om aan te geven, dat zij op zoek was naar een badpak. Ik kan u zeggen deze aankoop is gelukt.

Steeds meer Nederlanders trekken voor een korte vakantie de grens over en dan ook vaak net de grens. Heerlijk in het buitenland, maar toch niet te ver van huis, zoals de Eifel, want daar is heel veel te doen. Veel afwisselend natuurschoon met leuke historische stadjes, voor zowel natuur- als cultuurliefhebbers heeft de Eifel veel te bieden. Dit geldt ook voor het Sauerland en de Moezelstreek. Allemaal op vier uur van Utrecht.

Zorgvakantie naar Duitsland
Seniorenreis , reis met zorg Duitsland

Ook voor de lange vakantie gaan Nederlanders liever naar de landelijke gebieden, maar dan ook wel wat verder, zoals Oost-Duitsland of Beieren. 

Wat  veel vakantievierders uit andere landen doen, is een bezoek aan een van de Duitse steden. Deze zijn ook heel mooi en gezellig om te bezoeken, waarbij een bezoek aan Berlijn altijd bijzonder blijft.

Zeker in 2019, want dan is de val van de Berlijnse Muur (9 november 1989) 30 jaar geleden. 

Naast mooie boeken, muziek heeft Duitsland ook nog veel ander moois te bieden.

Blogfoto reisgenoten gezocht

Reisgenoten gezocht

Reisgenoten gezocht

Blogfoto reisgenoten gezocht

Alleen is ook maar alleen. Het is leuker om met anderen vakantieherinneringen te maken. En je kunt er hele mooie vriendschappen aan over houden, is mijn persoonlijke ervaring. Zo heb ik mijn partner en een van mijn beste vrienden tijdens een vakantie ontmoet. Deze ervaring is daarom ook een belangrijke reden voor het tot stand komen van het website-item “Reisgenoten gezocht” op deze website. 

U wilt graag op vakantie, maar…. u  bent de enige in uw omgeving, die deze specifieke vakantie wil. En vakantieherinneringen maken is leuk, maar het delen er van nog leuker. Dus waarom alleen gaan? Vindt u het leuk om dit samen met anderen te gaan, dan kunt u via “Reisgenoten gezocht” een oproep plaatsen voor een medevakantieganger(s).

Foto blog reisgenoten gezocht

Hoe werkt het?

U laat ons weten wat uw droomreis is en dat u deze graag met andere vakantiegangers maakt. Wij gaan dan met uw vakantiewensen aan de slag en maken een offerte, zoals wij ook de prijs voor onze standaardreizen berekenen. Hierbij gaan wij uit van een minimum en maximum aantal deelnemers. Wij melden u de (offerte-)prijs en hoeveel deelnemers er minimaal nodig zijn om de reis te realiseren. Wanneer u hiermee akkoord bent, zetten wij de reis uit op onze “Reisgenoten gezocht”-pagina en dan is het afwachten op reislustigen.

Reisgenoten gezocht

En hoe lang duurt dat?

Wachten is bijna altijd vervelend en zeker als je graag wil gaan reizen. Binnen 2 weken sturen wij u een voorstel. Zodra u akkoord geeft zetten wij hem op de website.

Wanneer het gezelschap compleet is, wordt de reis definitief gemaakt. En dan is het vaak even wachten tot de vakantie gaat beginnen, maar dit is wel een leuke periode van bedenken wat neem ik mee, wat gaan wij allemaal doen, etc.

Veel voorpret met het bedenken van uw reis en hopelijk daarna veel reisplezier met uw reisgenoten.

Klik hier om reisgenoten te zoeken.