Reykjavik geiser, ijsland cruise met begeleiding

Reykjavik, excursies

Reykjavik, excursies

Reykjavik geiser, ijsland cruise met begeleiding

Smoky Bay

Tijdens de IJsland cruise doen we de moderne hoofdstad van IJsland, Reykjavik aan. Met 123.246 inwoners is het veruit de grootste stad van IJsland. Reykjavik  is de meest westelijke hoofdstad van Europa en met een ligging net ten zuiden van de poolcirkel ook ‘s werelds noordelijkste hoofdstad.

De bijnaam van de stad is ‘Smoky Bay’, gekregen door de eerste kolonisten die zich hier vestigden, omdat zij onder de indruk waren van de zuilen van stoom die omhoog komen door de warmtebronnen die zich in dit gebied bevinden.

Als het cruiseschip is aangemeerd in de haven ziet u de weerspiegeling van Reykjavik het water van de bijbehorende baai.  

In deze blog hebben we het vooral over excursies die wat verder weg zijn van de haven en/of die langer duren. Volgende week doen we Reykjavik nogmaals aan en dan hebben we het over de bezienswaardigheden op loopafstand van het schip.

Reykjavik, IJsland cruise met de rolstoel
Reykjavik, Geysirs, cruise met zorg

The Golden Circle

Er zijn veel dagtrips en excursies die u kunt maken tijdens uw verblijf in Reykjavik, maar de bekendste is natuurlijk een bezoek aan de beroemde Golden Circle. De route is zo populair, omdat je in 1 dag een aantal van IJslands bekendste bezienswaardigheden kan zien. Zo ook de Geysirs (de oudste bekende geiser van waar de naam is afgeleid.)! IJsland kent een aantal actieve geisers, waaronder de Strokkur, die ook nog eens heel vaak tot een uitbarsting komt. Om de ongeveer 8 minuten komt het borrelende water tot een hoogtepunt en spuit de geiser het water zo’n 20 meter de lucht in.

De Gullfoss

Waar u ook langs komt tijdens deze tour is de Gullfoss.  De rivier de Hvítá valt hier 11 en vervolgens 21 meter naar beneden en vormt zo de koningin der IJslandse watervallen. Het stroomt vervolgens verder langs een smalle kloof in het plateau. De waterval is indrukwekkend. Dat mag ook wel met een hoogte van 32 meter. Je kunt de waterval vanaf boven bekijken, maar we gaan ook naar beneden om er dicht bij te staan. Er zijn ooit plannen geweest om de waterval te gebruiken voor een elektriciteitscentrale, maar dat is er gelukkig nooit van gekomen. Zo blijft dit natuurwonder gespaard.

Reykjavik, de Gullfoss, ijsland cruise met nederlands sprekende begeleiding

Thingvellir

Een ander bijzonder punt die deze tour aandoet is het National Park Thingvellir. Thingvellir is UNESCO-werelderfgoed en staat naast zijn prachtige natuur ook bekend om zijn snorkelexcursies in kristalhelder water. Het is ook de plek waar de Amerikaanse aardplaat en de Europese elkaar treffen. Elk jaar groeien deze 2 centimeter verder uit elkaar. Niet met een diepe gleuf in de grond, want deze loopt vol met magma. Je kunt wel de ruimte tussen twee wanden zien waar dit proces plaatsvindt. En deze plek is ook de plaats waar IJsland haar parlement heeft opgericht in 930.

The Blue Lagoon

Een andere populaire attractie ligt buiten Reykjavik, de natuurlijke spa. Een groot ondiep binnenmeer met aangenaam warm water van 37-39 graden dat omgeven wordt door zwarte lavarotsen. U komt als herboren naar buiten na een stoombad in de lavagrotten of een energieke massage onder de Blue Lagoon waterval. The Blue Lagoon is niet alleen een van de populairste trips om te maken vanuit Reykjavik, het is zelfs de meest bezochte bezienswaardigheid van IJsland. Wat betekend dat the Blue Lagoon door veel reizigers bezocht wordt. Om ervoor te zorgen dat het zwembad niet overspoeld wordt door bezoekers, zijn er tijdzones ingesteld waarop je naar binnen mag. Per tijd zijn er maar een aantal kaarten beschikbaar. Om teleurstelling te voorkomen, boek uw tickets voor de Blue Lagoon van tevoren via A tot Z reizen. Anders zou het zomaar kunnen, zeker in het hoogseizoen, dat je niet de Lagoon in kan.

Reykjavik blue-lagoon- ijsland cruise, aangepaste vakantie

Walvissen en dolfijnen spotten

Reykjavik ligt aan de Atlantische Oceaan, en daar leven veel verschillende soorten walvissen en dolfijnen. Natuurlijk ben je bij een tour wel afhankelijk van de dieren zelf. Ze laten zich helaas niet altijd zien. Toch zie je in maar liefst 92% van de gevallen walvissen tijdens je tour, zeker in de maanden juni tot en augustus. Welke dieren kunt u zoal zien tijdens het spotten: onder andere bruinvissen (tandwalvissen), dwergvinvissen (baleinwalvissen) en witsnuitdolfijnen.  In de lucht kunt u oa op zoek naar papagaaiduikers. Uiteraard is ook de omgeving waar u langs vaart is prachtig om te zien.

Tip: Neem een muts een sjaal mee, op het water is het een stuk frisser dan op het land.

In deel 2 volgende week zullen we de bezienswaardigheden dichterbij de haven laten zien.

Den Haag, toren, vakantie met begeleiding

Den Haag, Vakantie met zorg

Den Haag, mooie stad achter de duinen.

Den Haag, toren, vakantie met begeleiding
Vandaag met onze Vakantie Online blijven wij in eigen land.

Wij gaan op bezoek in de stad, waar onze regering zetelt en onze koning woont, Den Haag oftewel ’s-Gravenhage. Wist u dat Den Haag pas vanaf het begin van de 17e eeuw officieel de naam ’s-Gravenhage ging gebruiken, omdat dit deftiger klonk? In de volksmond bleef de oude naam Den Haag gewoon bestaan en wordt nu ook veel meer gebruikt, ook omdat het beter past bij de internationale naam The Hague.

’s-Gravenhage of Den Haag, ons maakt het niet uit. Wij gaan lekker een rondje door Den Haag maken. Een stad leuk voor een dagtrip, weekendje weg, maar ook als u wat langer weg wilt, heeft Den Haag het nodige te bieden.

Wandelen door Den Haag

U kunt uiteraard met de auto komen, maar wij beginnen onze reis met de trein. Van Den Haag Centraal lopen wij de stad naar het Buitenhof. Op de kruising Kalvermarkt Spui gaan wij rechtsaf deze beroemde Monopolystraat in. Wij kruizen dan een andere Monopolystraat, Lange Poten en lopen rechtdoor tot wij bij de Hofvijver komen. Even het Binnenhof op. Het is leuk om daar wat rond te dwalen. Misschien zien wij nog een kamerlid, maar het is sowieso een leuke plek om mensen te kijken. Het Binnenhof kunt u ook bezoeken, maar let op er gelden diverse veiligheidsmaatregelen voor de Eerste en Tweede Kamer. En de Ridderzaal is niet toegankelijk voor mensen, die slecht ter been zijn.

Wij kijken even rond en vervolgen onze wandeling door Den Haag. Wij verlaten aan de andere kant het Binnenhof en staan dan al bijna bij het Mauritshuis.

Mauritshuis, Den Haag, Vakantie met zorg
Meisje met de Parel, Mauritshuis, Den Haag, begeleide reizen

Het Mauritshuis

Het Mauritshuis bevat ruim tweehonderd meesterwerken met als beroemdheden: Vermeers Meisje met de Parel, de stier van Potter en de anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt. Voor liefhebbers van Nederlandse schilders is het Mauritshuis een echte aanrader. Vanuit huis kunt u alvast een indruk krijgen met de 3D Tour Mauritshuis https://www.mauritshuis.nl/nl-nl/ontdek/mauritshuis-thuis/3d-tour-mauritshuis/

Werken van Escher

Wij lopen verder langs de Hofvijver en bereiken via de Kneuterdijk en het Lange Voorhout het voormalige winterpaleis van koningin-moeder Emma. Hier kunt u uw hart ophalen wanneer u van de fantasievolle werken van Escher houdt. Er zijn hier ruim honderdvijftig prenten tentoongesteld.

Hierna lopen wij door de stad terug naar het station. De wandeling duurt 45 minuten wanneer u niet ergens stopt om te kijken of een museum bezoekt. Met rondkijken en museumbezoek kunt u een volle dag genieten van Den Haag.

Esher, Den Haag, online vakantie

Winkelen in Den Haag

Dit is echter maar een klein stukje Den Haag. Er is nog veel meer te zien. De wandeling kunt u bijvoorbeeld ook verlengen door op het Spui even een ommetje te maken richting de Bijenkorf (Den Haag is ook heerlijk om te winkelen) naar Chinatown, de Chinese buurt van Den Haag met zijn eigen poort. Net achter Chinatown liggen een paar leuke Haagse Hofjes, zoals hofje van Nieuwkoop, ’t Hooftsehofje en het Heilige Geest Hofje. Er zijn ruim 100 hofjes in Den Haag. U kunt dus makkelijk een bezoek aan zo’n hofje in een van de stadwandelingen inplannen, maar een echte liefhebber kan er een hele wandeling van maken.

Gevangenpoort

Mocht u meer een geschiedenisliefhebber zijn dan kunt u tijdens onze wandeling nog even een zijstapje maken naar de Gevangenpoort, die ook aan de Hofvijver ligt. Hier kwamen de gebroeders Johan en Cornelis de Witt op gruwelijke wijze aan hun einde. Het museum laat zien hoe gevangenen vanaf de 15e eeuw in Nederland werden opgesloten, berecht en gestraft.

Mocht Escher niet u ding zijn, dan kunt na de Hofvijver ook even langs paleis Noordeinde, het werkpaleis van onze koning lopen.

Gevangenpoort Den Haag, rolstoelvakantie
Strand Den Haag, vakantie met zorg

Ook dit is Den Haag, Het Zuiderstrand

Meer mogelijkheden

U ziet er zijn heel veel mogelijkheden en wij zouden daarom adviseren om een paar dagen te gaan. Een dagje wandelen langs alle mooie gebouwen en leuke hofjes in de stad, een dagje winkelen, een dagje leuke musea bezoeken (naast het Mauritshuis bijvoorbeeld ook panorama Mesdag of het Museon), een dagje Madurodam, maar zeker als het weer het toe laat naar het strand in Kijkduin of Scheveningen. Er is heel veel te doen.

Alvast een voorproefje? https://denhaag.com/nl/virtueel-bezoek-aan-den-haag

Voor onze andere online vakanties: Klik hier

geiranger, cruise met begeleiding

Geiranger

Geiranger

Wat is er te doen in Geiranger?

Geiranger is een dorpje in Noorwegen en ligt aan de Geirangerfjord. De Geirangerfjord wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste fjorden ter wereld.  Het is dus niet verwonderlijk dat het een van de meest populaire toeristische attracties in Noorwegen is. Wist u dat Disney de fjord als inspiratiebron gebruikte voor het fictieve koninkrijk Arendelle in de film Frozen?

geiranger, cruise met begeleiding

De watervallen

De Geirangerfjord is uitgehouwen door gletsjers,15 kilometer lang en staat sinds 2005 op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Langs de fjord zie je een aantal verlaten boerderijen, gelegen op de steile berghellingen. Een cruise langs het fjord is één van de beste manieren om de Geirgangerfjord te zien. En het is de gemakkelijkste manier om de twee beroemdste watervallen, ‘de Suitor’ en de ‘Zeven Zusters te zien. De Zeven Zusters waterval heeft zeven afzonderlijke stromen, waarvan de hoogste stroom water een vrije val maakt van 250 meter. De watervallen liggen tegenover elkaar.

Er zit een interessant verhaal achter hoe de watervallen werden genoemd.  De legende van de zeven zussen is dat de zeven zussen speels de berg af dansen, terwijl de vrijer (de Suitor), een enkele waterval tegenover de zeven zusters, speels flirt van over de fjord. De Suitor probeerde een huwelijksaanzoek te doen aan één van de Zeven Zusters. Maar nooit komt één van de zusters dichtbij genoeg en dus blijven ze voor eeuwig stromen (treuren) om een onbeantwoorde liefde.

Hop-On Hop-off bustour

Verken Geiranger tijdens een City Sightseeing bustour met een 24-uurs ticket. Met de Hop-On Hop-Of bus is het mogelijk om de bezienswaardigheden te verkennen die u het meest interesseren in uw eigen tempo. De rit wordt voorzien van prachtige audiocommentaar, met uitleg over de belangrijkste feiten van Geiranger.

De eerste halte langs de route is de Cruise Terminal, perfect voor degenen die zoals wij per cruise in Geiranger arriveren.

Geiranger de haven, cruise met begeleiding
Geiranger, rolstoelcruise

Stop 2 

is het Noorse Fjordcentrum. Leer meer over de West-Noorse fjorden en de Geirangerfjord in het fascinerende Noorse fjordcentrum. Het centrum biedt een schitterende gelegenheid om te leren hoe het adembenemende landschap is gevormd en hoe dieren en planten zich hebben aangepast om te overleven in het gebied. Er zijn een aantal tentoonstellingen en interactieve stations in het centrum. Waaronder een activiteitenruimte voor kinderen en een bioscoop met afbeeldingen van de fjord gedurende verschillende seizoenen van het jaar. Er is ook een café en een winkel in het centrum. Het is een heerlijke plek om te bezoeken als je gewoon een kopje thee wilt of wat souvenirs wilt kopen om mee naar huis te nemen!           

Stop 3

De boerderij van Westeraas, hier bewonder je de vele in het oog springende bergen en valleien die je omringen. U kunt hier ook een hapje eten in restaurant Westeraas, de perfecte plek om de populairste voedingsmiddelen en dranken van Geiranger te verkennen.                                                                                             

Stop 4

Het Flydalsjuvet Viewpoint, één van de beste attracties in het dorp. Deze prachtige locatie biedt een indrukwekkend uitzicht op de vele bergen, fjorden en rivieren van Geiranger.

Geiranger, cruise met nederlands sprekende begeleiding

De rondleiding stopt bij elk gezichtspunt gedurende ongeveer 15 minuten. Daardoor heeft u voldoende tijd heeft om foto’s te nemen! U kunt dus de hele tour blijven zitten of u blijft langer op één van de stops en neemt later een andere Hop-on Hop-Of bus naar de volgende stop. De tour duurt ongeveer 50 minuten en de bussen rijden elk half uur.

Geiranger, cruise met rolstoel

Geiranger Skywalk

Europa’s hoogste uitzicht op de fjord vanaf een weg. Het spectaculaire platform, Geiranger Skywalk, staat garant voor een adembenemende ervaring. Het is misschien wel het mooiste uitzicht ter wereld – 1500 m boven zeeniveau. Vanaf deze hoogte kunt u de schoonheid van de fjord vanuit een ander perspectief beleven met een panoramisch uitzicht op de ongelooflijke bergen en landschappen. Naast het uitzicht op het fjord zelf, biedt de Skywalk ook een prachtig uitzicht op de nabijgelegen Blåbreen-gletsjer.

Skywalk, zo’n 45 minuten rijden vanaf het dorp Geiranger is alleen bereikbaar met de auto of met de bus. Het uitkijkpunt is normaal gesproken alleen geopend tussen mei en oktober. Maar de exacte data zijn afhankelijk van het weer.  Zorg ervoor dat u warme kleding meeneemt, want het kan erg koud worden op de Skywalk.

Storfossen-watervalwandeling

De Storfossen-watervalwandeling is een wandeling van het dorp Geiranger naar het nabijgelegen Noorse fjordcentrum, of omgekeerd. Het pad omvat 327 treden en brengt u dichtbij de mooie Storfossen-waterval. Als u op zoek bent naar een leuke en relatief gemakkelijke wandeling door de natuur van Geiranger, dan is deze wandeling voor u!

Als u de watervallen op hun sterkst wilt zien, boek dan een cruise in mei, omdat de recente winterregenval zou moeten betekenen dat de watervallen nog steeds een relatief goede stroming hebben.

Zoals u ziet zijn er in Geiranger genoeg leuke, mooi dingen te bekijken. Uiteraard is ook van het schip al veel moois te zien. En de afvaart vanuit Geiranger is een uitgelezen moment om oa de zeven zusters te bewonderen.

Vakantie met begeleiding, Lissabon

Lissabon

Leuke stad, maar door zijn ligging op zeven heuvels niet altijd even toegankelijk voor mensen met een beperking. Toch zijn er heel veel leuke plekken wel toegankelijk. In deze online vakantie nemen wij u mee door Lissabon met zijn schilderachtige smalle straatjes, maar ook grote pleinen en veel leuke plekjes.

Witte stad

In deze blog bezoeken wij de bekendste en mooiste bezienswaardigheden van de ‘witte stad’. Deze bijnaam heeft Lissabon te danken aan de vele witte huizen op de heuvels aan de Taag.

Wanneer u uw bezoek aan Lissabon wil beginnen met een eerste uitgebreide indruk, dan is een ritje met tram 28 een aanrader. Dit natuurlijk gele trammetje, waarvan je er heel veel ziet in Lissabon, brengt u in 45 minuten langs vele van de highlights van Lissabon, zoals Castelo de São Jorge, op de hoogste heuvel van Lissabon. Het tramritje gaat heuvel op, heuvel af en voor een paar euro voor een dagkaart kunt u op- en afstappen, waar u maar. Wij volgen de Elétro 28E door Lissabon op zoek naar de topbezienswaardigheden. Helaas zijn de oude trammetjes niet geschikt voor rolstoelgebruikers. De nieuwere trams zijn wel goed toegankelijk, evenals de metro. Wanneer u ook een tour voor de bezienswaardigheden van de stad wilt maken, kan dat met de hop on/hop off bussen, die ook rolstoeltoegankelijk zijn.

Tram 28E (Elétro 28E)

De route begint op Praça Martin Moniz, en gaat via de wijken Graça, Alfama, Baixa en São Bento naar Campo de Ouerique.

We beginnen gewoon netjes bij het begin in Graça. Al snel komen we langs Igreja Anjos, Onze-Lieve-Vrouw van de Engelen. Op het eerste oog niet zo’n opvallende kerk, maar wanneer u van beeldhouwwerk houdt, dan moet u zeker gaan kijken. De kerk heeft zeven altaren met prachtig verguld houtsnijwerk.

Door allerlei straatjes gaat het heuvel af naar Alfama, de toeristisch belangrijkste wijk van Lissabon. Hier komen wij bij Mosteiro de São Vincent de Fora, waar de tram bijna voor de deur stopt. Bij een kort bezoek aan Lissabon is de tip alleen het klooster te bezoeken. Het klooster is prachtig ingericht met handgeschilderde blauwe en witte Azulejos (Portugese tegels), die het de fabels van La Fontaine vertellen. Vanaf het dak is een prachtig uitzicht over Alfama en de Taag. Helaas is deze bezienswaardigheid niet rolstoeltoegankelijk. Straks bezoeken wij een klooster, wat dat wel is.

Lissabon, vakantie met zorg
Lissabon, reizen met zorg

We gaan verder door de nauwe straatjes en komen bij Miradour de Santa Luzia. Een mooi uitzichtpunt, waar je ook leuk kunt dwalen door Alfama. Het is een gezellig miradouro (uitzichtpunt), waar je weer Azulejos treft, maar nu op bankjes. Hier wordt het verhaal van de heroveren van de Castelo São Jorge op de Moren verteld. Vanaf de Miradoura de Santa Luzia is het 300 meter (5 minuten lopen) naar het Castelo de São Jorge. U kunt ook nog verder met de tram. Voordat deze Alfama verlaat, komen wij bij de Sé de Lisboa, de kathedraal van Lissabon. De voorgevel ziet er een beetje als een fort uit met zijn twee torens naast de ingang. In de periode, Reconquista, waarin de kathedraal werd gebouwd, werd het ook als uitvalsbasis gebruikt om de vijanden tijdens een belegering aan te vallen. De kathedraal lijkt qua stijl op het Jerónimos-klooster, maar natuurlijk veel kleiner.

Mocht u van Fado, het Portugese levenslied houden, dan moet u in Alfama zeker een bezoek brengen Fado museum.

Wanneer u ruim de tijd heeft om de route volgen, dan is het leuk om door te gaan tot het eindpunt. Dit keer doen wij dat niet en bezoeken nog een paar top bezienswaardigheden, die ook met een rolstoel (deels) te bezoeken zijn, zoals het eerder genoemde Castelo de São Jorge en het Jerónimos-klooster.

Omdat we nog in Alfama zijn, gaan wij eerst naar Castelo de São Jorge, het kasteel op de hoogste heuvel van Lissabon. Er zijn hier ontzettend veel mooie miradouros (uitkijkpunten). Niet alle zijn bereikbaar per rolstoel, maar op de lagere, wel bereikbare, niveaus is het ook heerlijk genieten van de uitzichten en daar bevindt zich, lekker in de schaduw, het café. Om met een rolstoel bij het kasteel te komen, kunt u het beste een (aangepaste) taxi nemen.

De prijzen voor een taxi liggen niet erg hoog in Lissabon.

Lissabon, begeleide reizen
Lissabon, gehandicaptenvakantie

We bezoeken ook het Praça Dom Pedro IV, bij het volk beter bekend als Rossio,

het kloppende hart van Lissabon op het kruispunt van meerdere stadswijken. Het is een populair ontmoetingspunt, maar ook vlak en ruim en met mooie fonteinen. En wanneer u dit gezellig plein bezoekt, vergeet dan niet naar de grond te kijken. De bestrating is een mozaïek en dat van Rossio heet Mar Largo (wijde zee).

Vanaf het plein lopen wij  via de Rua Augustusa, de winkelstraat van Lissabon, zo de wijk Baixa, het meest rolstoeltoegankelijk deel van de stad,in. De Rua Augusta loopt door tot het Praça do Comércio, een indrukwekkend plein, dat ook ‘s nachts het bezoeken waard is.

Lissabon, begeleid reizen
Lissabon, begeleide vakantie

Ook bezoeken wij Belém, ook vlak met regelmatige bestrating, om het Jerónimos-klooster te bezoeken.

Het schitterede klooster heeft veel maritieme versieringen. Hier ook bereiden Vasco da Gama en zijn mannen zich voor op hun ontdekkingsreis naar India. Vasco da Gama, een van de grootste ontdekkingsreizigers, ligt hier ook begraven. Het klooster is rolstoeltoegankelijk, maar voor een bezoek aan de kerk moet je met de trap. Het klooster biedt ook rondleiding op de tast voor mensen met een visuele beperking en heeft een invalidentoilet. Nu wij hier toch zijn, gaan wij ook nog even naar de Padrão dos Descobrimentos, ook ter herinnering aan de grote ontdekkingsreizigers en een van de bekendste attracties van Lissabon. Helaas niet rolstoeltoegankelijk, maar het van buiten goed te bezichtigen. En natuurlijk lopen wij ook nog even langs het markante Torre de Belém.

U ziet Lissabon heeft ontzettend veel te bieden en dit is nog maar een kleine greep eruit, want wij hebben het nog niet gehad over de ijzeren lift Elevador de Santa de Justa, de kabeltram, nog meer mooie miradours en leuke attracties in de nabijheid van Lissabon.

Lissabon, reizen met begeleiding

Lissabon, leuk om op een dag even door te kijken, maar het smaakt naar meer.

Meer online van onze online vakanties lezen? Klik hier

Oostzee cruise, cruise met rolstoel

Sint-Petersburg

Sint Petersburg

Oostzee cruise, cruise met rolstoel
Oostzee, cruise met zorg en begeleiding

In onze blog over musea en Oostzeecruise hebben wij al kort Sint Peterburg aangestipt, maar dat doet deze schitterende stad geen recht. Daarom vandaag een uitgebreid bezoek aan deze mooie stad van Tsaar Peter de Grote.

Eerst even kort wat geschiedenis.

Sint Petersburg werd op 27 mei 1703 door Peter de Grote gesticht. De stad is niet naar hem vernoemd, zoals veel mensen denken, maar naar apostel Petrus (beschermheilige van de stad). De stad moest Novgorod, ooit gesticht door Ivan de Verschrikkelijke, maar nu bijna geheel verlaten, vervangen als “venster op het Westen”. Sint Petersburg ligt aan de Neva en geeft als haven via de Baltische zee toegang tot het Westen. Dit betekende een einde aan het isolement van Rusland. Peter de Grote maakte van de stad een moderne westerse stad met grachten, net als Amsterdam, waar Peter de Grote enige tijd verbleef.

Tot 1918 was Sint Petersburg de Russische hoofdstad, na de Russische Revolutie, werd dit Moskou. De Sovjets noemden de stad Petrograd en later Leningrad. Pas in 1919 kreeg Sint Petersburg zijn oude naam weer terug.

De bouw van Sint Petersburg werd gestart met de Petrus- en Paulusvesting en de scheepswerf. De vestiging is gebouwd op een klein eiland op het breedste deel van de Neva. Hier staat ook de Petrus & Paulus kathedraal, waar bijna alle leden van de laatste tsarenfamilie Romanov begraven liggen.

Door de Romanovs, die 300 jaar lang Sint Petersburg bestuurden, zijn veel paleizen gebouwd en een grote kunstcollectie aangelegd, waarvan een groot deel te zien is in de Hermitage.

De Hermitage kan natuurlijk in deze blog niet ontbreken. Er is eigenlijk geen kunstenaar te noemen, waar de Hermitage geen werk van heeft. Peter de Grote begon de verzameling, die door zijn dochter Elizabeth werd uitgebreid, maar Catharina II maakte het tot de schitterende collectie, die het nu is. Het museum bevat meer dan drie miljoen kunstvoorwerpen en is gevestigd in het felgroene Winterpaleis. Een van de mooiste ruimtes van dit paleis is de Paviljoenzaal bij de Wintertuin, met marmer op de muren, vergulde balkonhekken, kroonluchters, mozaïeken op de vloer en fonteintjes.

St Peterburg, Petrus & Paulus kathedraal
Sint Petersburg tijdens een cruise met zorg
Sint petersburg alexander-nevsky-cathedral

Wanneer u van winkelen houdt, is het nu tijd voor Nevski Prospekt, de beroemde winkelstraat van Sint Petersburg. Mocht u liever wat cultureler bezig  willen zijn, dan is de Nevski Prospekt ook heel geschikt, want er staan veel kerken aan deze statige laan, zoals de Catharinakerk, Hollandse Kerk, Kazankathedraal en de beroemde Kerk van de Verlosser van het Bloed.

De twee beroemdste laten wij hier aan bod komen. Allereerst de Kazankathedraal. Deze lijkt op de St. Pieterbasiliek in Rome met zijn 80 meter hoge koepel en indrukwekkend roze granieten zuilen. De kathedraal is gewijd aan de icoon van de Madonna van Kazan, een van de meest vereerde iconen van het Russisch-orthodoxe geloof. De icoon zou Rusland geholpen hebben de inval van Napoleon te overleven. De bekende veldmaarschalk Michail Koetoezov, die Napoleon versloeg, ligt in deze kerk begraven.

De meest beroemde is natuurlijk de Kerk van de Verlosser op het Bloed. Het is de kerk, die eigenlijk op alle foto’s van Sint Petersburg te zien is, dié met de kleurrijke uivormige koepels. Het interieur is net zo extravagant als de buitenkant. De muren zijn bedekt met bladgoud en schitterende mozaïeken. De vloeren zijn van roze Italiaanse marmer en het altaar van halfedelstenen. De officiële naam van deze kerk is Kerk van de Wederopstanding van Jezus Christus. De kerk is gebouwd op de plek, waar Alexander II vermoord werd. De hoogte van de kathedraal is 81 meter, dat symbool staat voor het jaar (1881), waarin Alexander werd gedood.

Natuurlijk heeft Sint Petersburg meer te bieden dan alleen musea en kerken. Wat zeker ook een bezoek waard is, is de metro. Een leuke excursie voor €0,56 per enkele reis. Neem de rode lijn met de oudste en mooiste stations. De metro van Sint Persburg is het diepste metrostelsel ter wereld, maar via de roltrappen bent u er zo. Het mooiste metrostation is Avtovo. Het station lijkt op de dependance van het Marmerpaleis van Catherina de Grote, gebouwd voor haar geliefde graag Orlov met wie zij niet mocht trouwen. Het metrostation ziet er uit als een paleis met 30 marmeren en 16 glazen zuilen, kristallen kroonluchters en mozaïek.

Mocht u tijd over hebben, dan ligt in de omgeving van Sint Petersburg nog een paar mooie bezienswaardigheden, zoals Petershof, het zomerpaleis  in een voorstad, dat ook wel het Russische Versailles wordt genoemd. Hier kan je de hele dag ronddwalen door het paleis met de grote Cascade en de mooie tuinen met uitzicht op de Finse Golf.

Ook Catharina had een buitenresidentie met prachtige tuinen, in Poesjkin. Het rococopaleis is beroemd om zijn barnsteenkamer. Het paleis heeft in WOII veel te lijden gehad door moedwillig verwoesting door de Duitsers. Maar goed, dat een groot deel van de inboedel in veiligheid gebracht was. Echter de beroemde kamer werd helemaal leeggehaald. Gelukkig is alles in oude glorie hersteld.

Sint Petersburg heeft heel veel te bieden en is zeker een bezoek waard. Let wel: voor een bezoek heeft u een visum nodig. Blijft u minder dan 8 dagen dan kan het met een e-visum (e-visums.nl).

Sint Petersburg, metro

De komende tijd zullen wij via onze blogs meer steden bezoeken. Kijk voor andere steden in onze blog: online vakanties. Klik hier

Ericeira, begeleide reizen met nederlands sprekende begeleiding

Portugal

Vandaag is Portugal aan de beurt om alvast een voorproefje op te nemen.

Ericeira, begeleide reizen met nederlands sprekende begeleiding

Wij doen dat niet met de Algarve, maar met Ericeira aan de Costa Lisboa. De Costa Lisboa ligt in het noordwesten, aan de Atlantische Oceaan en wordt ook wel de Portugese Rivièra genoemd. Het is een Costa met uitgestrekte stranden, schitterende baaien en historische bezienswaardigheden.

Ericeira

Ericeira ligt aan deze Costa ten noordoosten van Lissabon. Het is één van de populairste surfdorpen van Portugal, maar heeft veel meer dan alleen goede surfmogelijkheden.

Het is een lief dorpje met smalle straatjes, kleine witte met blauwe huisjes. Het is gebouwd op een klif, waardoor overal uitzicht op zee is. Ericeira heeft enkele leuke kleine bezienswaardigheden, zoals de kerk Sao Pedro, vernoemd naar de apostel Petrus, met mooie azulejos. Azulejos zijn de keramieken siertegels, die men veel ziet in Portugal en Spanje. Ook een leuk idee als souvenir.

Meer bezienswaardigheden

Ericeira ligt op 50 kilometer, een klein uurtje rijden, van Lissabon. Zeker leuk om, als er tijd voor is, eens heen te gaan. Lissabon heeft zoveel te bieden, dat wij dit binnenkort in een aparte blog laten zien.

Op korte afstand van Ericeira ligt het natuurpark Sintra-Cascais met als bijzondere punt: kaap Cabo de Roca, waar het land eindigt en de zee begint, het meest westelijke puntje van het vasteland van Europa. U heeft een overweldigend uitzicht vanaf deze 140 meter hoge klif. Aan de zeekust van het park liggen diverse stranden, waar u na bezoek aan deze mooie natuurplek tijd is om te surfen of gewoon heerlijk luieren aan zee.

Ericeira, reizen met nederlands sprekende begeleiding

Op 10 kilometer van Ericeira light het indrukwekkende paleis van Mafra. Dit is het grootste gebouw van Portugal. Het gebouw bevat een groot paleis en franciscanenklooster.

Het paleis van Mafra is wel het grootste, maar het paleis van Sintra, op een half uur van Ericeira, is van heel andere klasse. Het Palácio Nacional de Pena behoort sinds enkele jaren tot één van de zeven wonderen van Portugal. Het felgekleurde kasteel is goed zichtbaar en zowel van binnen als buiten prachtig. Heel Sintra is eigenlijk pracht, maar daardoor vaak ook heel druk. Als u een bezoek overweegt, denk dan zeker aan de mogelijkheid om toegangstickets te voren online te bestelen. Sintra is net een sprookje.

Een ander leuk kasteel, op zo’n 40 minuten, en minder druk, is Palácio Nacional de Queluz. Dit kasteel heeft een grote kunstcollectie en tuinen, die groot zijn en waar u heerlijk rond kunt dwalen, vooral mooi in de lente en zomer wanneer alles in bloei staat.

Dit is maar een korte greep van de bezienswaardigheden van Ericeira en zijn omgeving, prachtige kastelen, heerlijke stranden, mooie natuur en leuke dorpjes. Een geweldige plek voor een fantastische vakantie.

Wij hopen u de komende weken mee te nemen naar nog meer van deze plekken.
Gran Canaria, vakantie met zorg

Gran Canaria

Gran Canaria

Gran Canaria, vakantie met zorg

Waarom een blog over een vakantiebestemming? We kunnen er nu niet heen, maar dat geeft ons mooi de gelegenheid om te bekijken waar we straks heen willen. Voorpret is het halve werk. Er volgen de komende weken nog meer vakantiebestemmingen. Is er een bestemming, waarover u meer wilt weten, dan nemen wij die graag mee in onze reeks.

Vandaag de aftrap met Gran Canaria.

Wat is er heerlijker dan op een druilerige dag in Nederland in het vliegtuig te stappen en dan 4,5 uur later in de zon uit te stappen op dit leuke eiland?

Bij Gran Canaria denken velen aan strand en feesten, maar Gran Canaria heeft veel meer te bieden.  Natuurlijk heb je het beroemde strand van Playa del Inglés met een lengte van 2,7 km. Door het milde klimaat op Gran Canaria is het hier het hele jaar door gezellig druk. En op Paseo Marítimo, de beroemde 2 km lange boulevard, is ook volop vermaak. Kortom een goede plek om strand en winkelen te combineren. Dit is het gangbare beeld van Gran Canaria, maar er is meer.

Natuur

Heel bijzonder is het natuurfenomeen Dunas de Maspalomas. U waant zich in Afrika met woestijn en oase. Het natuurgebied met 400 hectare prachtig strand, metershoge zandduinen, die vooral in de namiddagzon erg mooi zijn, een lagune en een palmbomenbos ligt aan de kust in het uiterste zuiden van Gran Canaria en is daardoor makkelijk bereikbaar vanuit Maspalomas en Playa del Inglés.

Wat u zeker ook moet bezoeken, is het uitzichtpunt Degollada de la Yegua, het mooiste uitzichtpunt op het hele eiland. U kijkt over het 15 km lange ravijn van Fataga, dichtbij Maspalomas op de weg naar San Bartolome de Tirajana. De Fataga vallei heeft veel cactussen en vetplanten, maar wordt door een overvloed aan palmen ook wel de vallei van de duizend palmen genoemd.

Het grootste natuurgebied van Gran Canaria is Parque Rural del Nublo met de herkenbare vulkanische rots Nublo. Het is een ruig en woest landschap met diepe ravijnen, stoere rotspartijen en oude lavabergen. Het park ligt maar op 40 kilometer van Maspalomas, maar is een autorit van 1 uur door de bergen.

Dit natuurpark staat op de UNESCO werelderfgoedlijst, waar sinds 2019 Risco Caido aan toegevoegd is. Ook dit gebied, in het centrum van Gran Canaria, bestaat uit kliffen, ravijnen en vulkaanformaties, maar heeft ook nederzettingen, die zijn ontstaan na de komst van de Noord-Afrikaanse Berbers (begin van onze jaartelling) tot de komst van de eerste Spaanse kolonisten in de 15e eeuw. Het is een holbewonerscomplex met o.a. twee heilige tempels, waar ceremonieën werden gehouden. Met deze nieuwkomer hebben de Canarische eilanden nu 4 plekken op de UNESCOlijst.

Gran Canaria. reizen met nederlands sprekende begeleiding

Wanneer u na al dit natuurschoon even wat anders wilt zien, dan zijn er de leuke dorpjes en de cultuur van Las Palmas.

Naar eigen zeggen, maar door velen beaamd is Téror het mooiste dorp. Het heeft een prachtig witte kerk met schilderachtige dorpsplein, leuke steegjes en pleintjes met geweldige houten balkons aan kleurige gevels.

Natuurlijk hebben de Canarische eilanden ook hun “Venetië”, het vissersdorpje Puerto Mogán. Een charmant dorpje met leuke huisjes langs grachtjes en ronde bruggetjes. Ook leuk om te zien is de visafslag.

En voor de cultuurliefhebber is er de hoofdstad Las Palmas. Hier zijn de musea, zoals het Museo Elder de la Ciencia y la Tecnología (Museum der wetenschap en Technologie) en het Casa de Colón (Huis van Christoffel Columbus), en het Centro Atlántico de Arte Moderno (Atlantisch centrum der moderne kunst), maar ook de Santa Maria kathedraal*.

Natuurlijk houden ze op Gran Canaria, net als alle inwoners van de Canarische eilanden, van festivals (maakt niet uit of ze van religieuze of culturele aard zijn) en is er altijd wel ergens iets gaande op het eiland.

Na al deze natuur en cultuur is het misschien nu wel tijd om te winkelen. Ook dit kan heel goed op Gran Canaria. Leuke bijkomstigheid is, dat het vaak goedkoper is dan in Nederland, want Gran Canaria hanteert zijn eigen belastingtarieven, ook al is het onderdeel van Spanje. Let op: ook de douane ziet Gran Canaria als uitzonderingsgebied, namelijk niet-EU gebied. Dit betekent bijvoorbeeld, dat u maximaal €430 aan goederen (belastingvrij) mee mag nemen.

Leuke winkelcentra zijn vooral in Las Palmas, zoals Las Arenas, Alisios en El Mirador. Het voordeel is dat zij geopend zijn van 10.00 uur tot 22.00 uur en geen siësta, zoals veel andere winkels op Gran Canaria, kennen. Buiten Las Palmas heb je nog een leuk winkelcentrum in Puerto Rico, Mògan Mall.

Het is ook handig om het woord Rebajas (uitverkoop) te kennen. Op Gran Canaria is dat van 7 januari tot eind februari en van 1 juli tot eind augustus. Veel shopplezier.

Wij wensen u met deze blog alvast veel voorpret en wie weet wordt Gran Canaria uw volgende reisbestemming.

*leuk weetje: in 1599 is Las Palmas een week veroverd door de Nederlands onder aanvoering van Pieter van der Does. Helaas is tijdens die gevechten een deel van Las Palmas verwoest. In de kathedraal herinnert de bronzenklok, die in 1999 door Nederland is geschonken, hieraan. De klok was als restitutie voor de 400 jaar eerder meegenomen kerkklokken.

Binnenhut tijdens een cruise met begeleiding

Verblijf tijdens een cruise, deel 3

Verblijf tijdens een cruise, deel 3

Binnenhut tijdens een cruise met begeleiding

Vandaag onze (voorlopig) laatste deel, waarin wij aandacht besteden aan de accommodatie aan boord van de Nieuw Statendam van de Holland America Line.

Aan boord van het cruiseschip Nieuw Statendam zijn 1.339 hutten, waarvan 912 met balkon. Uiteraard is er volop keuze met een aanbod van 35 verschillende huttypes.

Binnenhut

De binnenhutten, waarvan er 280 zijn, zijn het meest betaalbaar en een goede keuze wanneer u tijdens uw cruise weinig in uw hut zult zijn. De hutten variëren qua grootte van 13 tot 21 m2 en hebben twee bedden (queen-size), een schrijftafeltje, koelkastje, televisie en inbouwkasten. De badkamer is voorzien van douche en toilet.

Een speciale binnenhut zijn de Spa binnenhutten, die in de buurt van de Greenhouse Spa & Salon liggen.

.

Buitenhut

Deze hebben over het algemeen meer ruimte, van 16 tot 26 m2.. Zij hebben dezelfde voorzieningen als de binnenhut, maar uiteraard met een raam en daarnaast ook een tweezitsbankje met tafeltje. Aan boord zijn 103 buitenhutten.

Ook hier is een spa-versie met een toegang tot de wellness van de Greenhouse Spa & Salon.

Balkonhut

De meeste hutten, 851, aan boord van de Nieuwe Statendam zijn de balkonhutten. Deze zijn nog ruimer en bieden zeezicht of zicht op de bestemming. Het balkon beschikt over een tafel en twee zit- of ligstoelen, afhankelijk van het type hut. De ruimte van een balkonhut ligt tussen de 21 en 38 m2 en beschikt ook over een tweezitsbankje en tafeltje. Naast de standaard versie zijn er nog 3 andere mogelijkheden, natuurlijk de Spa-versie en dan de balkonhut op het achterdek met een indrukwekkend uitzicht vanaf het achtersteven en de balkon met belemmerd uitzicht. Bij deze laatste heeft u minder zicht door bijvoorbeeld een van de reddingsboten, die aan de zijkant van het cruiseschip zitten.

Hut tijdens een cruise met zorg

Suites

Voor wanneer u kiest voor veel luxe zijn er 4 soorten suites. De kleinste qua oppervlakte zijn de Vista suites. Hiervan zijn er 104, waarvan de ruimte inclusief balkon varieert van 24 tot 33 m2. Bij deze suite is het slaap- en leefgedeelte meer van elkaar gescheiden dan bij de balkonhut. Enkele van deze hutten zijn gelegen aan de achterzijde van het schip en hebben dus een spectaculair uitzicht.

Iets groter dan de Vista suites zijn de Signature suites. Deze suites, 14 in totaal, zijn circa 37 m2 inclusief balkon. Hier is een ruimere zithoek en een extra opklapbed voor 1 persoon en dressoir. Op het balkon is zitmogelijkheid voor 3 personen. In de badkamer is er een bad, aparte douche en dubbele wastafel.

Tenslotte de Neptune suites. Hiervan zijn er 43 en 2 Neptune Spa suites. De ruimte is tussen 43 en 47 m2 inclusief balkon. Deze suites bieden nog meer luxe en op het balkon is er zitgelegenheid voor 6 personen. Voorts heeft u toegang tot de Neptune Lounge. Een exclusieve privé-ruimte op het Schubertdek met diverse zitjes, veel ramen, ruimte om te werken, een bibliotheek etc.

Echter de crème de la crème is de Pinnacle suite, waarvan er maar 1 is aan boord. Er is een ruime entree, een aparte slaapkamer, badkamer met twee wastafels, apart douche en een jacuzzi. Op het balkon treft u daarnaast nog een whirlpool aan.

Rolstoeltoegankelijke hut

Uiteraard zijn er ook rolstoeltoegankelijke hutten (27, diverse types mogelijk) aan boord van de Nieuw Statendam. Deze hutten zijn ruim genoeg voor een rolstoel en zijn voorzien van een rolstoeltoegankelijk douche.

Naast deze hutten, die echt geschikt zijn voor de rolstoel, zijn er ook nog 13 hutten voor cliënten met een mobiliteitsbeperking, die geen gebruik maken van een rolstoel.

Solo buitenhut

Wanneer u alleen wilt reizen, is de solo buitenhut misschien iets voor u. De hut is met zijn 12 tot 16 m2 iets kleiner dan de standaard buitenhut. Het tweezitsbankje met tafeltje ontbreekt in deze hut. De 12 solo hutten zijn allemaal op dek 1, aan de voorkant van het schip.

Familiehutten

Voor het hele gezin zijn er 32 familie buitenhutten, die ruimte bieden aan maximaal 5 personen en beschikken daarom over 2 badkamers (een met ligbad, douche, wastafel en toilet en een met douche en wastafel). Er is een queensize-bed , een bovenbed en een slaapbank voor twee personen. De totale ruimte ligt tussen 20 en 22 m2.

Hut tijdens cruise met begeleiding

U ziet er zijn ontzettend veel mogelijkheden voor uw verblijf aan boord van de Nieuw Statendam. Het is niet eenvoudig een cruise boeken. Met een beetje extra aandacht, waarbij wij u graag helpen, wordt uw cruise extra speciaal.

Hut tijdens cruise met rolstoel

Verblijf cruise 2

Verblijf tijdens een cruise, deel 2

Hut tijdens cruise met rolstoel

Donderdag hebben wij de verschillende categorieën accommodatie aan boord besproken, maar dit is maar een globale indeling. Er is nog veel meer specialisatie mogelijk.

U kunt natuurlijk voor een standaard hut of suite kiezen, maar er zijn ook speciale versies. De meeste mensen weten wel van rolstoeltoegankelijke hutten en suites. Er komen ook steeds meer familie-hutten en hutten voor singles. Er zijn zelfs cruisemaatschappijen met spa- hutten en -suites. U kunt dan in uw badjas vanuit uw hut naar de spa. Voor uw lunch en diner is er een speciaal spa-restaurant. En op enkele schepen is er zelfs een besloten gedeelte. Dit deel is voor een selecte groep gasten met eigen hutten, restaurant en zonnedek en nog veel meer exclusieve voordelen. U ziet de mogelijkheden zijn eindeloos.

Locatie

Afgezien van welke type hut of suite u kiest, is het ook van belang om te kijken naar de locatie ervan. De cruiseschepen zijn erg stabiel, maar mocht u gevoelig zijn voor zeeziekte dan is het advies hoe lager, hoe beter. Midscheeps en op de lagere dekken beweegt het schip minder. Let wel op bij de laaggelegen hutten op het voor- of achterdek. Het kan zijn dat u geluid of trilling van de motoren of boegschroeven ervaart. Heeft u tijdens uw slaap sowieso gauw last van geluiden, dan is het zeker van belang om te kijken hoe de hut van uw keuze ligt t.o.v. de liften, maar ook restaurants, bars e.d.

Kijk ook goed naar de ligging van uw buitenhut op het dekplan. Het kan zijn dat een deel van uw uitzicht wordt belemmerd door reddingsboten. Deze buitenhutten zijn vaak goedkoper, maar het uitzicht is ook beduidend minder. Er zijn tegenwoordig ook hutten met een raam met uitzicht op openbare ruimtes binnen in het schip. 

Wanneer u het helemaal goed doordacht wil doen, dan moet u eigenlijk ook kijken naar de route, die wordt gevaren. U kunt dan een hut kiezen, waarbij u het meeste van het land ziet. Bij een bezoek aan landen, waar de reis u de fjord invoert, is dat niet van belang, maar bij andere reizen kan het anders zijn dat u enkel zeezicht heeft. Voor veel gasten is een suite of balkonhut op het achterdek het ultieme: “als laatste het land zien verdwijnen”.

Oslo tijdens een cruise met rolstoel
Hut tijdens cruise met zorg
Cruise met begeleiding
Single

Als single met een cruise mee was altijd forse toeslagen betalen voor het alleen gebruik van een tweepersoonshut. Dat komt tegenwoordig steeds minder voor. Er zijn cruisemaatschappijen, die speciale tarieven of lage toeslagen voor alleen gebruik hanteren. Er zijn ook cruisemaatschappijen met eenpersoonshutten. Er zijn zelfs maatschappijen met een lounge voor singles.

Kijk dus goed bij het boeken naar de diverse mogelijkheden voor alleenreizenden. Boek tijdig, want het aanbod is beperkt.

Familiehutten

Steeds meer cruisemaatschappijen bieden familiehutten en -suites aan. Soms is het een grote standaard tweepersoonshut, waar de bedden kunnen worden opgeklapt, maar er komen steeds meer familiehutten met meerdere slaapkamers. Op de Symphony of the Seas heb je zelfs de Royal Suites met tweeverdiepingen met privé balkon. In deze accommodatie heeft u dan de beschikking over een jacuzzi, pingpongtafel, eigen game-room en inpandige glijbaan. Ook bij familiehutten zijn er allerlei variaties mogelijk.

Veel succes en plezier met uw hutkeuze. In de volgende blog zullen wij nogmaals hierop terugkomen, maar dat met meer informatie over de suites en hutten van Holland America Line.

Hut tijdens een cruise met nederlands sprekende begeleiding

Verblijf tijdens een cruise

Verblijf tijdens een cruise

Hut tijdens een cruise met nederlands sprekende begeleiding

Na lang wikken en wegen heeft u de cruise van uw keuze gevonden, maar hoe wilt u verblijven aan boord? Dit is een belangrijke keuze en de keuze is ruim. Zoveel cruisemaatschappijen, zoveel soorten hutten en dan kan het ook nog dat schepen van een rederij qua hut weer variëren.

Over het geheel genomen zijn er vier verschillende soorten hutten, namelijk binnenhutten, buitenhutten, balkonhutten en suites. Online kunt u bij de meeste cruisemaatschappijen de indeling van de hutten op de dekplannen zien.

Binnenhutten

Deze hutten liggen langs de middellijn (lengteas) van het schip en er zijn geen ramen. Frisse lucht komt via ventilatie/airconditioning in de hut. Een binnenhut is er in verschillende soorten qua ruimte en luxe. Het voordeel is dat een binnenhut meestal goedkoper zijn. U kunt het ontbreken van ramen een nadeel vinden, maar bedenk daarbij wel, dat het cruiseschip u iedere dag naar een andere bestemming brengt, waar u aan land kunt gaan. En op een zeedag kunt u heerlijk op het dek van daglicht en frisse lucht genieten en natuurlijk de diverse activiteiten aan boord. Een klein nadeel is, dat hoewel cruisechepen erg stabiel zijn, een binnenhut meer kan op zeeziekte geeft.

Buitenhutten

Deze hutten hebben altijd een raam. Dat kan zijn een groot, rechthoekig raam, maar ook een ronde patrijspoort. Ook hier zijn er verschillen qua ruimte en luxe.

Hut tijdens een cruise met zorg
Balkonhutten

Deze hutten zijn groter dan de binnen- en buitenhutten, maar daardoor ook duurder. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer met een schuifpui naar het balkon, waardoor de hut ook lichter en ruimer lijkt. Een balkonhut is natuurlijk ideaal om heerlijk een boekje te lezen en als de kust nadert van het uitzicht te genieten. Weeg wel goed de (extra) kosten van zo’n balkonhut af tegen het genot van een balkon. Hoeveel gebruik maakt u van het balkon? Is het misschien vaak te fris of slaapt u bij warmte graag met de deuren open, maar zit uw buren tot laat te borrelen op hun balkon?

Suites

Met een ruim budget kunt u ook voor een suite kiezen. Op een cruiseschip bestaat een suite tenminste uit een slaapkamer met badkamer en apart woongedeelte. Er is ook altijd een balkon. Deze zijn vaak groter dan bij de balkonhutten.

De rolstoeltoegangelijke hutten zijn uiteraard een stuk ruimer qua indeling. De toegangsdeur is ruimer, de badkamer is ruimer en heeft geen drempels.

Curacao, vakantie met de rolstoel

In maart op vakantie

In maart op vakantie.

Curacao, vakantie met de rolstoel

Maart is niet meteen de maand, waaraan je denkt als je een vakantie gaat boeken. Als je aan de zonvakanties gebonden bent, dan is het ook niet een geschikte maand, maar anders is het echt een perfecte maand voor een lekkere vakantie.

Gezien het weer de laatste maanden in Nederland zullen velen van u denken aan een zonvakantie. Dat kan heel goed in maart, vaak goedkoper en er is ook volop keuze. Wat dacht u van Thailand of Curaçao? In Thailand begint de zomer en dan wordt het echt warm boven de 35 graden. Ook Curaçao heeft hoge temperaturen, 30 graden en de zee een heerlijke 26 graden. Is dit allemaal te ver (en misschien te warm) voor u, dan zijn de Canarische eilanden ook heerlijk in maart. De dagtemperatuur ligt rond de 20 graden. De ochtenden en avonden zijn vaak nog wel wat fris, maar in maart zijn de Canarische eilanden een goede winterzonbestemming.

Maar u wilt helemaal geen zonvakantie en er wel uit in maart. Wat is er dan te doen? Wanneer u kou niet erg vindt, dan kunt u dik aangekleed naar IJsland. Maart is daar een bijzonder maand, want dan is er het Noorderlicht. En het voordeel van maart is, dat de temperatuur dan niet zo koud is en er meer zonuren zijn, dan wanneer u hartje winter gaat. De temperatuur ligt in maart rond de 2 graden.

Mocht dit u te koud zijn, dan kunt u uiteraard ook van de winter genieten in de Alpen. In maart is er namelijk meer kans op sneeuw en meer zon. Het is er rustiger en het is goedkoper.

Is dit het ook niet voor u, dan zijn er natuurlijk heerlijke steden te bezoeken, waar de temperatuur goed te doen is. U kunt natuurlijk weer gaan voor de warmte, zoals in Bangkok of Dubai, maar ook in Zuid-Europa is het in maart al lekker om een stad te bezoeken, bijvoorbeeld Lissabon of Rome.

IJsland, begeleide reis met een cruise met begeleiding
Kortom maart is een uitstekend vakantiemaand, wanneer u niet aan de schoolvakanties vast zit, en heeft meer te bieden dan u denkt.

Met een rolstoel op vakantie.

Met een rolstoel op vakantie.

Waar moet ik rekening mee houden wanneer ik een rolstoelvakantie wil boeken? Er zijn meer mogelijkheden dan u waarschijnlijk denkt. Het is eigenlijk meer keuzes maken.

De beperking van de reiziger in de rolstoel is vaak bepalend voor de keuze. Er zijn rolstoelvriendelijke reizen/accommodaties, maar het kan zijn dat deze niet voldoen aan de behoeften van de vakantieganger.

Dit heeft uiteraard te maken met de mate van afhankelijkheid van de rolstoel. Kan er nog een beetje gelopen worden en zijn drempels geen belemmering, dan kan rolstoelvriendelijk voldoende zijn.

Een aangepaste accommodatie geeft weer iets meer mogelijkheden, maar voor iemand, die volledig rolstoelafhankelijk is, is een volledig aangepast verblijf nodig.

De vakantiekeuze wordt dus mede bepaald door de afhankelijkheid van de rolstoel. Het is dus van belang, dat voor het boeken duidelijk is wat nodig is. Kijk bij het kiezen van de reis ook goed naar de specificaties, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Zijn de specificaties niet duidelijk, vraag er dan naar. Vraag ook naar eventuele foto’s, zodat u kunt zien hoe het ter plaatse is geregeld. Er zijn tegenwoordig ook al enkele accommodaties met certificering, die voldoet aan de strengste eisen wat betreft de aanpassingen voor mindervaliden.

Aangepaste accommodatie hoek van Holland

Een rolstoelvriendelijke vakantie is natuurlijk mogelijk in Nederland, maar er zijn ook veel mogelijkheden in het buitenland. Het kan in een aangepaste vakantiewoning of hotel, alleen, met het gezin of in een groep. En natuurlijk ook met zorg. Dit kan zijn omdat de zorg thuis door een organisatie/instelling wordt verzorgd en dus niet mee gaat op vakantie, maar ook om de mantelzorger de zorg uit handen te nemen, zodat deze ook op vakantie is.

Kortom er is heel veel mogelijk, maar let goed op bij het maken van uw keuze. Wij helpen u daar graag bij.
Berlijntijdens een begeleide reis met A tot Z reizen

Berlijn

Een bezoek aan Berlijn

Berlijntijdens een begeleide reis met A tot Z reizen

Berlijn heeft, zoals iedereen weet een bewogen geschiedenis. Wanneer u, net zoals ik, voor de val van de Muur bent geweest, moet u zeker weer eens terug. Het is heel bijzonder om nu onder de Brandenburger Tor te kunnen doorlopen en Checkpoint Charlie is niet meer te herkennen.  Ook als u nog nooit in Berlijn bent geweest, is het zeker de moeite waard ook het eens te bezoeken. Er is ontzettend veel te zien.

Wat u zeker moet bekijken, is Unter der Linden met de Brandenburger Tor en iets verderop de Rijksdag. De andere kant op het Holocaustmonument. Aflopend op dat monument vond ik het eerst raar uitzien, maar als je er tussendoor loopt, is het heel indrukwekkend.

U kunt ook eerst een rit met bus 100 maken. Met deze bus komt u langs veel van de bezienswaardigheden van Berlijn. Net de hop on / hop of-bus maar dan goedkoper. Ook ‘s avonds is zo’n rit mooi wanneer veel gebouwen en monumenten mooi uitgelicht zijn. Wilt u meer over de geschiedenis van Berlijn weten dan is een bezoek aan het  Berlin Story museum iets voor u.

Het is gesitueerd in een echte bunker en u kunt twee tours doen.  Eén over Hitler en één over de historie van Berlijn. Wilt u nog meer historie zien? Dan is een bezoek aan de Berlijnse muur zeker leuk. Dit is min of meer op meerdere plekken mogen, maar de mooiste plek is toch wel de 1300 meter lange muur bij East Side Gallery, waar de muur nu een kunstuiting is.

Berlijnse muur tijdens onze begeleide reizen

Mocht u meer van kunst en cultuur houden, dan is er het Museumeiland, een eiland midden in Berlijn in de rivier de Spree, die Berlijn doorkruist. Het staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Er zijn 5 musea de Alten Nationalgalerie (beelden en schilderijen uit de 19e eeuw), het Altes Museum (met wisselende tentoonstellingen), het Neues Museum (met o.a. een Egyptische collectie), het Bode-museum (voornamelijk beeldhouwwerk) en als klapstuk het Pergamonmuseum (wereldberoemd om zijn oude Griekse en Romeinse beeldhouwwerken). Een goed eiland voor een regenachtig dagen. Wist u trouwens, dat Berlijn meer musea (meer dan 175) dan regendagen (zo’n 103 per jaar) heeft?

Er is uiteraard nog veel meer te doen, maar dit is even Berlijn in een notendop.

Tschūss
Passenger terminal amsterdam

Passenger Terminal Amsterdam

Vandaag het allereerste begin van uw cruise, Passenger Terminal Amsterdam

Passenger terminal amsterdam

Wanneer uw cruise start vanuit Nederland, dan is dit vanuit onze havensteden Amsterdam en Rotterdam. Vandaag willen wij u iets meer vertellen over het vertrekpunt in Amsterdam.

Passenger Terminal Amsterdam, zoals de cruiseterminal van Amsterdam officieel heet, is gevestigd aan de zuidelijke IJ-oever, Piet Heinkade. Het is op 10 minuten lopen van het Centraal Station en is een gebouw, dat vrijwel geheel uit glas bestaat, in de vorm van een grote golf.

In 2000 is het in gebruik genomen en heeft sinds 2016 een kade met een lengte van 630 meter, zodat twee grotere schepen tegelijkertijd kunnen aanleggen. In 2018 legden een recordaantal van 180 cruiseschepen aan.

De passagiers, die aan boord zijn, worden verdeeld in transit calls en turn arounds. Bij een turn around begint en eindigt de cruise bij de terminal in Amsterdam. Een transit call is een gast, die Amsterdam bezoekt en daarna weer aan boord gaat om door te varen naar een volgende haven.

 

Cruise terminal Amsterdam, begin van een cruise met zorg
Cruise met Nederlands sprekende begeleiding

In- en ontschepen

De meeste cruisescheppen komen in de ochtend aan bij de terminal. Afhankelijk van de reis zijn hier mensen aan boord om te ontschepen en na een mooie reis weer naar huis te gaan, maar soms ook reizigers, waarvoor Amsterdam een van de te bezoeken plaatsen op hun reisschema is. Het is een enorme drukte, een mierenhoop, vooral omdat er niet veel parkeerruimte bij de terminal is. In de loop van de ochtend wordt het dan weer rustiger en beginnen de eerste nieuwe inschepende reizigers aan te komen. Beneden kunnen zij meteen hun bagage afgeven, die daar gescand wordt en later bij hun hut klaar zal staan. Op de 1ste verdieping kan dan ondertussen worden ingecheckt. Er wordt een boordpasje aangemaakt en na de veiligheidscontrole kan er plaats worden genomen in de wachtruimte of gelijk doorgelopen worden naar het schip. En dan kan de reis beginnen.

Nog even dit:

Er wordt gesproken over een eventuele verplaatsing van de terminal, om de druk op de stad te verminderen en ook vanwege de vervuiling van deze megaschepen (binnenkort leest u bij A tot Z Reizen voor het verduurzamen van cruises). Hiervoor is een onderzoek naar een andere locatie, de economische waarde van de cruiseschepen (wat levert het aan werkgelegenheid), toerisme (welke toerist komt in Amsterdam) en duurzaamheid. De beslissing laat nog even op zich wachten.

Van 12 t/m 16 augustus 2020 is SAIL Amsterdam en dan is de hele kade van de Passenger Terminal Amsterdam toegankelijk voor bezoekers van dit festival.

Marrakech, aangepaste vakantie

Marrakech

Op reis naar Marrakech (tips)

Marrakech, aangepaste vakantie

Reistijd

Marrakech, heel Marokko, is het hele jaar goed te bezoeken, maar vooral in de zomermaanden, juli en augustus, kan het wel erg warm worden. Aan de kust en in de bergen heeft u minder last van de hitte.  Ook in de winter is Marrakech nog een heerlijke vakantie- bestemming, maar kan het ’s avonds nog best afkoelen. Neem dan ook een lange broek, trui en/of vest mee.

Bij een bezoek aan Marokko is het ook goed om rekening te houden met de Ramadan. Dit jaar van 24 april t/m 23 mei 2020, waarna het Suikerfeest begint. Het is een bijzondere maand met vasten tussen zonsopgang en zonsondergang en als het donker is uitgebreid eten tot vaak diep in de nacht. Met als afsluiting natuurlijk het Suikerfeest. Er wordt niet van u verwacht, dat u meedoet, maar wel dat u discreet bent en respectvol naar de mensen die vasten.

Geld

De munteenheid van Marokko is de dirham (MAD). In de toeristische gebieden en grote steden zijn een aantal geldautomaten (GAB=quichet automatique bancaire of DAB (= distributeur automatique de billets). Actuele informatie hierover kunt u vinden op www.mastercard.nl/nl-nl/consumers/locate-an-atm.html of www.visa.com/atmlocator. Pinnen is er nog niet zo gangbaar als bij ons, dus zorg dat u altijd contant geld op zak heeft.

Fotograferen

Marrakech en het nabijgelegen Atlasgebergte zijn de meest fotogenieke plekken, die u maar kunt bedenken. Wilt u mensen fotograferen vraag dan altijd eerst om toestemming. Niet iedereen wil gefotografeerd worden of ze vragen (zeker de slangenbezweerders, goochelaars en andere artiesten) er een vergoeding voor. Altijd handig om een paar munten of klein papiergeld in uw zak te hebben. Uiteraard is het fotograferen van militaire objecten, vliegvelden, politie e.d. verboden.

 

Marrakech, vakantie voor gehandicapten

Bedelaars

De politie van Marrakech is afgelopen zomer gestart met streng optreden tegen bedelaars. Het advies is dus geen geld te geven en ook geen snoep of pennen aan de vele kinderen. Hiermee wordt het bedelen enkel gestimuleerd. Wilt u toch iets geven, geven het dan aan een plaatselijke school of organisatie.

Souvenirs

De meest authentieke souvenirs vindt u in de kleine winkeltjes in het centrum van Marrakech. Mooi handwerk en lokale produkten zijn in de Soukhs, de traditionele overdekte markten. In Marrakech liggen deze achter het centrale plein, Djemaa el Fna, midden in de medina.

Internet/mobiel

In Marokko is voornamelijk een 3G-netwerk. In afgelegen gebieden kan het bereik moeilijk zijn. Mocht u willen internetten in een cybercafé bedenk dan wel dat het toetsenbord Arabisch is.

Mocht u willen whatsappen of skypen is dit mogelijk, uiteraard afhankelijk van uw bereik op dat moment. Let bij het bellen erop, dat u niet in Europa bent. Bekijk voor vertrek welke kosten uw provider aangeeft voor bellen vanuit Marokko.

مراكش ، بالتأكيد تستحق الزيارة
Marrakech, zeker een bezoek waard
Rolstoelvakantie met A tot Z reizen

Vakantie in februari

Vakantie in februari.

Rolstoelvakantie met A tot Z reizen

Eigenlijk is elk moment een goed moment om op vakantie te gaan. Iedere periode heeft zijn eigen leuke kanten, voordelen en zorgt voor unieke ervaringen/herinneringen.

Bij vakantie denken veel mensen aan de zomer, maar ook een wat saaie, koude maand als februari is een goede maand om op vakantie te gaan.

Waarom in februari op vakantie gaan?

De beste reden (en vaak ook de meest gebruikte) is: Hier is het koud en nat!  Wij gaan op zoek naar de zon. Maar sta er ook bij stil, dat bij terugkomst de lente er al bijna is. Er is natuurlijk ook een romantische (wel erg commerciële) reden om in februari weg te gaan, want wat is leuker dan fijn een reis maken met je partner, geliefd familielid of vriend? Natuurlijk is het saaie van februari ook een reden om er even tussenuit te gaan. Alle plichtplegingen van de feestdagen zijn achter de rug, de volgende komen nog even niet. Weinig te doen, dus alle tijd voor een vakantie.

Mocht u aan schoolvakanties vast zitten, dan is februari ook heel geschikt met zijn voorjaarsvakantie. Het voordeel is, dat er relatief weinig mensen op vakantie gaan/zijn. Hierdoor zijn de prijzen aantrekkelijker en minder toeristen (= minder wachttijd bij de attracties/bezienswaardigheden).

Gehandicaptenvakantie in de sneeuw

Februari is natuurlijk ook de maand van de carnaval. Ook dit kan een reden voor een reis zijn. Naar Zuid-Nederland of veel exotischer naar bijv. Brazilië.

En voor wie niet van zonvakantie, Valentijn en carnaval houdt, is er natuurlijk de echte winter. In deze maand is er een echte witte wereld met allerlei winteractiviteiten in o.a. Oostenrijk en Zwitserland, maar denk ook eens aan Scandinavië. Of het Noorderlicht bekijken in IJsland.

U ziet februari is helemaal niet saai met wat vakantie-inspiratie wordt het een hele leuke maand.
Aangepaste vakantie op de Support beurs 2020

Het verhaal

Het draait om het verhaal.

Aangepaste vakantie op de Support beurs 2020

Deze week waren wij bij een presentatie over de Support Beurs, die in mei weer plaats vindt in de Jaarbeurs in Utrecht. Voor wie het niet weet. De Support Beurs is een beurs voor mensen met een bewegingsbeperking. A tot Z Reizen zal hier ook acte de presence geven, van13 t/m 16 mei 2020.

Op het programma van de presentatie van deze week stond naast aandacht voor de beurs ook een inspirerende spreker. Deze spreker was zeer zeker inspirerend. Met zijn verhaal bracht hij ons terug naar waar het eigenlijk omdraait: het verhaal. Wij kunnen het allemaal zo mooi bedenken en ook organiseren, maar het gaat om de beleving. Natuurlijk moeten wij proberen om zoveel mogelijk te realiseren wat onze gasten graag willen, maar het is vooral van belang met welke verhalen zij thuis komen. Vaak blijken het dan de kleine dingen te zijn, waarvan de mooiste herinneringen en verhalen komen.

Misschien staat u er niet meteen bij stil, maar veel mooie, dierbare herinneringen ontstaan vaak door persoonlijke aandacht, een luisterend oor, helpende hand of een ander vriendelijk gebaar. Ook tijdens een vakantie maakt u vaak iets mee wat helemaal niets met de reis zelf te maken heeft, maar altijd in uw herinnering blijft als onderdeel van die reis. Soms is het iets eenvoudigs, zoals het Franse echtpaar, dat ons weer op weg hielp toen wij zonder benzine ergens in een verlaten stukje Frankrijk kwamen te staan. Zij verstonden ons niet, wij hen niet, maar met veel gebaren en vooral hulp van het echtpaar konden wij onze weg weer vervolgen. De herinnering aan dit behulpzame echtpaar is voor altijd verbonden aan onze reis naar Frankrijk.

Het zijn echt vaak de eenvoudige dingen, zoals er echt helemaal uit zijn, genieten van een mooi (uniek) uitzicht, na jaren weer eens in zee of heerlijk douchen in een ruime aangepaste badkamer, die er thuis niet is. Deze kleine dingen maken een vakantie compleet.

strandvakantie met zorg en begeleiding
Ameland, rolstoelvakantie

Om heel eerlijk te zijn, de verhalen en herinneringen, die door deze kleine dingen, persoonlijke betrokkenheid en behulpzaamheid (van vaak een onbekende) zijn ontstaan, maken een vakantie bijzonder. De bezienswaardigheden tijdens een reis zijn voor iedereen hetzelfde, maar een persoonlijk gebaar maakt het verschil.

Wij wensen iedereen een mooie vakantie toe met veel mooie persoonlijke en dierbare herinneringen.
Oostzee, cruise met de rolstoel, zorg en begeleiding.

De Oostzee

De Oostzee per schip

Oostzee, cruise met de rolstoel, zorg en begeleiding.

Het is weer eens tijd voor een verslag over een mooie cruise. De cruise langs de Oostzee is vooral een reis van schitterende steden. De een nog mooier dan de ander en deze komen allemaal “voorbij varen”

De reis begint in Amsterdam en na een dag op zee komen wij aan in de hoofdstad van Denemarken, Kopenhagen. Natuurlijk bekend om zijn zeemeermin, maar het heeft veel meer te bieden. Voor elk wat wils: van kronkelende straatjes in de oude binnenstad en prachtige paleizen tot moderne architectuur. Een heerlijke stad om te voet te verkennen en op een terrasje te genieten van het Deense bier.

De volgende dag is de aankomst in Rostock, een Duitse Hanzestad op de beide oevers van de rivier Warnow, in voormalig DDR. Het schip legt aan in Rostock-Warnemünde, waar een stadstrand is en u heerlijk kunt genieten van langsvarende schepen. In de oude vissershuisjes zitten nu leuke winkeltjes en cafés. Uiteraard zijn de restaurants gespecialiseerd in uitstekende visgerechten. Voor wie dit niet voldoende is, is er altijd de mogelijkheid om per trein, een rit van 3 uur, naar Berlijn te gaan.

Na deze twee steden weer een lekker rustig dagje op zee, voordat de volgende steden aan de beurt zijn.

De eerste volgende stad, die wij aandoen, is Tallinn, de hoofdstad van Estland. Deze oudste Noord-Europese hoofdstad uit de 12 eeuw is goed bewaard gebleven. Het oude stadscentrum staat zelfs op de werelderfgoedlijst. Vandaag dus lekker de lieflijke Middeleeuwse straatjes verkennen.

Rostock, cruise over de Oostzee met zorg
Oostzee per cruise met zorg

En dan komen wij aan in de parel van deze reis: St. Petersburg. Tsaar Peter de Grote liet zich onder andere inspireren door Amsterdam, waardoor de stad grachten heeft. Het bekendste bezienswaardigheid is natuurlijk de Hermitage, na het Louvre in Parijs, het grootste en indrukwekkendste kunstmuseum ter wereld. Het felgroene winterpaleis is alleen van buiten al prachtig. Binnen vindt u allerlei kunstschatten van de laatste tsaar Nicolas II. U kunt zo gek niet bedenken of het is er. Kronen, tronen, voertuigen, maar ook kunstwerken van bijna ieder beroemde kunstenaar, zoals Rembrandt, Jan Steen, Leonardo da Vinci, Rubens, Monet, Picasso en van Gogh.

Bijna 3 miljoen objecten. Voor een volledig bezoek zou u 2 dagen moeten uittrekken.

St. Peterburg heeft nog meer musea en veel unieke bezienswaardig-heden. Het is eigenlijk een Russisch openluchtmuseum met als beroemdste bouwwerk, de kerk van de Verlosser op het Bloed. St. Petersburg heeft zoveel te bieden, dat wij er ook 2 dagen blijven.

Na St. Petersburg staat nu Helsinki, de Finse hoofdstad, op het programma. Helsinki is niet zo groot, maar heeft zijn eigen bijzonder stijl en aantrekkingskracht. Het is een gezellige stad met zijn mooie Art Nouveau-gebouwen en traditionele cafés.

Nu is de Zweedse hoofdstad, Stockholm aan de beurt. Stockholm ligt verspreid over 14 eilanden, die door bruggen met elkaar verbonden zijn. Een aanraden is het oudste gedeelte van de stad, Gamla Stan, waar oude huizen staan en het koninklijk paleis. Een andere grote attractie is het Vasa museum, waar een schip uit 1628 in nagenoeg originele staat is te zien. Mocht u een ABBA-fan zijn, dan is er een museum op het eiland Djurgården in Stockholm. Stockholm heeft echt van alles te bieden.

Even een dag op zee om alle indrukken te verwerken en dan door naar Kiel, op slechts 90 kilometer van Hamburg (voor wie daar graag een bezoek wil brengen). Kiel heeft een boulevard, waar u heerlijk kunt flaneren en schepen kijken. Heel bijzonder in Kiel is het Kieler Kanal. Dit kanaal is de verbinding tussen de Noordzee en de Oostzee en verkort de zeereis, omdat er niet om Denemarken heen gevaren hoeft te worden.

Stockholm, cruise met begeleiding over de Oostzee
Arhus, Denemarken tijdens een cruise met zorg over de Oostzee

Wij varen echter door naar Arhus, de op één na grootste stad van Denemarken. Een charmante plaats met kronkelende grachten en pittoreske straten. U kunt hier ook heerlijk eten, zoals bijzondere gerechten met kaviaar.

Daarna een dag op zee wanneer er om Denemarken wordt gevaren en dan zijn wij weer terug in Amsterdam. Vol bijzondere herinneringen verlaten wij de Nieuw Statendam.

Een bijzonder mooie cruise voor een cultuurliefhebber.

Londen, reizen met zorg of begeleiding

Koude winterstedenbestemming

Koude winterstedenbestemming

Londen, reizen met zorg of begeleiding

Is het leuk om een stad in de winter te bezoeken? Net als in 2015 staat voor de voorjaarsvakantie weer een stedentrip met het gezin op het programma. In 2015 was het Londen en dit jaar is de beurt aan Berlijn, maar is een koude stedentrip leuk? Of heb ik gewoon weer niet zitten opletten?

In Londen was het heel leuk. Voordeel is dat het  niet zo druk is, dus nergens lange rijen, zoals bijvoorbeeld bij the London Eye. Mocht u het kou krijgen, dan kunt u altijd een bezoek brengen aan één van de gratis musea, die echt de moeite waard zijn. Zeker het Natural History Museum en het British Museum. En natuurlijk heerlijk een high tea of een pint in een echter Britse kroeg pakken, is ook een leuke, gezellige tip om op te warmen

En dan dit jaar Berlijn. Berlijn is ieder jaargetijde leuk, zoals heel veel steden. In de winter met sneeuw geeft dat natuurlijk weer iets extra’s. Alleen de vooruitzichten op sneeuw zijn erg klein. Het is net als in Nederland warmer dan normaal, maar dan is het toch wel een goed idee om net als in Londen wat warmte te zoeken in een museum of kroeg. Van beide is ook voldoende aanwezig. Er zal weer veel door de stad gewandeld worden met natuurlijk bezoek aan Checkpoint Charlie met aansluitend het Mauermuseum. Zeker ook langs Unter der Linden en de Rijksdag. Berlijn is echter ook heel leuk om te winkelen met diverse malls en warenhuizen, dus geen tijd om het koud te krijgen. Mocht dat toch gebeuren dan gaan wij gezellig voor Kaffee und Kuchen. Kortom een bezoek aan een winterstadbestemming is zorgen voor leuke, interessante en gezellige opwarmpunten. Wij zullen u op de hoogte van ons bezoek aan Berlijn en de goede plekken om op te warmen.

Londen, reizen met zorg en verpleging

Welke steden zijn er nog meer leuk in de winter?    

Net als Berlijn en Londen is in de winter Parijs, Wenen en bijvoorbeeld Boedapest ook als koude winterstadbestemming aan te raden. Gaat u toch liever voor wat warmer, dan moet u zeker Barcelona, Lissabon en Athene proberen. Ook hier is het dan niet heel warm. De temperatuur ligt dan meestal rond de 15 graden, lekker voor een bezoek aan een stad. Wilt u in wintermaanden van hogere temperaturen genieten, dan zal het een stad buiten Europa moeten worden.                                                                                                                          

“Ga één keer per jaar naar een plek, waar je nooit eerder bent geweest” – Dalai Lama
Marrakech, aangepaste vakantie

Mysterieus Marrakech

Mysterieus Marrakech

Heerlijk de Oosterse sfeer opsnuiven in deze Marokkaanse koningsstad.
Marrakech, aangepaste vakantie

Wanneer u in Marrakech aankomt, komt u terecht in een mengeling van het dagelijkse Marokkaanse leven en het mooie rijke verleden met betoverende paleizen, schitterende moskeeën en het plein DJemaa el-Fna met de medina. U komt er ogen tekort.

Marakech ligt op de vruchtbare Haouzvlakte, aan de voet van de Hoge Atlas. Dit klinkt ver weg, maar is toch maar 3,5 uur vliegen vanaf Nederland. Transavia vliegt vanaf Amsterdam elke dag naar Marrakech en vanuit Eindhoven 3x per week. Keuze genoeg.

Handioasis Marrakech

Net 15 minuten buiten Marrakech ligt Handioasis Marrakech, een unieke plek. Een guesthouse in een oase van rust met 9 rolstoeltoegankelijke en aangepaste kamers. U kunt er heerlijk genieten van de Marokkaanse keuken, maar zij houden ook rekening met specifieke allergieën.

Daarnaast is er aangepast vervoer voor het maken van excursies, zoals bezoeken aan Marrakech, Essaouira (het hippiestadje van Marokko) of naar Oukaïmeden (het hoogste skistation van Afrika), maar ook een tocht met 4×4 of quad behoort tot de mogelijkheden.

Marrakech, vakantie voor gehandicapten

Een bezoek aan Marrakech biedt voor ieder wat wils. Van snuffelen naar snuisterijen, het ontdekken van de mooie Marokkaanse cultuur tot het avontuurlijk op pad gaan in de mooie natuur.

Laat u verleiden tot een bezoek aan dit mooie land met zijn mooie steden.

Overwinteren met zorg, verpleging en begeleiding

Overwinteren?

Wel of niet overwinteren?

Overwinteren met zorg, verpleging en begeleiding

Zo na de kerstdagen met alle lichtjes bekruipt toch vaak het gevoel: “Wat doen wij in de wintermaanden?” Januari is altijd een wat donkere, gure maand en februari en maart brengen ook nog niet veel gezelligheid. Gaan we de zon opzoeken of blijven wij hier?

Emigreren is meteen wat rigoureus, maar een extra lange vakantie naar een warmer oord is wel de overweging waard. Maar hoe lang gaan wij dan? Om te proberen is het een goed idee niet meteen 3 maanden te gaan, maar eerder een maand of een week of 6. Let u bij een langer verblijf wel op uw reisverzekering. Veel reisverzekeringen hebben niet standaard een verblijfsduur van meer dan zestig dagen. Voor een langer verblijf in het buitenland zijn uiteraard diverse verzekermogelijkheden.

Overwinteren met A tot Z reizen in Spanje

Ieder jaar verlaten ruim een half miljoen Nederlanders ons koude, natte kikkerlandje voor een lang verblijf in de zon. Voor de meesten is dat in Spanje of Portugal, maar er zijn er ook, die het verderop zoeken, zoals Curaçao en Bali. Let daarbij wel op het weer. Van half december tot half januari is er bijvoorbeeld een grote kans op tropische buien op Bali, vanwege het regenseizoen. Maar de temperatuur is er wel lekker.

Ook het klimaat van Spanje heeft verschillende kanten. Zo kan het in de winter ’s avonds best koud zijn aan de Costa Brava en Costa Dorada, waarbij het verder het binnenland in steeds kouder zal worden. Dit geldt trouwens ook voor de Balearen, zoals Mallorca. Eigenlijk is het hoe zuidelijker, hoe warmer, omdat daar meer kans op zon is.

Wat ook van belang is, zeker wanneer u wat op leeftijd bent, is de gezondheidszorg ter plaatse. Spanje beschikt bijvoorbeeld over een goede gezondheidszorg en in plaatsen met veel overwinteraars zijn er vaak artsen, die Nederlands spreken en is er ook hier en daar Nederlandstalige zorg mogelijk. Kijk voor vertrek wel goed wat uw ziektekostenverzekering precies dekt, zodat u niet tot de onaangename verrassing komt te staan, dat u alleen toegang heeft tot de Spaanse publieke gezondheidszorg.

Voor veel mensen is overwinteren eigenlijk tijdelijk verhuizen naar het buitenland en zij gaan vaak voor een lange periode. Mocht u dit overwegen, denk dan vooral aan het volgende:

 • Zoals al eerder vermeld bij de eerste keer overwinteren misschien niet meteen voor een langere periode gaan. Zoek sowieso goed uit wat de bestemming van uw keuze heeft te bieden en bedenk of u zich er zult kunnen thuis voelen.
 • U kunt ook besluiten niet een lange aangesloten periode te gaan, maar 2x een wat minder lange tijd weg te zijn. Zeker wanneer u in Nederland nog een energiek leven hebt, dan is zo nu en dan genieten van de zon en dan weer heerlijk thuis een goede combinatie.
 • Bedenk ook wie thuis in de gaten houdt. Wie zorgt dat uw huis er bewoond uitziet, zorgt voor de post en de plantjes, etc.?
 • Kijk ook bij een lang verblijf in het buitenland welke regels de diverse instanties daarvoor hebben, zoals verzekering of uitkering.
 • Zorg dat u alle belangrijke documenten bij u heeft. Het is ook handig wanneer iemand in Nederland hiervan een kopie heeft. Denk er ook aan een Engelse vertaling (of misschien in het Spaans) voor een aantal belangrijke documenten, zoals een medisch paspoort.
 • Neem niet alleen zomerse kleding mee. Het kan soms wat frisser zijn.
En dan vooral lekker genieten van de warmte van de zon.

Cruisen, wat pak ik in?

Cruisen, wat pak ik in?

Eerst even een tip. Bij het inchecken levert u uw bagage in, die later in uw hut wordt bezorgd. De laatste avond aan boord zet u uw koffer buiten uw hut, zodat deze de volgende ochtend van boord kan worden gebracht. Stop dus geen belangrijke artikelen in uw koffer, zoals medicijnen en zorg, dat u de laatste avond wel kleding achter houdt. In uw pyjama van boord is ook niet alles.

Wat gaat er in de koffer mee?

Neem sowieso laagjes kleding mee, misschien ook een sjaaltje, want het kan soms fris zijn ook binnen door de airco. Wanneer u sportief aan de slag gaat, dan natuurlijk ook sport- en/of zwemkleding, maar ook casual en misschien iets chiquer voor een keertje naar een luxueus restaurant of captains diner.

U kunt hele afstanden afleggen op het schip, dus goede stevige schoenen zijn ook handig. Ook voor eventuele excursies natuurlijk. Denk ook aan een paraplu of regenkleding. Je weet maar nooit. En tenslotte voor rond het zwembad en bezoek aan een Spa zijn slippers ook fijn om mee te nemen.

Koffer inpakken voor cruise

Wanneer u niet naar de vertrekhaven hoeft te vliegen, maakt het bij de meeste rederijen niet uit hoeveel bagage u meeneemt. Hoort er een vliegreis bij, let dan op de regels van de luchtvaartmaatschappij.

Dan nog even uw handbagage.

Uiteraard van belang is uw paspoort of identiteitskaart, reisverzekering, creditcard en/of geld en uw cruise-documenten. Dit zijn wel echt de belangrijkste zaken. Het overige kunt u altijd nog kopen aan boord of in de havens, waar het cruiseschip aanlegt. Maar toch handig op uw checklist zijn camera, gsm, laders en extra geheugenkaart voor digitale camera.

Nog even een tip ter afsluiting: een verrekijker. Dit is echt leuk om bij u te hebben tijdens uw reis op zee of aankomst in de havens. Er zijn ook excursies, waarbij een verrekijker een leuke aanvulling is.

Zand- of kiezelstrand?

Zand- of kiezelstrand?

Wilt u ook tijdens uw vakantie het liefst zandstrand? Heerlijk met je voeten in het warme zand. Het ligt ook beter dan op kiezel, maar is het zoveel beter dan een kiezelstrand? Wij geven een daarom een paar pluspunten van kiezelstrand, waar u misschien nooit echt bij stil hebt gestaan.

Het pluspunt van een kiezelstrand ligt eigenlijk in minpunten van het zandstrand, want warm zand is lekker, maar op een echte warme zomerdag is het eerder: “Au! Wat is dat zand heet!” En wat dacht u van al het zand op uw handdoek (en overal in). Dat is met kiezel natuurlijk makkelijker. Je klopt het er zo af. Maar ook het water is helder, meer dan bij een zandstrand. Zeker van belang als u foto’s maakt of wilt genieten van de onderwaterwereld.

Een van de mooiste stranden is het witte kiezelstrand Zlatni Rat (Gouden Hoorn) in Kroatië, onder invloed van wind, stromingen en golven verandert dit strand steeds van vorm. Vooral een aanrader voor lente en nazomer. In het zomerseizoen is het er nogal druk.

Of Plakias op Kreta, een lange en mooie baai, omgeven door hoge bergtoppen. Het strand is een van de grootste in het zuiden van Kreta.

En wanneer u strand wil combineren met bijzondere uitstapjes is het strand Lido Tonnarella op Sicilië leuk. Heerlijk dagje strand, maar ook naar vulkaan de Etna en het chaotische Palermo. Ook alleen al heerlijk om heen te gaan vanwege het lekkere eten.

Mocht u toch echt alleen zandstrand willen, dan hebben wij nog wel wat tips. Laat het ons dan even weten, dan zoeken wij graag met u het beste strand uit.

Het eerste jaar van de Nieuw Statendam

Het eerste jaar van de Nieuw Statendam

Vandaag is het precies een jaar geleden, dat de Nieuw Statendam haar maidentrip maakte. De reis vertrok vanuit Civitavecchia (bij Rome) via Spanje (Cartagena en Malaga) en Funchal (Madeira) om de Trans-Atlantische oversteek te maken naar Fort Lauderdale.

In het eerste jaar heeft de Nieuw Statendam meer dan 75 havens bezocht en daarbij 92.723 nautische mijlen gevaren. Dat is meer dan 4x rond de wereld.

Van december tot april heeft de Nieuw Statendam in het Caribisch gebied gevaren. Daarna kwam het schip naar Amsterdam, waar de Noorse Fjorden, de Oostzee, IJsland en de Noorkaap op het programma stond. Ook komend voorjaar zullen deze cruises weer met de Nieuw Statendam vanuit Amsterdam worden aangeboden.

Nog even wat leuke wetenwaardigheden over de Nieuw Statendam.

Het schip is 297 meter en heeft 1025 bemanningsleden uit 33 landen. Wanneer het schip helemaal volgeboekt is, dan zijn er 2650 passagiers aan boord.

Er zijn 1.920 kunstwerken aan boord van kunstenaars uit 150 verschillende landen.

In het eerste jaar traden 70 artiesten op en werden meer dan 9.360 liedjes gespeeld in Rolling Stone Rock.

Nog meer getallen. Tijdens een 7-daagse cruise  worden meer dan 4.200 kopjes koffie geserveerd, in het Lido 5.600 verse salades bereid en 3.000 burgers gemaakt bij de Dive-In. In de Pinnacle Grill wordt er dan 270 kilo aan biefstuk bereid en in het Italiaanse restaurant Canaletto maken ze tijdens een 7-daagse cruise 90 kilo pasta. En in Grand Dutch Café drinkt men 1.250 biertjes en New York Deli & Pizza serveert tijdens zo’n cruise 350 ontbijtjes. U ziet er wordt tijdens een cruise goed gezorgd voor de inwendige mens.

Het cruisen wordt steeds populairder en men is dan ook alweer bezig met de bouw van een nieuw zusterschip, de Ryndam. Deze zal in mei 20121 in de vaart worden genomen.

Mocht u meer over cruisen willen weten, lees dan zeker onze blog of stel ons uw vraag.

IJsland cruise

Vikingsaga

Dag op zee

Cruise

Drie vakantielanden

Noorse Fjorden

Barcelona tijdens een vakantie met zorg

Onze top 5 Stad en Strand

Onze top 5 Stad en Strand

Barcelona tijdens een vakantie met zorg
 1. Barcelona

Barcelona is de eerste stad, waaraan wij denken. Een geweldige stad, waar u heerlijk kunt genieten van de architectuur van Gaudí. Daarnaast kunt u ook een dagje naar het strand of aan het eind van een dag cultuur lekker gaan  eten en uitgaan langs het strand van La Barceloneta. Deze wijk grenst aan de haven en heeft een boulevard, waar u gezellig kunt wandelen en een terrasje kunt pikken.

2. Athene

Een stad vol oud-Griekse bouwwerken, zoals het Parthenon, de Akropolis en nog heel veel meer. Bezoek zeker ook de leuke volkswijk Pláka met zijn vele restaurantjes. Wanneer u de stad zat bent, dan bent u met de tram in een half uurtje aan zee. Ook bent u vanuit de haven van Athene, Piraeus, zo bij een van de vele Griekse eilandjes.

Athene, begeleide vakantie
Catania, vakantie met begeleiding
3. Catania

Deze Siciliaanse stad aan de Ionische zee is natuurlijk een heerlijke strandbestemming, maar heeft veel meer te bieden. Naast leuke winkels, lekkere restaurants ook mooie bouwwerken en natuurlijk de beroemde vulkaan Etna.

4. Lissabon

De Portugese hoofdstad heeft heel veel te bieden. Bijvoorbeeld: historische trams. De stad heeft veel hoogteverschillen. Een leuke manier om naar boven te gaan, is met de lift (gebouwd door ir. Eiffel) in de wijk Baixa. En met de bus bent u in een half uur aan het strand.

Dubrovnik, vakantie met zorg en begeleiding
5. Dubrovnik

De stad, waarvan het gehele oude centrum op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, heeft ontzettend veel moois te bieden, maar is ook een goede strandbestemming. Het strand Banje ligt op loopafstand van de het oude centrum.

Eigenlijk is deze Top 5 tekort. Zo heeft Spanje bijvoorbeeld ook nog Málaga en Valencia, Portugal nog Porto, maar heb je in Frankrijk ook nog Nice en Marseille. En wat dacht u van Italië? Er is onvoorstelbaar veel mogelijkheden. Velen hiervan zult u nog langs zien komen in onze blogs.

Reizen met zorg en of begeleiding

Zorgreizen versus begeleide reizen

Zorgreizen versus begeleide reizen

U wilt op vakantie, maar weet eigenlijk niet goed wat u moet kiezen. Daarom zetten wij in deze blog de verschillen en overeenkomsten op een rijtje.

Beide reizen zijn in principe standaardgroepsreizen, maar kunnen ook op maat worden gemaakt, waarbij u zelf een groep samenstelt of misschien wel helemaal alleen de reis wilt ondernemen, uiteraard met begeleiding en/of zorg. Hierbij kunt u de reis helemaal zelf invullen.

Reizen met zorg en of begeleiding
Zorgreizen

Bij deze reizen heeft u begeleiding mee op reis, die u ook de zorg biedt, die u nodig heeft. Dit kan variëren van eenvoudige zorg tot intensieve (24uur-)zorg. Bij de standaardgroepsreizen kunt u deelnemen aan de groep, maar zijn er ook mogelijkheden om alleen gebruik te maken van de zorg en verder op eigen gelegenheid de vakantiebestemming te beleven. Dit is bijvoorbeeld een leuke optie wanneer u met uw gezin of een paar vrienden reist. Wanneer erbij de standaardreis excursies zijn inbegrepen, kunt u uiteraard met de groep mee tijdens deze excursies. Natuurlijk kunt u ook deel uitmaken van de groep, die onder begeleiding de vakantie invulling geven en dan gezellig met z’n allen allerlei activiteiten doen.

Begeleide reizen

Ook hierbij gaat het om standaardreizen. Wanneer u met een eigen groep wilt, kan er ook gezorgd worden voor begeleiding tijdens de reis, maar is er eigenlijk sprake van een reis op maat. Bij de standaardreis gaat u met een groep naar de vakantiebestemming en daar kunt u net als bij de zorgreizen kiezen om de vakantiebestemming op eigen houtje te verkennen of in de groep met de begeleiding. Wanneer u de bestemming op eigen houtje wilt bekijken dan kunt u uiteraard altijd advies/ondersteuning krijgen van de aanwezige begeleiding. Deze zal echter niet met u meegaan. Mocht u deel willen nemen aan de groepsactiviteiten dan kunt u er voor kiezen alle of een deel van de activiteiten van tevoren vast te leggen. Indien mogelijk kan dit uiteraard ook ter plaatse, maar houdt u er rekening mee dat dit op zo kort termijn niet altijd mogelijk is.

Begeleide reizen met nederlands sprekende begeleiding

Kortom hoe u uw reis invulling wilt geven, ligt aan uw wensen (graag in een groep / soms met de groep / graag alleen) en uw behoeften (zorg/begeleiding). De keuze is aan u.

Reisverslag Thailand

Reisverslag Thailand

Morgen zet de KLM de daling in op Schiphol en dan zit de Thailandreis er weer op. Vandaag willen wij u in deze blog nog even laten mee-genieten van dit heerlijke land.

De bestemming in Thailand was Hua Hin, de oudste badplaats (sinds 1920) van Thailand met een koninklijk randje. De koning van Thailand heeft hier een buitenverblijf om ook heerlijk te kunnen genieten van het kilometerslange strand van Hua Hin. Op het station van Hua Hin, zeker een bezoek waard, is zelfs een “Royal Waiting Room”.

Thailand, strand met speciale rolstoel toegankelijk

Tijdens de reis werd er verbleven in Villa Coconut, een villa met 3 slaapkamers, 2 badkamers, een grote overdekte veranda, een terras met zwembad met lift, jacuzzi en een tropische tuin. De villa van 145m2 is helemaal rolstoeltoegankelijk.

De villa ligt heerlijk rustig aan het einde van een korte doodlopende straat, op loopafstand van winkels, restaurants, zee en strand. Helaas is dit strand niet rolstoeltoegankelijk, maar daarvoor kunt u naar Blue Wave Beach (zo’n 10 minuten rijden verderop). Pool villa Coconut is een prachtige plek om Hua Hin en de omgeving te verkennen.

Wat is er allemaal te doen?

Hua Hin zelf heeft al veel te bieden, naast een tropisch strand met wit zand en palmbomen, heeft het van oorsprong vissersplaatsje heel veel visrestaurants en stalletjes met dagelijks verse vis, die door de kleine vissersbootjes nachts wordt gevangen.

Ook zijn er een groot aantal marktjes, zoals de Cicada market (veel artistieke kunst en heerlijk eten bij de diverse kraampjes), de Tamarind Market (een gezellig markt met ook weer veel streetfood en muziek) en dan natuurlijk ook de avondmarkt, een typische Thaise straatmarkt in het centrum van Hua Hin. Daarnaast zijn er ook nog andere winkel-mogelijkheden, zoals de Market Village, een shoppingmall.

Thailand, Wat Huay Mongkol tempel

Maar ook de omgeving van Hua Hin heeft veel te bieden. Een erg leuke excursie is een bezoek aan de Wat Huay Mongkol tempel, met het enorme standbeeld (12 meter hoog) van een van de bekendste monniken van Thailand: Luang Phor Thuad. De monnik wordt vereerd om de vele wonderen, die hij heeft verricht.

Dit bezoek is goed te combineren met een bezoek aan Monsoon Valley Vineyard, een wijngaard 40 kilometer landinwaarts.  Vanaf de wijngaard heeft u een mooi uitzicht over de wijngaarden en de bergen. Een uitgelezen plek voor een lunch met een wijntje.

Thailand, Monsoon Valley Vineyard

Dit is een kleine greep uit de mogelijkheden, die een vakantie in Hua Hin, u kan bieden. Veel meer dus, dan enkel een strandvakantie. Mocht u meer hierover willen weten, dan horen wij dat graag.

Groeten uit HUA HIN, het koninklijke paradijs
คำทักทายจากหัวหินสวรรค์แห่งสวรรค์

Khả thạkthāy cāk h̄ạwh̄in s̄wrrkh̒ h̄æ̀ng s̄wrrkh̒

Sloepenrol

Wat is een sloepenrol?

Zoals u in een vliegtuig een veiligheidsinstructie krijgt voordat het vliegtuig de start inzet, zo heeft een cruiseschip ook een veiligheidsbeleid, een noodoefening, de sloepenrol.

De sloepenrol is een oefening aan boord van het schip, zodat alle opvarenden weten hoe zij moeten handelen bij een calamiteit.

Bij het inchecken krijgt u niet alleen uw hutnummer maar ook waar u heen moet wanneer het alarm afgaat voor de noodoefening. De noodoefening is verplicht voor iedereen en vindt plaatst net voordat het schip de inschepings-haven verlaat. De oefening is voor de gasten, zodat zij weten hoe te handelen wanneer het alarm afgaat. Er wordt uitgelegd waar de ver-zamelplaatsen zijn, hoe er moet gehandeld worden in geval van nooden hoe een zwemvest gedragen moet worden. De bemanning is er om alles in goede banen te leiden en vragen te beantwoorden. 

Wat is een sloppenrol?

De bemanning houdt ook zelf regelmatig een noodoefening. Dit gebeurt gewoon tijdens een cruise. Wij kregen daar bijvoorbeeld een klein stukje van mee toen wij tijdens de Noorse fjordencruise (“Maar één keer je koffer uitpakken”) in Bergen op ons vervoer naar de Flóien stonden te wachten.

De sloepenrol is de enige verplichting, die aan boord geldt, dus daarna kunt u weer uitgebreid van het schip, haar voorzieningen en activiteiten genieten.

Een behouden vaart.

Lange vliegreis

Een lange vliegreis

Morgen vertrekt onze Thailandreis. Heerlijk naar zon, strand en zee, maar wel 11 uur vliegen. Gezien het tijdsverschil, in Thailand is het 6 uur later, is het misschien handig om een paar uurtjes te slapen. Maar hoe doet u dat?

Slapen in een vliegtuig is heel wat anders dan lekker in uw eigen bed. Sowieso kunt u niet comfortabel liggen, is er geen ongestoorde nachtrust en zult u niet zo lang slapen als een nachtje in uw eigen bed, maar met een paar tips kunt u wel uitrusten of misschien zelfs een paar uur slapen.

Een van de nadelen van een vliegtuig is vooral het lawaai, uiteraard de weinig beenruimte, maar ook is het vaak te warm of te koud. Voor dit laatste is het advies draag laagjes kleren, die u dan na gelang de temperatuur aan of uit kunt trekken. Trek ook gemakkelijke kleding aan. En neem een sjaal of iets dergelijks mee. Dit is lekker als het kou is, maar kan ook dienst doen als kussentje. Tegen het lawaai in het vliegtuig is weinig te doen, maar oordoppen of een noise cancelling hoofdtelefoon kan het wel wat dempen. Helaas hebben wij geen goed advies voor de beperkte beenruimte.

Wilt u ongestoord zitten, dan is een raamplaats het beste plekje. Een andere tip is, zorg dat uw stoelriem gesloten is en dat dit goed zichtbaar is. Mocht er gevraagd worden de stoelriem te sluiten dan wordt u niet gestoord bij de controle hierop.

Nog wat tips om slaap te bevorderen: Drink geen alcohol of cafeïne. Misschien denkt u dat u van alcohol slaperig worden, maar alcohol geeft u lichaam energie, net als cafeïne, en dat houdt u wakker.

Vermijd licht. In het vliegtuig is altijd wel iets van licht aanwezig. Wanneer u het echt donker wilt hebben, neem dan een oogmasker mee.

Mocht u zelf muziek mee hebben, zet dan rustige, ontspannen muziek op. In combinatie met een oogmasker, sjaal als kussen of misschien een nekkussen heeft u zo meer kans op wat slaap en rust.

Een goed reis.

Vakantie met zorg, IJsland cruise

IJsland cruise

Weer eens tijd voor een cruiseblog. Dit keer niet over de “technische” kant, maar een reisverslag. Wij krijgen veel enthousiaste reacties op onze 3 landen in éen cruise. Dus vandaag aan deze cruise de eer.

In deze cruise doet u, zoals de naam het al zegt, 3 landen aan, waarbij vooral IJsland tot ieders verbeelding spreekt. Maar ook Engeland en Noorwegen hebben uiteraard heel veel moois te bieden.

Uw reis begint met het vertrek van de Nieuw Statendam uit Amsterdam. Daarna volgt een heerlijk dagje op zee (lees hierover ook onze blog: dag op zee). En ondertussen op naar Noorwegen, waar de volgende dag wordt aangelegd bij Hagesund. Hier woonde de eerste koning van Noorwegen, Harald Schoonhaar in de buurt, maar Hagesund staat meer bekend om zijn fjorden, de gletsjers van Folgefonna National Park en de 612 meter lange Langflosswaterval. Aan het eind van de middag vaart u verder naar Ålesund.

Ålesund is een heel mooi vissersstadje, dat na de grote brand in 1904, in Jugendstil werd herbouwd. Heerlijk om hier wat rond te dwalen.

Tegen de avond gaat het verder richting IJsland. Na een dagje op zee komt u aan in Akureyri, de vierde stad van het IJsland, enige grotere stad buiten de regio Reyljavik. Akureyri ligt aan de Eyjafjordur (betekent ‘fjord-eiland’), één van de langste van IJsland, die u vanaf de Nieuw Statendam helemaal goed kunt zien.

De volgende IJslandse plaats, die wordt aangedaan, is Isafjordur, een idyllische stad tussen de imposante bergen van het Westfjordschiereiland.

Nu op naar de hoofdstad, Reykjavik, de meeste noordelijke hoofdstad van de wereld. Reykjavik biedt indrukwekkende vergezichten met ontoegankelijke lavavelden, imposante gletsjers en leuke kleurrijke huizen.

IJsland is door vulkanische activiteit in de Atlantische oceaan ontstaan en groeit nog steeds aan. Het vulkanisme zorgt ook voor het ontstaan van geisers, minerale en hete bronnen. Er zijn wel bomen, maar vooral in dwerg- en struikvorm. Al met al een heel ander landschap dan dat wij gewend zijn.

Nu op naar Engeland, een dagje op zee en dan komt de Nieuw Statendam aan in Lerwick (de Shetlandeilanden, Schotland). Het maakt wel deel uit van het Verenigd Koninkrijk, maar heeft ook veel Noorse invloeden, zoals te horen is in het plaatselijke dialect. De Shetlandeilanden liggen halverwege tussen Schotland, Noorwegen en de Faeröereilanden en zijn uiteraard bekend om hun pony’s.

Na de eilanden op weg naar het vasteland met als aanleghaven Inverness in de Schotse Highlands met zijn ruige natuurschoon met mooie valleien, rivieren, bergen en meren, waarvan die van Loch Ness natuurlijk tot ieders verbeelding spreekt.

Voor er teruggevaren wordt naar Amsterdam is er nog een stop in Newhaven. Newhaven is niet bekend, maar wel het zeer nabijgelegen Edinburg, de Schotse hoofdstad. Het is een bijzonder aantrekkelijke stad met een kasteel, dat lijkt te zweven boven het stadscentrum. Een heerlijk plaats om te vertoeven.

Edinburgh, kasteel. Cruise naar de Oostzee met zorg

En dag is het dag 15 en bent u weer terug aan de Piet Heinkade in Amsterdam.

Een bijzonder mooie cruise met heel veel natuurschoon en leuke, lieftallige plaatsen onderweg. Zeker een aanrader. Mocht u meer willen weten over deze reis of andere cruises dan willen wij u daar graag verder over informeren.

Eenzaamheid

Eenzaamheid

Wat is eenzaamheid? Volgens, onder de jongere generatie misschien minder bekende, ‘dikke’ van Dale is eenzaam: zonder gezelschap, alleen. Wij hebben allemaal wel eens een moment, dat wij alleen willen zijn, maar eenzaamheid gaat verder. Het is minder contact met andere mensen, het niet verbonden voelen. En dat wil niemand.

Meer dan een miljoen Nederlanders voelen zich eenzaam. Eenzaamheid kan niemand oplossen, maar wij kunnen wel problemen om iemands eenzaamheid te doorbreken. Er zijn gelukkig al veel initiatieven en er komen er steeds meer bij, van een kopje koffie komen drinken tot een leuke club vormen met gelijkgezinden en nog veel meer.

Maar ook reizen kunnen eenzaamheid doorbreken. Gezellig met een aantal (vaak ook gelijkgezinden) naar een leuke bestemming en daar gezamenlijk allerlei leuke activiteiten doen of juist luieren op het strand of gewoon tijdens het eten, een bakkie koffie of thee lekker kletsen. Gewoon met z’n allen leuke herinneringen maken, die je kan delen met elkaar, maar ook thuis in eigen omgeving kan laten zien.

Reizen maakt geen einde aan eenzaamheid, maar kan zorgen voor leuke contacten met medereisgenoten. Soms voor een blijvende vriendschap of meer. Op deze wijze heb ik zelf mijn partner, ruim 30 jaar geleden, ontmoet.

Mocht u eenzaam zijn en graag eens kijken wat de mogelijkheid is om met een gezellige groep op reis te gaan, dan kunt u uiteraard bij A tot Z reizen terecht. Wij denken graag met u mee.

Reizen met een beperking

Reizen met een beperking

Heerlijk op vakantie. Wie wil dat nu niet? Maar wanneer dat niet zo eenvoudig is als het klinkt?

Dan zijn er toch meer mogelijkheden dan u denkt. Het is vaak een heel gedoe om het allemaal te regelen, maar er zijn gelukkig organisaties, zoals A tot Z reizen, die graag helpen. Dit kan zowel in binnen- als buitenland, alleen of in een (willekeurig of zelf samengesteld) gezelschap. Eigenlijk is bijna alles mogelijk.

Er is zoveel mogelijk, dat het kiezen of bedenken wat u wilt misschien de moeilijkste keuze is. U kunt bijvoorbeeld kiezen op thema of land naar keuze, maar ook de wijze van vervoer kan uw keuze bepalen.

Themareizen

Ook hier is de keuze haast onbeperkt. Wilt u een actieve vakantie? Maar wat is voor u een actieve vakantie? Zo zijn er wandelvakanties, maar ook zeilvakanties.

Houdt u van koken of fotograferen? Ook dit kan een vakantiethema zijn, net zoals cultuur, muziek en/of kunst. Er zijn ontzettend veel thema’s denkbaar.

Lekker weg in eigen land, maar ook strandvakantie in Zuid-Europa of een bezoek aan een Europese stad kan uw keuze bepalen. Welke land wilt u graag bezoeken? Dit hoeft in veel gevallen niet alleen beperkt te blijven tot Europa.

Per auto/bus, vliegtuig, trein of schip, ook het vervoermiddel kan u keuze bepalen. U heeft altijd al met de trein Zwitserland willen ontdekken of het lijkt u heerlijk op met een cruise landen en steden te bezoeken.

Nu denkt u vast: Ja, dat klinkt allemaal wel leuk, maar ik heb zorg nodig. Dat kan inderdaad uw keuze beïnvloeden, maar dat is minder vaak het geval, dan u wellicht denkt. Zorg kan vrijwel overal geregeld worden. De enige echte beperking, die wij tegen komen, is vervoer per vliegtuig wanneer iemand niet in een vliegtuigstoel kan zitten. En de belemmering wordt in dit geval vooral veroorzaakt door de grote kosten, die aangepast vervoer in zo’n geval met zich meebrengt.

Cruise met rolstoel

Er zijn eigenlijk geen redenen waarom met zorg een vakantie niet mogelijk is; de keuze is zelfs enorm. Let wel op, dat u de tijd neemt om uw reis te plannen. Het is van belang, dat u precies weet wat u wilt en kunt en dat er volgende tijd is om alles goed te organiseren, zodat u fijne vakantie zult hebben. Alvast veel plezier bij het bedenken van uw (volgende) vakantie.

Thailand-gewoontes

De do’s and don’ts van Thailand

Heerlijk op vakantie naar Thailand, maar moet ik mij dan heel anders gedragen? Nee hoor, dat is niet echt nodig. De meeste misstappen zullen u worden vergeven. De Thai weet dat buitenlanders andere gebruiken hebben en maken er geen problemen over.

Het beste is om te onthouden, dat respect in Thailand heel belangrijk is en dan vooral respect voor het Boeddhisme en de Thaise Familie.

Boeddhisme

De do’s:

 • Respecteer alle afbeeldingen van Boeddha (schenden kan zelfs gevangenisstraf opleveren)
 • Kleed je fatsoenlijk tijdens een bezoek aan een tempel (vrouwen geen blote benen of schouders)
 • Trek je schoenen uit bij een bezoek aan een tempel
 • Behandel monniken met het grootste respect; vrouwen mogen nooit een monnik aanraken.
 • Neem geen Boeddhabeelden mee als souvenir (het is niet verboden ze te kopen, maar wel verboden ze uit te voeren;

Overige do’s:

 • Glimlach veel (Lees onze eerdere blog hierover)
 • Blijf rustig en beleefd ongeacht de situatie; niet harder praten of schreeuwen
 • Regel bij het eten: eet met een lepel en gebruik uw vork om het eten op uw lepel te schuiven.

Enkele don’ts:

 • Raak niet het hoofd van een Thai aan, ook niet bij kinderen; het hoofd is het meest heilige deel van het lichaam.
 • Leg uw voeten niet op een tafel; wijs niets aan met uw voeten; raak ook niets met uw voeten aan; de voeten is het meest onreine deel van het lichaam.

Handig om te weten is, dat de Thai bij een begroeting geen hand geven. Zij maken een ‘wai’. Dat is een buiging met de handpalmen tegen elkaar, onder de kin. Als toerist hoef je geen wai te maken. Wilt u het wel doen, bedenk dan dat het niet gepast is naar kinderen of personeel in restaurant of hotel.

Een Thai wil graag van alles van u, als toerist weten en is daarbij soms heel direct in zijn vraagstelling. Dit kan soms heel ver gaan, dan wij gewend zijn, zoals vragen over salaris, leeftijd en burgerlijke staat. Let wel: dit is niet beledigend bedoeld.

Amersfoort, reizen met zorg en of rolstoel

Stedentrip

Leuk een stedentrip!

Amersfoort, reizen met zorg en of rolstoel

Hoe leuk is het om er even lekker tussenuit te gaan. Een stedentrip is wel kort, maar u doet of ziet vaak heel veel. En u kunt er voorkiezen om dit vaker per jaar te doen, dus meer (vaker) voorpret.

Waar moet je opletten bij een stedentrip?                                                         De keuze is uiteraard geheel aan u, maar het is handig om met volgende punten rekening te houden:

 

 • Let op de seizoenen, wanneer u bijvoorbeeld in januari gaat, zijn de steden in Noord-Europa vaak te koud en te nat. Maar een bezoek aan Marrakech of Rome is in januari een goede bestemming, terwijl deze bestemmingen in de zomer weer te warm zijn.
 • Er zijn ontzettend veel leuke steden, maar vergeet vooral ook niet die in ons eigen land.
Stedentrip met begeleiding naar Marrakech
Stedentrip naar Berlijn met begeleiding
 • Let ook op reistijd. Kijk goed bij het plannen van uw stedentrip naar de vertrek- en aankomsttijden. Vaak is een stedentrip maar voor een paar dagen en wanneer u laat vertrekt en weer vroeg teruggaat, dan wordt het bezoek nog korter.
 • Maak een planning. Bedenk wat u kunt en wilt bekijken, maar plan ook niet teveel. Het is heerlijk om lekker een terrasje te pakken, te wandelen door een stadspark of spontaan een museum of tentoonstelling te bezoeken.

Veel mensen denken bij een stedentrip aan een reis met auto, bus en voor sommigen met het vliegtuig. Het is echter ook heel leuk en ontspannen aankomen met de trein. Er zijn veel leuke steden, die per trein binnen de 3 uur te bereiken zijn, zoals onze eigen steden, maar bijvoorbeeld ook Antwerpen, Brussel, Luik of Keulen. Wilt u wat verder dan is natuurlijk Parijs een favoriete stad, die door de Thalys heel goed te doen is per trein. Ook leuk per trein, maar dan wel een reistijd van zo’n 6 à 7 uur zijn Londen en Berlijn.

Stedentrip naar Londen met A tot Z reizen

Kortom, een stedentrip biedt ontzettend veel mogelijkheden en denk eens aan niet zo voor de hand liggende steden, die vaak meer te bieden hebben dan u denkt.

Houd onze blog in de gaten, want er zullen regelmatig leuke steden worden besproken.

Spanje versus Griekenland

Spanje versus Griekenland

Voor velen van ons begint de zoektocht weer naar een leuke vakantiebestemming voor komende zomer, maar waarom zouden we voor Spanje kiezen of waarom expliciet voor Griekenland? Toch beide zon, zee en strand? Er zijn inderdaad heel veel overeenkomsten, maar ook wel wat verschillen. Dit maakt, dat iemand een Spanjegek of Griekenlandfan kan zijn. In deze blog zetten wij de overeenkomsten en verschillen van beide landen tegenover elkaar.

Spanje

 • Mooie stranden*  
 • Kleurrijke dorpjes
 • Moorse invloeden in de cultuur
 • Grote mooie steden, zoals Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla
 • Siesta
 • Flamenco
 • Sangria (rode  wijn met koolzuur-houdende drank, suiker en stukjes fruit, licht alcoholisch)
 • Paella (rijstgerecht met vaak zeevruchten) 

Griekenland

 • Mooie stranden*
 • Witte dorpjes met blauwe luiken
 • Veel herinneringen uit de Griekse oudheid
 • Minder grote steden, maar wel heel knus en mooi, zoals Athene
 • Messimeri
 • Sirtaki
 • Ouzo, anijsdrankje met zeer hoge alcoholpercentage 

 • Gyros (gekruide reepjes varkens- of kippenvlees)

*Wanneer je kijkt naar de stranden is er inderdaad niet zoveel verschil. Beide landen hebben hele mooi stranden, zowel zand- als kiezelstranden, dus voor ieder wat wils. (Binnenkort zetten wij in onze blog de voor- en nadelen van zand- en kiezelstranden tegenover elkaar).

Ook is bij beide het strand heel goed te combineren met het bezoeken van mooie bezienswaardigheden.

Het verschil wordt eigenlijk gemaakt door de Spanjaard of Griek zelf, wat hij of zij eet en drinkt en uiteraard hun cultuur.

Zowel de Spanjaard als de Griek zijn temperamentvol en dol op voetbal. Ook is het een trots volk, maar de Griek is dat op de Griekse cultuur, die gebaseerd is op een eeuwenoude beschaving. De Spanjaard daarentegen is meer trots op zijn regionale identiteit en zijn zeer neerbuigend tegenover zijn landgenoten in de andere regio’s. Er is dan ook geen typische Spanjaard.

Een ander verschil zit hem in de nationale gerechten. In Griekenland zijn dat vooral de heerlijke voorgerechten met veel salades, althans dat is mijn mening. Wat mij betreft mag een Griekse avondmaaltijd uit alleen maar voorgerechten bestaan. Mijn partner gaat echter voor al de lekker vleesgerechten, zoals stifado, souvlaki en keftedes.

In Spanje tref je meer vis aan de gerechten, zoals paella en calamares, maar ook het verschil in regio is terug te vinden in de manier, waarop de gerechten worden bereid. Zoals Griekenland de heerlijke voorgerechten heeft, heeft Spanje zijn tapas, waarmee je ook een heerlijke maaltijd kan vullen.

Spanje versus Griekenland. U ziet als je verder kijkt, dat zijn er verschillen. Weet u er nog meer?

Meer blogs over Spanje of Griekenland:

Costa-Blanca

Barcelona

Samos

Athene

Griekenland

Reisgenoten gezocht, zorgreizen, begeleide reizen

Jongerenreizen

Jongerenreizen

Reisgenoten gezocht, zorgreizen, begeleide reizen
Vakantie met zorg met A tot Z reizen, buitenland

Wat is er leuker wanneer je 18 of ouder bent, dan met leeftijdsgenoten op vakantie te gaan? Maar hoe doe je dat als je zorg en/of begeleiding nodig hebt? Er is meer mogelijk dan je denkt. Het is meer de vraag wat wil je.

Wat wil je in de vakantie doen?

Ben je een strandtype of ga je meer voor een stedentrip? Ga je liever de natuur in of ben jij van de actieve vakantie? Er is echt van alles mogelijk, ook met zorg en/of begeleiding.

Maar naast wat je wil doen, heb je misschien ook specifieke ideeen over de groep. Wil je op reis met een groep jongeren, die net als jij voor een bepaalde type reis, strand, actief, cultuur, etc. kiezen of heb jij misschien zelf een groep vrienden, die samen op reis willen? Ook dit behoort tot de mogelijkheden.

A tot Z reizen gaat volgend jaar ook jongerenreizen in haar programma opnemen en dit op dezelfde wijze als de overige reizen, dus “standaardreizen”, maar ook “op maat” of “via reisgenoten gezocht”. In eerste instantie zal dit een vakantie in Nederland zijn, als een soort kennismaking met jongerenreizen en A tot Z reizen. Uiteraard willen wij het aanbod zo snel mogelijk uit gaan breiden en daarvoor hebben wij ook jullie input nodig. Wat zoeken jullie? Wat willen jullie? Welke soort vakanties missen jullie?

Laat ons dit weten, dan kunnen wij kijken wat de mogelijkheden zijn en deze eventueel in ons aanbod opnemen.

Samos, Griekenland, a tot z reizen

Uiteraard zullen jullie ook ideeën hebben, die meer geschikt zijn voor een eigen groep vrienden of waarvoor gelijkgestemden nodig zijn. Wanneer je een eigen vriendengroep hebt, waarmee je op vakantie wilt, dan kijkt A tot Z reizen graag met je mee op welke wijze dit het beste te doen is, waarbij natuurlijk met zoveel mogelijk wensen en behoeften rekening wordt gehouden.

Wil jij een bijzondere reis maken, dan gaan wij met je op zoek naar gelijkgestemde reisgenoten via onze pagina “reisgenoten gezocht”.

Laat ons weten wat je er van vindt, wat jouw ideeën zijn. Wij gaan hier graag mee aan de slag. Wij horen graag wat jullie zoeken.

“Een vakantiefoto’s is slechts éen pagina in jouw persoonlijke reisgids. Hoe dik word je boek?”

Thailand

Thailand, land van de Glimlach

Thailand wordt het land van de glimlach genoemd. Waarschijnlijk denkt u net als vele anderen, dat dit is door het vriendelijke en vrolijke karakter van de Thaise mensen. Dit is echter niet helemaal correct.

De glimlach in Thailand is heeft een veel diepere betekenis. Het kan natuurlijk een uiting van vriendelijkheid en vrolijk blijdschap zijn, maar in Thailand (ook wel elders) kan het ook een teken van ongemak, schaamte of zelfs boosheid zijn. Een Thai laat namelijk nooit zijn persoonlijke emoties, zeker niet de negatieve, zien.

De verschillende soorten glimlach in Thailand

“Yim” , het Thaise woord voor glimlach, heeft vele betekenissen en wordt in bijna alle denkbare situaties gebruikt. De beleefde vorm, de Yim Tak tai , wordt standaard als glimlach in de Thaise taal gebruikt. De Thaise taal kent echter nog vele andere namen voor de diverse soorten glimlach. Het verschil is moeilijk te zien, vooral voor ons buitenlanders.

De glimlach van een Thai is bedoeld om je gunstig te stemmen. Er wordt daarom geglimlacht bij grappen en komische gebeurtenissen, maar ook bij onschuldige ongelukjes. Niet zo als bij ons als een soort binnenpretje. Nee, de Thai glimlacht om je over de onaangename ervaring van het ongelukje heen te helpen.

Voor de Thai is de glimlach een manier van communiceren. Zij hebben daarom naast de yim tak tai vele verschillende glimlachten, zoals

 • Yim cheun chom       de bewonderende glimlach
 • Yim tak tan.              de sorry, maar je hebt geen gelijk, glimlach
 • Yim jair jair               de sorry, voor deze nare situatie, glimlach
 • Yim haering              de sorry, kan er echt niets aan doen, glimlach
 • Yim soo                     de, ’t kan niet beroerder dus ik lach, glimlach
 • Yim sao                     de verdriet verbergende glimlach
 • Yim tang nam tah    de echt gelukkige glimlach
 • Yim cheuat cheuan   de glimlach als je wint van een tegenstander
 • Yim jor                       de arrogante glimlach
 • Yim mi laj nai           de boosaardige glimlach
 • Fuen yim                   de, ik lach maar eigenlijk wil ik ’t niet, glimlach

Zoals wij de verschillende glimlachen van de Thai niet begrijpen, begrijpt de Thai een serieus gezicht niet. Vindt u het wel leuk of niet? De Thai kan het niet van je gezicht lezen.

Tip: glimlach als u zich vermaakt of niet stoort aan de situatie of persoon. Voelt u zich bedonderd?  Kijk dan de persoon veel betekend glimlachend aan dan maakt u kans dat de “vergissing” meteen wordt hersteld. Nooit bulderend lachen, dat is ongepast in het land van de glimlach.

En als afsluiting van deze blog zeggen wij : 555.

(Een Thai spreekt 5 uit als ha, dus hahaha.)

Florence

Florence, “La Bella”

Zoals beloofd onze blog over Florence, de hoofdstad van Toscane. Echt een bezoek waard. Florence ligt net als Pisa aan de rivier de Arno, beide hebben een hele mooie ligging, die in Florence nog wordt versterkt door de Ponte Vecchio. Deze Middeleeuwse brug heeft allemaal kleine winkeltjes. Nu zijn het juwelierswinkels, maar vroeger waren hier eerst leerlooiers en daarna slagers en visboeren gevestigd. Zij dumpten hun afval in de Arno. Door de stankoverlast, die hierdoor ontstond, werden zij naar elders verbannen.

Boven de winkels aan de oostkant van de brug loopt een “geheime gang”. Deze was voor de Medici-familie, die honderden jaren over de stad heerste en die niet met “het gepeupel” de Arno wilde oversteken.

Florence is eigenlijk een bezienswaardigheid op zich, zoveel cultureel erfgoed bevat deze stad. Wij hebben de stad verkend aan de hand van een mysterieuze speurtocht, ook leuk voor wat oudere kinderen. Deze speurtocht bracht ons langs alle bezienswaardigheden, terwijl wij een moordaanslag door de Medici op Guido proberen te voorkomen. Helemaal in stijl van de intriges, waarom de Medici bekend staan.

Er is zoveel te zien, dat het moeilijk is om een keuze te maken, maar wat u zeker moet zien is de Basilica di Santa Maria del Fiore, de vierde grootste kathedraal van Europa. Op de Piazza del Duomo staat niet alleen de kathedraal, die met zijn lengte van 153 meter en 38 meter breed overal in de stad te zien is, maar ook de klokkentoren, de Campanile, van zo’n 82 meter hoog is een gezichtsbepalend element in de stad. Als u het plein oploopt, wordt u als het ware overdonderd door de veelkleurige kathedraal met de witte beelden en de hoge daarboven uitstijgende torens. Prachtig om te zien.

Er is zoveel te zien, dat het moeilijk is om een keuze te maken, maar wat u zeker moet zien is de Basilica di Santa Maria del Fiore, de vierde grootste kathedraal van Europa. Op de Piazza del Duomo staat niet alleen de kathedraal, die met zijn lengte van 153 meter en 38 meter breed overal in de stad te zien is, maar ook de klokkentoren, de Campanile, van zo’n 82 meter hoog is een gezichtsbepalend element in de stad. Als u het plein oploopt, wordt u als het ware overdonderd door de veelkleurige kathedraal met de witte beelden en de hoge daarboven uitstijgende torens. Prachtig om te zien.

Wanneer u genoeg tijd heeft, is een bezoek aan het Uffizi zeker aan te raden. In dit wereldberoemde museum bevindt zich de allergrootste kunstcollectie ter wereld, van beroemde Italiaanse kunstenaars, zoals Da Vinci, Michelangelo, Rafaël en Botticelli. Een van de beroemdste kunstwerken is uiteraard “de geboorte van Venus” van Botticelli. Een ander beroemd kunstwerk is David van Michelangelo. Mocht u geen gelegenheid hebben om het te bekijken in het Galleria dell’Accademia dan vindt u op het Piazza della Signoria, voor het Palazzo Vecchio, op zijn oorspronkelijk plek een replica.

Er zijn nog heel veel meer weetjes over Florence, maar wij sluiten nu af met een van de leukste, La Buca del Vino. Wat letterlijk wijnraampje betekent.

Veel rijke Florentijnse families bezaten, naast hun palazzi in de stad, uitgestrekte wijngaarden. De heerlijke wijnen hiervan werden in de kelders van de stadspaleizen opgeslagen voor feesten en diners, maar de voorraden waren zo groot, dat men besloot wijn te verkopen. Aan de straatkant werd een klein raam in de facade gebouwd. Voor een glas of een fles wijn klopte men op het wijnraampje. Soms werd als blijk van liefdadigheid bij die wijnraampje ’s nachts wijn en eten achtergelaten voor de armen of reizigers. Een Buca del Vino is bijvoorbeeld nog te zien bij het Palazzo Viviani aan de Via delle Belle Donne.

Toscane

Ciao Toscane,

Na een bezoek aan Toscane is het echt tijd voor een blog over dit mooie gebied. Het heeft zoveel te bieden, dat er over Florence nog een aparte blog volgt. Wij zijn gevlogen op Pisa en hebben van hieruit Toscane, of eigenlijk een deel van Toscane, verkend. De regio Toscane heeft namelijk een grootte 22,990 km2, bijna de helft van Nederland. Toscane heeft als vakantiebestemming alles te bieden, van zon en strand, leuke steden voor shoppen en cultuur tot aan restaurants met heerlijk eten. 

Pisa is maar 2 uur vliegen vanaf Nederland en als je de luchthaven verlaat, sta je meteen in het drukke, maar gezellige Italiaanse leven. De luchthaven ligt dichtbij de stad. Binnen de kortste keren staat u midden in de stad bij de scheve toren, “Torre pendente di Pisa”. Dit is natuurlijk Pisa’s handelsmerk. Daarom hebben ze tijdens renovatiewerkzaamheden de toren maar 44 cm rechter gezet. Het staat nu nog 4 meter uit het lood. Maar wees gerust experts hebben in 2014 berekend, dat de toren de eerstkomende drie eeuwen niet zal instorten. Naast deze toren heeft Pisa nog veel meer te bieden, zoals het Piazza del Miracoll (ook wel Piazza del Duomo).

Dit is het plein, waar het scheve bouwwerk staat, maar hier staat nog veel meer Middeleeuws bouwkunst, zoals de Dom en de Baptisterium, de grootste doopkapel van Italië. Wanneer u verder de stad ingaat, loopt u verder de geschiedenis in richting de rivier Arno met aan zijn oever de oudste wijk van Pisa, Sant’Antonio.

Maar Toscane is veel meer dan Pisa. Er zijn heel veel, vaak Middeleeuwse, stadjes, die het bezoeken zeker de moeite waard zijn. Wij hebben deze keer gekozen voor Siena en San Gimignano. Siena is vooral bekend om zijn schelpvormig stadsplein “Il Campo”, waar twee keer per jaar de beroemde paardenrace, de Pallo, plaatsvindt. De Pallo is een strijd tussen de zeventien verschillende wijken van Siena. Jaarlijks mogen er maar 10 wijken deelnemen, waarbij de kleuren van de wijk hartstochtelijk worden verdedigd. De winnaar van augustus 2019 is La Selva (het woud). En als wij u dan melden, dat de binnenstad van Siena op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, dan weet nu dat deze prachtige stad veel bezienswaardigheden heeft.  In San Gimignano waan je je echt in de Middeleeuwen bij een bezoek aan die ommuurde stadje met zijn vele torens.

Naast al de leuke stadjes heeft Toscane ook hele mooie stranden, zowel zand- als kiezelstrand. Vaak denkt men niet aan stranden bij Toscane, maar het ligt aan de Tyrreense zee en heeft vele prachtige stranden, waarbij een keuze maken moeilijk valt. Onze tip is daarom: let op de blauwe vlag, het kenmerk voor schone stranden.

Toscane bezit veel mooie natuur, van de mooie kustlijn tot aan de hoge bergtoppen. Er zijn dan ook een groot aantal natuurparken in deze regio. Een van bekendste is parco naturale della Maremma

Eigenlijk is er nog enorm veel meer te vertellen over Toscane, maar wij laten het hier verder (even) bij en komen binnenkort nog met een Florenceblog.

Eifel

Luxemburg, België en Duitsland in één

Drie vakantielanden in een, zo heet een van onze cruise, maar dat kan ook gezegd worden van onze reis naar de Eifel. Met een verblijf in de Eifel bezoekt u Duitsland, maar tijdens u verblijf daar is het ook een eenvoudig om even langs te gaan in de Ardennen (Belgie) en Luxemburg. Als deze drie landen hebben in hun grensgebied bijzonder mooie natuurschoon en leuke steden.

Neem nou Luxemburg met zijn leuke gelijknamige hoofdstad. De hoofdstad is bekend om zijn Kazematten, een ondergronds doolhof, dat als schuilplaats diende voor soldaten en kanonnen, maar heeft veel meer te bieden. Naast UNESCO werelderfgoed heeft Luxemburg theaters, musea en wereldgastronomie en heel veel historische monumenten. Vanaf de chemin de la corniche, de promenade in de stad heeft u uitzicht op de diepe dalen en de historische monumenten.

Het wordt het mooiste balkon van Europa genoemd.

Naast de hoofdstad heeft Luxemburg nog veel meer te bieden, zoals het Müllerthal (ook wel Klein-Zwitserland genoemd) of het dal van de Esch met zijn zeven kastelen.

Ook in het naast gelegen België is de natuur in de Ardennen adembenemend mooi. Het is een prachtig landschap met bossen, veel riviertjes en kleine dorpjes.

Dit alles kunt u bezoeken als u in de Eiffel verblijft, maar de Eiffel zelf heeft ook genoeg te bieden. Ook hier mooie natuurgebieden, burchten en leuke stadjes met vakwerkhuisjes en oude stadsmuren.

Kortom met een midweek (langer kan uiteraard ook) kunnen u deze drie leuke en mooie vakantiegebieden goed combineren en dat vanuit éen punt.  

Kijk voor meer begeleide reizen op onze pagina:   Begeleide reizen    

Kijk voor met reizen met zorg op onze pagina:   Zorgreizen

Kijk voor onze cruises met zorg en/of begeleiding:   Cruise

Vikingsaga blog

Cruise: Vikingsaga

Cruise: Vikingsaga

Afgelopen week heeft u een impressie gekregen van een van de door A tot Z reizen aangeboden cruises, de Vikingsaga.

De Vikingsaga is een van de vele cruises naar Noorwegen. Voor alleen Noorwegen is er al een keuze uit 1,2 of 3 weken en daarnaast zijn er nog combinaties met het Verenigd Koninkrijk/IJsland of de Oostzee, die een duur hebben van 2 of 3 weken.

Naast deze Noord-Europese cruises zijn er uiteraard nog ontelbare vele andere mogelijkheden.

Hoe ziet zo’n reis eruit?

Al eerder hebben wij via een blog u een indruk proberen te geven over een dag op zee, wat altijd een onderdeel van een cruise is. Maar hoe zien de dagen, dat het cruiseschip voor wal ligt eruit? Met een beschrijving van de Vikingsaga willen wij u de reis een beetje laten mee beleven.

Na een dag op zee (link naar die blog) wordt er ’s morgens aangelegd in Oslo. De weg daarheen voert door de Oslofjord. Deze 107 km lange fjord loopt van het Skagerrak tot aan Oslo. Bijna de helft van de Noorse bevolking woont binnen 1 uur rijden van de Oslofjord. Er is langs de kust genoeg te zien van eilanden tot grote steden. ’s Avonds vaart u hier weer langs terug, dus als u het ’s morgens niet heeft gered om te kijken, kunt voor de herkansing gaan. Rond 08.00 uur wordt aangelegd in Oslo en tot 17.00 uur heeft u de gelegenheid de stad te verkennen. Dit kunt u op eigen gelegenheid doen of met een georganiseerde excursie. Leuk is bijvoorbeeld een bezoek aan het Vigelandpark met zijn stenen en bronzen beelden of het paleis van de koning.

Om 17.00 uur vertrekt de Nieuw Statendam weer voor zijn volgende bestemming, Kristiansand. U kunt nu heerlijk uitrusten van een dagje Oslo, of dit combineren met genieten van het voorbijvarend landschap of u alvast klaar maken voor het diner.

Na een heerlijk nachtje aan boord bent u ’s morgens in Kristiansand. De oude stad heet Posebyen bestaat uit voornamelijk witte, houten huisjes. Iets verderop in de wijk ook wat gekleurde huizen. Leuk om even te gaan kijken. Kristiansand heeft zelfs een stadsstrand, Bystranda met een strandpier, zonneterras en palmbomen. Na een (mid-)dagje ronddwalen in Kristiansand maakt de Nieuw Statendam zich om 17.00 uur weer los van de kade. Tijd om weer te genieten van een avondje aan boord. Na het diner naar het theater, casino of een van de drie muziekpodia onder het genot van een heerlijk drankje.

En dan is het wakker worden in Stavanger. Ook hier is een oud centrum, Gamle Stavanger met witte houten huisjes en een Anglo-Normandische kathedraal. Er is voldoende tijd om wat rond te slenteren, ook al is het vertrek dit keer om 15:00 uur. De Nieuw Statendam vaart nog een stuk langs de Noorse Noordzeekust om dan via de Sognefjord en de Aurlandsfjord in Flåm aan te komen.

Flåm is om twee redenen een bijzondere ervaring. Allereerst ligt de Nieuw Statendam hier niet aan de kade. Er worden getenderd om aan land te komen. U wordt met een motorsloep van de Nieuw Statendam naar de kade gebracht. (Deze zijn ook toegankelijk voor scootmobielen/rolstoelen, die zonder accu onder de 45 kilo wegen.)

De andere bijzonderheid van Flåm is de Flåm-trein. Deze rijdt over een kronkelend spoor naar een hoogte van 853 meter. Tijdens deze treinreis oversteekt u meerdere rivieren en komt u door 20 tunnels. Onderweg komt u langs de indrukkende waterval Kjosfossen. De reis gaat tot Vatnahalsen, waar u in het berghotel iets kunt eten dan weer de mooie tocht terug naar de haven van Flåm. Om 16:00 uur vertrekt u voor de mooie tocht terug door de Sognefjord. Deze fjord is de langste (205 km) en diepste fjord van Noorwegen, de derde langste ter wereld. Op het diepste punt is het Sognefjord meer dan 1300 meter diep. Wanneer u dan bedenkt, dat de bergen aan beide kanten van het fjord tot wel 1700 meter uit het water omhoogrijzen.

Hoeven wij u niet uit te leggen hoe majestueus het uitzicht is. De fjord glijdt aan u voorbij en uiteindelijk bereikt u de Noordzee.

De volgende dag is net als de heenreis een dag op zee, waarin u allerlei activiteiten kunt doen, maar ook heerlijk al indrukken van deze mooie reis op u laten inwerken.

En na uw laatste nacht aan boord wordt u de volgende ochtend wakker in Amsterdam.

Wij hopen, dat u met deze blog en onze andere blogs over cruises een goed beeld hebt gekregen over wat u bij een cruise kunt verwachten. Mocht u geïnteresseerd zijn en meer willen weten, dan horen wij het graag.

Dag op zee

Dag op zee

Na het vertrek gisteren vanuit Amsterdam gaat de reis nu over de Noordzee naar Noorwegen. Een dag vol uitzicht op zee. Dit is heel mooi met ongelooflijk veel tinten blauw, groen en grijs, maar na een tijdje kan dat gaan vervelen. Geen probleem, want er is volop te doen aan boord, zoals wij al eerder vermeldden in onze blog.

Hoe kan een dag op zee er uitzien?

Het is natuurlijk helemaal aan u hoe u de dag invulling geeft, maar in deze blog proberen wij een klein beetje te laten zien wat er zoal mogelijk is.

Na een heerlijk ontbijt, waarbij er een enorme keuze aan allerlei heerlijke gerechten voor u klaar ligt op het ontbijtbuffet in het Lido, kunt u heerlijk gaan luieren bij het zwembad, een boek gaan lezen op het dek of deelnemen aan een van de vele activiteiten. Mocht u het lekker rustig aan willen doen, dan kunt u uiteraard ook ontbijten in hun hut. Er is een 24-uurs roomservice, dus voor het eten hoeft u uw hut niet te verlaten. U kunt er ook voor kiezen om te ontbijten in de elegante Dining Room, waar ook de lunch en het diner wordt geserveerd.

Wanneer u na alle activiteiten of het luieren toch weer trek heeft gekregen, staat in het Lido weer allerlei ingrediënten voor de lunch klaar. U kunt vers uw gerecht naar keuze laten bereiden. Dit geldt ook voor de warme gerechten tijdens het ontbijt. Heeft u een speciaal dieet dan komt u ook niets tekort aan boord. Ook kunt u uiteraard heerlijk gaan lunchen in de Dinung Room.

Na een middag met zonnebaden, zwemmen, een bezigheid uit het schema met activiteiten, die u de avond daarvoor op uw kamer heeft ontvangen of helemaal niets doen op een rustig plekje, wordt het tijd om na te denken over het avondeten.

Het kiezen van het diner is nog best een dingetje. Naast het Lido en de Dining Room zijn er nog de specialiteitenrestaurants (hiervoor wordt een kleine restauranttoeslag in rekening gebracht):

Pinnacle Grill met gerechten uit de keuken van de Amerikaanse Pacific

Canaletto serveert klassieke Italiaanse gerechten

Tamarind is voor de liefhebber van exotische gerechten uit Azië

Nami Sushi spreekt voor zich. Hier geldt betaling à la cart.

Rudi’s Sel de Mer brengt u de authentieke Franse keuken met een eigentijdse twist

Handig om te weten wanneer u kiest voor een diner in de Dining Room is, dat u een vijfgangenmenu met een verscheidenheid aan gerechten krijgt. Dit gaat van klassieke rechten en gerechten uit de regionale keuken tot aan vegetarische maaltijden.

Het dineren in de Dinning Room kan van 17.15 tot 21.00 uur. U kunt hiervoor reserveren, maar ook tijdens de dinertijd gewoon naar de eetzaal komen.

In de Dinning Room worden ook 1 of 2 keer tijdens de cruise een gala-avond gehouden. U kunt dan uw mooiste jurk of pak aan. Mocht u dit niet mee hebben, dan is voor de heren een overhemd met kraag en een pantalon en voor de dames een elegante jurk, rok of broek toegestaan.

Naast al deze eetmogelijkheden is er ook nog een dive in met hamburgers, hotdogs en tacobar en de pizzeria New York Pizza & Deli. Bij Gelato kunt u nog een lekker ijsje halen en bij Grand Dutch Café staat uw koud biertje of favoriete koffie klaar en zijn er ook bitterballen.

Daarna de avond afsluiten met een bezoek aan een van de muziekpodia, een theatershow, een gokje wagen in het casino, film kijken naast het zwembad of een cocktailtje in de Ocean Bar.

En de volgende morgen wordt u wakker in Noorwegen.

Deze beschrijving geldt ook voor de andere cruises, die A tot Z reizen aanbiedt. Hierbij zijn cruises, waar u soms 2 dagen op zee bent voor u op de volgende bestemming aankomt, maar gezien de mogelijkheden aan boord is dat geen straf.

Thailand, voor mij mogelijk?

Vakantie naar Thailand, ook voor mij mogelijk?

Voor onze Thaiandreis besteden wij momenteel veel aandacht aan Thailand. U heeft al allerlei weetjes en natuurschoon zien voorbij komen. Misschien heeft dit er wel voor gezorgd, dat u Thailand eens graag zou bezoeken. Wat dan vaak de vraag met zich meebrengt, is dit voor mij wel mogelijk?

A tot Z reizen biedt begeleide reizen, maar ook reizen voor gasten met een zorgvraag. Deze reizen bieden wij aan in Nederland en Europa, maar ook naar verre bestemmingen, zoals Thailand.

Hoe gaan wij naar Thailand?

Uiteraard vliegen, maar wij begrijpen dat zo’n lange vliegreis best een bezwaar kan zijn. U kunt de vliegreis naar (en van) Thailand in één keer maken. Het is vanaf Amsterdam 11 uur vliegen naar Bangkok. Er is ook een mogelijkheid om ergens een tussenstop te maken. Dit zou bijvoorbeeld in Dubai kunnen, 6,5 uur vliegen vanaf Amsterdam. Vanaf Dubai is het nog een keer zo’n 6,5 uur naar Bangkok.

U kunt dan besluiten een paar uur of zelfs een paar dagen in Dubai te blijven, alvorens verder te reizen. Vanzelfsprekend wordt uw reis duurder, maar kunt u een rustpunt (of extra vakantiebestemming) inplannen.

U wilt naar Thailand, maar ziet op tegen 11 uur vliegen, dan hebben wij hier wat tips om de reis aangenaam door te brengen. Natuurlijk kijken wij welke vliegtuigstoel het beste voor u geschikt is. Slaapt u graag tijdens uw vlucht dan een plekje aan het raam. Wilt u makkelijk uit uw stoel kunnen dan een aan het gangpad. Neem een oogmasker, oordoppen en een kussentje mee als u rustig wil zitten of slapen. Is het vliegtuigeten niet echt iets voor u. Neem dan wat extra lekkers mee voor tijdens de vlucht.

Bij comfortabel vliegen hoort ook kleding. Doe comfortabele, niet te strakke kleding aan. Draag laagjes, want dan is het weer te warm en dan weer te koud. Ook handig wanneer u uit het koude Nederland vertrekt en aankomt in het heerlijk warme Thailand. Tijdens de vlucht kunt u gebruik maken van het entertainmentsysteem in het vliegtuig voor films, series, speeltjes etc. Dit brengt u de nodige afleiding wanneer u geen vliegtuigslaper bent. Zet alvast uw horloge of mobiel op de tijd van uw bestemming, dan kunt u zich al enigszins instellen op de nieuwe tijdzone.

U wilt naar Thailand, maar u zit in een (elektrische) rolstoel. Dit is geen probleem. Wij vliegen met luchtvaartmaatschappijen, die diverse faciliteiten hebben voor onze gasten, die niet (ver) kunnen lopen, zowel op de luchthaven als in het vliegtuig. Op de luchthavens is er assistentie naar en van het vliegtuig. Aan boord is er, indien nodig (o.a. bij de KLM) een speciale rolstoel, die door het gangpad kan om toiletbezoek mogelijk te maken. Mocht het nodig zijn u been (of benen) horizontaal te houden dan kan er een beensteun met verlengstuk worden geplaatst. Hiervoor wordt de zitplaats voor u neergeklapt. Dit betekent wel dat u deze extra plaats en de stoel naast deze neergeklapte stoel ook dient te betalen (dus totaal 3 stoelen). U ziet er zijn allerlei mogelijkheden om te vliegen wanneer u gebruik maakt van een rolstoel. De enige voorwaarde is eigenlijk, dat u in een vliegtuigstoel kunt zitten. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan wordt het extreem duur om te vliegen (meer informatie kunnen wij u, indien gewenst, leveren).

En dan staan wij in Bangkok en hoe dan verder? Vanaf de luchthaven Bangkok gaan wij met rolstoeltoegankelijk vervoer naar een rolstoeltoegankelijk verblijf in Hua Hin. Deze accommodatie is van alle gemakken voorzien en een heerlijke uitvalbasis voor allerlei excursies.

Maar als wij net zijn aangekomen, doen wij het eerst rustig aan om wat te acclimatiseren en de jetlag te overwinnen. De jetlag ontstaat, omdat u vooruit gaat in de tijd (6 uur). Wanneer u na uw vakantie terugvliegt, gaat u weer 6 uur terug. Dit valt over het algemeen beter, omdat u het gevoel zult hebben dat de vliegreis korter is. Het lijkt namelijk of u “ slechts 5 uur verder” bent, terwijl u 11 uur heeft gevlogen.

Wat kunt u doen tegen een jetlag? Helaas is er geen middel tegen, maar u kunt wel de symptomen (voornamelijk vermoeidheid en ’s avonds niet in slaap kunnen vallen) verminderen: zorg, dat u volledig uitgerust op reis gaat. U kunt ook proberen om al een beetje uw slaapritme aan te passen door steeds zo’n 90 minuten eerder te gaan slapen in de dagen voor uw vlucht. Dit zorgt dat u zich sneller aanpast aan het tijdsverschil. En vermijd (zeker tijdens uw vlucht) drankjes met cafeïne en alcohol. Drink veel water. Bij aankomst proberen wij het rustig aan te doen, maar ons wel al een beetje aan het lokale ritme aan te passen. Een heerlijk kort dutje kan natuurlijk altijd.

En dan ligt Thailand klaar om verkend te worden.

Voor meer informatie over onze Thailandreis kunt u terecht bij: reisgenoten gezocht, op onze website (http://atotzreizen.nl/reisgenoten-gezocht). Wij hebben nog een paar plaatsen beschikbaar.

Natuurlijk kunt u voor informatie over deze reis of andere vakantiemogelijkheden altijd contact met ons opnemen via www.atotzreizen.nl, info@atotzreizen.nl of telefonisch op 06 57 89 6825 / 06 24 69 49 79.

Houd zeker onze social media in de gaten voor nog meer over Thailand en onze reizen.

Cruise met de rolstoel

Cruise

Is een cruise iets voor mij?

Cruise met de rolstoel

Steeds meer mensen kiezen voor een cruisevakantie. Het heeft ontzettend veel te bieden, maar is het iets voor mij? Om daar een goed antwoord op te kunnen geven, gaan wij in deze blog op zoek naar wat een cruise u biedt.

En als ervaringsdeskundige kunnen wij u zeggen, dat wij alleen een tipje kunnen oplichten en dat daarnaast nog veel meer redenen zijn om voor een cruise te kiezen.

Zoals een van onze cruise terecht heet: “Maar een keer je koffer uitpakken.”, is een goede reden om voor een cruis te kiezen. Meerdere bestemmingen in één vakantie, zonder elke keer uw koffer weer te moeten inpakken. U komt aan boord, neemt uw intrek in uw hut en dan begint de reis langs steden, natuurschoon en vaak ook met een bezoek aan meerdere landen. Niet meer inpakken, met de koffer naar de volgende accommodatie, maar heerlijk van alle luxe en heerlijkheden op het schip genieten, terwijl u vanzelf naar de volgende vakantieplek vaart.

Foto Noorse Fjorden, zorgreis

Heerlijk eten is een goede nummer 2. In het cruisetarief is, m.u.v. de specialiteitenrestaurants, het eten inbegrepen. U heeft een keuze uit meerdere restaurants en een grote verscheidenheid aan exotisch en internationale gerechten. Er is zeker voor elke smaak iets lekkers. U hoeft niet alles te lusten om aan uw trekken te komen. Uw grootste uitdaging is waarschijnlijk de extra kilootjes, die op loer liggen.

Bij dit alles wordt u omringd door zeer vriendelijk en behulpzaam personeel. Zij staan klaar om u waar nodig te helpen. Geen moeite is hen teveel.

Leuk allemaal zult u misschien denken, maar dat is vast allemaal heel duur en het is vast ook saai. Wat moet je op zo’n schip als je op zee zit?

Een cruise heb je in allerlei prijsklassen, die ook bij u zal passen. Bedenkt u bij het zien van de prijs ook, dat de accommodatie, het vervoer en dat alle maaltijden (afgezien van de specialiteitenrestaurants) zijn inbegrepen. Daarnaast kunt u aan boord ook gebruik maken van een veelheid aan faciliteiten, zoals zwembad, theater etc. Voor een totaalpakket is een cruise erg goed geprijsd.

cruise met begeleiding iets voor mij?
Cruise met nederlands sprekende begeleiding
Cruise met nederlands sprekende begeleiding en zorg aan boord

Maar als wij vanuit Nederland vertrekken, zijn wij minstens een dag op zee voor wij in het vakantieland van onze keuze aankomen. Wat moeten wij de hele dag doen? U kunt kaarten of een andere gezelschapsspel meenemen, maar dat is echt niet nodig. Het is waarschijnlijker dat het niet uit uw koffer komt tijdens uw vakantie. Een cruise heeft ontzettend veel activiteiten en vertier te bieden. ’s Avonds krijgt u al een dagprogramma met alle activiteiten en entertainment voor de komende dag. Er zijn workshops, lezingen, proeverijen, teveel om op te noemen en dan hebben wij het nog niet over de muziekentertainment ’s avonds en natuurlijk het theater met allerlei mooie shows. Natuurlijk kunt u ook heerlijk een rustig plekje zoeken om een goed boek te lezen of van het mooie uitzicht (de zee beschikt over ontelbaar mooie tinten blauw en grijs) te genieten.   

En ook de kinderen kunnen volop genieten. Naast twee zwembaden, een volleybal- en basketbalveld worden er allerlei activiteiten voor hen georganiseerd in de Club Hal.

Kortom, dit en nog veel meer heeft een cruise te bieden. Meer weetjes of tips over een cruise volgen onder meer in onze nieuwsbrief en hier op onze blog.

Zuid Afrika

Zuid Afrika, Een wereld in één land

Een wereld in één land, de bijnaam van Zuid-Afrika is terecht. Zuid-Afrika heeft zoveel te bieden: een verscheidenheid aan adembenemende landschappen, zonovergoten kusten, cultuur, maar natuurlijk bovenal fascinerend wildleven.

Dit kan uw droomreis zijn (of na het lezen van deze blog worden). Als reis op maat kan dit een unieke reis naar een uniek land. In 15 dagen kunt u een goed beeld krijgen van alles wat Zuid-Afrika te bieden heeft. Wat beslist in een bezoek aan Zuid-Afrika thuis hoort is het wereldberoemde Kruger National Park, maar ook the Mother City, Kaapstad.

Wat is Zuid-Afrika?

Officieel is het de Republiek Zuid-Afrika en het ligt, zoals u wellicht weet, aan de zuidpunt van Afrika. Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique zijn de buurlanden. Binnen Zuid-Afrika liggen Lesotho en Swaziland. In het oosten ligt de Indische Oceaan en in het westen de Atlantische Oceaan met de bekende Kaap de Goede Hoop.

Zuid-Afrika heeft een heel aangenaam klimaat, dankzij de zonnige dagen en koele nachten. De seizoenen zijn tegengesteld aan die van ons. Hun voorjaar is onze herfst, hun winter onze zomer etc.

Hun officiële munteenheid is de rand, met het gezicht van voormalige president Nelson Mandela als belangrijkste motief voor de voorkant.

Wat is de Big Five?

Misschien heeft u weleens van de Big Five gehoord. Als uw reis op maat naar Zuid-Afrika gaat, gaat u uiteraard voor de “Big Five”. Wat is de “Big Five”? De “Big Five” is een begrip in Afrika uit de tijd van de jagers. Bij een bezoek aan het Kruger National Park hoort een jacht gewapend met een (foto-) camera naar De Big Five.

De Big Five bestaat uit de volgende vijf imposante dieren:         

Leeuw                                                                                                               Koning der dieren is een echte koning met onderdanen, want 80% van het voedsel wordt gevangen door de vrouwtjes en meneer schuift dan aan. Gelukkig voor koning Leeuw zijn leeuwen de enige katachtige, die in een sociale groep leven. Zo’n groep bestaat meestal uit een stuk of vijf vrouwtjes, hun welpen en een volwassen man. De kans is groot, dat ze ergens liggen te luieren, dat doen zij namelijk het grootste deel van de dag.

Buffel                                                                                                           De Afrikaanse buffel wordt gezien als een van de gevaarlijkste dieren van Afrika. Ook zij leven in een groep, een kudde. Ze hebben massieve gekrulde horens en een bruin, zwarte vacht, die net als bij de mens kaler en grijzer wordt bij het ouder worden.

De zwarte Neushoorn                                                                             Dit imposante dier van ruim 1400 kg en een hoogte van 1,5 meter haalt gemakkelijk een snelheid van 50 km per uur. Zij houden, niet zonder reden, niet van mensen en worden erg humeurig van ons. In de meeste gevallen nemen ze de benen en vluchten ze weg. Ze zijn erg territoriaal en niet erg sociaal en omdat ze bedreigd worden, leven zij alleen nog in beschermde gebieden.

Olifant                                                                                                 Het allergrootste landdier ter wereld en de minst gevaarlijke van de Big Five, hoewel de olifant wel agressief kan reageren met een jong in de buurt. Olifanten behoren tot de intelligentste dieren: ze spelen, rouwen, zorgen voor andermans dieren, hebben humor, medelijden, zelfbewustzijn en geheugen.

Luipaarden                                                                                                 Zij kunnen dan wel zo’n 60 km per uur rennen, maar zijn eigenlijk heel lui. Ze liggen voornamelijk in het gras te relaxen. ’s Nachts gaan ze het liefst op jacht en sluipen geruisloos dichterbij om hun prooi te kunnen bespringen. Daarna nemen zij bij voorkeur hun prooi mee hoog in een boom, zodat zij ongestoord kunnen genieten van hun eten.

Door een verblijf in het Kruger National Park en/of een Private Game Reserve grote kans om de Big Five te zien. Daarnaast is er nog een grote verscheidenheid aan allerlei andere mooie dieren, zoals giraffen, bokken en vogels. Vaak heb je bij een waterhole of rivier een mooie gelegenheid om deze dieren bij het drinken te zien.

Na al deze dierenpracht zijn er verschillende mogelijkheden om een reis door Zuid-Afrika te vervolgen. De reis kan meteen door gaan naar Kaapstad, want een bezoek aan Kaapstad mag in deze rondreis zeker niet ontbreken. Deze levendige stad, met een indrukwekkend verleden (ooit een verversingspost van Nederlandse zeevaarders) heeft ontzettend veel te bieden: de beroemde Tafelberg, mooie stranden, zoals Fishhoek en Boulders Beach, maar ook het mooie Waterfront met zijn Two Oceans Aquarium met meer dan 3000 vissen en andere diersoorten, zoals pinguïns. Hier ziet u vissoorten, die u in geen ander aquarium er wereld tegenkomt.

Vanaf het Waterfront kunt u ook naar Robbeneiland, waar Nelson Mandela 18 jaar opgesloten heeft gezeten. Zijn gevangenisnummer was 46664. In die tijd is hij nooit bij zijn naam genoemd, maar alleen aangesproken met dit nummer. U krijgt hier een unieke inkijk in de geschiedenis van Zuid-Afrika en de Apartheid.

Drinkt u graag een wijntje, dan is een bezoek aan Stellenbosch in het hart van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw zeker een aanrader. Stellenbosch ademt nog de sfeer van vroeger uit met de oude gebouwen en huizen. De mooiste straat is de lange Dorpstraat rond Die Braak, maar ook heel leuk is het winkeltje van Oom Samie, waar “alles” te koop is.

Maar er zijn nog onvoorstelbaar veel mogelijkheden om een reis aan Zuid-Afrika bijzonder te maken. Na een reis door Zuid-Afrika begrijpt u zeker hun slogan: “Een wereld in één land “.

En kunt u vast uw vakantie met één van de 11 officiële Zuid-Afrikaanse talen, het Afrikaans, eindigen:

Baie dankie vir ’n lekker tyd

Thaise week

Dagen van de week zoals de Thai ze ziet

Zondag: Vandaag is rood!

Elke dag heeft een kleur in Thailand. En de zondag is rood. In Thailand is uw geboortedag van groot belang. Bij uw geboortedag hoort een Boeddha en een kleur. Samen zeggen ze iets over uw karakter. Deze week ga wij alle dagen laten zien, zoals de Thai het ziet.  Wij trappen onze Thaise week af met de zondag.

De kleur van zondag , de zon, In het Thai: wan athit, heeft de kleur rood . Rood staat voor geluk. De zondag Boeddha is een staand beeld. Het is de Boeddha van Vrijheid en Overdenking | Pang Tawai Natra.

Bent u geboren op een zondag, dan bent u  een respectabel, wijs, zorgeloos en geliefd persoon bij vrienden en familie.  Uw geluksdag is woensdag en ongeluksdag is vrijdag. Uw gelukskleur is uiteraard rood of groen. En blauw is uw ongelukskleur

En voor nog meer bijgeloof: Als u op zondag bent geboren, doe niets wat goed moet gaan op een vrijdag. Volgens de Thai bepaalt de dag van de week, waarop u geboren bent, op welke dag u niets succesvols moet proberen of iets moet vieren.

Tenslotte nog een liefdestip: Bent u als man of vrouw geboren op zondag, kies dan een partner geboren op maandag, donderdag of vrijdag. Een slechte combinatie is met iemand, die op dinsdag is geboren. 

Maandag: Een gele dag, vandaag.

Maandag, de maan, in het Thai: wan jan, heeft de kleur geel . Geel is de kleur van geluk en vreugde. De maandagBoeddha is de Boeddha van Bescherming (Pang Ham Yath). Deze is net als bij de zondag een staande Boeddha. Deze keer met opgeheven arm, de handpalm met gestrekte vingers naar voren.

Geboren op een maandag, dan bent u serieus, heeft u een goed geheugen en houdt u van reizen. Zaterdag is uw geluksdag en zondag brengt ongeluk.
Natuurlijk is geel de gelukskleur, maar ook zwart. Kijk uit met de kleur oranje.

 

Koning Rama X en ook zijn vader, wijlen koning Bhumibold, zijn beiden op maandag geboren en zij staan vaak in gele kleding op foto’s en andere afbeeldingen.

Geboren op maandag kijk dan uit met zondag. Op deze dag niets succesvols beginnen of iets vieren. Het is wel een goede dag (voor iedereen) om te beginnen met de bouw van een huis.

Wanneer u op maandag bent geboren, dan kunt u het beste een partner zoeken, die op zondag, woensdag of zaterdag is geboren. De combinatie met iemand, die op donderdag is geboren, is niet aan te raden.

Dinsdag: Vandaag zien wij alles door een roze bril.

Dinsdag, in het Thai: wan angkhan, heeft de kleur roze. Roze staat voor goed geluk. De Boeddha van dinsdag is de Boeddha van de waarheid en rust (Pang Sai Yas). Dit keer is het een liggende Boeddha op zijn rechterzij, met zijn hoofd op z’n hand en de voeten naast elkaar.

Op dinsdag geboren, dan bent ernstig, moedig en actief. Uw geluksdag is donderdag en de ongelukkigste dag van de week is voor u de maandag.
Roze is natuurlijk uw kleur, maar ook geel. Wit is de kleur, die u ongeluk brengt.

Dinsdag is een slechte dag om met de bouw van uw huis te beginnen. Een huwelijk vandaag heeft volgens de Thai kwalijke gevolgen. En geboren op dinsdag houd er dan rekening mee dat maandag een slechte dag voor u is.

Als dinsdagkind kunt u het beste een relatie aangaan met een vrijdagskind, maar niet met een zondagskind. Dan weet u dat alvast.  😉

Woensdag: Het midden van de week.

Met de woensdag is er wat bijzonders. Deze dag heeft 2 Boeddha’s en ook 2 kleuren. De dag is tweeën gedeeld. Woensdag staat voor de periode, waarop Boeddha zich terugtrekt in het bos, omdat zijn volgelingen niet meer in harmonie met elkaar leefden en zich in twee groepen splitsten. 

Tijdens zijn verblijf in het bos zien een olifant en een aap de belangrijkheid van Boeddha en brengen hem elke dag eten. Wanneer de volgelingen van Boeddha dit zien, komen zij tot inzicht en volgenBoeddha weer als één groep.

Woensdag, in het Thai: wan phut, heeft de kleur groen, alleen de kleur voor de woensdagavond is donkergroen. De kleur staat voor goede gezondheid.

Woensdagochtend

De Boeddha van woensdag is Pang Um Baatr, de Boeddha van de nederigheid. De staande ochtendBoeddha houdt met twee handen de bedelnap vast.

Geboren voor de avond, dan bent u een gezegend mens en werkt u hard en bent u eerlijk. Uw gelukkigste dag is maandag en donderdag maakt u ongelukkig.
Nee, uw gelukskleur is niet groen, maar wit. Kijk wel uit met geel.

Woensdagavond

En als u ’s avonds geboren bent, dan is uw gelukskleur wel groen, maar voorzichtig met roze. U bent beleefd, artistiek en emotioneel. De woensdagnacht is uw gelukkigste tijd en dinsdag brengt ongeluk.

De Boeddha van de avond is de zittende versie met één hand geopend op zijn rechterbeen.

De woensdag is de dag om een kapper en klusjes in huis te mijden. En voor relatie-advies kunnen wij u melden, dat u een goede combinatie vormt met iemand, die geboren is op maandag of zaterdag. Iemand, die net als u geboren is op woensdag, is de minst geschikte keuze.

Donderdag: Vandaag is het de dag van het geluk.

Wan phruhat, Thai voor donderdag heeft een oranje kleur. Oranje staat in Thailand voor geluk. De Boeddha van de donderdag, Pang Samah, Thin, is de mediterende Boeddha van innerlijke rust en evenwicht. Dit is de Boeddha in de lotushouding met de handen in de schoot (rechter op de linker), de vingers gestrekt en handpalmen naar boven.

Geboren op donderdag, dan bent rustig, kalm en eerlijk.  Uw geluksdag is zondag, maar kijk uit met de zaterdag. Donderdag is geen goede dag om aan uw huis te bouwen.

Oranje brengt u geluk, maar de zwarte kleur staat voor ongeluk.

U kunt het beste omgaan met een zondagskind, maar kijk uit voor iemand, die geboren is op de maandag.

Vrijdag: Vandaag is de dag blauw

Vrijdag is in het Thai wan soek. ‘Soek’ betekent gelukkig, dus in Thailand geen begrafenis op vrijdag. De vrijdag is lichtblauw, wat in Thailand de kleur van voorspoed is.

De vrijdagse Boeddha is Pang Ram Pueng, de Boeddha van communicatie en vergeving. De Boeddha van vandaag is een staand beeld, waarvan de armen gekruist zijn voor de borst, de rechterhand rust hierbij op de linkerhand.

Ben u geboren op vrijdag, dat bent u volgens de Thai een vrolijk, vriendelijk en ambitieus persoon. Uw geluksdag is dinsdag, maar de woensdagavond brengt ongeluk.

Naast blauw is roze ook een kleur, die u geluk zal brengen, maar let op met lichtgroen.

U kunt het beste een relatie aangaan met iemand, die op dinsdag of zondag is geboren. Blijf uit de buurt van iemand, die op zaterdag is geboren.

Zaterdag: Een paarse dag

Wan sao, zoals zaterdag in het Thai heet, heeft een paarse kleur. Paars staat voor geluk en voorspoed. Een mooie dag om het weekend mee te beginnen.

De Boeddha van zaterdag, Pang Naga Prok, zit in lotushouding op het opgerolde lijf van de slang Muchalinda . Dit is de Boeddha van wijsheid en weten.

Wanneer u op zaterdag bent geboren, bent rustig, denkt u logisch na en heeft uw de neiging om individualistisch te zijn. Groen brengt ongeluk, maar paars en blauw zijn de kleuren, die u geluk brengen.

Kijk uit met de woensdag, maar op vrijdag kan u geluk niet op.

Nog even relatieadvies kijk uit voor iemand, die op vrijdag is geboren, maar ga zeker voor een woensdag- of maandagskind.

Thailand en natuur

Thailand, zorgreizen, begeleide reizen, rolstoel, reisgenoten gezocht

Even geen tempels en badplaatsen, maar Thaise natuur.

In Thailand komen veel verschillen dieren en planten voor. Dit komt, omdat Thailand een lang gerekt land is met veel hoogteverschil. Van het grootste deel van Thailand is nu landbouwgrond gemaakt, maar gelukkig is ongeveer 25% van Thailand nog bedekt met natuurlijk bos. Daarbij komt, dat Thailand 102 nationale parken heeft, waarvan 19 zee-reservaten.  Hierdoor vind je in Thailand bamboe, kokos- en bananenbomen, mangroven en orchideeën, de nationale bloem van Thailand.

Naast deze exotische bloemen is er ook gelukkig nog een grote verscheidenheid aan inheemse dieren, zoals de olifant, tijger, luipaard, civet kat, gibbon en de Maleise beer. Daarnaast zijn er meer dan 900 soorten broedvogels. Wij zouden graag de nationale parken één voor één aan u beschrijven, maar hebben ons beperkt tot een handvol. Het is niet te doen om de mooiste te benoemen. Ze zijn zo mooi, dat er niet één de mooiste is. Daarom hebben wij het oudste en het grootste park voor u beschreven, het mooie park nabij Hua Hin en een zee-reservaat.

Khao Yai

Het eerste nationale park van Thailand: Khao Yai, opgericht in 1962, is een jungle van ruim 2.000 vierkante kilometer. Het is vooral bekend om zijn watervallen, de een nog mooier dan de ander. Khao Yai is dan ook een van de mooiste parken van Thailand. De bekendste en mooiste waterval is Nam Tok Haew Suwat met een hoogte van 25 meter en is ook in het droogseizoen nog te bewonderen.

Kaeng Krachan

Het grootste nationaal park is Kaeng Krachan met een oppervlakte van maar liefst 3.000 vierkante kilometer. Dit is bijna de helft van de Thaise provincie Phetchaburi en de rivieren Phetchaburi en Pranburi ontspringen hier. Het park is zo groot, dat het diverse landschappen heeft, van regenwoud tot savanne, een zoetwatermeer en bergketens, waarvan de Phanoen Tung de hoogste is met zijn 1207 meter. Door de grote oppervlakte is er een echte wild-life met olifanten, luipaarden, beren, gibbons, herten en tijgers.

Khao Sam Roi Yot

Het nationaal park Sam Roi Yot is “maar” 99 vierkante kilometer en ligt ca. 40 kilometer ten zuiden van Hua Hin. Het is een berglandschap, dat zich uitstrekt langs de kust. De naam Khao Sam Roi Yot betekent “de driehonderd bergtoppen”, wat verwijst naar de magnifieke leistenen heuvels. Het landschap is mooi, maar vooral de zoetwatermoerassen en dierenreservaten zijn belangrijk in dit park. Leuk is om in dit park een bootexcursie te maken naar van de vele leistenen eilandjes voor de kust. Een uitgelezen plek om vogels te spotten.

Ang Thong National Marine Park

Ten noordwesten van Koh Samui ligt het Ang Thong National Park, een van de beroemdste zee-reservaten van Thailand. Het bestaat uit 42 eilanden en van de 102 vierkante kilometer is maar 18 vierkante kilometer land. Je hebt hier natuurlijk schitterend witte stranden, maar de zee heeft ontzettend veel schoonheid te bieden. Er zwemmen vissen in alle kleuren van de regenboog en als je dieper komt, zijn er zeeschildpadden. Een bijzondere ervaring.

Thailand, aangepaste vakantie met A tot Z reizen

U ziet Thailand heeft veel meer te bieden dan Bangkok met zijn tempels en zijn beroemde badplaatsen. Blijf ons volgen met nog veel meer over Thailand.

Meer lezen over Thailand? Zie onderstaande linkjes

http://atotzreizen.nl/thailand-land-van-de-glimlach/

http://atotzreizen.nl/genieten-in-de-koninklijke-badplaats-van-thailand/

http://atotzreizen.nl/reisgenoten-gezocht/

Costa Blanca

Witte kust, oftewel Costa Blanca

Hoe komt Costa Blanca aan zijn naam? Hier zijn verschillende verklaringen voor, waarvan de meest waarschijnlijk is, dat het de amandelbomen met hun mooie wit-roze bloesem zijn, waaraan de kust zijn naam te danken heeft. De mooiste verklaring, vind ik zelf, wordt verteld over een Engelse luchtvaartmaatschappij, die de naam in 1957 bedacht toen zij met vluchten tussen Londen en Valencia starten. Vanuit de lucht zag en ziet men de vele mooie witte stranden, dus de commerciële slogan was snel bedacht.

Wat heeft Costa Blanca te bieden?

Natuurlijk zon, zee en strand, en een heerlijke plek om te overwinteren (of lekker in de winter een paar dagen de zon op te zoeken). Maar wat is er nog meer? De Costa Blanca heeft heel veel te bieden. De Costa Blanca en met name het achterland wordt al sinds duizenden jaren bewoond. Hierdoor tref je overal ruïnes uit de tijd van de Moren, maar ook heel veel herinneringen aan de Romeinen en overblijfselen uit de Middeleeuwen. De kastelen uit die tijd werden altijd op hoge punten gebouwd, waardoor u tegelijkertijd een mooi uitzicht hebt over de prachtige natuur van de Costa Blanca. U weet het misschien niet, maar in de provincie Alicante zijn maar liefst 9 beschermde natuurgebieden, van zoutmeren tot grillige bergen, van ruige rotsen tot moerasland met veel watervogels.

En ook voor de inwendige mens is de Costa Blanca fijn. De beroemde mediterrane keuken heeft veel te bieden. Natuurlijk de specialiteit uit de regio Valencia: Paella. Wist u, dat er wel 100 verschillende manieren zijn om dit rijstgerecht klaar te maken? Voor vis- en zeevruchtgerecht zit u aan de kust erg goed. Houdt u van vlees, dan is het goed om te weten dat u In het binnenland goed terecht kunt voor wildgerechten. Uiteraard zijn er ook veel typisch Spaanse tapasbarretjes, waar u terecht kunt voor een lekker aperitiefhapje.

Kortom, de Costa Blanca is veel meer dan zonnebaden!

Barcelona

Barcelona, voor iedereen

Wie er al eens geweest is, is het vast met mij eens, dat Barcelona zeker een bezoek waard is. Eigenlijk wel meerdere bezoekjes. Barcelona is leuk om een paar dagen heen te gaan en verveeld nooit.

Er is voor ieder wat wils. Houdt u van shoppen, dan kom je in Barcelona in een echt winkelparadijs. Het motto “shop till you drop” slaat echt op Barcelona. Er zijn zelfs shopping tours te boeken.

Maar wat als ik niet van winkelen hou, is Barcelona dan ook een aanrader? Zeker weten. U houdt van kunst en cultuur. Dan kunt u ook uw hart ophalen in Barcelona.  Barcelona is de hoofdstad van Catalonië en staat dus bol van de Catalaanse cultuur. Dat uit zich in de eigen Catalaanse taal en tradities, maar als cultuurliefhebber zult u ook genieten van de mooie prachtige gebouwen, zoals uiteraard de Sagrada Famíila. En als u echt van de Gaudístijl houdt dan is Barcelona echt een must, want die is overal in de straten van Barcelona aanwezig.

Wat na al dat shoppen en cultuur? Dan is Barcelona nog niet klaar. Je kan gewoon lekker ergens een terrasje pakken, bijvoorbeeld op Las Ramblas (wel druk) en heerlijk mensen kijken, maar ook even een strandwandeling maken.  Ja, dat kan, want Barcelona heeft een 4,5 kilometer lange goudkleurige strandzand met heerlijke chiringuitos (strandbars).

En natuurlijk is er ook nog FC Barcelona met Camp Nou. U ziet voor ieder wat wils.

Ook wanneer u een beperking heeft. De meeste openbare gebouwen, hotels, winkels en restaurants in Barcelona zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Daarbij komt dat het personeel uiterst behulpzaam en servicegericht is.

Veel musea of attracties beschikken over een alternatieve ingang met helling en/of lift en hebben begeleide tours voor blinden en doven, zoals de Sagrada Família met rolstoelvriendelijke ingang (torens zijn niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers) en audiogidsen in verschillende talen, tactiele materialen voor blinden en audiovisuele displays met ondertiteling.

Las Ramblas zijn bijvoorbeeld ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar het beste vroeg in de ochtend, omdat het daarna snel druk wordt. Het strand van Barcelona is ook rolstoeltoegankelijk met aangepaste toiletten en douches en houten loopbruggen naar het water.

U ziet Barcelona kan altijd.

Dag van de architectuur

Dag van de architectuur

Een goed moment om even stil te staan bij de Notre Dame, want in het nieuws blijft het nu wel heel stil. Het was wel een heel naar gezicht die felle brand in april. Zo’n mooi majestueus gebouw dat zijn glorie verliest.

Het lijkt dat de Dame nog te redden is, maar vorige week las ik een Belgisch bericht met als titel: Hoofdarchitect waarschuwt: “Notre Dame nog niet volledig gered”. Dat klinkt toch niet echt goed. De hoofdarchitect voor historische gebouwen in Frankrijk zegt: “Op dit moment kan men nog niet absoluut garanderen dat het bouwkundig monument staande blijft.” Dat had ik 2 maanden na de brand niet verwacht.

Op dit moment zijn circa 150 mensen druk bezig met de restauratie van deze mooie kathedraal, maar als ik het goed begrijp, zijn er nu al weer meningsverschillen over de torenspits, die wij allemaal maandag 15 april hebben zien instorten.

President Macron wil een inventieve reconstructie, maar er gaan ook stemmen op voor een authentieke heropbouw. Er is zelfs nog het Charter van Venetië uit 1964. In dit handvest is internationaal bepaald hoe er moet worden omgegaan met de restauratie van architectonisch erfgoed. En dit handvest stelt, dat historische gebouwen in hun laatst gekende toestand moeten worden hersteld. Dit wordt nog een hele uitdaging en of Macron zijn belofte, wij herbouwen de Notre Dame binnen 5 jaar, gaat houden, moet ik nog betwijfelen.

Maar dat moet u zeker niet weerhouden om een bezoek aan Parijs te brengen, want het heeft nog veel meer architectonische hoogstandjes. Vanuit de Middeleeuwen bijvoorbeeld de Conciergerie of het latere Arc de Triomphe, maar zeker ook de Eiffeltoren uit 1889. En voor wie meer zijn hart bij de moderne architectuur ligt, heeft Parijs ook veel te bieden, het Centre Pompidou en L’Arc de la Défense zijn hier weer mooie voorbeelden.

Dus ga lekker op architectuurroute door Parijs en dan ook even kijken hoe het met de Notre Dame gaat.

Samos

Samos

Samos, seniorenreizen

Een vakantie voor de zonaanbidders, cultuurliefhebbers en fotograven.

 Samos is een eiland in het Oosten van de Egeïsche zee. Het is een groen eiland met mooie zand- en kiezelstranden en pittoreske traditionele dorpen. Samos heeft een rijke geschiedenis en cultuur, zeer interessante opgravingen, fascinerende grotten, talrijke wandelroutes maar bovenal zeer vriendelijke bewoners. Echt een vakantieplek voor iedereen.

Wat is er zoal te doen op Samos?

Samos-stad

De hoofdstad van het eiland, waar onder andere twee musea zijn te bezichtigen: Het archeologisch museum en het wijnmuseum.

Samos stad is grotendeels tegen de hellingen van een heuvel gebouwd. Je hier ziet zijn veel mooie kerken, grote en kleine pleinen en veel neoklassieke gebouwen. En hier bevindt zich ook de grootste haven van het eiland. Een wandeling door de steegjes, waar verschillende traditionele huizen staan, is zeker een aanrader.

Pythagorion

Pythagorion ligt in het zuidoosten van het eiland. Deze plaats is vernoemd naar de Griekse filosoof Pythagoras ( van de stelling van Pythagoras: In een rechthoekige driehoek is de som van de kwadraten van de lengtes van de rechthoekszijden gelijk aan het kwadraat van de lengte van de schuine zijde.) Deze stad heeft de oudste haven in de Middellandse zee.

Er zijn vele bezienswaardigheden in deze stad, zoalshet klooster van Panagia Spiliani. Dit klooster is bijzonder, omdat het in een grot is gebouwd op een heuvel. Alleen al het uitzicht vanaf deze plek is de moeite waard.

Ireon

Ten westen van Pythagorion ligt de meest belangrijke archeologische opgraving van Samos: het Ireon. Volgens de verhalen zou Godin Hera geboren zijn aan de oevers van de rivier Imvrasos. De tempel van Hera zoude grootste tempel van Griekenland zijn geweest met 155 pilaren. Deze tempel is rond 530 v.Chr. gebouwd. Vandaag de dag is die ene gigantische pilaar overgebleven, welke aangeeft hoe kolossaal die tempel geweest moet zijn.

Uiteraard zijn er nog veel meer bezienswaardigheden en prachtige dorpen om te bezoeken, het is dan ook zeker de moeite waard om ter plekke een auto te huren en het eiland te verkennen.

Samos, Griekenland, a tot z reizen
Samos, begeleide reis

Voor meer informatie: klik op onderstaande link

Samos, begeleide reizen

Thailand, land van de glimlach

Thailand, land van de glimlach

thaise tempel, zorgreizen

Het klinkt als een goede reclameslogan, maar de Thaise bevolking glimlacht veel. Dit is niet alleen een teken van hun gastvrijheid. Er zit meer achter de Thaise glimlach. Sowieso is Thailand meer dan alleen gouden tempels, boeddha’s en helderwitte stranden. In deze blog en de komende donderdagen willen wij allerlei leuke wetenswaardigheden over Thailand de revue laten passeren. Niet alleen de diepere betekenis achter de glimlach, maar ook bijvoorbeeld de kleuren en boeddha’s van de dag, die dagelijks in de 2week van juli aan bod zullen komen.

Deze blog is onze start om Thailand in het zonnetje te zetten, dus wat is beter om u acht redenen te geven om naar Thailand te gaan.

Op nummer 1 horen (hoe cliché misschien ook) de gouden tempels, die blinken in de zon. In heel Thailand treft u tempels aan, de een wat mooier dan de ander. In Bangkok staan de allermooiste ter wereld. Meer bijzonderheden over de tempels volgen in een aparte blog.

Daarna komt op nummer 2 de stranden. Heerlijke bounty-stranden, stranden vol restaurants en strandbedjes, maar ook nog ongerept strand. Van alles wat.             

Het strand van Hua Hin, de koninklijke badplaats, is een 5 kilometer lang zandstrand. Als de vloed is geweest, wordt het keihard en kan je met de rolstoel een heerlijke strandwandeling maken. Bij een zorgreis is een strandrolstoel aanwezig, waardoor het strand nog toegankelijker wordt. Meer strandtips volgen in een later blog.

Met stip op nummer 3 het eten. Je houdt er van of niet. Wat ons betreft, en velen met ons, is het Thaise eten fantastisch. Heerlijke gerechten met pad thai-noedels, geroerbakte kip. Allerlei soorten curries, van mild tot pittig. En wat ook heel leuk is, het is lekker goedkoop.

En dan hebben wij meteen nummer 4 te pakken. De reis is misschien wel wat duurder, maar ter plaatse krijg je wel meer vakantie voor je geld.

Natuurlijk hoort het weer ook tot een van de 8 redenen, dus deze dan maar op nummer 5. Het hele jaar door kan je Thailand goed bezoeken, vooral in de maanden van november t/m april, want dan valt de minste neerslag en is de temperatuur ook aangenamer.

Op nummer 6 kennis maken met een eeuwenoude cultuur. Op iedere straathoek een boeddhistische tempel, monniken overal in het straatbeeld, net als de Thaise eettentjes (soms niet meer dan een handkar, waar alles op wordt uitgestald en bereid). Soms wat chaotisch, maar zo’n bijzondere ervaring.

Ook natuur krijgt natuurlijk een plekje, nummer 7. Thailand heeft niet alleen een mooie architectuur, maar is verder ook heel mooi. Dichte jungle, uitgestrekte rijstvelden, witte zandstranden en veel verschillende dieren en planten. Ook hier gaan wij aandacht aanbesteden.

Nummer 8 is de veelzijdigheid van Thailand. Je komt helemaal aan je trekken als je van Aziatisch eten houdt, maar ook de zonaanbieder vindt er schitterende stranden en voor de cultuurliefhebber de tempels. En dan hebben wij het nog niet over heerlijk ontspannen tijdens een massage en genieten van een schitterende zonsondergang.  

Kortom Thailand is leuk voor iedereen J

Voor meer informatie over de reis naar Thailand: klik op onderstaande link

http://atotzreizen.nl/reisgenoten-gezocht/

Onze vorige blog over Thailand:

http://atotzreizen.nl/genieten-in-de-koninklijke-badplaats-van-thailand/

Londen

Londen

London is the place for me

London this lovely city

You can go to France or America,

India, Asia or Australia

But you must come back to London City

 

Zo zong Lord Kitchener in 1948 en hij heeft nog steeds gelijk. Londen is een plek, waar je altijd moet en kunt terugkomen. Londen heeft zoveel te bieden, dat er altijd wat voor je bij is, maar ook altijd weer iets wat je nog niet gezien hebt.

Houd je van winkelen, dan heb je natuurlijk de luxe winkelstraten, zoals Bond Street en Oxford Street. Wat echter ook heel leuk is, is snuffelen bij de kraampjes op Portobello Road Market in Notting Hill of rondscharrelen in de winkeltjes in Camden Town. Luxe winkelen of markten afstruinen… voor ieder wat wils.

Houdt u van musea, dan kunt u in London uw hart ophalen. Mijn favoriete, en met mij die van nog veel meer reizigers, is het British Museum. Als je van geschiedenis houdt, dan kan je hier je hart ophalen. Bezoek de Egyptenaren, wandel door de Middeleeuwen, maar vergeet zeker de Steen van Rosetta, het beeld van Paaseiland, de Aziatische en Mexicaanse kunst niet. Eigenlijk is er zoveel te zien, dat je er regelmatig heen moet. En dan nu meteen het goede nieuws: toegang is gratis. Net als voor het Natural History Museum met enorme dino’s en piepkleine fossielen, maar ook het Tate Modern of het Victora and Albert Museum wanneer u een kunstliefhebber bent. En dit is nog maar een kleine greep uit de vele musea, die Londen heeft.

Ook wanneer u niet houdt van winkelen en musea is Londen leuk. U kunt er heerlijk wandelen langs de Theems, ook heel leuk om er over te varen, of in Hyde park, waar altijd wat te zien is.

En tenslotte natuurlijk een van de hoogtepunten, zeker voor mij, een theaterbezoek. En ook daar is weer een enorme keuze van een voorstelling in een piepklein kneuterig theater of een grote voorstelling, zoals Wicked en the Lion King.

Kortom London is leuk voor iedereen, waar je precies kunt kiezen wat je het liefste wil.

London is daarom geschikt voor volledig begeleide reizen met allerlei mate van zorgen tot reizen met alleen een vraagbaak ter plaatse. A tot Z reizen geeft u graag advies en zorgt voor een reis naar Londen, die zeker voor herhaling vatbaar is.

Anastasia – Begeleide reizen

Zon, zee, strand en Anastasia

Van 20 tot en met 23 september 2019 hebben we een leuke begeleide vakantie naar Scheveningen. We logeren dan in een prachtig hotel op ongeveer 50 meter vanaf het strand. Op loopafstand van het hotel ligt de boulevard, het casino, Sealife en het Circustheater.

Vanaf september 2019 speelt de musical Anastasia in het AFAS Circustheater in Scheveningen.  Anastasia is gebaseerd op de gelijknamige animatiefilm en vertelt het legendarische verhaal van een verloren Russische prinses die op zoek is naar haar werkelijke identiteit.

Onvergetelijke ontdekkingsreis
Weeskind Anya herinnert zich niets van vroeger en heeft geen idee wie ze is. Met een muziekdoosje als enige bagage gaat ze op zoek naar haar verleden. Een avontuur dat voert langs vorstelijke paleizen en door het romantische Parijs van 1920. Hoe kan het dat Anya sprekend lijkt op Anastasia Romanov? Is ze écht de dochter van de vermoorde tsaar Nicolaas? Langzaam ontrafelt Anya haar geschiedenis, om te ontdekken wie ze werkelijk is. Half historisch, half legende.

Voor deze vakantie zijn de 1eklas kaartjes naar deze prachtige musical al gereserveerd. Na de voorstelling kunnen we onder het genot van een drankje en een hapje in het Circustheater nog even nagenieten van de voorstelling.

De andere dagen van deze vakantie zijn vrij in te vullen met activiteiten die uw vakantie helemaal compleet maken.

Cruise, A tot Z reizen, begeleide reis, zorgreis

Drie vakantielanden

Drie vakantielanden in één.

Dat is niet zo moeilijk zult u denken en dat klopt. Maar waarschijnlijk is, net als bij mij, de eerste gedachte het Drielandenpunt bij Vaals. Daar is inderdaad een eenvoudig drie in eentje. Echter wat ook makkelijk is, maar misschien niet zo lijkt, is drie vakantielanden in één tijdens de Noordelijke Eilandencruise met de MS Nieuw Statendam.

Een manier om eenvoudig drie vakantielanden, het Verenigd Koninkrijk, IJsland en Noorwegen, in één keer te bezoeken. Deze prachtige cruise met de MS Nieuw Statendam duurt 15 dagen en vaart u langs al het moois, dat deze landen te bieden hebben. U hoeft niet eens van boord om veel natuurschoon te bewonderen. Wilt u alles nader bekijken dan is er tijdens deze reis volop de gelegenheid om niet alleen vanaf het water, maar ook aan land de drie landen te bekijken.

Cruise, A tot Z reizen, begeleide reis, zorgreis
Noorse Fjorden, cruise met begeleiding, aangepaste hutten

In het Verenigd Koninkrijk wordt aangelegd in New Castle Upon Tyne, de eerste aanleghaven op deze reis. Dit is nabij de beroemde Romeinse Hadrianusmuur. De tweede stop is South Queensferry. Dit is nog geen 19 km van de Schotse hoofdstad, Edinburgh met het beroemde gelijknamige kasteel. Na het Verenigd Koninkrijk gaat het op naar IJsland met als eerste aanlegplaats, de meest noordelijke hoofdstad van de wereld, Reykjavik. IJsland is vooral bekend om zijn natuurlijke wonderen en indrukwekkende vergezichten. De reis langs IJsland biedt u imposante bergen, watervallen, groene gletsjerbergen, fjorden en nog veel meer bijzonder natuurschoon. Tijdens de reis om IJsland vaart de MS Nieuw Statendam net als in Noorwegen fjorden binnen, want de mooiste manier om fjorden te bekijken, is vanaf het water.

Na IJsland doet de MS Nieuw Statendam Noorwegen aan, waar wordt aangelegd in het vissersstadje Alesund en het prachtige Bergen, wat zeker een bezoek waard is.

En dan terug naar het vertrekpunt Amsterdam, waar na 2 bijzondere, mooie en leuke weken de reis helaas weer voorbij is.

Mocht u willen weten wat een cruise u allemaal kan bieden en wat een cruisevakantie precies is, houd dan vooral deze blog in de gaten.

Begeleide reizen

Nieuw bij A tot Z reizen!

U wilt er graag een paar daagjes tussenuit of een uitgebreide reis maken, maar toch gaat u niet. U ziet er tegen op om alles te regelen, bent bang dat iets fout gaat? Wat als ik in het buitenland ben en ik weet het niet meer? Ik heb hulp nodig en waar vind ik iemand, die mij verstaat en begrijpt?

Zijn deze redenen, om niet de reis van uw dromen te maken, herkenbaar?

Laat A tot Z reizen deze zorgen van u overnemen.

A tot Z reizen start met begeleide reizen

Bij de begeleide reizen van A tot Z reizen kunt u zelf bepalen wat u zelf wilt doen en wat wij voor u kunnen doen.

 • Het regelen van de reis op maat.

U geeft aan wat u van de reis verwacht en A tot Z reizen regelt het volgens uw wensen. De reis maakt u zelf alleen of met uw reisgenoten. A tot Z reizen gaat niet mee, maar u kunt altijd bellen/mailen/appen wanneer u ter plaatse bent en advies, hulp of raad nodig heeft.

 • Een reis met begeleiding heen- en terugreis

U heeft een reis uitgekozen uit het pakket van A tot Z reizen of een eigen reis op maat laten samenstellen. De reis kan van start gaan, maar u ziet op tegen de reis naar en van de reisbestemming van uw keuze. A tot Z reizen regelt voor u begeleiding, die op de heen- en terugreis met u meereist.

 • Een reis met begeleiding ter plaatse

De reis is uitgekozen. U wilt wel zelfstandig gaan, maar vindt het fijn als er iemand in de buurt is, waar u terecht kunt met uw vragen en die u helpt waar nodig.

 • Een reis met uitgebreide begeleiding

U wilt een volledig begeleide reis. De begeleiding maakt de hele reis met u mee, zowel heen- als terugreis, ter plaatse als bij excursies etc.

 • En alle mogelijke variaties hierop.

Wat houdt u nu nog tegen om de reis van uw dromen te maken?

Laat ons weten waar, wanneer en hoe wij u kunnen helpen. Wij realiseren graag met u samen uw droomreis.

Klik hier voor de begeleide reizen
Blog a tot z reizen, aangepaste vakantie

Ameland, zorgreizen

Ameland, een weekje er tussenuit

Blog a tot z reizen, aangepaste vakantie

Volgens mij is Ameland in alle jaargetijden leuk. De zomer met zijn gezelligheid op de terrassen en het heerlijk genieten van het buitenleven, de herfst met zijn mooie kleuren en de stormen, die de zee zo mooi maken en de winter met de kerstsfeer in de dorpjes en de vogels, die hier komen overwinteren. Wij waren dit jaar in de lente met veel vogelgeluiden en lammetjes in de wei en op de groene zeedijk.

 

Ameland, blog a tot z reizen, zorgreizen

Natuurlijk hebben wij meer gedaan dan lammetjes kijken. Er is zoveel te doen op Ameland, dat wij onze week zo gevuld hadden met allerlei verschillende activiteiten.

Wij hadden het geluk, dat in de week, dat wij er waren de paardenreddingsboot uitvoer (vaart 12x per jaar uit).10 paarden trekken de reddingboot vanuit het boothuis in Hollum naar het strand, waar 8 paarden de boot de branding in trekken. Heel bijzonder en indrukwekkend (wat een kracht geven de paarden om de boot over het strand te trekken).

 

Ameland, blog a tot z reizen, seniorenvakantie
Ameland, blog a tot z reizen, begeleide vakantie

Sowieso is het strand van Ameland altijd leuk. Wij zijn er deze week diverse keren geweest. Lekker uitwaaien en daarna warme chocomelk drinken in een van de strandpaviljoenen (waar ze ook strandrolstoelen hebben, om iedereen van het strand te kunnen laten genieten).

Bij een bezoek aan Ameland hoort natuurlijk ook een robbentocht.                         Ook al was het weer niet best. Toch hebben wij het erop gewaagd. En wij hebben ze uitgebreid zien luieren op een van de drooggevallen wadden. Het is heel leuk om de zeehonden daar met z’n allen te zien.

 

Wat ook een aanrader is, is de Strandexpress. Deze brengt je van het strand Nes en Buren naar het Oerd en de Hôn, een gebied waar nieuwe duinen zich vormen.  Hier broeden ontzettend veel vogels. Er is een kolonie lepelaars en aan het eind van de zomer bloeit de lamsoor, die met zijn paarse bloemetjes het gebied een paarse gloed  heeft. Een goede reden om in de zomer terug te gaan.

Kortom Ameland heeft veel te bieden en dan hebben wij het nog niet eens gehad over het Natuurcentrum, de dorpjes Ballum, Buren, Hollum en Nes en de vele sport- en natuuractiviteiten, die er zijn.

 

Ameland, blog a tot z reizen, reizen met zorg

Ameland, een echte aanrader.

Begeleide reizen, seniorenreizen

Een knusse hoofdstad, Athene

Een knusse hoofdstad, Athene

Begeleide reizen, seniorenreizen

Athene is heerlijk compact. Alles ligt om de Akropolis, die je dan ook vanuit alle kanten ziet liggen.

Ik hoor u denken, maar is Athene wel toegankelijk? Bij de bouw van oude steden is geen rekening gehouden met rolstoeltoegankelijkheid, maar Athene is toch verbazingwekkend toegankelijk. Het metro-netwerk van Athene is rolstoeltoegankelijk, waardoor je de stad goed kunt bezoeken. Uw eerste kennismaking met de Atheense archeologie kan zelfs al plaatsen vinden bij aankomst op de luchthaven van Athene. In AIA’s Main Terminal Building (vertrekhal, ingang 3) bevindt zich namelijk het Airport Museum met een permanente tentoonstelling van archeologische vondsten.

Maar eigenlijk moet uw eerste stop natuurlijk de Akropolis zijn. Ga bij voorkeur ’s morgens vroeg of laat in de avond om de mensmassa’s en de bloedhete zon te vermijden.

Het meest herkenbare deel van de Akropolis is het Parthenon, de voormalige tempel van Athena. De Akropolis heeft een ingang voor rolstoelbezoekers, die bereikbaar is met een lift. Om de heuvel, Athene is een heuvelachtige stad, te vermijden, kunt u met een taxi naar de ingang.

Let op! Controleer of de lift het op de dag van uw geplande bezoek het doet, want bij harde wind of regen, kan de lift buiten werking zijn. Naar de top is nog een hele tour, want de Akropolis is ongelijk met grote rotsen en stenen.

 

Gelukkig hebben ze de meeste kunstvoorwerpen van de Akropolis verplaatst naar het Akropolis museum, toegankelijk met een beperking en een mogelijkheid om even te ontsnappen aan de hitte. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de periode, waarin u reist. Mijn bezoek aan Athene was in februari, wel wat fris, maar met 16 graden goed te doen. Wij hebben het Akropolis museum gebruikt om wat op te warmen. Maar het museum is er natuurlijk vooral om te genieten van de historie en de mythologie.

En wat als ik even klaar ben met archeologie? Dan gezellig naar het Monastirakiplein, midden in de gelijknamige wijk, die bekend staat om zijn vlooienmarkt en het voordelig winkelen. Het is er vlak, dus u kunt er heerlijk souvenirs zoeken en daarna lekker eten. Er zijn daar namelijk heel veel kleine restaurants, waar u gyros en andere heerlijke Griekse hapjes kunnen krijgen. Een andere wijk, waar veel bars, restaurants en winkels zijn, is Plaka.

Athene is een heerlijke stad, waar je cultuur met heerlijk eten kunt combineren.

Begeleide reizen, seniorenreizen
Ook leuk om te zien: wisselen van de wacht op het Syntagmaplein.
Geleidehond, begeleide reizen

Dag van de geleidehond

Dag van de geleidehond

Geleidehond, begeleide reizen

U kent het vast wel. De abonnementverkoper van de krant; de mevrouw, die u donateur van een goed doel wil maken, net wanneer u even snel nog iets gaat halen bij de supermarkt. Vaak ik loop ik zo snel mogelijk door, maar in een onbewaakt ogenblik blijf je dan toch een keertje staan. Zoals die keer bij die leuke jongen met die schattige knuffels. En voor ik het wist, was ik donateur van hulphond met zo’n leuke knuffel. 

Pas veel later ben ik mij gaan verdiepen in de organisatie.

Wist u dat…..

 • een hulphond 70 verschillende vaardigheden kan leren?
 • er is voor mensen met een fysieke beperking, epilepsie of posttraumatische stressstoornis?
 • maar ook voor jongeren met gedrags- of emotionele problemen?

Met deze kennis ben ik blij, dat ik destijds ben gestopt en niet meteen de supermarkt ben binnengehold.

Zorgvakantie

Wereld Scrabble-dag

Wereld Scrabble-dag

Zorgvakantie

Als je bedrijf van    tot     Reizen heet, dan is Scrabble wel een dingetje.

Ik weet niet hoe het bij u is, maar ik ben met Scrabble opgegroeid. Mijn vader was heel fanatiek en heel goed. Hij had een ongelooflijke woordenschat, die mijn zusje en ik niet altijd vertrouwden. Maar gewapend met de Dikke van Dale moesten wij toch steeds weer erkennen, dat het bestaande woorden waren.

Nu ik zelf kinderen heb, moet ik helaas bekennen, dat bij ons het Scrabblespelbord heel weinig op tafel komt. Misschien ook heel herkenbaar in deze digitale tijd.

Maar vandaag gaan wij weer nostalgisch woordjes leggen, gezellig met het hele gezin.

Eén keer in het jaar moeten de kinderen eraan geloven. 🙂