Galleria dell'Accademia

Ga je op vakantie naar Florence? Dan is de Galleria dell’Accademia zeker de moeite waard. Hier kun je het beroemde marmeren beeld van David bewonderen, gemaakt door de even beroemde Michelangelo.

Dit bijzondere beeld is te vinden op drie verschillende plaatsen over de hele wereld, maar het origineel bevindt zich in de Galleria dell’Accademia. Dit museum is een van de grootste in Florence en is volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Het is absoluut een must-visit tijdens je verblijf in Florence.

Over de Galleria dell’Accademia

Tot de 18e eeuw was de Galleria dell’Accademia in Florence, voorheen bekend als het ziekenhuis van Sint-Mattheüs, in handen van hertog Pietro Leopoldo van Lotharingen, die Toscane regeerde. In 1784 bracht hij alle kunstscholen in Florence samen in dit grote gebouw om de grote kunstwerken onder één dak te hebben, zodat leerlingen ervan konden leren.

Naast het samenvoegen van de kunstacademies begon hij een galerie om de werken van de studenten tentoon te stellen. In de loop der jaren heeft het gebouw veel veranderingen ondergaan.

Galleria dell'Accademia, Florence

Michelangelo’s David

Een van de meest opvallende werken in de Galleria dell’Accademia in Florence is het beeldhouwwerk van Michelangelo, met name het iconische beeld van David. Dit meesterwerk belichaamt de kracht en schoonheid van de mens. Michelangelo schiep dit beeld toen hij slechts 26 jaar oud was, in opdracht van de Opera del Duomo. Ze wilden het beeld buiten de kathedraal plaatsen, op een hoog voetstuk. Hierdoor zijn bepaalde delen van het beeld, zoals het hoofd, de armen en de handen, groter dan normaal lijken.

Dit was echter de bedoeling van Michelangelo. Hij wist dat wanneer het beeld van een afstand werd bekeken, de verhoudingen goed zouden overkomen. Nu het beeld op ooghoogte staat, kun je echter zien dat de verhoudingen anders zijn dan gebruikelijk. 

Omdat het beeld vele jaren buiten heeft gestaan, heeft de lokale overheid besloten om het binnen te plaatsen om het te beschermen tegen de weersomstandigheden.  Helaas werd het niet beschermd tegen vandalisme, aangezien David werd aangevallen met een hamer. Gelukkig liep het beeld slechts lichte schade op. 

Andere kunstwerken in Galleria dell’Accademia

Naast de beroemde David zijn er uiteraard nog andere kunstwerken te bewonderen. Bijvoorbeeld onvoltooide sculpturen, zoals Atlantus, De jonge slaaf, De bebaarde slaaf en De ontwakende slaaf, die Michelangelo in opdracht van paus Julius II maakte met de bedoeling ze op diens grafmonument te plaatsen. Uiteindelijk werden ze echter pas in 1909 verplaatst naar de Grotta de Buontalenti in de Boboli-tuinen.

Daarnaast zijn er andere opmerkelijke kunstwerken zoals de Pietà di Palestrina, een marmeren sculptuur die Christus mogelijk afbeeldt terwijl hij wordt vastgehouden door de Madonna, en de Jacopo di Cione, die een kroning van de Maagd toont.

In de Galleria dell’Accademia zijn ook schilderijen te vinden van kunstenaars als Sandro Pontormo, Andrea del Sarto,  Ghirlandaio, Orcagna en  Alessandro Allori. Veel van deze werken werden in opdracht gemaakt voor de welvarende Medici-familie en later geschonken aan de hertogen van Toscane.

Toegankelijkheid van Galleria dell’Accademia voor rolstoelgebruikers 

De Galleria dell’Accademia is van binnen volledig rolstoeltoegankelijk. Er is echter een kleine drempel bij de hoofdingang, maar je kunt deze vermijden door via een helling bij de uitgang naar binnen te gaan, aan de rechterkant van het museum. Binnenin het museum is de vloer gelijk en is er genoeg ruimte om gemakkelijk te bewegen. Bovendien zijn er meerdere liften en trapliften die je naar elke verdieping brengen. Er is ook de mogelijkheid om een rolstoel te huren en er is een aangepaste badkamer beschikbaar naast de ingang van het gebouw.


Voor alle info over Galleria dell’Accademia, kijk op website: Galleria dell’Accademia di Firenze
Ben je opzoek naar aangepaste accommodaties in Italië? Kijk dan op: Toegankelijke accommodaties – Italië

Wil je op de hoogte blijven van onze tips en laatste nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):