Vaticaanse musea

Vaticaanse Musea

De Vaticaanse Musea, ook wel bekend als de Musei Vaticani in het Italiaans, bevinden zich in de Apostolische Paleizen en herbergen een schat aan kunstwerken uit het Vaticaan. Deze indrukwekkende collectie is in de loop van de tijd verzameld, met kunstwerken die werden gekregen, gemaakt of veroverd door de verschillende pausen.

Paus Sixtus IV, die ook verantwoordelijk was voor de bouw van de Sixtijnse Kapel, begon de bouw van het allereerste museum.  De huidige musea, die verschillende afdelingen hebben, werden pas in de 18e en 19e eeuw opgericht.

In de ‘Sala delle Muse’ vind je de best bewaarde buste van Perikles, en in de volgende zaal, de ‘Sala degli Animali’, is er een beeld van Meleager.

Paus Julius II kocht ‘Cortile e Belvedere’ (een groep beelden) in 1506 van een boer die ze had opgegraven. Het werd al snel een belangrijk symbool voor de inwoners van Rome. Deze beeldengroep heeft onder andere Michelangelo geïnspireerd bij het schilderen en beeldhouwen van kronkelende lichamen.

De toegankelijkheid van de Vaticaanse musea

Een bezoek aan de Vaticaanse Musea is niet zo uitdagend als wat velen misschien denken. Deze musea zijn goed toegankelijk voor iedereen die graag Raphael’s beroemde schilderij, “The Transfiguration”, en andere belangrijke kunstwerken wil bewonderen.

In Vaticaanstad kun je op verschillende manieren de musea bezoeken. Er is de Sint-Pietersbasiliek aan het einde van het grote plein, en dan heb je de Vaticaanse Musea, de Raphael Rooms en de Sixtijnse Kapel. De basiliek en de musea bevinden zich op ongeveer 1 km van elkaar vandaan. Tussen de basiliek en de musea is er een lange stoep die langzaam naar beneden loopt.

De toegang tot de musea is mogelijk via een hellingbaan. Binnen kun je je gemakkelijk verplaatsen met behulp van liften en rolstoelliften. De vloeren zijn glad en er is genoeg ruimte om je vrij te bewegen.

In de musea kunnen scootmobielen en elektrische rolstoelen gebruikt worden. Het is echter belangrijk om te weten dat ze niet overal toegang hebben vanwege ruimte- en gewichtsbeperkingen. Daarom wordt aanbevolen om, indien mogelijk, een handbewogen rolstoel te gebruiken. Deze zijn ook gratis beschikbaar in de garderobe, afhankelijk van beschikbaarheid. Om er een te lenen, moet je een geldig identiteitsbewijs laten zien en borg betalen.

In de Vaticaanse Musea zijn meerdere tiletten die rolstoelgebruikers kunnen gebruiken. Ze zijn aangegeven met borden in de gebouwen. Daarnaast zijn er toegankelijke toiletten bij plekken waar je kunt eten en drinken.

Sixtijnse Kapel

Toegangelijkheid van de Sixtijnse Kapel

De toegang tot de Sixtijnse Kapel omvat het beklimmen van twee trappen. Voor bezoekers met beperkte mobiliteit, met name rolstoelgebruikers, is er een lift beschikbaar. Deze lift is ontworpen om rolstoelen van specifieke afmetingen en gewicht te kunnen vervoeren: De rolstoel mag maximaal 76 cm breed en 104 cm lang zijn. En het totale gewicht van de rolstoel en de persoon mag niet meer dan 230 kg bedragen.

Indien de rolstoel deze afmetingen of gewichtslimieten overschrijdt, biedt het museum een handmatige rolstoel als alternatief aan. 

Sint-Pietersplein en Basiliek

Op het ruime Sint-Pietersplein is rekening gehouden met rolstoelgebruikers. De toegang tot de basiliek is aan de rechterkant van de arcade als je ervoor staat. Er zijn hellingbanen om de toegankelijkheid te vergroten.

Binnen in de Basiliek is de vloer gelijkmatig, waardoor het gemakkelijk is om te bewegen. Houd er echter rekening mee dat alleen het basisgedeelte rolstoelvriendelijk is, terwijl de Necropolis en het bovenste deel dat niet zijn.
Op woensdag kun je een pauselijke audiëntie bijwonen op het Sint-Pietersplein. Bezoekers ontvangen zegeningen van de paus zelf als hij in de stad is. Om het beste uitzicht te krijgen als je in een rolstoel zit, is er een privéruimte voor mensen in een rolstoel en hun metgezel. Om toegang te krijgen tot deze ruimte moet je een ‘biglietti per il Papa’ hebben, een ticket dat je kunt krijgen aan de kassa of online.

De Vaticaanse tuinen

De Vaticaanse tuinen zijn enkel te betreden voor bezoekers die kunnen lopen. De oneffen en steile ondergrond zorgt voor aanzienlijke uitdagingen voor wie zich in een rolstoel voortbeweegt.

Wil je meer lezen over de Vaticaanse musea? Kijk dan op hun eigen site: Vaticaanse musea
Ben je opzoek naar een aangepaste accommodatie in Italië? Kijk dan eens op: Aangepaste accommodaties – Italië

Wil je op de hoogte blijven van onze tips en laatste nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Selecteer lijst(en):