Colonia Güell

Colonia Güell

Wil je meer ontdekken dan alleen Barcelona en toch genieten van de prachtige architectuur die Spanje te bieden heeft? La Colonia Güell is de ideale oplossing, op slechts 20 minuten rijden van Barcelona. 

Over Colonia Güell

Colonia Güell is een klein dorp gelegen in de stad Santa Coloma de Cervelló. Het werd gebouwd in de 19e eeuw voor industriële doeleinden. Het dorp werd opgezet als een arbeiderskolonie, wat betekent dat er voorzieningen werden opgericht die fabrieksarbeiders destijds nodig hadden. Naast een werkplek vind je hier huisvesting, scholen, markten, winkels en een ziekenhuis.

Aanvankelijk had het dorp een eenvoudige uitstraling. Totdat Eusebi Güell, een supporter van de Catalaanse modernistische beweging, een paar architecten vroeg om wat leven in het gehucht te blazen. Een van deze architecten was Antoni Gaudí. Gaudí kreeg uiteindelijk toestemming om te doen wat hij wilde met de kerk van de kolonie.

Gaudí’s Crypt

Dit kunstwerk begon oorspronkelijk als een kleine kapel. Gaudí kreeg de kans om een nieuwe kerk te bouwen voor de groeiende bevolking en om nieuwe technieken en ontwerpen uit te proberen. Hij vond het de perfecte gelegenheid om zijn nieuwste innovaties uit te testen. Ook al was het onverwacht en spontaan, het resultaat is prachtig.

De crypte is nooit volledig voltooid vanwege aanhoudende problemen. Het woord ‘crypte’ zelf geeft aan wat de kerk had moeten worden. Toch heeft Gaudí alleen het gedeelte boven de grond afgemaakt. Je kunt ook een set trappen zien die omhoog naar het gebouw leiden. Deze leiden echter nergens naartoe omdat de eerste verdieping nooit is afgemaakt.

Ondanks de vele onvoltooide aspecten blijft het een van de meest fascinerende werken van Gaudí. In 2005 werd het zelfs door UNESCO uitgeroepen tot een Werelderfgoedmonument.

Toegankelijkheid van Colonia Güell

De buitenpaden zijn redelijk vlak en makkelijk begaanbaar. Je kunt vrij eenvoudig door het dorp wandelen en de historische achtergrond van de 19e eeuw ontdekken. De weg naar de Crypte van Gaudi is hetzelfde voor voetgangers, dus je wordt niet op een andere route geleid.

In het begin van het Gaudi-project was er nog geen aandacht voor toegankelijkheid voor bezoekers met beperkte mobiliteit. De bouwers hadden voornamelijk de fabrieksarbeiders in gedachten.

Pas na verloop van tijd begonnen ze na te denken over het verbeteren van de ervaring voor bezoekers. Nu is er een drempelvrije ingang naar de crypte. En eenmaal binnen is er voldoende ruimte om tussen de rijen banken door te manoeuvreren.

Alle info over Colonia Güell vind je op hun website: Colonia Güell

Ben je opzoek naar aangepaste accommmodaties in Spanje? Kijk dan op: Aangepaste accommodaties – Spanje

Wil je op de hoogte blijven van onze tips en laatste nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):