10 tips om te doen in Bergen, Noorwegen

Tijdens de cruise naar de Noorse Fjorden doen we onder andere de stad Bergen aan.
Bergen is een klein stadje aan de westkust van Noorwegen met een enorme schoonheid en de nabijheid van heerlijke buitenavonturen. Een bezoek aan Bergen is zeer geschikt voor bergwandelingen, boottochten door de fjorden en wandelingen door het stadscentrum.
Het is de op één na grootste stad van Noorwegen met 300.000 inwoners aan de westkant van het land en omgeven door zeven bergen. En werd gesticht in 1070, dus het is een oude stad met een lange geschiedenis en tradities. 
Mensen houden van de charmante schoonheid van de straten en houten huizen, en er is een grote keuze aan dingen om te doen in Bergen. Hier zijn 10 tips om te doen in Bergen Noorwegen.

Cruise met begeleiding IJsland
Cruise met rolstoel

10 tips om te doen in Bergen Noorwegen

1. Bezoek het marktplein en probeer verse zeevruchten

Een van de belangrijkste attracties in Bergen is het oude marktplein, waar voornamelijk vis wordt verkocht. Het is een geweldige plek om te genieten van de sfeer van het oude centrum van Bergen, het gevoel alsof je in een tijd van actieve handel bent met kleurrijke houten huizen om je heen, en handelaren die proberen te bewijzen dat hun goederen de beste zijn.
De markt is niet alleen goed om te genieten van de lokale cultuur en de aangename sfeer, je kunt er ook heerlijke zeevruchten kopen. De vismarkt heet Torget en was vroeger het centrum van de vishandel in de regio. De markt bevindt zich in het stadscentrum nabij de haven.

  1. Loop langs de oude houten huizen

Vlakbij het marktplein zie je meerdere houten huizen op een rij staan. Deze plaats heet Bryggen en was tussen 1350 en 1750 een handels- en verwerkingsgebied.

De plaats staat op de lijst van UNESCO-werelderfgoedlocaties, ondanks het feit dat de gebouwen niet origineel zijn. Ze brandden namelijk af ​​en werden herbouwd in 1702, met behoud van hun oorspronkelijke stijl. Het is waarschijnlijk de meest populaire plaats in Bergen. Hier vindt u traditionele restaurants, verschillende musea en souvenirwinkels met houten producten.

10 tips om te doen in Bergen
  1. Breng tijd door in een middeleeuws fort

De volgende attractie van Bergen ligt ook dicht bij de vorige. Het is het stenen fort van Bergenhus dat vroeger dienst deed als residentie van de koning. Zelfs vandaag de dag worden hier koninklijke gala’s en andere grote evenementen gehouden. Het gebouw is ongeveer 750 jaar geleden gebouwd. U kunt hier rondleidingen bijwonen die regelmatig worden uitgehouden.

  1. Drink lokale wijn

Omdat het een Scandinavisch land is, verandert het klimaat in Bergen gedurende het jaar veel. In de zomer kunt u genieten van de zon en ontspannen op het strand bij warm weer, terwijl u in de winter zeer lage temperaturen kunt ervaren, zelfs te koud om te skiën. Zo’n klimaat maakt het moeilijk om wijn te produceren, maar Noorwegen lukt dat wel. De meest noordelijke wijngaard ter wereld, Eventyrvin Lerkekasa, bevindt zich in Noorwegen. Deze wijn is niet te vergelijken met ‘s werelds beste wijnen, maar hij heeft zijn eigen speciale smaak. U kunt lokaal eten en wijn proberen, of een van ‘s werelds wijnen, in lokale wijnbars, waarvan de meeste zich in het stadscentrum bevinden, dicht bij de belangrijkste toeristische attracties.  Maar meer populaire drankjes onder de lokale bevolking zijn bier en vodka.

Noorse Fjorden met rolstoel

5. Bezoek een van de musea in Bergen

Net als elke andere toeristische stad heeft Bergen veel musea van allerlei aard. Als je een museumliefhebber bent, kun je een heel weekend doorbrengen om ze allemaal te bezoeken.
Een museum in Bergen is bijvoorbeeld het Bryggens-museum, een museum in en met de bovengenoemde houten huizen. Het vertelt je over zijn architectuur en geschiedenis, en organiseert ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen.
Een ander interessant museum in Bergen is het Theta-museum. Het was het hoofdkwartier van de Theta-groep die contact opnam met Londen en verslag deed van Duitse vlootbewegingen bij Noorwegen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Het Bergen Museum maakt deel uit van de Universiteit van Bergen. Het bevat natuurlijke en cultuurhistorische collecties over Muséplass 3.
Aangezien Bergen een zeehaven is en een van de belangrijkste steden in de Hansa-handel was, is het Maritiem Museum van Bergen zeker de moeite waard.
Een zeer ongebruikelijk museum in Bergen is het Lepra Museum. Het is gewijd aan de lepraziekte en de mensen die eraan leden.

  1. Ga kajakken in een fjord

De belangrijkste reden waarom mensen Noorwegen bezoeken, is de prachtige natuur.
De Fjorden zijn één van de beste Noorse kenmerken, iets dat elke toerist moet bezoeken. Het favoriete ding om te doen in de fjorden is kajakken. Gelegen tussen enorme majestueuze bergen in de baai met het transparante groene of blauwe water, voel je je vrij onbeduidend vergeleken met de kracht van de natuur.

De langste fjord ter wereld bevindt zich in Noorwegen, vlakbij Bergen. Het heet Sognefjord. Door deze fjord zullen we varen als we Bergen inkomen en weer uitvaren. Omdat we vroeg het fjord invaren zullen de meeste van ons alleen het fjord zien als we weer vertrekken.

Kerk Bergen, Cruise met rolstoel
  1. Bezoek een zeer ongebruikelijke kerk

Hier  kun je ook een heel bijzondere kerk bezoeken, de Fantoft Stave Church. Het oorspronkelijke gebouw werd rond 1150 gebouwd in Fortun, een klein dorp op 250 km van Bergen. In de moeilijke tijden in Noorwegen viel de kerk uit elkaar en namen de dorpelingen de houten planken mee voor hun boerderijen. We zouden de kerk vandaag niet zien als een zakenman uit Bergen niet zou betalen voor de reparatie in de 19e eeuw. Dankzij deze man kun je genieten van de bijzondere uitstraling van deze houten kerk.

  1. Woon het internationale filmfestival bij

Als je in oktober de stad bezoekt, is een ander geweldig ding, het bezoeken van het (een week durende) Bergen International Film Festival (BIFF), dat wordt gehouden in Bergen Kino. Elk jaar bezoeken duizenden mensen het. Je kunt ook lid worden voor 65 KR ($ 1 = 9 KR).

Rolstoelvakantie cruise
  1. Neem een ​​kabelbaan naar het beste panorama van de stad

Als je de hele stad van bovenaf wilt zien, moet je een kabelbaan nemen genaamd Fløibanen om Fløyen te beklimmen. De stad is omgeven door zeven bergen, wat je een geweldige kans geeft om op een ​​van de bergen de stad te bekijken.

  1. Vind alle geweldige straatkunst

Als je van straatkunst houdt, moet je zeker proberen om de beste stukken te vinden. Hier is het een echte kunst, niet alleen wat amateur-graffiti. Veel stadsmuren zijn ermee bedekt. Straatkunst in Bergen past verrassend goed bij de architectuur van oude, gezellige houten huizen.

Bergen-Straatkunst

Zoals u ziet is er genoeg te doen. Het is een geweldige plek om te ontspannen en te genieten van de rustige sfeer van de oude havenstad.

Bergen doen we ook aan tijdens de Noorse Fjorden Cruise

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):