Alesund

Cruisehaven Ålesund is een  levendige stad in art-nouveaustijl, waar het schip rechtstreeks in het centrum aanmeert. Dit stelt je in staat om makkelijk het rijke historische Ålesund op eigen gelegenheid te verkennen.

Na een verwoestende brand in 1904 werd de stad herbouwd in de kenmerkende Art Nouveau-stijl, ook wel Jugendstil genoemd, die populair was rond de eeuwwisseling. Deze wederopbouw volgde op de onafhankelijkheid van Noorwegen van Zweden. De kleurrijke gebouwen met kasteelachtige torentjes en gedetailleerde gevels sieren de stad met sierbloemen, waterspuwers en door de Vikingen geïnspireerde decoraties.

De straten van Ålesund zijn gevuld met torentjes, torenspitsen en prachtige decoraties die de stad echt uniek maken. Voor liefhebbers van deze stijl is een bezoek aan het Art Nouveau Centre een must. 

Met zijn ligging aan de Noorse Zee en omringd door bergen en fjorden biedt Ålesund ook mogelijkheden voor actievere excursies, zoals wandelen, mountainbiken en kajakken. Een hoogtepunt is de beklimming van de 418 treden naar de top van de Aksla-berg, waar je een spectaculair uitzicht hebt op de Sunnmøre-Alpen. De nabijgelegen Geirangerfjord, een UNESCO-werelderfgoedlocatie met prachtige watervallen, en het Atlantische Zee Park, een van de grootste aquariums van Europa, zijn ook gemakkelijk bereikbaar vanuit Ålesund.

Temidden van ruige fjorden en indrukwekkende watervallen biedt het kleurrijke Ålesund verbluffende landschappen. Bij de cruiseterminal bevindt zich een toeristenkantoor en een lokale bushalte voor jouw gemak.

Wat is er zoal te doen in Alesund:

  • Alesund Aquarium, bewonder het zeeleven dat zich bevindt langs de Noorse kust
  • Sunnmore Museum, openlucht museum met collecties van historische huizen en boten
  • Jugendstilsenteret, museum in een apotheek uit 1907
  • Het schitterende uitzicht vanaf de berg Aksla
  • Sukkertoppen, geniet van magnifiek uitzicht over de stad en fjorden

Cruiseterminal informatie

Het stadscentrum is direct toegankelijk vanaf de steiger. Hier vind je ook een VVV-informatiepunt. Handig gelegen tegenover de terminal bevindt zich ook een bushalte, waardoor je gemakkelijk toegang hebt tot het bruisende hart van de stad. 

Adres van de cruiseterminal:
Keiser Wilhelms gate 2
6003 Ålesund, Noorwegen

Mogelijke excursie in Alesund:

Bustocht door de bergen (€ 134,99)

Ontdek tijdens deze informatieve dagtour, begeleid door een ervaren gids, de meest adembenemende panorama’s van bergen, unieke fjorden en prachtige rotsformaties. Maak onderweg kennis met schilderachtige traditionele dorpen en dompel jezelf onder in de lokale cultuur.

Vertrekkend vanuit Ålesund voert de bus je door pittoreske Noorse stadjes, uiteindelijk aankomend in het land van de trollen. De eerste halte is Kokarsteinen, een schitterende fotolocatie net boven de fjord. Passeer Sjoholt, een dorp bekend om zijn meubel- en houtindustrie, en Valldal, vermaard om zijn smakelijke aardbeien.

Vervolg je reis naar Gubrandsjuvet, een ravijn van 5 meter breed en 20 meter hoog, waar je over een schilderachtige brug kunt wandelen. De bus brengt je daarna naar Trollstigen, waar je kunt genieten van majestueuze uitzichten op het natuurlijke landschap en de fantastische bergweg met elf haarspeldbochten.

Terwijl je langs de weg rijdt, maak je een extra fotostop bij Stigefossen, een krachtige waterval met een totale hoogte van 240 meter. De laatste stop is bij Trollvegen, de hoogste verticale rotswand van Europa. Voordat je avontuur ten einde loopt, geniet je van een schilderachtige rit door Åndalsnes. Bereid je voor op een onvergetelijke ontdekkingstocht door dit adembenemende stukje Noors paradijs.

Deze bustocht duurt ongeveer 6 uur. (Er wordt rekening gehouden met de vertrektijd van de cruise)

Wil je een va deze excursies gaan maken? Zoek je een andere excursie? Of wil je een reisbegeleider mee die Nederlands praat? Neem dan contact met ons op.

 

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):