Bergen

Prachtig Bergen, de op één na grootste stad van Noorwegen, is een van de meest geliefde aanlegplaatsen tijdens een cruise door de fjorden. Zodra je van het schip stapt, betreed je het middeleeuwse Bryggen werfgebied, sinds 1979 erkend als UNESCO Werelderfgoed. Hier sieren kleine boten de haven en staan houten gebouwen trots langs de waterkant. Bergen kent een rijke maritieme traditie die bijna 1.000 jaar teruggaat, waaronder de jaren dat de stad een belangrijke rol speelde in de Hanze, het handelsimperium dat de maritieme handel in de regio domineerde tussen de 14e en 18e eeuw. Als een van Europa’s oudste nederzettingen leiden de keienstraten en smalle steegjes naar groene parken, middeleeuwse kathedralen en stenen vestingen die eeuwen geleden vijanden op afstand hielden. De stad is ook uitstekend beloopbaar, met historische gebouwen en geweldige markten die alles verkopen, van vis en producten tot snuisterijen en souvenirs.

Omgeven door bergen en dichte bossen, halverwege tussen Geiranger in het noorden en Stavanger in het zuiden, biedt Bergen ook volop mogelijkheden buiten de stad. Of je nu deelneemt aan een excursie of zelf op pad gaat, je zult zeker verliefd worden op Bergen.

Wat is er zoal te doen in Bergen:

  1. Bryggen: Een eeuwenoude wijk, geregistreerd op de UNESCO Werelderfgoedlijst, die het hart van de stad vormt.
  2. Ulriken: De hoogste van de zeven bergen in de stad.
  3. Bryggens Museum: Ontdek opgegraven stadsartefacten tentoongesteld in een eigentijds gebouw.
  4. Byparken: Een prachtig stadspark in het centrum van de stad.
  5. Fisketorget: Een onmisbare vismarkt die de smaak van Bergen weerspiegelt.
  6. Fjorden: Verken de diverse en adembenemende natuurlijke inhammen.

Cruiseterminal informatie

Passagiers die hun cruise aan de oude haven aanmeren, hoeven slechts een korte afstand te lopen. Als je aankomt bij een van de andere aanlegplaatsen, biedt Bergen gratis pendelbussen aan. Deze brengen de passagiers naar het centrum bij het meer in het park. Daarnaast vertrekken er bij de andere aanlegplaatsen Hop-On-Hop-Off bussen, die vlakbij starten. Gratis plattegronden zijn verkrijgbaar bij de VVV op de aanlegplaats. Ontdek moeiteloos de charme van Bergen zonder gedoe.

Adres van de cruiseterminal:
Skoltegrunnskaien 1
5003 Bergen, Noorwegen

Mogelijke excursies in Bergen:

Bryggen tour met rondleiding per minibus  (€64,99)

Verken de betoverende stad Bergen, de parel van Noorwegen, tijdens een onvergetelijke reis met een exclusieve minibustour. Ontdek de mooiste uitzichtpunten van de stad, zorgvuldig geselecteerd door lokale gidsen om je een ongeëvenaarde ervaring te bieden.

Deze tour is ideaal voor degenen die de steile heuvels van Bergen willen vermijden of simpelweg zoveel mogelijk van de stad willen zien. De minibustour wordt begeleid door een Engelssprekende lokale gids en vindt plaats in een luxe minibus van een lokaal bedrijf.

Geniet van vier foto-stops op unieke locaties, waaronder het ’typische’ ansichtkaartplaatje van de stad, het lokale strand, hoog op de berghelling en in het historische vissersdorp. Deze stops bieden diverse en contrasterende uitzichten op Bergen. Doordat ze een minibus gebruiken, kun je plekken bereiken waar grotere bussen niet kunnen komen, waardoor je optimaal profiteert van de mogelijkheden.

Tijdens de rit vertelt de gids boeiende verhalen over de geschiedenis, het dagelijks leven en de unieke kenmerken van Bergen. Omdat je in kleine groepen reist, is er volop gelegenheid om vragen te stellen en de tour aan te passen aan jouw voorkeuren.

De route omvat hoogtepunten zoals de vesting van Bergen, Bryggen, het historische schiereiland Nordnes (met het aquarium, heksenmonument en houten huizen), Knøsesmauet-steeg (verkozen tot de mooiste van Bergen), het Nationaal Theater, de Hurtigruten Terminal, Torgallmenningen, het historische stadhuis, de kathedraal van Bergen, het Lepraziekenhuis, het treinstation, de universiteitswijk, Nygård Park, Lungegård-meer, de bergwijk Fløyen, de brandweerkazerne Skansen, de houten huizenwijk Sandviken, het Visserijmuseum en het park bij de St. Mary’s Church om onze korte wandeltour te beginnen.

De wandeltour eindigt met een korte, gemakkelijke wandeling rond Bryggen (ongeveer 500 meter over een vlak pad) – de door UNESCO erkende werelderfgoedlocatie van Bergen.

De tour duurt ongeveer 2 uur 

10 tips om te doen in Bergen
Cruise met rolstoel

Stadswandeling met lokale gids (€ 29,99)

Ontdek waarom Bergen door velen wordt beschouwd als de mooiste stad van Noorwegen tijdens een boeiende wandeling met een lokale expert. De stadwandeling begint in het hart van de stad, waar je wordt meegevoerd door de betoverende maritieme sfeer van de haven in de Vågen-baai. Dwaal door de smalle steegjes met houten huizen en ontdek de voornaamste hoogtepunten van Bergen, waaronder de imposante Bergenhus-vesting, de historische Hanze-wijk (Bryggen), en de schilderachtige Mariakerk.

Jouw lokale gids deelt boeiende historische details over de stad en biedt een waarlijk insider-perspectief op Bergen en haar bewoners, ook wel bekend als de ‘Bergenser’. Deze onvergetelijke ervaring is niet alleen een ontdekkingstocht door de bezienswaardigheden, maar ook een diepgaande kennismaking met de rijke geschiedenis en lokale cultuur van Bergen. Ontdek het unieke karakter van deze Noorse parel en laat je leiden door iemand die de stad door en door kent.

De stadwandeling duurt ongeveer 2 uur.

Wil je een va deze excursies gaan maken? Zoek je een andere excursie? Of wil je een reisbegeleider mee die Nederlands praat? Neem dan contact met ons op.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):