Eidfjord

Eidfjord, een idyllisch dorpje met zo’n duizend inwoners aan de majestueuze Hardangerfjord, staat bekend als een pittoreske aanleghaven waar af en toe imposante cruiseschepen aanmeren.

Onder de schaduw van besneeuwde bergtoppen en de nabijheid van betoverende blauwgroene fjorden, wordt Eidfjord vaak geprezen als een van de meest schilderachtige dorpen in heel Noorwegen. Hoewel het slechts een kleine bevolking van minder dan duizend inwoners heeft, trekt het dorp jaarlijks vele bezoekers die komen genieten van de ongerepte natuurlijke pracht van het gebied.

Hardangervidda, gelegen nabij Eidfjord, is niet alleen het grootste bergplateau van Europa, maar ook het grootste nationale park van Noorwegen. Interessant genoeg diende dit gebied als trainingsgrond voor legendarische ontdekkingsreizigers als Roald Amundsen, die de eerste expeditie naar de Zuidpool leidde, en Fridtjof Nansen, de eerste persoon die met succes het binnenland van Groenland doorkruiste. Vandaag de dag trekken bezoekers naar dit park voor activiteiten als wandelen, hiken, fietsen en langlaufen, waarbij ze ook kunnen genieten van het overvloedige wildleven, waaronder het grootste aantal wilde rendieren in heel Europa.

Het landschap wordt gekenmerkt door talrijke ravijnen, zoals de beroemde Måbødalen Vallei, die vanaf het Hardangervidda-plateau in zuidelijke richting naar de fjorden aan de kust leiden. Ongeveer zestien kilometer ten zuiden van Eidfjord bevindt zich de adembenemende Vøringfossen-waterval, die met zijn 182 meter hoogte een spectaculair gezicht biedt. In het hart van Eidfjord staat de historische Eidfjord Kirke, een 14e-eeuwse stenen kerk, terwijl net buiten de stad de beroemde berghut Kjeåsen op een klif ligt, zo’n zeshonderd meter boven de Simadalsfjord.

Met zijn betoverende landschappen, rijke geschiedenis en overvloed aan natuurlijke wonderen, is Eidfjord en zijn omgeving een bestemming die elke reiziger zou moeten ervaren

Wat is er zoal te doen in Eidfjord:

  1. De imposante Sysen dam
  2.  Voringfossen watervallen
  3. Sima, een waterkrachtcentrale

Cruiseterminal informatie

Op loopafstand vind je verschillende voorzieningen. Direct bij de uitgang, aan de kade, bevindt zich een klein VVV-kantoor voor plattegronden, informatie en waar je gratis Wifi kunt gebruiken.

Mogelijke excursies in Eidfjord:

Vøringfossen Waterval, rondleiding met gids (€ 99,-)

Ontdek de prachtige natuurlijke landschappen van Noorwegen tijdens een ontspannende begeleide natuurtocht met vervoer vanuit Eidfjord. Tijdens deze adembenemende reis verken je het Hardangervidda National Park en de schilderachtige Måbø-vallei, bewonder je de majestueuze Vøringfossen-waterval vanaf een verheven bergplateau en loop je over een brug die hoog boven een kloof hangt.

Je avontuur begint wanneer je wordt opgehaald bij de pier in Eidfjord. Ga vervolgens op weg langs een van de meest betoverende routes van Noorwegen, langs de kronkelende rivier de Eio en door de ruige schoonheid van de Måbø-vallei, met zijn imposante bergen en overweldigende stenen bruggen.

Bij aankomst op het uitgestrekte bergplateau van Hardangervidda word je getrakteerd op panoramische uitzichten over dit prachtige nationale park. Vanaf hier kun je ook ongehinderd genieten van het spectaculaire gezicht van de Vøringfossen, een majestueuze waterval van maar liefst 182 meter hoog die met kracht neerstort in de diepte van de Måbø-vallei.

Neem de tijd om dit adembenemende panorama in je op te nemen, misschien stop je even voor een heerlijk stuk zelfgebakken cake in een lokaal hotel, of sluit je aan bij je gids voor een ontspannen wandeling over een 47 meter brede loopbrug die hoog boven de kloof zweeft.

Je reis gaat verder naar de indrukwekkende Sysen Dam, een unieke bezienswaardigheid waar je ook een glimp kunt opvangen van de op een na grootste gletsjer van Noorwegen. Maak een laatste stop op een bergplateau om te genieten van het schilderachtige landschap voordat je terugkeert naar Eidfjord, met herinneringen aan een onvergetelijke ervaring te midden van de natuurlijke pracht van Noorwegen.

De tour duurt ongeveer 3,5 uur 

10 tips om te doen in Bergen
Cruise met rolstoel

Stadswandeling met lokale gids (€ 29,99)

Ontdek waarom Bergen door velen wordt beschouwd als de mooiste stad van Noorwegen tijdens een boeiende wandeling met een lokale expert. De stadwandeling begint in het hart van de stad, waar je wordt meegevoerd door de betoverende maritieme sfeer van de haven in de Vågen-baai. Dwaal door de smalle steegjes met houten huizen en ontdek de voornaamste hoogtepunten van Bergen, waaronder de imposante Bergenhus-vesting, de historische Hanze-wijk (Bryggen), en de schilderachtige Mariakerk.

Jouw lokale gids deelt boeiende historische details over de stad en biedt een waarlijk insider-perspectief op Bergen en haar bewoners, ook wel bekend als de ‘Bergenser’. Deze onvergetelijke ervaring is niet alleen een ontdekkingstocht door de bezienswaardigheden, maar ook een diepgaande kennismaking met de rijke geschiedenis en lokale cultuur van Bergen. Ontdek het unieke karakter van deze Noorse parel en laat je leiden door iemand die de stad door en door kent.

De stadwandeling duurt ongeveer 2 uur.

Wil je een va deze excursies gaan maken? Zoek je een andere excursie? Of wil je een reisbegeleider mee die Nederlands praat? Neem dan contact met ons op.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):