Toegankelijk Malta

Toegankelijk Malta

Het land Malta is niet één eiland, maar een archipel met drie wat grotere eilanden, Malta, Gozo en Comino. Daarnaast heb je nog het kleinere Manoel Island en een aantal kleine onbewoonde eilanden.

Vakantie in Malta

Een zonvakantie of toch niet? Ben je echt een zonaanbidder, heerlijk op het strand liggen en zo nu en dan een duik in de zee? Dan is Malta misschien niet de meest geschikte keuze. Malta heeft mooie zandstranden, maar met nagenoeg geen hotels en niet bij een gezellige badplaats. Dus niet leuk als zonvakantie? Zeker wel, want Malta heeft volop zon en aangename temperaturen, maar je moet het leuk vinden om op pad te gaan. Naar het noorden van Malta voor de mooie stranden, zoals Ghain Tuffieha Bay en Golden Bay en dan verblijven in bijvoorbeeld  St.Julians en Sliema, waar je kan winkelen en een nachtleven hebt. Naast dit alles heeft Malta veel cultuur en natuurschoon, dus zeker een leuk vakantieland.

Malta is zeker niet de gemakkelijkste bestemming voor rolstoelgebruikers.
Natuurlijk hebben wij gekeken wat er wel mogelijk is, en er meer mogelijk is dan in eerste instantie gedacht.

Het vervoer op Malta

Luchthaven

Als er speciale assistentie nodig is op Malta International Airport, is het personeel net als op andere luchthavens, opgeleid om jouw aankomst of vertrek uit Malta zo comfortabel mogelijk te maken. Je kunt diensten voor Personen met Beperkte Mobiliteit (PRM) boeken via de luchtvaartmaatschappij of laten regelen door het reisbureau.

Om de luchthaven te helpen een betere en efficiëntere service te bieden, raden we je ten zeerste aan om ten minste 48 uur voor vertrek te boeken.

Bus:

De bussen hebben allemaal een rolstoelramp en speciale plaatsen voor mensen met een mobiliteitsbeperking.
Signaalknoppen en kaartautomaten bevinden zich op een geschikte hoogte voor rolstoelgebruikers en andere passagiers met mobiliteitsbeperkingen.
Daarnaast zijn in de bussen audio en visuele systemen voor het aangeven van de bushalte en eindbestemming.

Let op: de elektrische rolstoel of scootmobiel moet gecertificeerd zijn om mee te mogen in de bus.

Meer over het reizen met de bus: Openbaar vervoer Malta

Gozo Veerboot

De Gozo-veerboot is ook volledig rolstoeltoegankelijk, maar als je met de auto reist, is het handig om aan het personeel te laten weten dat je gebruik maakt van een rolstoel en hen te laten weten dat je in de buurt van een lift wilt parkeren, anders loop je het risico te worden geblokkeerd door andere auto’s en dat je tijdens de reis in jouw voertuig moet blijven, wat niet is toegestaan. 

Neem voorafgaand aan de reis contact op met Gozo Channel om hen op de hoogte te stellen van de datum en tijd waarop je verwacht aan te komen bij de veerbootterminal, zodat zij zich kunnen voorbereiden om je te helpen bij het instappen en oversteken.
Meer informatie : Gozo veerboot 

Snelle veerboot

Zowel Lascaris Wharf Terminal als de Mġarr Harbor Terminal bieden volledige toegankelijkheid voor personen met mobiliteitsbeperkingen, inclusief rolstoelgebruikers. Beide veerboten zijn ook uitgerust met opritten om passagiers met mobiliteitsbeperkingen en rolstoelgebruikers veilig te laten in- en uitstappen en een rustige en veilige reis te hebben.

Wij gaan eerst even kijken, wat een leuk punt is, van waaruit wij Malta en Gozo kunnen gaan ontdekken:

St.Julians

Ligt aan een baai op het oostelijk deel van het eiland Malta. Het is een heel gezellige plaats met een leuke boulevard, leuke winkels en het grote winkelcentrum Bay Street. Door de weinig strandmogelijkheden hebben de meeste hotels een eigen zwembad (vaak op het dak). St. Julians heeft qua cultuur niets te bieden, maar de hoofdstad Valletta ligt op nog geen 10 kilometer (makkelijk te bereiken per bus).

Sliema

Ligt tussen St.Julians en Valletta in. Ook Sliema ligt aan een baai, rustiger dan die van St. Julians met een brede boulevard (The Strand) met palmbomen. Langs de boulevard heb je beach clubs met een of meerdere zwembaden.

Je kan via de boulevard naar St. Julians lopen (20 minuten) en vanaf de waterkant kan je met de ferry naar Valletta. Met een mooi uitzicht vanaf de ferry op de skyline van Valletta.

St. Pauls Bay

Ligt aan de baai genoemd naar de apostel Paulus, die hier schipbreuk leed. Het is een mooie badplaats met rotsstrandjes en kristalhelder water. Op de boulevard vind je gezellige lokale en buitenlandse restaurants. Je kan vanuit de haven een prachtige boottocht langs de kust maken.

Mellieha

Een van de weinige plaatsen op Malta met een zandstrand. Het dorp zelf ligt op een rots, maar wordt omringd door mooie stranden, zoals Golden Bay met goudkleurig zand en blauw water, dat lang ondiep blijft. Hier zijn ook een paar strandtentjes. Het strand ligt op zo’n 20 minuten met de bus van Mellieha, net als Ghajn Tuffiena Bay, dat bijna naast Golden Bay ligt.

Op 10 minuten lopen van de stad ligt Mellieha Bay met een lang zandstrand, een strand voor zeer geschikt voor gezinnen.

Ga je meer voor mooie natuur, dan moet je zeker naar de Coral Lagoon of Dragonara Cave. Hier vind je in de rotsen een aantal grotten met verschillende tunnels. Een mooi gebied voor duikers.

Wat is er te ontdekken op Malta en Gozo?

Toegankelijk Malta
valletta, rolstoeltoegankelijk Malta

Toegankelijk Malta

Valletta, de kleinste hoofdstad van Europa

Is zeker de moeite waard door zijn rijke verleden. Dwaal heerlijk rond tussen de zandstenen gebouwen met kleurrijke balkons en deuren. Valletta heeft hoge vestigingsmuren met parken en terrassen om heerlijk tot rust te komen en te genieten van deze leuke stad.

Wat moet beslist bekijken?

Het hele oude centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, dat is zo’n 320 monumenten op een halve vierkant kilometer. Er is dus genoeg te zien. Ga zeker naar de Upper Barakka Gardens, een prachtige tuin op de vestingmuren met een schitterend uitzicht over Valletta, maar ook de three cities gelegen tegenover Valletta. Om 12.00 uur en 16.00 uur worden dagelijks kanonschoten gelost. Houd hier rekening mee met je bezoek (precies op tijd om het mee te maken of misschien iets later om het juist te missen).

Natuurlijk heb je ook de Lower Barrakka Gardens, de botanische tuin bij de haven (met uitzicht op de haven).

Upper en Lower Barrakka Gardens

Ervaar een spectaculair uitzicht op de eilanden vanuit de Upper Barraka Gardens. Deze tuinen met zuilengalerijen in Valletta waren vroeger oefenterreinen voor de oude Italiaanse ridders. Het tuinterras biedt een panoramisch uitzicht over het havengebied en de omliggende stad. De tuinen zelf bevatten een verzameling beelden, bustes en plaquettes die historische Maltese gebeurtenissen beschrijven. Je kunt vanuit het havengebied gemakkelijk toegang krijgen tot de bovenste tuinen met de lift en kijken hoe vroeger de kanonnen werden afgeschoten. De toegang is gratis en er is ook een toegankelijke toilet bij de hoofdingang.

De Lower Barrakka Gardens liggen bovenop het Christopher’s Bastion en vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht op de Valletta Grand Habor, Valletta Break Water, Bighi Palace, Memorial Siege Bell, Fort Ricasoli en Fort St. Angelo.

Lower Barrakka Gardens
Lower Barrakka Gardens
Sint Janscokathedraal
Sint Janscokathedraal

Sint Janscokathedraal

Is een kathedraal in de barokstijl met veel fresco’s, bladgoud en pluche. Het is prachtig versierd met als mooiste het schilderij ‘De onthoofding van Johannes de Doper’ (van Caravaggio).

De kathedraal is een plek die je gezien moet hebben als je op Malta bent! In de 17e eeuw woonden de Ridders van St. John in deze kathedraal. 

De toegang is in sommige gebieden beperkt, maar bezoekers met een rolstoel kunnen nog steeds genieten van een uitstapje naar deze kathedraal. Er is een rolstoelvriendelijk pad aan het uiteinde van het gebouw voor een betere toegang.

Grootmeesterspaleis

Het Grootmeesterspaleis werd oorspronkelijk gebouwd in 1571, waar het aanvankelijk werd gebruikt om de Grootmeester van de Ridders van St. John te huisvesten. Tegenwoordig dient het als het administratieve centrum van Malta door het kantoor van de president en het Huis van Afgevaardigden in Malta te huisvesten. Afgezien van de uitstekende wapenrustingcollectie, heeft dit paleis ook indrukwekkende marmeren vloeren en versierde balzaal- en passagiershutten.

Er is een vlakke ingang en een lift zodat personen met een handicap gemakkelijk tussen de verdiepingen kunnen komen. Het Master’s Palace ligt in de buurt van de cruisehaven, waardoor het een perfecte plek is om te bezoeken tijdens een wandel-/wandeltocht door Valletta.

Toegankelijk Malta

De haven en de three cities

Breng zeker een bezoek aan de haven met zijn vele luxe schepen. Een leuke manier om de haven helemaal te verkennen of een bezoek te brengen aan de three cities is met de Dgħajsa, een typisch Maltees bootje, dat wat lijkt op een gondel.

Wat is nu de three cities?

Dit zijn Vittoriosa (ook wel Birgu genoemd), Senglea en Cospicua, versterkte steden, die in de Middeleeuwen zijn gesticht door de ridderorde. De steden liggen aan de overkant van de haven. Hier kan je nog de verdedigingswerken, die ouder zijn dan die van Valletta, bekijken. Het meest bezienswaardig is Vittoriosa (of Birgu).

Wanneer je na een bezoek terug bent in de Grand Harbour loopt dan zo’n kleine 500 meter verder door naar de Pinto Wharf oftewel de Valletta Waterfront met gezellige restaurants en bars. Een heerlijk plekje om een terrasje te pakken.

Vittoriosa
Vittoriosa
Mdina
Mdina

We gaan nu naar het midden van het eiland Malta, naar Mdina en Rabat.

Mdina

Is de oude hoofdstad van Malta en is volledig ommuurd. Ook hier veel gebouwen uit de middeleeuwen, vooral uit de baroktijd. De hoofdpoort tot de stad is de Mdina Gate (of Ihena Gate) met grommende stenen leeuwen voor de poort. Het is alsof je een groot openluchtmuseum binnenloopt, waar je kan ronddwalen tussen paleizen en kerken, zoals het Falson Paleis (met het museum van fijne Kunsten en Antiek), het Vilhena Paleis (met het Natuurlijk Geschiedenis museum) of het Paleis de Piro (met een museum over gereedschappen, ambachten en tradities). Zijn alle paleizen musea? Nee hoor, je kan er ook overnachten, zoals in het Xara Paleis.

Rabat

Omdat het zo dicht bij Mdina ligt, kan je beide plaatsen goed combineren.  Rabat is een leuke plaats met steegjes om in te verdwalen. Hier zie je ook nog het dagelijkse leven. Net als in Mdina zijn hier ook veel kloosters, kerken en paleizen te zien (en nog steeds in gebruik). Heel prominent aanwezig is de apostel Paulus, die hier gevangenen zou zijn gehouden in de catacomben van de St. Paul’s Church. Ga beslist ook kijken bij de catacomben van St. Agatha’s en mocht je nog een paleis willen bezoeken, dan is het Casa Bernard een aanrader.

Marsaxlokk

Mag natuurlijk in dit rijtje ook niet ontbreken. Wij zijn nu in een vissersdorp in het oosten op het eiland Malta. Hier ook geen zandstranden en daardoor is het misschien wel zo authentiek gebleven. De haven ligt vol traditionele kleurrijke vissersbootjes, veel met de ogen van Osiris (ter bescherming) er op geschilderd. Op de kade liggen visnetten te drogen of herstellen vissers hun netten. Er wordt hier voornamelijk gevist op tonijn en zwaardvis en er is dagelijks markt. Een grote markt is op zondag op de boulevard.

De megalithische tempels

zijn al van 5000 tot 2500 voor Christus en daarmee de oudste overblijfselen in Europa. Een megalithisch bouwwerk is een constructie van één of meer reuzenstenen. Onze hunebedden zijn bijvoorbeeld ook megalithisch.

Op Gozo liggen de Ġgantija tempels met een prachtig uitzicht over het zuiden van dit eiland. Ġgantija betekent reuzin en zijn dan ook de grootste tempels van Malta. Deze tempel is ook de oudste vrijstaande tempel ter wereld. De tempel is toegankelijk voor rolstoelgebruikers via loopbruggen die over de plek zijn gebouwd.

Op het eiland Malta liggen ook megalithische tempels, zoals die van Haġar Qim en Mnajdra. Deze liggen dichtbij zee en kan je goed combineren met een bezoek aan de Blue Grotto (later nog in deze blog). Mnajdra heeft drie tempels en de tempel van Haġar Qim ligt 700 meter verderop.

De volgende tempels zijn die van Tarxien. Deze liggen gewoon midden in een woonwijk van het gelijknamige plaatsje in het zuidoosten van Malta. Wist je dat de Tarxien-tempels op het prachtige eiland Malta eigenlijk ouder zijn dan de Egyptische piramides en de Stonehenge in Engeland? De buitengewone plek bestaat uit 4 megalithische bouwwerken, die werden gebouwd in de periode tussen 3600 en 2500 voor Christus. Lokale boeren in het gebied ontdekten de tempels in 1913 en sindsdien zijn er uitgebreide opgravingen uitgevoerd. De Tarxien-tempels zijn een UNESCO-werelderfgoed.
De tempels van Tarxien zijn toegankelijk middels een ramp en heeft een rolstoeltoegankelijke lift.

De tempels van Borġ in-Nadur heeft uitzicht op zee en ligt op een unieke plek tussen twee valleien.

En tenslotte Ta’Haġrat midden in het dorpje Mġarr, in het noordwesten van Malta. Deze is wel een stuk kleiner dan de andere tempels.

mnjadra, rolstoel Malta
Hal Salfliene Hypogeum

Toegankelijk Malta

Hal Salfliene Hypogeum

De ondergrondse begraafplaats uit ongeveer 2500 voor Christus, die ook op de werelderfgoedlijst staat, bestaat uit een aantal ondergrondse grafkamers, verdeeld over drie verdiepingen. Het hypogeum bood plaats aan zo’n 7000 doden, maar is heel kwetsbaar en daarom maar beperkt te bezoeken. Wel goed te combineren met de tempels van Tarxien.

En voor de echte liefhebber is er het Archeologisch Museum in Valletta, waar onder meer de ‘slapende dame” van het Hal Salfliene Hypogeum en de ‘dikke damesfiguren’ van Haġar Qim te zien zijn.

Voor wie geschiedenis te stoffige is: er is nog veel meer te zien. We gaan nu de natuur in, te beginnen met:

Blue Grotto (Wied iz-Zurrieq)

In het zuiden van het eiland Malta met zoals de naam al zegt: blauw water. Het zonlicht wordt door de lichte kleur van de rotsen weerkaatst in het water en hierdoor krijgt het water allerlei tinten blauw. Dit is goed te zien in de ochtend van zonsopkomst tot het middaguur.

Het diepste punt ligt op 26 meter. Je kan hier ook goed duiken. Ben je meer van het wrakduiken, dat is het wrak van de Um El Faroud in de buurt op 35 meter een aanrader.

Blue Lagoon

Ook met schitterend blauw water, maar nu in een beschutte baai op het eiland Comino. Het water is ontzettend helder, je kan bijna 30 meter diep kijken. Er is geen zandstrand, maar je kan wel op de plateaus een ligbed huren. Het is een heerlijke plek om te duiken en te snorkelen. Mocht je hier erg van houden, dan is misschien Santa Maria Caves (ook op Comino) ook leuk. De Santa Maria grotten behoren tot een van de mooiste grottenstelsels ter wereld.

De Blue Lagoon kun je alleen bereiken met een boot. Tot nu toe hebben we nog geen schip gevonden waar mee je met een rolstoel van boord aan de kust van de Blue Lagoon.

Blue Grotto
Blue Grotto
Ta’Pinu Basilica

Gozo

Victoria

De hoofdstad van Gozo is heerlijk om rond te slenteren, door de smalle straatjes met op bijna alle straathoeken heiligenbeelden en mooie kalkstenen gebouwen. Breng ook zeker een bezoek aan de citadel van Gozo.

Ta’Pinu Basilica

Een prachtige basiliek met schitterende beelden gelegen op een heuvel. Op deze plek zou een vrouw uit de buurt Maria hebben gezien en gesproken.

Er zijn nog meer leuke bezienswaardigheden op Gozo, zoals de Ta’Kola Molen (een windmolen uit de 18e eeuw) of de zoutpannen van Zebbuġ, maar Gozo is vooral voor de waterliefhebber:

Wied il-Ghasri, duiken en snorkelen in een kloof omringd door grotten en kliffen.

San Blas Bay, een kleine baai met zand, omringd door rotsen. Een perfecte snorkelplek.

Ramla Bay, een van de weinige met echt zand. Mooi zacht, geel zand in combinatie met diepblauw water. Echt een plek voor een dagje zonnebaden.

Dwerja, vooral bekend om de Azur Window, maar die is helaas enkele jaren geleden ingestort. Toch is het nog steeds een mooie plek met de rotsige kust. Heerlijk om te wandelen, maar ook goed om te snorkelen of duiken.

Toegankelijk Malta

Rolstoeltoegankelijk Malta

Leuk al die bezienswaardigheden, maar wat kan je als je wat minder ter been bent? Malta is zeker niet de gemakkelijkste bestemming voor rolstoelgebruikers.

Valletta

De Sint Janscokathedraal heeft, net als het National Archeology Museum, een ramp, waardoor deze met de rolstoel/rollator toegankelijk is, terwijl het Fort St. Elmo en National War Museum een rolstoeltoegankelijke lift heeft. Ook zijn daar route-aanwijzingen in braille en zijn er audiovisuele hulpmiddelen.

Naast de ramp heeft het National Archeology Museum ook een rolstoeltoegankelijke lift en toiletten en is er een audiotour.

De oude stad heeft twee hoofdstraten, Trig Ir-Republica en Triq Ir-Ifran, die beide rolstoelvriendelijk zijn. Bij de Triton Fountain is een lift naar de Upper Barrokka en net buiten de oude stad zijn toegankelijke toiletten.

Toegankelijkheid stranden Malta

Veel baaien op Malta en Gozo zijn toegankelijk voor mensen met mobiliteitsbeperkingen, met speciale rolstoelen voor stranden, hellingen, takels en platformen met hellingen die naar de zee leiden.

Malta

Armier, Mellieħa

 • Zandstrand
 • Eén loopbrug
 • Een drijvende rolstoel
 • Een aangepast openbaar toilet
 • Twee parkeerplaatsen voor personen met een handicap

Baħar iċ-Ċagħaq, Naxxar 

 • Zandstrand, 
 • Een loopbrug, 
 • Een drijvende rolstoel, 
 • Eén parkeerplaats voor personen met een handicap

Ballingen, Sliema

 • Rotsachtig strand
 • Rolstoeltoegankelijke oprit
 • Een liftstoel
 • Een aangepast openbaar toilet
 • Twee parkeerplaatsen voor personen met een handicap

Buġibba Hooggelegen strand, Mellieħa

 • Zandstrand, 
 • Oprit 
 • Eén openbaar toilet
 • Beperkte toegang tot zee

Dawret it-Tunnara, Mellieħa

 • Rotsachtig strand
 • Een handmatige liftstoel
 • Rolstoeltoegankelijke oprit

Fond Għadir, Sliema

 • Rotsachtig strand
 • Oprit 
 • Eén openbaar toilet
 • Beperkte toegang tot zee

Ġnejna Bay, Mġarr

 • 1000m zandstrand
 • Eén loopbrug
 • Een drijvende rolstoel
 • Twee parkeerplaatsen voor personen met een handicap

Golden Bay, Mellieħa

 • 200m zandstrand
 • Twee loopbruggen
 • Twee parkeerplaatsen voor personen met een handicap
 • Een aangepast openbaar toilet
 • Een drijvende strandrolstoel

Little Armier, Mellieħa

 • 137m zandstrand
 •  Eén loopbrug
 •  Een drijvende rolstoel

Mellieħa Bay

– ook wel Għadira Bay genoemd – is het meest toegankelijke strand van Malta en ook het langste zandstrand dat zich uitstrekt over 800 meter, waardoor het een van de meest populaire stranden onder vakantiegangers is. 

 • 800m zandstrand
 • Drie houten loopbruggen
 • Twee betonnen loopbruggen
 • Drie drijvende strandrolstoelen
 • Twee aangepaste openbare toiletten
 • Eén mobiel toilet
 • Zes parkeerplaatsen voor personen met een handicap

Pretty Bay, Birżebbuġa

 • Zandstrand
 • Twee loopbruggen
 • Een aangepast openbaar toilet
 • Een drijvende rolstoel
 • Acht parkeerplaatsen voor personen met een handicap

Qawra Point, St Paul’s Bay

 • Rotsachtig strand
 • Oprit om stoel te hijsen
 • Eén openbaar toilet
 • Twee parkeerplaatsen voor personen met een handicap

St. George’s Bay, St Julians

 • 135m zandstrand
 • Rolstoeltoegankelijke oprit
 • Eén loopbrug
 • Twee drijvende rolstoelen
 • Een aangepast openbaar toilet
 • Vier parkeerplaatsen voor personen met een handicap

Ta’ Fajtata, Marsaskala

 • Rotsachtig strand
 • Rolstoeltoegankelijke oprit
 • Eén loopbrug
 • Een liftstoel
 • Drie parkeerplaatsen voor personen met een handicap

Gozo

Marsalforn, Żebbuġ

 • Een zandstrand
 • één loopbrug
 • Een aangepast openbaar toilet
 • Eén parkeerplaats voor personen met een handicap

Ondoq r-Rummien

 • zandstrand
 • één loopbrug
 • Eén openbaar toilet 

Ramla Bay, Xagira

 • 360m zandstrand
 • één loopbrug
 • Een aangepast openbaar toilet
 • Een drijvende rolstoel
 • Eén parkeerplaats voor personen met een handicap

Rolstoeltoegankelijke accommodaties in Athene

The Waterfront
San Antonio Hotel & Spa 

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):