Wat is de beste tijd om een cruise te boeken?

(zo ver mogelijk van tevoren)

De beste tijd om een ​​cruise te boeken is wanneer je jouw planning hebt gemaakt, een cruise/schip hebt uitgekozen en een cruise-prijs hebt gevonden dat bij jouw budget past. Maar dat weerhoudt vakantiegangers er niet van zich af te vragen of ze een goedkopere prijs zouden vinden als ze tot volgende week, volgende maand of volgend jaar wachten met boeken.

Wanneer moet je jouw cruise boeken? 

Terwijl de aantrekkingskracht van last-minute cruise-aanbiedingen mensen verleidt, suggereren gegevens eigenlijk dat het een veel beter idee is om zo ver mogelijk van tevoren te boeken.

Dit is niet omdat je geweldige deals krijgt door eerder te boeken. Maar vroeg boeken heeft een ander voordeel. De waarheid is dat cruise-prijzen kunnen variëren, maar de neiging hebben om rond de zelfde prijs te blijven hangen, of de reis nu volgende maand of volgend jaar vertrekt. 

Maar hoe zit het dan met last-minute deals?

Het lijkt een logisch dat als een cruise zou vertrekken met lege hutten, de cruisemaatschappij de prijzen gaat verlagen om meer mensen aan boord te krijgen. 

Als elke cruisemaatschappij echter op het laatste moment de prijzen zou verlagen, zouden veel mensen gaan wachten met het boeken van hun cruise. Er zou dan weinig reden zijn om vroeg te boeken.

Dit zou desastreus zijn voor de cruisemaatschappijen, die willen juist dat je zo snel mogelijk boekt.  Ze krijgen niet alleen sneller geld in handen, in de vorm van jouw aanbetaling, maar ze kunnen gerust zijn als een schip vroeg uitverkocht is, wetende dat ze geen extra moeite hoeven te doen om mensen aan boord te krijgen en meer geld moeten uit te geven aan reclames.

Daarom bieden cruisemaatschappijen vaak hun beste tarieven wanneer boekingen voor het eerst worden geopend om reizigers te stimuleren vroeg te boeken. Cruises zijn al open voor boekingen een jaar of langer van tevoren. 

Prijzen achter het kopen van een cruise eerder in plaats van later

Het prijsverschil tussen een cruise die dichtbij of verder weg is gekocht, is niet altijd duidelijk. Soms is het goedkoper om eerder te boeken. Andere keren is het goedkoper om later te boeken. Het hangt echt af van de vraag naar die cruise. In het geval dat speciale wensen hebt, bijvoorbeeld een rolstoeltoegankelijke hut, weten we dat het verstandig is om jouw cruise zo vroeg mogelijk te boeken en een de beste hut die bij jouw wensen past vast te leggen.

Kort gezegd: ja, er zijn enkele kleine prijsverschillen. Maar als je uiteindelijk ongeveer dezelfde prijs betaalt, of je de cruise nu een maand of een jaar voor vertrek boekt, is het logischer om zo vroeg mogelijk te boeken. Op die manier heb je de meeste opties beschikbaar voor huttypes en de plek waar de hut ligt op het schip.

Is er een beste maand/seizoen om een ​​cruise te boeken?

We hebben eerder vermeld dat je zo vroeg mogelijk moet boeken. Dit geeft je de meeste opties wat betreft de laagste prijzen en de meeste beschikbare hutten.

Hoe zit het met de daadwerkelijke datum waarop je jouw cruise boekt? Is er een maand of tijd van het jaar waarin de cruisemaatschappijen de beste prijs bieden als je boekt?

Onze ervaring is dat er niet veel verschil is in de tijd van het jaar dat je boekt.  Dezelfde cruise is bijvoorbeeld niet automatisch goedkoper als je in januari boekt dan als je in juli boekt.

Dit is eigenlijk ook logisch. Stel dat er een maand of twee van het jaar was dat cruises veel goedkoper waren om te boeken, ongeacht wanneer de cruise vertrekt. Als dat het geval zou zijn, zouden passagiers tot dan wachten met boeken.

Dat zou ertoe leiden dat er het hele jaar door minder mensen boeken; in plaats daarvan zouden ze wachten tot die ene keer per jaar dat cruises goedkoper waren. Het is duidelijk dat de cruisemaatschappijen dit niet willen. Daarom is er geen beste tijd van het jaar om een cruise daadwerkelijk te kopen. 

Skjolden-rolstoel cruise
Cruise met rolstoel over de wereld

Kan ik last minute een cruise boeken?

Ja, je kunt op het laatste moment een cruise boeken, maar dat betekent niet dat je dat moet doen.

In de cruise-industrie wordt een last-minute boeking beschouwd als een cruise die is gekocht nadat de laatste betaling is ontvangen, meestal 60 tot 90 dagen voor vertrek. Dat betekent dat je het volledige cruisetarief moet betalen op het moment van boeken in plaats van een aanbetaling te doen en de rest op een later tijdstip.

De uiterste betalingsdatum is een dag van afrekening voor cruiseverkopers. Het is de laatste datum waarop onbesliste reizigers boetevrij kunnen annuleren. Zodra de laatste betaling verschuldigd is, heeft de cruisemaatschappij een nauwkeuriger beeld van wie waarschijnlijk zal uitvaren (aangezien je, zodra je betaalt, waarschijnlijk gaat, met uitzondering van een noodgeval). Op dat moment kan de cruisemaatschappij zien of het schip comfortabel vol is (wat betekent dat het de prijzen stabiel kan houden of verhogen omdat het zich geen zorgen maakt over het vullen van het schip) of te leeg is (wat betekent dat het beter wat promoties kan houden om meer mensen in hutten te krijgen).

Als het het laatste is, krijg je last-minute aanbiedingen voor cruiseschepen met onverkochte hutten. Let op! Als je eerst moet vliegen om een cruise te gaan maken, zijn de vliegtickets juist veel duurder dan de tickets op tijd boeken.

Hoe lang van tevoren moet ik een cruise boeken?

Al dit gepraat over de beste tijd om een ​​cruise te boeken roept de vraag op hoe lang van tevoren je moet boeken. De sleutel tot het antwoord is dat cruisemaatschappijen de prijzen aanpassen wanneer hutten uitverkocht zijn (of niet slagen) op een bepaald schip en een bepaald reisschema.

Cruisemaatschappijen willen dat je zo vroeg mogelijk boekt. Ze krijgen niet alleen sneller geld in handen, in de vorm van jouw aanbetaling, maar ze kunnen gerust zijn als een schip vroeg uitverkocht is, wetende dat ze dan geen reclame meer hoeven te maken voor de laatste hutten.

Daarom bieden cruisemaatschappijen vaak hun beste tarieven wanneer boekingen voor het eerst worden geopend om reizigers te stimuleren vroeg te boeken. Cruises zijn vaak open voor boekingen een jaar of langer van tevoren.

Ons advies:

Als je het ons vraagt, is het antwoord op “Hoe lang van tevoren moet ik een cruise boeken?” is zo vroeg mogelijk voor de meest populaire cruises en hutten (zeker voor rolstoeltoegankelijke hutten), ten minste negen maanden voor de meeste afvaarten.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):