6 cruisemaatschappijen die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers en passagiers met beperkte mobiliteit.

Als je een reiziger bent in een rolstoel of je hebt een beperkte mobiliteit, dan zijn er bepaalde onderdelen die bij het plannen van een cruise belangrijk kunnen zijn. Kijk in onze top 6 cruisemaatschappijen die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers en passagiers met beperkte mobiliteit.

Omdat alle grote cruisemaatschappijen verplicht zijn om te voldoen aan de Americans with Disabilities Act, zijn al hun schepen uitgerust met toegankelijke accommodaties, wat betekent dat een cruise een geweldige manier kan zijn om de wereld te zien zonder je zorgen te hoeven maken over de reis.

De algemene ervaring is dat hoe nieuwer het schip is, hoe toegankelijker het is. Dat geld vaak ook voor hoe groter, hoe toegankelijker. 
De toegankelijkheid verschilt per schip, algemene aanpassingen zoals: bredere gangboorden, automatische deuren, toegankelijke theaters en restaurants. En natuurlijk de aangepaste rolstoeltoegankelijke hutten met bijvoorbeeld handgrepen, verlaagde wastafels en douchstoeltjes in de badkamer en extra ruimte voor de rolstoel en andere hulpmiddelen.  
Dat is maar goed ook want als algemene vuistregel ben je verplicht om hulpmiddelen, zoals rolstoelen, scooters, rollators en wandelstokken, in je hut op te bergen.

Als je een toegankelijke passagiershut boekt, zullen een aantal cruisemaatschappijen je vragen een formulier voor speciale behoeften in te vullen, waaruit blijkt dat er behoefte is aan rolstoeltoegankelijke hut.

Zorg of begeleiding tijdens een cruise

Om veiligheidsredenen mogen bemanningsleden van cruiseschepen niet helpen bij het in of uit de rolstoel tillen van passagiers. Ze kunnen ook geen hulp bieden bij het baden, aankleden, toiletbezoek, eten of andere dagelijkse taken. Als je zorg of hulp nodig hebt, moet je dat zelf regelen door iemand mee te nemen die dat voor jou kan doen. Wij kunnen dat ook voor je regelen met hulp van onze vrijwilligers.

Kan ik in elke haven van boord als ik in een rolstoel zit?

Sommige havens op bepaalde routes worden aanbesteed wanneer het schip niet kan aanmeren. Dat betekend dat je met tenderboten naar de wal wordt gevaren. De bereikbaarheid van de tenderboot is vaak beperkt. Rolstoelgebonden passagiers moeten hiermee rekening houden en vooruit goed navragen welke havens je eventueel niet van boord kan.

Rolstoelvakantie

6 cruisemaatschappijen die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers

Holland America Line

Holland America is een geweldige cruisemaatschappij voor rolstoelgebruikers. Als winnaar van de beste algemene voorzieningen voor passagiers met een lichamelijke beperking uitgeroepen door het tijdschrift Patrijspoort Cruise.

De  klantenkring van Holland America is gemiddeld wat ouder en de schepen zijn ontworpen met dat in gedachten.

De specifieke kenmerken van de hut verschillen per schip en er zijn verschillende toegankelijke hutten voor passagiers met beperkte mobiliteit. Ambulant toegankelijke passagiershutten zijn voor passagiers die het gebruik van wandelstokken of rollators nodig hebben, maar geen rolstoelen. Voor rolstoel- en scootmobielgebruikers zijn er volledig toegankelijke cabines. Deze accommodaties hebben bredere deuropeningen en toegankelijke badfaciliteiten met handgrepen, stoelen en handdouchekoppen. Sommige hutten hebben alleen toegang tot het bed vanaf één kant, terwijl andere toegang hebben aan beide kanten.
Wil je zeker zijn van de juiste hut voor jou? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag met het vinden van een hut die aan jouw wensen voldoet.

Passagiers die regelmatig een rolstoel of scootmobiel nodig hebben, moeten hun eigen hulpmiddelen aan boord meenemen. Als je geen eigen hulpmiddelen meeneemt, raadt Holland America Line je aan contact op te nemen met Scootaround of Special Needs at Sea voor huurmogelijkheden. Uiteraard willen wij je ook helpen met het huren van hulpmiddelen. Ook vervoer naar het schip of weer naar huis, kunnen wij voor je regelen.

Voordelen op een rijtje:

Beschikbaar voor passagiers met beperkte mobiliteit: Toegankelijke passagiershutten; rolstoelassistentie bij het in- en uitstappen en bij calamiteiten.
Beschikbaar voor slechtzienden of slechthorenden: kamerkits met visuele en voelbare waarschuwingen, tv’s met ondertiteling, telefoons met versterker, luisterhulpsystemen, computersoftware voor schermlezers, menu’s in grote letters/braille en rondleidingen om vertrouwd te raken met het schip.

Voor hulp, vragen of meer informatie kan je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag.
Meer lezen over Holland America Line? Lees dan onze blog: Cruisen met Holland america Line

Rolstoelvakantie Costa Cruise

Costa Cruises

Toegankelijk, veilig en comfortabel: Costa-schepen bieden iedereen de kans om in alle vrijheid de wereld te ontdekken.

Costa Cruises vindt niets belangrijker is dan het welzijn en het plezier van hun gasten. Daarom is elk detail op hun schepen ontworpen om je te laten genieten van jouw cruise.

Costa Cruises heeft de schepen uitgerust met: Rolstoeltoegankelijke hutten, met brede deuren, voor gemakkelijke toegang voor rolstoelen en rollators. De douche is voorzien van een uitschuifbaar zitje met speciale handgrepen. Badkamer en woongedeelte zijn voorzien van noodknoppen.
Openbare ruimtes, gangen en deuren zijn ontworpen voor maximaal gemak en doorgang voor gasten met beperkte mobiliteit. 
Iedereen kan veilig van boord gaan via de speciale loopplank die het schip verbindt met het vasteland. Alleen in speciale omstandigheden, bijvoorbeeld in havens waar het schip niet kan aanmeren en de ontscheping met speciale tenderboten gebeurt, of als de volledige veiligheid voor gasten met beperkte mobiliteit niet kan worden gegarandeerd vanwege de zeecondities, zal de directe verantwoordelijkheid van de commandant om de ontschepingsmiddelen te beoordelen en goed te keuren.

Excursies aan wal

Voor vertrek kun je een excursie aan wal aanvragen die geschikt is voor speciale behoeften of de mogelijkheid om de service aan te passen aan jouw behoeften. Aan boord vind je gespecialiseerd personeel dat je helpt bij het nemen van jouw beslissingen.
 

Voordelen op een rijtje:

– Silent Call-apparaat voor slechthorenden
– Instappen voor uw geleidehond
– Markeringen en braille-opschriften op de liften en de deuren van de cabines
– Ruimte voor rolstoelen in buffetrestaurants en het theater

Meer informatie over Costa Cruises: Cruisen met Costa Cruises

6 cruisemaatschappijen die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers

6 cruisemaatschappijen die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers

Celebrity Cruises

Met een vloot die wemelt van innovatie, comfort en stijl, is het geen wonder dat Celebrity Cruises hun verbluffende schepen heeft verbeterd om enkele van de beste cruises voor gehandicapten aan te bieden. Waar ter wereld u ook bent, u vindt toegankelijke hutten die zijn ontworpen voor uw behoeften, autismevriendelijke initiatieven, een toegewijd team voor toegankelijke excursies aan wal en nog veel meer.

Celebrity Cruises biedt naast toegankelijke openbare toiletten, rolstoelzitplaatsen in restaurants en het theater, automatische deuren, rolstoelvriendelijke liften, verlaagde machines en tafels in het casino, verlaagde balies bij gastenservices en zwembadliften voor ten minste één zwembad per schip. De schepen van Celebrity bieden een aantal toegankelijke hutten.

De hutten hebben bredere deuropeningen, een draaicirkel van 1,5 meter in de hut, schuine badkamerdrempels, handgrepen in de badkamer, een verlaagde wastafel, een hogere toilet, inrijdbare douches met neerklapbare douchestoeltjes, handdouchekoppen, verlaagde kastdeurgrepen en toegankelijke balkons (in bepaalde passagiershutten).

Excursies van Celebrity Cruises:

Celebrity Cruises heeft zorgvuldig een breed scala aan toegankelijke excursies gekozen om ervoor te zorgen dat alle gasten het meeste uit hun fantastische routes kunnen halen. Deze excursies kunnen bijvoorbeeld zijn: Rondleidingen door de stad, schilderachtige ritten en rolstoeltoegankelijke treinreizen.

Op verzoek kan assistentie worden verleend bij het in- en uitstappen, maar om veiligheidsredenen kan het personeel geen gasten of apparatuur optillen. Sommige havens hebben een tenderboot nodig om aan wal te komen.

Alle voordelen op een rijtje:

Beschikbaar voor passagiers met beperkte mobiliteit: Toegankelijke passagiershutten, toegankelijke excursies, ruime gangen, vroeg instappen, automatische deuren en rolstoelassistentie bij het in- en uitstappen. Sommige schepen hebben zwembadliften.
Beschikbaar voor slechtzienden of slechthorenden: grootlettermenu’s, gekwalificeerde lezers (een bemanningslid dat geschreven materiaal leest), tactiele/brailleborden en liftknoppen op sommige schepen, ADA-kit op aanvraag en televisies met ondertiteling.

Voor vragen over de rolstoeltoegankelijke hutten van Celebrity Cruises, kan je contact met ons opnemen.

6 cruisemaatschappijen die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers

Carnaval Cruise Line

Naast rolstoeltoegankelijke zitplaatsen in theaters en restaurants, bieden de schepen van Carnival Cruise Line toegankelijke liften en openbare toiletten, evenals drie verschillende soorten toegankelijke hutten.

Carnival Cruise Line heeft ambulant toegankelijke hutten voor gasten met mobiliteitsbeperkingen die wandelstokken en/of rollators nodig hebben, maar geen rolstoelen. 

Voor rolstoel- en scootergebruikers zijn er volledig toegankelijke, traploze hutten met een vlakke drempel, bredere deuropeningen, draairuimte en badkamers met handgrepen en douchezitjes. Sommige volledig toegankelijke kamers hebben toegang tot slechts één kant van het bed, terwijl andere toegang hebben tot beide kanten.

Zwembadliften zijn beschikbaar op de nieuwste schepen van Carnival, waaronder de Carnival Horizon, Carnival Panorama, Carnival Radiance, Carnival Sunrise, Carnival Vista en Mardi Gras.

Voordelen op een rijtje:

Beschikbaar voor passagiers met beperkte mobiliteit: aangepaste en toegankelijke hutten, rolstoelen voor in- en uitstappen, en toegankelijke liften en routes door het hele schip.

Beschikbaar voor slechtzienden of slechthorenden: bewegwijzering in braille en menu’s in grote letters. Geluidssignalen en draagbare ADA-kamerkits op voorafgaand verzoek.

Disney Cruise Line

6 cruisemaatschappijen die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers

Disney Cruise Line

Alle schepen deze cruisemaatschappij bieden toegankelijke passagiershutten aan in verschillende categorieën. Ze hebben brede deuren, noodoproepknoppen, oplopende badkamerdrempels, handgrepen in de badkamer, inrijdbare douches met neerklapbare douchestoeltjes, handdouchekoppen en onderste kast en handdoekstangen . Op verzoek zijn er ook verhoogde toiletbrillen verkrijgbaar.

De meeste openbare ruimtes op Disney Cruise Line schepen, waaronder theaters, restaurants en winkels, zijn ook toegankelijk en er zijn ook rolstoelvriendelijke openbare toiletten beschikbaar. Zwembadliften zijn te vinden op alle schepen in de vloot, maar er moet een afspraak worden gemaakt om ze te gebruiken.

Passagiers die rolstoelen, scootmobielen of andere hulpmiddelen nodig hebben, moeten deze zelf meebrengen of er voor zorgen dat ze aan boord worden gebracht door een verhuurder. 

Alle voordelen op een rijtje:

Beschikbaar voor passagiers met beperkte mobiliteit: Toegankelijke passagiershutten en openbare ruimtes. Bedplanken, bedhekken, draagbare of verhoogde toiletbrillen, douchekruk en transferbank op aanvraag.

Beschikbaar voor slechtzienden of slechthorenden: Hulpmiddelen, communicatiekits in de passagiershutten met bedshaker en TTY. Er kunnen ook tolken in gebarentaal beschikbaar zijn.

Norwegian Cruise Line 

6 cruisemaatschappijen die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers

Norwegian Cruise Line 

Dankzij een toegewijd team van gespecialiseerde medewerkers die je helpen voor, tijdens en na jouw cruise, kan Norwegian Cruise Line enkele van de beste cruises voor mindervaliden ter wereld aanbieden. De vriendelijke medewerkers staan ​​24 uur per dag voor je klaar om je te helpen met al jouw vragen, zodat jouw cruise zo ontspannen mogelijk is.

De schepen bieden rolstoeltoegankelijke openbare ruimtes, zoals theaters, restaurants en openbare toiletten. Elk van de schepen van deze cruisemaatschappij zijn uitgerust met een zwembadlift.

Toegankelijke passagiershutten zijn beschikbaar voor boeking op alle schepen in de vloot van de lijn, en ze omvatten bredere deuren, inrijdbare douches met douchestoeltjes, hoge toiletten en leuningen in de toilet- en doucheruimtes.
Passagiers die hulpmiddelen willen huren voor gebruik aan boord, in plaats van hun eigen apparaten mee te nemen, kunnen contact opnemen met Scootaround, de geautoriseerde verkoper van Norwegian.

Excursies aan de wal:

Sommige aanloophavens op Norwegian Cruise Line-routes vereisen een tenderboot naar de kust, die niet altijd toegankelijk is voor mensen die een rolstoel of scooter nodig hebben. Eenmaal aan land doet Norwegian Cruise Line haar best om ervoor te zorgen dat de aangeboden excursies toegankelijk zijn voor alle gasten, maar dit kan niet worden gegarandeerd.

Alle voordelen op een rijtje:

Beschikbaar voor passagiers met beperkte mobiliteit: Toegankelijke passagiershutten, rolstoelen voor alleen in- en uitstappen en zwembadliften op elk schip. Barrièrevrij vervoer naar het schip op aanvraag.
Beschikbaar voor slechtzienden of slechthorenden: Pagers voor aankondigingswaarschuwingen, gehoorapparaten, visueel-tactiele kits en braille/markeringen aan boord. Kabelcabines met optische en tactiele prikkels en tolken in gebarentaal op sommige schepen.

Royal Caribbean

6 cruisemaatschappijen die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers

Royal Caribbean

Toegewijd aan het bieden van onvergetelijke cruises voor alle gasten, heeft Royal Caribbean hun vloot van schepen uitgerust met innovatieve functies om ze comfortabel en toegankelijk te maken voor gasten met mobiliteit en gehoor problemen. Of je nu aan boord of aan wal bent, je zult zeker genieten van hun cruises.

Alle publieksruimten hebben ingangen met een geleidelijke helling en alle gangen bieden voldoende ruimte voor een draai van 180 graden. Verder maken de meeste dekruimten gebruik van automatische deuren.

Blackjacktafels in de casino’s zijn verlaagd voor toegankelijkheid, net als delen van de gastrelatiebalies. Minstens één zwembad en één bubbelbad op elk schip biedt lifttoegang voor passagiers met beperkte mobiliteit.

De toegankelijke passagiershutten van deze cruisemaatschappij variëren per schip, maar ze hebben allemaal bredere deuropeningen, geen drempels, hellende badkameringangen, inrijdbare douches met douchestoeltjes en handgrepen, verlaagde wastafels en wastafels, handdouchekoppen, verlaagde kaststangen en extra cabineruimte voor een draaicirkel van 1,5 meter. Op verzoek zijn er ook verhoogde toiletbrillen verkrijgbaar. Sommige kamers hebben ook toegankelijke balkons.

Als u geen eigen hulpmiddelen meeneemt, raadt Royal Caribbean u aan er een te huren voor de duur van uw cruise via Scootaround of Special Needs at Sea.

Excursies aan wal:

Dankzij een breed scala aan toegankelijke excursies aan wal, of je nu mobiliteit, visuele of auditieve hulp nodig hebt, kun je nog steeds naar het hart van prachtige bestemmingen gaan. Royal Caribbean biedt toegankelijk vervoer met deskundige gidsen die gasten naar traploze routes en attracties brengen. Het personeel zal ook assistentie kunnen verlenen bij het ontschepen en inschepen, maar in sommige aanloophavens zullen tenderboten naar de wal moeten.

Alle voordelen op een rijtje:

Beschikbaar voor passagiers met beperkte mobiliteit: Toegankelijke passagiershutten, ruime gangen, automatische deuren, hellingbanen, zwembadliften en toegankelijke transfervoertuigen.
Beschikbaar voor slechtzienden of slechthorenden: grootlettermenu’s, gebieden voor hulpdieren, bewegwijzering in braille/tactiel en knoppen, oriëntatierondleidingen, hoorkamerkits, luisterhulpsystemen en televisies met ondertiteling.

Goed om te weten: Serenade of the Seas en Oasis of the Seas hebben beide meer dan 30 toegankelijke passagiershutten en zwembadliften.

Algemene tips:

  • Praat met jouw reisagent over jouw wensen voordat je boekt om ervoor te zorgen dat de hutten voor mindervaliden aan jouw behoeften voldoen.
  • Als je geïnteresseerd bent in het maken van excursies aan wal met externe bedrijven, neem dan contact op met de cruisemaatschappij om na te gaan of er mobiliteitsbeperkingen zijn.
  • Reis je met een hulphond? Zorg ervoor dat je de cruisemaatschappij op de hoogte stelt voordat je op reis gaat. Hoewel geleidehonden op alle afvaarten zijn toegestaan, kan in sommige havens speciale documentatie vereist zijn.
  • Als je een scootmobiel gebruikt, controleer dan of de cruisemaatschappij deze toestaat aan boord van het schip waar jij mee gaat cruisen. Scootmobielen zijn mogelijk niet geschikt voor gebruik op sommige schepen.
  • Als je een kit voor slechthorenden nodig hebt, laat dit dan voor vertrek weten aan de cruisemaatschappij. 
  • Zorg ervoor dat je alle relevante documentatie bij je hebt voordat je op reis gaat, inclusief eventuele medische verklaringen, instapkaarten en vaccinatieboekjes voor jouw hulpdier.
  • Hoewel bemanningsleden er alles aan zullen doen om jouw cruise zo comfortabel mogelijk te maken, is het hen niet toegestaan ​​om professionele zorg aan boord te verlenen.

Voor nog veel meer informatie over cruise: Toegankelijk cruise

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):