Trondheim

Trondheim

Door het compacte formaat kan de stad te voet worden verkend, hetzij als onderdeel van een georganiseerde wandeltocht, hetzij zelfstandig. Trondheim was tijdens de Vikingtijd eigenlijk lange tijd de hoofdstad van Noorwegen, en je kunt vandaag de dag nog steeds een sterk gevoel van die geschiedenis voelen als je de geplaveide straten verkent.

Hoewel het de op twee na grootste stad van Noorwegen is, heeft het nog steeds de sfeer van een kleine stad
De haven is prachtig met zijn rij kleurrijke huizen. Het is ook maar een korte wandeling naar het stadsplein waar je het standbeeld van Olav Tryggvason, de stichter van de stad, kunt zien. Als je vanuit het stadscentrum verder naar het zuiden loopt, kom je bij de beroemdste plek van Trondheim: de Nidarosdom-kathedraal!

Nidarosdom-kathedraal

Het is de grootste kerk van Noorwegen (zelfs Noord-Europa) en is gebouwd boven het graf van St. Olav. De kerk is gebouwd in het jaar 1152. Dit is de meest belangrijkste kerk van Noorwegen. Tot het begin van 1900 werden in deze kerk alle koningen gekroond. De kerk doet vandaag de dag dienst als koningskerk voor het Noorse koningshuis.

Het is ook al eeuwenlang een belangrijk bedevaartsoord in Noord-Europa, en dat is het nog steeds.
Jaarlijks gaan er duizenden mensen op bedevaart naar de Nidaros-domkerk.

Van de ongeveer 5.000 beelden die de kerk rijk is, valt je mond echt open van bewondering.
Gun jezelf de tijd om alle details in je op te nemen. De ambachtslieden die constant werken aan het restaureren van de kerk hebben een aantal verrassingen voor je achtergelaten.

Zoek bijvoorbeeld het gezicht van Bob Dylan of een eerbetoon aan koning Haakon VII, die tijdens de Tweede Wereldoorlog koning van Noorwegen was.
Je kunt het van buitenaf bewonderen, maar het is absoluut de moeite waard om een ​​kaartje te kopen om de binnenkant van de kathedraal te bezoeken.

Vanuit Nidarosdom kun je richting Bakklandet gaan. Om bij Bakklandet te komen, moet je een oude houten brug oversteken, die een prachtig uitzicht biedt op de oude kade langs de rivier de Nidelven. Als je al eerder foto’s van Trondheim heeft gezien, zijn ze waarschijnlijk vanaf deze plek gemaakt.

Bakklandet werd opgericht als een kleine buitenwijk in de jaren 1600 (hoewel het tegenwoordig eigenlijk midden in het stadscentrum ligt) en als je door de geplaveide straten loopt, ga je terug in de tijd. Er zijn hier veel bruisende cafés en pubs waar mensen kunnen zitten en mensen kijken. De kleine houten huisjes hier zijn zo mooi en voelen aan alsof ze rechtstreeks uit een sprookje komen!

Voor nog een stukje geschiedenis is een bezoek aan het  museum van het aartsbisschoppelijk paleis zeker de moeite waard.

Het museum van het aartsbisschoppelijk paleis

Net als de Nidaros-kathedraal heeft het aartsbisschoppelijk paleis ook een unieke plaats in de Noorse geschiedenis. Bezoek een van de meest fascinerende musea van Trondheim en bekijk archeologische vondsten uit het aartsbisschoppelijk paleis.

In 1983 verwoeste een grote brand twee van de grote houten gebouwen in het aartsbisschoppelijk paleis.

Het museum is gebouwd op dezelfde plek als waar deze originele gebouwen ooit stonden. De archeologische opgravingen van het terrein in de jaren negentig behoren tot de grootste en meest uitgebreide in Noorwegen. Er waren 120 archeologen uit 12 landen bij betrokken en resulteerde in ongeveer 160.000 vondsten en de fundamenten van ongeveer 100 gebouwen.

De meest opmerkelijke vondsten van de opgravingen waren de muntjes, drie in totaal boven elkaar. De best bewaarde was onderaan, die werd gebruikt om munten te produceren onder aartsbisschop Gaute Ivarsson. De munt wordt weergegeven zoals hij werd gevonden, en is de kleinste en meest noordelijke munt ter wereld.

Naast de archeologische opgravingen kunt u modellen zien van hoe het aartsbisschoppelijk paleis er in verschillende periodes uitzag. Er zijn ook 120 middeleeuwse sculpturen, waaronder verschillende originele sculpturen van de westelijke voorkant van de kathedraal.

Cruise terminal informatie

De cruiseschipterminal van Trondheim ligt in de wijk  Brattøra, op ongeveer 2 km van het stadscentrum.  Er zijn geen grote voorzieningen in de haven zelf, hoewel het gebied enkele bezienswaardigheden heeft, zoals Rockheim en het overdekte waterpark Pirbadet.

Toegankelijkheid

  • Toegankelijkheid rond de haven: De haven is vlak en goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
  • Afstand tot de hoofdstad: De hoofdstad ligt op ongeveer 1,5 km afstand.
  • Winkelcentra: Op ongeveer 300 meter afstand.
  • Stadsbestrating: De stad is vlak en de meeste trottoirs hebben verlaagde randen, wat de toegankelijkheid vergroot.
  • Toegankelijke toiletten: Er zijn toegankelijke toiletten beschikbaar op het plein bij de Nidaros-kathedraal en in Fjordgatan.
  • Openbaar vervoer: Het openbaar vervoer is helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
  • Toegankelijke bezienswaardigheden: Bezienswaardigheden zoals het aartsbisschoppelijk paleis en de nationale regalia zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
  • Grotere aangepaste voertuigen: Grotere aangepaste voertuigen zijn op aanvraag beschikbaar, maar het aantal is beperkt.
  • Standaard taxi’s: Standaard taxi’s kunnen op aanvraag geregeld worden.
  • Shuttleservice: Er is een betaalde shuttleservice naar Tinghusgata Street, maar deze is over het algemeen niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Wil je een excursie gaan maken? Zoek je een andere excursie? Of wil je een reisbegeleider mee die Nederlands praat? Neem dan contact met ons op.

Wil je op de hoogte blijven van onze tips en laatste nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Selecteer lijst(en):