De Champagne

Deze week weer een leuke bestemming niet zover van Nederland (tussen de 3-5 uur rijden).

De Champagnestreek in Frankrijk is een wereldberoemd wijngebied, vooral bekend om de productie van mousserende wijn met dezelfde naam. De streek ligt in het noordoosten van Frankrijk en omvat de departementen Marne, Aube, en een deel van Haute-Marne en Aisne.

Maar wat is er naast de Champagne, die overal in de champagnehuizen kunt proeven, nog meer?
Allereerst de mooie steden:

Champagne

Reims

Een van de grootste steden in de Champagnestreek is Reims met de beroemde gotische kathedraal Notre-Dame de Reims, waar vroeger de Franse koningen werden gekroond. Vooral de glas-in-loodramen zijn bijzonder mooi. De kathedraal is gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk. De toegang in de zijgevel links heeft geen drempel.

Een ander mooi historische pand is Palais du Tau. Dit was residentie van de aartsbisschoppen van Reims. Hier zie je de geschiedenis van de Franse monarchie.

 

In het Musée des Beaux-Arts hangt een uitgebreide collectie kunstwerken, van oude meesters tot moderne kunst.

En als je gewoon wil genieten van de leuke sfeer van de stad, ga dan zeker naar het Place Drouet d’Erlon met talloze cafés, restaurants en winkels.

Wie voor de Champagne hierheen komt: Reims heeft ook veel prestigieuze champagnehuizen, zoals Veuve Clicquot en Taittinger.

De Champagne

Épernay

Staat bekend als de “hoofdstad van de Champagne,” en is de thuisbasis van beroemde champagnehuizen, zoals Moët & Chandon en Mercier. De Avenue de Champagne is een prachtige straat met vele champagnehuisvestigingen, die natuurlijk uitnodigen voor proeverijen, maar ook een mooi architectuur hebben. Het is een prachtig aangelegde (rolstoeltoegankelijke) straat met een historische en luxueuze sfeer. De toegankelijkheid verschilt per Champagnehuis.

 

In Épernay is natuurlijk ook het Champagne Museum, Musée de la Vigne et du Vin de Champagne met de geschiedenis en cultuur van de Champagnestreek.

Even genoeg van de Champage dan heb je het prachtige stadhuis van Épernay met een aangrenzend park.

Troyes

bekend om zijn prachtige vakwerkhuizen en smalle, geplaveide straatjes. Het is alsof je een stap terug in de tijd doet, met kleurrijke huizen die een middeleeuwse sfeer uitstralen. Troyes heeft meerdere indrukwekkende kerken, zoals de Kathedraal van Sint-Pieter en Sint-Paul, de Église Sainte-Madeleine met zijn prachtige gebrandschilderde ramen en kantwerk van steen, en de Basiliek van Sint-Urbain.

 

Ook zijn er diverse musea, zoals het Museum voor Moderne Kunst, het Hôtel-Dieu-le-Comte Museum, en het Musée de Vauluisant, waar je onder andere meer leert over de lokale textielindustrie en de geschiedenis van de stad.

Een leuk plek is zijn op Les Halles. Een grote overdekte markthal met lokale producten, zoals kazen, wijnen, en andere delicatessen.

Voor de shoppers: net buiten Troyes vind je grote outletcentra zoals McArthurGlen Troyes en Marques Avenue.

Natuur in Champagne

Vanzelfsprekend zie je overal wijngaarden. Le Vignoble de Champagne, de wijngaarden rond Épernay zijn prachtig met glooiende heuvels en pittoreske uitzichten of La Montagne de Reims, een van de belangrijkste wijnbouwgebieden in de Champagnestreek, met glooiende heuvels bedekt met wijngaarden, prachtige uitzichten en charmante dorpjes.

Maar naast de wijngaarden heeft Champagne nog meer mooie natuur:

Regionaal Natuurpark Montagne de Reims

Een meer dan 50.000 hectare groot natuurpark met bossen, wijngaarden, en glooiende heuvels. Het is een ideale plek voor wandelen, fietsen en genieten van panoramische uitzichten. De Faux de Verzy, een zeldzame variëteit van gedraaide beukenbomen, zijn een bijzondere attractie in het park.

Lac du Der-Chantecoq

Dit is een van de grootste kunstmatige meren in Europa en biedt een prachtig landschap voor vogelspotters, watersportliefhebbers en natuurliefhebbers. Het meer is omgeven door bossen en weiden en is een belangrijk rustpunt voor trekvogels.

Marne

Vallée de la Marne

De Marne-vallei biedt een schilderachtig uitzicht over de rivier de Marne en de omliggende wijngaarden. De vallei is bezaaid met charmante dorpjes en biedt mogelijkheden voor boottochten en wandelingen langs de rivier.

Het Forêt d’Orient Regionaal Natuurpark

Dit park, gelegen nabij Troyes, bestaat uit een uitgestrekt bosgebied en verschillende meren, waaronder het Lac d’Orient. Een mooi gebied om te fietsen, wandelen en watersporten.

Les Grands Lacs de Champagne:

Dit merengebied, met onder andere het Lac du Der-Chantecoq en Lac d’Orient, is ideaal voor recreatie en natuurbeleving. Het is een populaire plek voor zeilen, zwemmen, vissen en het observeren van trekvogels.

Marais de Saint-Gond

een groot moerasland en thuis voor vele vogelsoorten. Het is een rustige plek voor wandelen en vogelspotten.

De Krijtrotsen van de Côte des Blancs

Deze regio, beroemd om zijn Chardonnay-wijnen, biedt indrukwekkende krijtrotsen en glooiende wijngaarden. Het landschap is bijzonder mooi bij zonsopgang en zonsondergang.

En tot slot heeft de Champagnestreek ook nog heel veel charmante dorpjes en prachtige kastelen, zoals:

Hautvillers

“de geboorteplaats van Champagne”. Het is beroemd vanwege Dom Pérignon, de monnik die de bereidingswijze van Champagne zou hebben ontwikkeld. Hautvillers heeft mooie, met bloemen versierde straatjes en een prachtige abdij.

Essoyes

Essoyes

In dit charmante dorpje woonde de impressionistische schilder Pierre-Auguste Renoir. Het huis van Renoir is nu een museum en het dorp zelf is schilderachtig met mooie straatjes en de rivier de Ource.

Les Riceys

is het grootste wijndorp in de Champagnestreek, bestaande uit drie eigenlijk kleine dorpen: Ricey-Haut, Ricey-Bas en Ricey-Haute-RiveHet met een charmante historische sfeer.

Verzenay

Ligt op een heuvel en heeft een panoramisch uitzicht op de omliggende wijngaarden In he ticonische vuurtoren is een wijnmuseum gehuisvest. Het dorp zelf is charmant en typisch voor de Champagnestreek.

Aÿ-Champagne

de thuisbasis van verschillende beroemde Champagnehuizen met mooie, met bloemen versierde straatjes.

Bij Troyes heb je Château de Bligny, niet alleen een historisch gebouw, maar ook nog een werkende wijngaard. Twee in een klap, want je kan ze allebei bezoeken.

In de buurt van Épernay ligt het 18e eeuwse kasteel Château de Pierry met een mooi park, waar je goed kunt wandelen.

En dan is er bij La Motte-Tilly nog het gelijknamige 18e eeuwse kasteel met Franse tuinen en een goed bewaard gebleven interieur, dat het leven van de adel uit die tijd toont.

Niet alleen de wijnhuizen tonen je de wijnbouw, maar ook de pittoreske dorpjes en kastelen bieden een fascinerende blik op de geschiedenis, cultuur en wijnbouwtraditie van de Champagnestreek.

Wil je op de hoogte blijven van onze tips en laatste nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *