Gastblog, Berlijn

Vakantie met de rolstoel
Gastblog Berlijn

Beste lezer,

Mijn naam is Asmae, ik ben 22 jaar en ik houd ontzettend veel van reizen. Voor de 100e blog artikel van A tot Z reizen ben ik gevraagd om mijn favoriete reis met jullie te delen. Speciaal voor deze 100e editie heb ik gekozen om te schrijven over mijn reis naar het prachtige Berlijn.

Introductie

Laat ik eerst eens wat vertellen over mijzelf. Inmiddels weten jullie mijn naam en leeftijd, maar wie ben ik verder? In het dagelijks leven ben ik webdesigner, dus ik ontwerp en bouw websites. Mijn grootste hobby is, je raadt het al, reizen! In 2017 ben ik op reis geweest naar Florida, waar het allemaal begon. Toen ik in Florida zat vond ik het al meteen geweldig om te reizen, dus tijdens mijn reis had ik de volgende reis ook al geboekt. Mijn reizen zijn nét iets anders, omdat ik rolstoelgebonden ben. Dit maakt het wat ingewikkelder, maar ook uitdagender. Om de wereld te laten zien wat er wel allemaal kan ben ik begonnen met bloggen onder Roll on Adventures.

Berlijn

Het ontdekken van de historische stad Berlijn stond hoog op mijn bucketlist. Maar het ontdekken van de toegankelijke kant van Berlijn is nét weer eens iets ingewikkelder. Daarom ga ik je nu alles vertellen wat je moet weten over de toegankelijkheid van Berlijn!

In september 2019 besloten mijn zorgverlener, beste vriendin en ik om een 4-daagse reis naar Berlijn te maken. We spraken over de beste manier om te reizen naar Berlijn, maar we kozen al snel om te gaan met mijn aangepaste VW busje. Waarom? Omdat vliegreizen te stressvol is en treinreizen moeilijk zou zijn met mijn medische apparatuur.

Waar te verblijven?

Na wat onderzoek op het internet, vonden we het B&B Hotel in Charlottenburg. Ze beweerden rolstoeltoegankelijk te zijn en boden een familiekamer voor 4 personen aan, perfect dus. Na het inchecken, konden we de kamers zien en beoordelen. De toegankelijke kamers bevinden zich op de 7e(!) verdieping, de hoogste verdieping. Het uitzicht was mooi, maar het was niet handig vanwege brandveiligheid.

Schoon, ruim en comfortabel zijn de beste woorden om de kamer te beschrijven. Ook de toegankelijkheid was goed genoeg. Sommige dingen hadden beter gekund, maar het is een budget hotel voor korte verblijven.

Zorgvakantie naar Berlijn

Gastblog Berlijn

Wat te doen?

Het was nogal een schok om er achter te komen hoeveel dingen niet toegankelijk zijn in zo’n grote stad. Maar we vonden onze weg en deden verbazingwekkend veel dingen in slechts 2 volle dagen. We hadden geen concrete plannen om dingen te bezoeken, maar Checkpoint Charlie en de Berliner Mauer waren een must. Ik denk dat ik mijn hart ergens in Berlijn kwijt ben geraakt, want ik kan niet wachten om terug te kunnen gaan. In eerste instantie was de toegankelijkheid teleurstellend voor mij, maar terugdenkend aan de dingen die we wél deden, was het een prachtige stedentrip.

Boottocht

We ontdekten dat het Hopp On, Hopp Off bedrijf toegankelijke tours aanbiedt. Ongeveer één keer per uur gaat de toegankelijke boot. De toegankelijkheid was goed genoeg om een comfortabele reis langs verschillende karakteristieke historische gebouwen.

DDR museum

Na deze tour liepen we rond tot we iets interessants zouden vinden om te doen. En zo vonden we het DDR museum, een van de populairste musea van Berlijn over de levensomstandigheden in de tijd van de DDR. Het museum bestaat uit 27 thema’s, die allemaal over de DDR gaan. Ze tonen allemaal een ander deel van het dagelijks leven en nemen je mee op een reis door werk, onderwijs en vakantie, maar ook serieuzere zaken zoals partij ideologie, het leger en de Stasi. De ingang is bij de grachten, maar wees niet bang. Er is een verborgen ingang met een lift, maar je moet het museum bellen voor hulp. Mijn zorgverlener mocht gratis naar binnen als begeleider. Mijn vriendin en ik konden voor een gereduceerde tarief naar binnen. Ze hebben een toegankelijke toilet, dus ik kan zeker vertellen dat het museum toegankelijk en een bezoek waard is.

Gastblog Berlijn

De Kathedraal van Berlijn

Een andere interessante plek die we bezochten was de Berliner Dom, een van de belangrijkste kathedralen in Berlijn. Deze kathedraal is ook prima toegankelijk. Er is een intercom systeem waarmee je de dienstdoende portier kan bellen. Hij zal helpen bij het verkennen van de kathedraal van Berlijn. Als je in de buurt bent, moet je echt de kathedraal bezoeken. Het was een bijzondere ervaring.

Checkpoint Charlie

De volgende dag, maandag, gingen we naar de oostkant van Berlijn. We zijn begonnen met een bezoek aan de beroemde Checkpoint Charlie, een voormalig grensovergangsstation. Checkpoint Charlie was precies aan de grens voor de oversteek tussen de Amerikaanse en de Russische sector. Na de val van de Muur in 1989 werd Checkpoint Charlie afgeschaft. Het is een van de grootste toeristische attracties in Berlijn. Het museum naast de deur met als thema Checkpoint Charlie is niet toegankelijk.

Gastblog Berlijn

East Side Gallery

En natuurlijk bezochten we ook de East Side Gallery, die bekend staat als de Berliner Mauer of Berlijnse Muur. Iedereen kent de Berlijnse Muur uit films, geschiedenisboeken of verhalen. De DDR bouwde deze muur rond West-Berlijn zodat de inwoners niet meer konden vluchten van het oosten naar het westen. Bij de East Side Gallery is het mogelijk om langs beide zijden van de muur lopen. Het was zeer indrukwekkend met alle graffiti schilderijen. Elk schilderij heeft zijn eigen (trieste) verhaal erachter.

Panoramapunkt

Berlijn heeft vele uitzichtpunten in en rond de stad, dus natuurlijk moesten we er één van bezoeken. Maar het vinden van een toegankelijk uitzichtspunt was niet zo eenvoudig als het had moeten zijn. Met bloed, zweet en tranen (oke, misschien niet echt) kwamen we erachter dat de Panoramapunkt op de Potsdamer Platz volledig toegankelijk is. Met de snelste lift in Europa ben je in slechts 20 seconden (101 meter) op de bovenste verdieping. Er is een café met uitzicht op de westkant van Berlijn en buiten kan je genieten van het uitzicht over Berlijn. Zorg ervoor dat je naar de Potsdamer Platz gaat, en niet naar de Fernsehturm op de Alexanderplatz! De Fernsehturm is namelijk niet rolstoeltoegankelijk.

Conclusie

Om een lang verhaal kort te maken, Berlijn is een prachtige stad met veel historische bezienswaardigheden. Iedere reiziger zou Berlijn in ieder geval één keer in zijn leven moeten hebben bezocht, omdat je er zoveel van kan leren. Persoonlijk zou ik ongeveer 5 dagen nemen voor een complete stedentrip in Berlijn. Een langere stedentrip is naar mijn inzien niet nodig in deze stad, maar korter is ook niet aangeraden. Er is gewoon zo ontzettend veel te zien, maar je kan het ook allemaal combineren als je een goede dag planning maakt.

Wil je meer lezen over mijn avonturen? Op mijn blog deel ik alles over mijn avonturen in binnen en buitenland. Je mij volgen op mijn persoonlijke blog en Facebook pagina. Zie ik je daar?

Je kan mij vinden via http://www.rollonadventures.com/ en www.facebook.com/rollonadventures!

Meer over Berlijn oa in onze blog: Toegankelijk Berlijn

Aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *