Acropolis

Akropolis en het museum

De Akropolis-heuvel vormt het kroonjuweel van de stad Athene en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 5e eeuw voor Christus. De toegangspoort tot dit historische heiligdom wordt gevormd door de adembenemende Propylaea, wat je gemakkelijk doet voorstellen hoe indrukwekkend het in de oudheid moet zijn geweest.

Tegenwoordig zijn de prachtig versierde sculpturen van de tempels niet meer te vinden op de heuvel zelf. De meeste van deze waardevolle stukken zijn zorgvuldig bewaard in twee gerenommeerde musea: het Akropolismuseum en het British Museum.

Eenmaal bovenop de heuvel aangekomen, word je beloond met een adembenemend uitzicht over de stad Athene, die zich in een cirkel om de heuvel heen uitstrekt. Er zijn nog tal van andere fascinerende ontdekkingen te doen, en als je ze allemaal wilt verkennen, overweeg dan een van een excursie door Athene, die je meenemen langs de Akropolis en andere opmerkelijke bezienswaardigheden in deze historische stad.

In juni 2009 opende het Akropolismuseum zijn deuren, met een indrukwekkende oppervlakte van 14.500 vierkante meter. Dit modernere museum biedt inzicht in de geschiedenis van de Akropolis en toont meer dan 4000 objecten die afkomstig zijn uit de omgeving van de Akropolis. Naast deze waardevolle artefacten biedt het museum ook boeiende permanente tentoonstellingen en archeologische opgravingen onder het gebouw zelf.

Erechtheion

Het Erechtheion

Het Erechtheion is een bijzonder gebouw van onschatbare waarde voor de oude Grieken en de inwoners van Athene. Het heilige Erechtheion is genoemd naar koning Erechteus, een invloedrijk figuur in de Griekse geschiedenis. Voor sommige Atheners was dit gebouw zelfs belangrijker dan het Parthenon vanwege zijn architectonische pracht en historische betekenis.

Parthenon

Het Parthenon is een van de meest beroemde monumenten van de oude Griekse beschaving en bevindt zich op de Akropolis, gewijd aan de godin Athena, de godin van wijsheid en oorlog. Deze indrukwekkende Griekse tempel staat bekend als het “huis van de maagd” en werd gebouwd tussen 450 en 430 v.Chr.

Tempel van Athena Nike

De Tempel van Athena Nike was gewijd aan de godin Athena Nike, die de godin van de overwinning was. In tijden van nood of oorlog brachten mensen offers in deze tempel. Ze werd ook aanbeden als Athena Ergane, de beschermster van ambachtslieden. Deze prachtige tempel is nog steeds te bezoeken op het Akropoliscomplex en verdient zeker uw aandacht.

Propylaea

Propylaea

De Propylaea dienden als monumentale ingangen voor de Akropolis en omvatten de belangrijkste toegangswegen. Deze structuur aan de westzijde van de Akropolis bestond uit een hoofdgebouw met twee zijvleugels en drie zuilengalerijen.

Hoewel de portieken nooit voltooid werden, waren er vijf ingangen: vier voor voetgangers en één voor offerdieren en wagens. De noordelijke vleugel van de Propyleen huisvestte ooit de Pinakothek, ’s werelds oudste schildermuseum.

Het Akropolismuseum,

herbergt een rijke verzameling kunstwerken en archeologische vondsten. Op de eerste verdieping vind je beelden uit de 6e eeuw v.Chr., die dateren van vóór de bouw van het Parthenon. De bovenste verdieping biedt een adembenemend 360° uitzicht op de Akropolis en het Parthenon, evenals de Griekse Parthenon-sculpturen. Het museum bevat ook goed bewaard gebleven archeologische overblijfselen van structuren die teruggaan tot de 4e eeuw v.Chr. tot de 7e eeuw na Christus, zichtbaar door de vloer van de begane grond.

Toegankelijkheid van de Akropolis en het Museum

Elk jaar wordt de toegankelijkheid van zowel de Akropolis als het bijbehorende museum geoptimaliseerd en verbeterd. Hoewel de Akropolis zeker niet het meest toegankelijke historische monument is, zijn er maatregelen getroffen om het voor bezoekers toegankelijker te maken. Het museum daarentegen biedt uitgebreide faciliteiten om aan diverse behoeften te voldoen.

Toegankelijkheid van de Akropolis

Bij de ingang van de Akropolis en bovenaan de heuvel zijn toegankelijke toiletten beschikbaar. Het terrein van de Akropolis kan echter op sommige plaatsen oneffen zijn, wat navigatie voor sommige bezoekers kan bemoeilijken. In december 2020 is een nieuwe lift geïnstalleerd die een prachtig panoramisch uitzicht biedt en bezoekers naar de top van de Akropolis brengt. Het pad van het loket naar de lift is volledig toegankelijk, maar omvat enkele lichte hellingen, die mogelijk een uitdaging kunnen vormen voor rolstoelgebruikers die met de hand worden voortgeduwd, en hun begeleiders. 

Toegankelijkheid van het Akropolismuseum

Het Akropolismuseum is volledig rolstoeltoegankelijk, met rolstoelhellingen bij zowel de hoofdingang als de zij-ingang. Elke verdieping beschikt over een lift en aangepaste toiletfaciliteiten. Het museum biedt gratis rolstoelen aan indien nodig, hoewel bezoekers worden aangemoedigd om hun eigen rolstoel te gebruiken. 

In het algemeen is een bezoek aan zowel de Akropolis als het bijbehorende museum zeer de moeite waard. Je zult er veel leren over de rijke historische achtergrond en wordt beloond met prachtige uitzichten tijdens jouw verkenningstocht.

Voor alle informatie over de Akropolis en het museum, kijk op hun eigen website: Acropolis Museum
Ben je opzoek naar een aangepaste accommodatie in Griekenland? Kijk dan op: Aangepaste accommodaties – Griekenland

Wil je op de hoogte blijven van onze tips en laatste nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Selecteer lijst(en):