Oslo, Tigerstaden ( Tijgerstad)

Vandaag weer eens een blog over een stad. Dit keer de hoofdstad van Noorwegen. Leuk voor een citytrip van een paar dagen, een bezoek tijdens een rondreis in Noorwegen, maar ook op excursie tijdens de Vikingsagacruise. Het cruiseschip legt aan tegenover de Akerhus Festning, dus meteen te voet de stad in of met een hop off / hop on bus de stad verkennen.

 

Waarom tijgerstad?

Op het plein voor het Centraal Station in Oslo staat een grote bronzen tijger als symbool voor de geuzennaam van de stad. De naam komt uit het gedicht “Sidste Sang” van de Noorse dichter Bjørnstjerne Bjørnson over het gevecht tussen een paard en een tijger. De tijger staat hierin symbool voor de gevaarlijke stad en het paard voor het veilige platteland. Sindsdien is Oslo de tijgerstad, waarbij de tijger tegenwoordig staat voor een spannende en levendige plaats.

Het mooiste van Noorwegen, Cruise met begeleiding

Akershus

Wij beginnen bij Akershus, omdat hier veel mensen via de haven in Oslo aankomen. Van hieruit bekijken wij de bezienswaardigheden rond het stadscentrum. Later gaan wij nog langs het museumeiland en de wat verder gelegen bezienswaardigheden.

Vesting Akershus is een kasteel, waar een fort omheen is. De verdediging vanaf het fort is eeuwenlang succesvol geweest, tot 1940 toen de nazi’s het fort overliepen en er hun hoofdkwartier in Noorwegen van maakten. Aan die tijd herinnert het gedenkteken voor de slachtoffers naast het Verzetsmuseum.

Akershus is nog steeds militair terrein, maar kan wel bezocht worden. Mocht je de wisseling van de wacht willen bijwonen, dan moet je er om 13.30 uur zijn. Het wisselen van de wacht is iedere dag te zien.

Vanaf de Aker Brygge (vroeger waren hier scheepswerven, nu een winkel- en uitgaansgebied) heb je het mooiste uitzicht op deze vestiging.

Nobel-Fredssenter, Nobel Vredescentrum

Vanaf Akershus gaat het omhoog richting het koninklijk paleis. Met een elektrische rolstoel is dit redelijk te doen, maar te steil om een gewone rolstoel naar boven te duwen. Handig om te weten, dat de nieuwere bussen een manuele/automatisch oprijplaat hebben. De nieuwste trams in Oslo hebben een lage vloer, waardoor de toegang gemakkelijk is. Dan ook nog maar even de metro: de meeste metrostations hebben liften of hellende vlakken. Let wel goed op bij de opening tussen de trein en het perron ( of zoals de Engelsen zeggen: “Mind your step”). Tot zover even kort het openbaar in Oslo, nu terug naar Nobel Vredescentrum. Het centrum, waar elk jaar op 10 december de Nobelprijs voor de vrede wordt uitgereikt, is geopend in 2005 en hier vind je alle informatie over prijswinnaars en Alfred Nobel.

Slottet, het koninklijk paleis in Oslo

Gebouwd in de 19e eeuw, destijds nog voor het Zweeds-Noorse koningshuis, nu de verblijfplaats van de Noorse koning. Het is opengesteld voor publiek, zo ook het grote aangrenzende park. Een heerlijke plek om even rustig te genieten. Ook hier is natuurlijk de wisseling van de wacht, de hele ceremonie duurt ca. 40 minuten, ook bij slecht weer.

Vanaf het koninklijk paleis lopen wij terug richting de haven. Dat doen wij natuurlijk over de Karl Johans Gate.

oslo-paleis, cruise met de rolstoel
oslo-Operahuis, Rolstoelvakantie

Karl Johans Gate,

Voor de shoppers onder ons, maar ook de weg langs een tal van bezienswaardigheden. Deze tweekilometerlange, autovrije, winkelstraat loopt van het koninklijk paleis tot aan het Centraal Station van Oslo.

Onderweg zien wij het Stortinget, het Noorse parlement, uit 1860. Storinget betekent “ de grote onderhandeling”  Na het parlement komen wij, na een kleine zijstap, bij de Domkirke met zijn prachtige glas-in-loodramen en houtsnijwerk.

 

Operahuset, bijna aan het einde van Karl Johans Gate

Het opvallende wit marmeren gebouw afgewerkt met groen graniet, dat als een ijsberg in het water van de Oslofjord ligt. Vanaf het dak heb je een mooi uitzicht over Oslo. Er zijn natuurlijk ook opera- en balletvoorstellingen. 

Vanaf het Operahuset is het niet ver naar de Havnepromenaden, die de stad van oost naar west verbindt. De promenade is negen kilometer lang langs het water. Een mooie route om te wandelen met zicht op beroemde musea, historische gebouwen en moderne architectuur. Ook fijn voor je eetlust, want er zitten een aantal restaurants, waarvan de geuren van lokale gerechten je tegemoet komen. Mocht je van lekker eten houden, bezoek dan zeker de Mathallen, het food court van Oslo.

Je kunt ook besluiten cultureel verder te gaan met een bezoek aan enkele bijzondere musea. Op een half uurtje lopen van het Operahuset ligt het Munch Museum met werken van Edvard Munch, vooral bekend om “De Schreeuw”. In veel van zijn werken zijn beklemmingen en angst te zien.

Schiereiland Bygdøy, het museumeiland

Niet alleen leuk voor museumliefhebber, maar ook om te zwemmen met zijn stranden.
Op dit schiereiland liggen de belangrijkste musea van Noorwegen:

Vikingskipshuset – alles wat je wil weten over de Vikingen en hun levensstijl, waaronder een oud Vikingschip.

Frammuseum – Fram, een schip, dat nu een van de pronkstukken van dit museum over Noorse poolexpedities, is.

Norsk Folkemuseum – dit openluchtmuseum brengt je terug naar het oude Noorwegen met oude kerken, huizen, etc.

Kon-Tii Museet – dit museum is gewijd aan Thor Heyerdahl, een beroemde avontuurlijke antropoloog. Kon-Tii verwijst naar het boek van Thor Heyerdahl met deze titel, die als toevoeging heeft: 8000 km per vlot over de grote Oceaan. Het gaat over Thor Heyerdahls reis per vlot van Zuid-Amerika naar de Polynesische eilanden.

Vigelandpark

Leuk wanneer je van moderne kunst houdt. Het Frognerpark is gratis toegankelijk. Hier tref je in het Vigelandsanlegget 212 stenen en bronzen beelden aan, gemaakt door de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland. Het oudste deel is de fontein met 20 bronzen beeldengroepen (mensen en bomen). In het midden staat de 14 meter hoge pilaar met 121 figuren. Wil je meer weten, dan is er ook het Vigeland museum (dit is niet gratis). Het museum ligt ten noordwesten van het koninklijk paleis.

Holmenkollen,

Ligt nog wat verder van het centrum, maar is per metro goed te bereiken. Het is heel groen en je kan er goed wandelen, maar ook zwemmen. Wat echter het attractiepunt hier is, is de skischans. Vanaf de springschans heb je een fantastisch uitzicht over Oslo, de bossen en de eilandjes in de Oslofjord. De schans is 60 meter en gelegen op een berg, waardoor je 417 meter boven zeeniveau staat. Hier is ook het Skimuseum met de geschiedenis van het skiën, van 4000 jaar oude rotstekeningen tot het moderne skiën van nu. Er is zelfs een simulator om te ervaren hoe het is om op een springschans te staan, naar beneden te glijden en te springen.

Oslo, met recht een Tijgerstad

Nieuwsgierig wanneer we weer de Vikingsaga cruise gaan doen? Klik hier

Meer blogs over cruise:

Oslo tijdens de vikingsaga cruise met zorg en begeleiding
Vikingsaga
Foto Noorse Fjorden, zorgreis
Noorse Fjorden
Kopenhaag tijdens de cruise naar de Oostzee met zorg
Kopenhagen
geiranger, cruise met begeleiding
Geiranger
IJsland cruise met zorg
IJsland cruise
Oostzee per cruise met zorg
Oostzee cruise
Uspenski, Helsinki cruise met nederlands sprekende begeleiding
Helsinki
Tallinn, cruise met rolstoel
Tallinn

Aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *