Barcelona-reizen-met-begeleiding-2

Toegankelijk Barcelona

Barcelona kent wat toegankelijkheid betreft nog genoeg uitdagingen, maar Barcelona doet het op dit gebied beter dan menig ander Europese stad.
Met de juiste hoeveelheid planning kan elke toerist genieten van de prachtige bezienswaardigheden in Barcelona.

Barcelona is ontstaan in de Middeleeuwen, maar heeft één van de meest geplaveide middeleeuwse wijken. Veel Europese steden zijn gebouwd rond een middeleeuws stadscentrum, en Barcelona is daarop geen uitzondering. In tegenstelling tot Parijs , Brugge , Siena en Istanbul heeft Barcelona echter heel weinig kasseien!

Toegankelijk Barcelona

Barcelona Toegankelijk

Barcelona bekijken

Bij het bekijken van de stad gaan wij natuurlijk ook met het openbaar vervoer. Het metrotraject van Barcelona is zeer rolstoelvriendelijk. Er zijn 156 metrostations in Barcelona en het grootste deel is (deels) rolstoeltoegankelijk, maar 16 zijn niet te doen met een rolstoel. De nieuwste metrotreinen hebben plekken voor rolstoelgebruikers en de lijnen 2, 9, 10 en 11 zijn volledig aangepast. Het reizen met de metro is Barcelona is hierdoor goed te doen.

Natuurlijk gaan wij ook met de bus. Ook dit is geen probleem in Barcelona. Alle bussen zijn goed toegankelijk doordat de bussen lage vloeren hebben en is er een oprijplaat om gemakkelijk in de bus te komen. Ook hier zijn speciale plekken voor rolstoelgebruikers.

Mocht je bijvoorbeeld bij aankomst en vertrek gemakkelijk van/naar de luchthaven willen reizen, dan zijn er rolstoeltaxi’s.

Verblijf

Barcelona is echt een stad voor meer dagen, dus er moet ook een overnachtingsplek komen. Er is gelukkig een keuze uit veel hotels, die rolstoelvriendelijke zijn met aangepaste kamers, badkamers en lift. In nagenoeg alle leuke stadsdelen van Barcelona zijn mogelijkheden voor aangepaste overnachtingsplekken. En dit geldt gelukkig ook restaurants.

Aangepaste accommodaties in Barcelona:

Grupotel-Gran-via-678
Grupotel-Gran-via-678
Hotel Ilunion Barcelona, rolstoelvakantie
Hotel Ilunion Barcelona

En nu de stad in.

Het is fijn, dat het openbaar vervoer in Barcelona zo rolstoelvriendelijk is, want de bezienswaardigheden lig soms ver uit elkaar.

Sagrada Familia

Staat bij menig Barcelonabezoeker op het verlanglijst. Het gebouw is rolstoeltoegankelijk met een rolstoelvriendelijke ingang, maar je kan alleen de begane grond bekijken, want de lift is helaas niet aangepast. Er is beneden gelukkig wel heel veel moois te zien.

Toegankelijke Barcelona

Parc Guell

Ook eentje van het verlanglijstje. Dit prachtige park in het noorden van Barcelona is net als het Sagrada Famillia ook ontworpen door Gaudi. Het park is goed toegankelijk en echt een aanrader met de aparte huisjes en met mozaïek beklede muren en beroemde salamanders. Het Museu Casa Gaudi is te bereiken via een helling ( redelijk steil!). Alleen de begane grond is rolstoeltoegankelijk.

Palau de la Musica Catalana

is daarentegen juist heel toegankelijk. Het is een prachtig gebouw, waar de ingang aan Placa del Foyer het meest geschikt is voor de rolstoelgebruiker. Er zijn grote liften, waardoor je alle verdiepingen goed kunt bereiken. Ga er zeker heel voor de mooie mozaïek, het mooie glas in lood, maar de grote orgelpijpen en beelden van belangrijke muzikanten.

Musea

Er zijn ontelbare musea in Barcelona, waarvan een aantal goed toegankelijk zijn, zoals

Museu Nacional d‘art de Catalunya

Dit museum in het mooie Palau Nacional ligt op de Montjuic heuvel. Het museum laat de Catalaanse cultuur zien. De hoofdingang heeft twee oprijhellingen en stoelliften. Alle verdiepingen zijn met een rolstoelvriendelijke liften te bereiken en ook de gangen en galerieën zijn ruim.

Museu del Flutbol Club Barcelona

Leuk voor de voetballiefhebber. Het museum is toegankelijk via een lift of een lange oprijhelling. Overal in het museum zijn oprijhelling, zodat je met een rolstoel ook alles in het museum kunt bekijken.

Mocht je wat anders willen dan mooie gebouwen en musea, ga dan bijvoorbeeld naar:

Barcelona met rolstoel

Toegankelijk Barcelona

Santa Catarina Mercat

Wanneer je in Spanje bent, dan moet je zeker een bezoek brengen aan een mercado. In Barcelona is Santa Catarina Mercat een heerlijk plek om rond te struinen tussen kramen met noten, fruit, groenten, tapas etc. De hoofdingang is een brede schuifdeur en ook de gangpaden zijn breed met hier en daar uitrustplekjes aan de kant. Er zijn aangepast toiletten aanwezig.

Of Parc de la Cuitadella

Echt een park, dat heerlijk groot is en veel locals, die hier genieten in hun vrije tijd. Het is er ontzettend gezellig met een echt Spaanse sfeer. Er is een indrukwekkende waterval met beelden (ja daar is hij weer) ontworpen door Gaudi en romantische tuinen. Een heerlijk plek om te relaxen na de drukte van de stad. Het park is rolstoeltoegankelijk en vlak, zoals eigenlijk het grootste deel van Barcelona, omdat de bergen om de stad liggen.

Het strand

Ja, Barcelona heeft zijn eigen strand en dat is zeer toegankelijk. Op het Playa de Sant Sebastia en Playa de Barceloneta zijn aangepaste toiletten, kleedruimtes en douchecabines. Op Playa de Barceloneta zijn ook 2 drijvende rolstoelen. Dus alle mogelijkheden voor een lekker dagje of middagje zonnen.

Las Ramblas

Moet je zeker ook bezoeken en hier weer het voordeel, dat Barcelona vlak is. Deze boulevard loopt helemaal van Placa de Catalunya tot aan de zee. Heerlijk om te flaneren.

Ook Barcelona heeft veel te bieden wanneer je niet zo mobiel bent. Mocht je hier meer over willen weten, dan horen wij dat graag.

Lees ook eens onze blog over de toegankelijkheid van de Unesco gebouwen in Barcelona.
En voor meer blogs over toegankelijke steden: Toegankelijk reizen
Voor aangepaste accommodaties: Aangepaste accommodaties in Spanje

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):