Toegankelijkheid Unesco gebouwen in Barcelona

Barcelona is één van de meest unieke en mooiste steden in Spanje en als onderdeel van Catalonië heeft het een onderscheidende taal, culturele achtergrond, keuken en een groot aantal prachtige bezienswaardigheden, waarvan negen UNESCO-werelderfgoedlocaties.
Leuk weetje: van de negen UNESCO-werelderfgoedlocaties van Barcelona zijn er zeven werken van de beroemdste zoon van de stad, architect Antoni Gaudí. 

UNESCO staat voor ‘United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization’ en elk jaar stelt deze organisatie een Werelderfgoedlijst samen om unieke monumenten te erkennen als cultureel, historisch, wetenschappelijk of een andere vorm van betekenis, en deze worden wettelijk beschermd door internationale verdragen.

Dus of je nu een architectuurexpert bent of gewoon enkele van de meest verbazingwekkende en opwindende bouwwerken ter wereld wilt zien, deze prachtige gebouwen van de Catalaanse modernistische architecten Antoni Gaudí en Domènech i Montaner zijn zeker de moeite waard voor een bezoek in Barcelona

Sant Pau Recinte Modernista, Rolstoeltoegankelijk

Toegankelijkheid Unesco gebouwen in Barcelona

Casa Vicens

Barcelona ’s Casa Vicens, in 2005 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed, is een unieke oase van rust.
Het gebouw is bedekt met spectaculaire groene en witte tegels.

Casa Vicens werd gebouwd door een jonge Gaudí als zomerhuis in opdracht van Manel Vicens y Montaner, een beurshandelaar en makelaar. Het is het eerste werk van Gaudí in Barcelona waarin hij het volledige scala van zijn talenten kon laten zien. Hij creëerde een innovatief en origineel project dat volledig brak met de stijl van al het andere dat tot dan toe in Catalonië was gebouwd.

Casa Vicens is een van de eerste voorbeelden van een esthetische vernieuwing in kunst en architectuur die eind 19e eeuw in Europa plaatsvond. Het markeert het begin van Gaudí ’s artistieke carrière en wordt beschouwd als een van de eerste meesterwerken van het modernisme.

De belangrijkste inspiratiebron in al het werk van Gaudí is de wereld van de natuur, en Casa Vicens is een van de eerste voorbeelden, aangezien het een verscheidenheid aan natuurlijke elementen vertegenwoordigt.

Bijzonder opvallend is de gietijzeren poort bij de ingang van het landgoed, met afbeeldingen van palmbladeren en vervolgens de anjers die Gaudí gebruikt als ornament voor de keramische tegels van de gevel.

Gaudí besteedde bijzondere aandacht aan de hoeken van het gebouw, die geribbeld waren om de strakke uitstraling van de klassieke architectuur te vermijden.

Casa Vicens is open als een huismuseum, met een permanente tentoonstelling en een rondleiding door de originele kamers van Gaudí , zorgvuldig bewaard en gerestaureerd.
Op de tweede verdieping is de permanente collectie, waar bezoekers de meer dan 130 jaar geschiedenis van Casa Vicens kunnen ontdekken.

Veelgestelde vragen:

 • Is er een rolstoeltoegankelijke ingang?
  De hoofdingang naar de binnenplaats en tuin van Carrer Carolines is een kleine doorgang en is tredevrij. De toegangsdeur is 85 cm breed. En de receptiebalie heeft een dubbele hoogte: 110 cm en 73 cm.
 • Is er een hellingbaan of lift om de trappen te omzeilen?
  Er is een lift die alle verdiepingen verbindt, inclusief het terras.
  Er is een antislipvloer in de kamers ontworpen door Gaudí en de gerenoveerde ruimtes.
  De deur van de lift is 80 cm breed en biedt plaats aan 9 personen. De knoppenpanelen zijn in reliëfletters en braille en zijn op een voor rolstoelgebruikers toegankelijke hoogte geplaatst.
  Er zijn zitjes door het hele gebouw waar bezoekers kunnen uitrusten en stoelen om de audiovisuals te bekijken.
 • Welk openbaar vervoer komt er in de buurt?
  Metro: Fontana (L3) – 250 m, Lesseps (L3)
  Bus: lijn 22, 24, 27, 87, 114, H6, V17, D40, N4
  Barcelona’s toeristenbus: Blue line, Park Güell stop
 • Zijn er leenrolstoelen?
  Er is een rolstoelverhuurservice. Vraag ernaar bij de receptie.
 • Is er een toegankelijk toilet?
  Deze bevinden zich op verdieping -1. De cabinedeur is 90 cm breed en schuift. De cabine is ruim en er is een neerklapbare beugel aan elke kant van het toilet. Er is een ruimte onder de wastafel: 80 cm hoog en 50 cm diep.

Openingstijden: donderdag, van 15.00 tot 20.00 uur. Vrijdag tot zondag, van 10u tot 20u.
Gesloten: 6 januari en 25 december.

Adres: Carrer de les Carolines, 20-26 (08012). Barcelona
Telefoon: 935 475 980
Website: https://casavicens.org/

Toegankelijkheid Unesco gebouwen in Barcelona

Barcelona aanpassingen Unesco gebouwen
Casa Vicens
Sagrada Familia, rolstoeltoegankelijk
Sagrada Familia

Sagrada Familia

De Sagrada Família is het bekendste werk van Antoni Gaudí. Het is een onbetwist symbool van Barcelona geworden en torent hoog boven de skyline van Barcelona uit. Deze unieke moderne tempel is in aanbouw sinds 1882 en zal naar verwachting in 2026 worden voltooid.

De eerste steen van deze kolossale basiliek werd in 1882 gelegd en de bouwwerken vorderen nog steeds. Hoewel de architect Francesc de Paula Villar oorspronkelijk de opdracht kreeg om het project van de Sagrada Família uit te voeren, werd hij slechts een jaar later vervangen door de jonge Gaudí , die zich volledig aan de taak wijdde tot het moment van zijn dood in 1926. Tijdens zijn leven voltooide Gaudí de crypte en de gevel van de geboorte van Christus aan de zijkant , die tot werelderfgoed is verklaard . De overgebleven modellen en tekeningen hebben het mogelijk gemaakt om door te gaan met de bouw, die nog steeds wordt gefinancierd door particuliere donaties.

De Sagrada Familia is erg populair en heeft op vele dagen lange rijen. Om de wachtrijen te vermijden, kun je je tickets van tevoren kopen. 

Veelgestelde vragen:

 • Is er een rolstoeltoegankelijke ingang?
  Het uitzicht op de Sagrada Familia is naar het noorden gericht. De toegankelijke entree bevindt zich aan de zuidwestzijde van het gebouw aan de Geboortegevel.
 • Is er een hellingbaan of lift om de trappen te omzeilen?
  De torens zijn niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers omdat er drie treden zijn die naar de zeer kleine lift leiden.
 • Welk openbaar vervoer komt er in de buurt?
  De Sagrada Família kan worden bereikt met verschillende aangepaste buslijnen, de Barcelona Bus Turístic en de metro (lijn 2 en lijn 5). Sagrada Família station is toegankelijk en heeft twee liften op Carrer Marina, op de hoek van Carrer Mallorca en ook op de hoek van Carrer Provença.
 • Zijn er leenrolstoelen?
  Ja, die zijn er.
 • Is er een toegankelijk toilet?
  Er zijn aangepaste toiletten bij de ingang.
 • Is er korting voor iemand met een beperking en/of hun begeleider?
  De toegang is gratis voor een mindervalide bezoeker en hun begeleider.

De basiliek van de Sagrada Família is nog in aanbouw en dit betekent dat de constante veranderingen die plaatsvinden de mobiliteit kunnen beïnvloeden.

Het museum over de Sagrada Familia.

In de crypte onder de basiliek vind je een museum over de Sagrada Familia, waar je bouwplannen en kleine voorwerpen kunt vinden en waar stap voor stap wordt beschreven hoe de Sagrada Familia werd gebouwd en voltooid.

De helling van de Passiefaçade naar het museum is lang en steil.
De meeste vitrines in het museum zijn zo laag dat rolstoelgebruikers ze goed kunnen bekijken.
Er zijn twee winkels, met aan weerszijden glazen automatische deuren. De winkel aan de Carrer Sardenya heeft een kleine, steil aflopende hellingbaan.

Openingstijden: november-februari, dagelijks van 9.00 tot 18.00 uur.
Maart en oktober, van 9u tot 19u.
April-september, dagelijks van 9.00 tot 20.00 uur.
1 & 6 januari, 25 & 26 december, van 9u tot 14u.

Adres: Carrer de Mallorca, 401 (08013). Barcelona
Telefoon: 932 080 414
Website: https://sagradafamilia.org/

Toegankelijkheid Unesco gebouwen in Barcelona

Parc Guell

Dit prachtige park in het noorden van Barcelona is net als het Sagrada Famillia ook ontworpen door Gaudi. Geen enkel werk van Gaudí vat de volledige en perfecte harmonie van natuur en architectuur beter samen dan Park Güell.

Aanvankelijk ontworpen als een tuinstad in Engelse stijl – vandaar de naam Park – werd het uiteindelijk het meest ongewone openbare park van Barcelona.Park Güell was een poging om een woonwijk te creëren in een natuurlijke omgeving in het oude dorp Gràcia. De architect koos voor een oneffen terrein van 15 hectare waar 40 vrijstaande woningen zouden worden gebouwd. Slechts twee werden daadwerkelijk voltooid en Gaudí woonde in één daarvan. Het is nu een museum gewijd aan het leven en werk van de architect. 

Gaudí ’s karakteristieke levendige verbeelding komt tot uiting in de verschillende elementen die bezoekers van over de hele wereld die Barcelona bezoeken, verbazen. Poortgebouwen, die oorspronkelijk waren ontworpen als het huis van de conciërge, zijn nu de thuisbasis van het Interpretatiecentrum Park Güell . De trap, met zijn beroemde draak bedekt met gekleurde gebroken keramische stukken, leidt naar de hypostyle hal, een indrukwekkende ruimte met 86 kolommen die het plein erboven ondersteunt. De gebogen bank rond de omtrek van het plein is ontworpen door Jujol, een van Gaudí ’s medewerkers bij de aanleg van dit unieke park in het oude dorp Gràcia, dat tot werelderfgoed is verklaard .

Het park is goed toegankelijk en echt een aanrader met de aparte huisjes en met mozaïek beklede muren en beroemde salamanders. Het Museum Casa Gaudi is te bereiken via een helling ( redelijk steil!). Alleen de begane grond is rolstoeltoegankelijk.

Veelgestelde vragen:

 • Is er een rolstoeltoegankelijke ingang?
  De hoofdingang is rolstoeltoegankelijk.
 • Is er een hellingbaan of lift om de trappen te omzeilen?
  Het park is ook de thuisbasis van het Casa-museu Gaudí, de voormalige woning van de architect. Er is een stenen hellingbaan op een helling tussen 12 en 14%. Het binnenkant van het gebouw is niet volledig toegankelijk, maar kan van buitenaf worden bekeken.
  De bar, winkel en toiletten bevinden zich aan de voet van de hoofdtrappen. In dit deel van het park vind je de twee poortgebouwen met het Interpretatiecentrum en een boekwinkel. De gebouwen zijn van binnen klein en hebben trappen, waardoor ze niet toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.
 • Wat is de dichtstbijzijnde gehandicapten parkeerplaats?
  De parkeerplaats voor touringcars (gelegen aan de carretera del Carmel) heeft 3 plaatsen voor mensen met beperkte mobiliteit.
 • Is er een taxistandplaats dichtbij?
  Er is een taxistandplaats op Carrer Olot bij de hoofdingang van het park.
 • Welk openbaar vervoer komt er in de buurt?
  We raden je aan de tickets van tevoren te kopen om een toegangstijd te garanderen en teleurstelling te voorkomen. Wanneer je de ticket krijgt, is toegang tot de Bus Güell inbegrepen. Deze pendeldienst is een snelle, directe manier om naar Park Güell te gaan vanaf het metrostation Alfons X.
 • Zijn er leenrolstoelen?
  Twee rolstoelen zijn op aanvraag beschikbaar.
 • Is er een toegankelijk toilet?
  De toiletten zijn allemaal aangepast.

Openingstijden: Herfst-Winter: van 8.30 uur tot 18.15 uur.
Lente: van 8u tot 20u30.
Zomer: van 8u tot 21u30.

Adres: Carrer d’Olot, s/n (08024). Barcelona
Telefoon: 934 091 831
Website: https://parkguell.barcelona/

Toegankelijkheid Unesco gebouwen in Barcelona

Parc Guell, toegankelijkheid
Parc Guell
Casa Batlló, rolstoelvakantie
Casa Batlló

Casa Batlló

Dit gebouw bevindt zich op nummer 43 van de Paseo de Gracia, een straat die vroeger de stad verbond met Villa de Gracia, tegenwoordig volledig geïntegreerd als een wijk van de stad.

Casa Batlló (officieel Museo modernista de Antoni Gaudí ) is één van de belangrijkste gebouwen in de modernistische bouwstijl. Gaudi heeft dit oorspronkelijke huis (uit 1875) tussen 1904 en 1906 verbouwd en gerenoveerd voor Josep Batlló i Casanovas, een rijke textielmagnaat. Casa Batllo bestond destijds uit acht woningen verdeeld over vier verdiepingen. De huidige geschatte waarde van dit kleurrijke meesterwerk ligt rond de 70 miljoen euro.

Casa Batllo, een bijzonder gebouw in Barcelona

Het heeft geen scherpe hoeken; alles is golvend en rond, zoals de golven van de zee. Casa Batllo is een uniek stukje architectuur in de stijl van het Catalaanse modernisme. Het centrale thema in ” Casa Batlló Museo modernista de Antoni Gaudí ” is dat van Sint Joris, de drakendoder, die een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van Barcelona. De buitenkant van het Batlló-huis is bedekt met mozaïeken die doen denken aan vissenschubben. En de kleine toren op het dak met het kruis zou het zwaard kunnen voorstellen dat Sint-Joris in de draak steekt.

De kolommen op de vlakke vloer zien eruit als ledematen van dinosauriërs. Het golvende, met mozaïek bedekte dak zou je kunnen zien als de geschubde ruggengraat van een enorme draak. De balkons van Batlló zijn als de enorme kaken van zeedieren die uit de zee ontsnappen. Op de balkons zijn ook schedels te zien; deze botten op de façade stellen de slachtoffers van de draak voor. Het museumachtige huis Casa Batllo wordt daarom ook wel het ‘House of Bones’ genoemd.

Niet alleen de buitenkant van het gebouw is adembenemend; het interieur ook. Antoni Gaudí vermijdt het gebruik van rechte lijnen in het interieur. Hier vind je prachtige glas-in-loodramen, kleurrijke tegels, unieke deurposten en nog veel meer interessante details.

Binnen in Casa Batlló kun je de tussenverdieping bezoeken, het keramische dakraam, de dubbele zolderruimte met zijn opeenvolging van kettingbogen en het dak met zijn kleurrijke mozaïeken schoorstenen. Een explosie van creatieve vrijheid waarbij Gaudí kosten noch moeite heeft gespaard om een ​​functioneel en modern huis te creëren.

Veel gestelde vragen:

 • Is er een rolstoeltoegankelijke ingang?
  Er is een kleine opstap bij de ingang van Casa Batlló, maar er zijn twee mobiele opritten beschikbaar om de toegang te vergemakkelijken. De loketten zijn bereikbaar via een hellingbaan maar de balie is te hoog voor rolstoelgebruikers.
 • Is er een hellingbaan of lift om de trappen te omzeilen?
  Het gebouw heeft een kleine historische lift die op elke verdieping stopt, behalve het dak, waar de schoorstenen zich bevinden. Het dak is alleen toegankelijk via een wenteltrap. Boven is er een kleine kamer (de Espai de l’Aigua) die bereikbaar is via een trap.
  Voor bezoekers van de lift zijn kleine rolstoelen beschikbaar.
 • Welk openbaar vervoer komt er in de buurt?
  Metro: Passeig de Gràcia: L2, L3 en L4
  Bus: Lijnen: H10, V15, 7, 22 en 24
  Barcelona toeristenbus (rode en blauwe route)
  Casa Batlló – Fundació Antoni Tàpies.
  Stadstours (Barcelona Tours)
  Halte 3 A, Passeig de Gràcia – Casa Batlló
 • Is er een toegankelijk toilet?
  Het gebouw heeft geen aangepaste toiletten.

Openingstijden: vrijdag van 15.00 tot 19.00 uur. Zaterdag en zondag, van 11u tot 18u.

Adres: Passeig de Gràcia, 43 (08007). Barcelona
Telefoon: 932 160 306
Website: www.casabatllo.cat

Toegankelijkheid Unesco gebouwen in Barcelona

Palau Güell

Palau Güell is ontworpen door de jonge Gaudí en is een prachtige mix van middeleeuwse weelde en de unieke uitbundige stijl van de architect. Het gebouw, voltooid in 1890, was de privéwoning van Gaudí’s beschermheer, graaf Güell. Het Palau Güell staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO .

De rijke industrieel, landeigenaar en politicus Eusebi Güell i Bacigalupi (Barcelona, ​​1846-1918) was Gaudí ’s belangrijkste beschermheer. In 1885, toen de architect nog onbekend was, gaf graaf Güell hem de opdracht om zijn privéwoning te ontwerpen. Gaudí was zich ervan bewust dat Güell zijn rijkdom wilde laten zien aan zijn vrienden en kennissen (het huis zou worden gebruikt voor tentoonstellingen, concerten en andere evenementen) en hij creëerde een ongewoon, gewaagd architectonisch project. Hij maakte innovatief gebruik van traditionele bouwtechnieken, en ook van een grote verscheidenheid aan materialen, met bijzondere nadruk op duurdere matrialen zoals marmer. Gaudí combineerde de typische vierkante structuur van Catalaanse middeleeuwse palazzo’s en prachtige houten cassetteplafonds met innovaties zoals de parabolische boog die een kenmerk van zijn werk werd.

Veel gestelde vragen:

 • Is er een rolstoeltoegankelijke ingang?
  Nee, het loket bevindt zich buiten het gebouw, op het trottoir van de straat.
  De hoofdingang heeft een trede van 5 cm hoog, zonder alternatief.
 • Waar is de dichtstbijzijnde gehandicapten parkeerplaats?
  Er is één parkeerplaats voor het gebouw. U kunt deze telefonisch reserveren met vermelding van uw kenteken, het model van het voertuig en de dag van uw bezoek.
 • Welk openbaar vervoer komt er in de buurt?

  Het Palau Güell ligt zeer dicht bij metrostation Drassanes (lijn 3 groen), dat goed is aangepast en een lift heeft.

 • Welk percentage van de attractie kan worden bekeken zonder trappen op te hoeven?
  Als je de 5 cm hoge trede bij de ingang hebt genomen kan het Palau Güell, in een rolstoel, niet volledig worden bezocht. Desalniettemin is een rondleiding gedeeltelijk aangepast voor mensen met beperkte mobiliteit en rolstoelgebruikers, waardoor bijna alle delen van het Palau kunnen worden bezocht, behalve het dak, de mezzanine en het zuidelijke terras. Deze tocht wordt gemaakt door middel van een kleine lift. (deurbreedte: 70 cm; interieur: 105 cm diep bij 83 cm breed).
  De enige manier om toegang te krijgen tot de ondergrondse verdieping, is een hellingbaan van 26 meter lang met een hellingsgraad van 16%.

Toegankelijkheid Unesco gebouwen in Barcelona

Toegankelijk Barcelona

 • Is er een rolstoel te huur?
  Er is een uitleenservice voor rolstoelen met stoelen aangepast aan de grootte van de lift (deurbreedte: 70 cm; interieur: 105 cm diep bij 83 cm breed). Bezoekers van wie de rolstoel deze afmetingen overschrijdt, moeten overstappen op een van deze stoelen. Er zijn speciale medewerkers van de bezoekersservice beschikbaar om u te helpen bij het wisselen van rolstoel.
  Door het hele gebouw zijn zit- en rustplekken.
 • Is er een toegankelijk toilet?
  Er zijn aangepaste toiletten op de begane grond. De deur is 77 cm breed.
  Links van het toilet bevindt zich een neerklapbare beugel en rechts een vaste beugel.
  Er is ruimte onder de wastafel om rolstoelgebruikers frontaal toegang te geven.

 

Openingstijden: 1 november tot 31 maart, van dinsdag tot zondag, van 10.00 tot 13.30 uur en van 14.30 uur tot 17.30 uur.
Van 1 april tot 31 oktober, van dinsdag tot zondag, van 10u tot 14u en van 16u tot 20u.
Maandag behalve op feestdagen, 25 en 26 december, 1 en 6 januari, gesloten.
Adres: 
Carrer Nou de la Rambla, 3-5 (08001). Barcelona
Telefoon: 934 725 775 / 934 725 771
Website: www.palauguell.cat
E-mail: palauguell@diba.cat

Palau Güell, rolstoeltoegankelijk
Palau Güell
Casa Milà, rolstoeltoegankelijk
Casa Milà

Casa Milà

Bijgenaamd La Pedrera (steengroeve) is één van de meest tot de verbeelding sprekende en creatieve werken die Gaudi heeft gebouwd.

De kliffen bij Barcelona waren de inspiratie van de grote architect. In feite heeft het gebouw geen enkele rechte lijn, de gevel is zo ontworpen dat het onmogelijk is om een ​​verticale lijn van het dak naar de grond te trekken. Niet erg gewaardeerd door de inwoners van de stad die het bedekken met bijnamen – stapels witte stenen, hangar voor luchtschepen, aardbeving.

Dit gebouw, gelegen aan de Passeig de Gracia, de belangrijkste boulevard van Barcelona, ​​werd gebouwd in opdracht van de familie Mila nadat Gaudi veel succes had geboekt met zijn eerdere werk aan Casa Batlló. In 1984 werd het uitgeroepen tot werelderfgoed.

Veel gestelde vragen:

 • Is er een hellingbaan of lift om de trappen te omzeilen?
  Rolstoelgebruikers hebben mogelijk hulp nodig om zich door de straten en paden in de Colonia te verplaatsen, omdat sommige ervan zanderig zijn en andere steil glooiend. Niettemin is het grootste deel van het dorp geasfalteerd en kan het zonder problemen worden bezocht.
  Het Interpretatiecentrum is toegankelijk. Er is een lift naar de tentoonstelling van modellen en audiovisuals. 
  Er is een mobiele hellingbaan, die op aanvraag beschikbaar is, om bezoekers te helpen de crypte te betreden.
 • Is er een hellingbaan of lift om de trappen te omzeilen?
  Rolstoelgebruikers hebben mogelijk hulp nodig om zich door de straten en paden in de Colonia te verplaatsen, omdat sommige ervan zanderig zijn en andere steil glooiend. Niettemin is het grootste deel van het dorp geasfalteerd en kan het zonder problemen worden bezocht.
  Het Interpretatiecentrum is toegankelijk. Er is een lift naar de tentoonstelling van modellen en audiovisuals. 
  Er is een mobiele hellingbaan, die op aanvraag beschikbaar is, om bezoekers te helpen de crypte te betreden.
 • Is er een toegankelijk toilet?
  Tegenover het centrum zijn aangepaste toiletten.

 Openingstijden: 1 november tot 30 april: maandag tot en met vrijdag, van 10.00 tot 17.00 uur. Zaterdag, zondag en feestdagen, van 10u tot 15u.
1 mei t/m 31 oktober: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 19.00 uur. Zaterdag, zondag en feestdagen van 10u tot 15u.
Adres: Carrer de Claudi Güell, s/n (08690). Santa Coloma de Cervelló
Telefoon: 936 305 807
Website: https://gaudicoloniaguell.org/

Toegankelijkheid Unesco gebouwen in Barcelona

Colonia Güell

Colònia Güell , één van de meest baanbrekende, speciaal gebouwde industriële dorpen van de 19e eeuw, ligt in de stad Santa Coloma de Cervelló , 23 km ten zuidwesten van Barcelona.

In 1890 maakte sociale onrust het noodzakelijk voor de industrieel en beschermheer van de kunsten, Eusebi Güell , om zijn textielfabriek naar Santa Coloma de Cervelló te verhuizen. het nieuwe project omvatte de creatie van een industrieel dorp met voorzieningen die de levenskwaliteit van de arbeiders zouden verbeteren: rijtjeshuizen, theater, school, winkels, tuinen en kerk. Enkele van de meest vooraanstaande modernistische architecten van die tijd waren betrokken bij de bouw van het dorp, wat resulteerde in zeer mooie ruime gebouwen. Antoni Gaudí kreeg de opdracht om de kerk te ontwerpen en zijn project bestond uit een boven- en onderschip, torens aan de zijkanten en een toren van 40 meter hoog. In 1914, toen het onderste schip voltooid was, trok de familie Güell de financiering van het project in. 

De fabriek sloot in 1973 vanwege de crisis in de textielsector. In het jaar 2000 begon de renovatie van de meer dan 20 unieke gebouwen in de Colònia Güell.

Veel gestelde vragen:

 • Is er een hellingbaan of lift om de trappen te omzeilen?
  Rolstoelgebruikers hebben mogelijk hulp nodig om zich door de straten en paden in de Colonia te verplaatsen, omdat sommige ervan zanderig zijn en andere steil glooiend. Niettemin is het grootste deel van het dorp geasfalteerd en kan het zonder problemen worden bezocht.
  Het Interpretatiecentrum is toegankelijk. Er is een lift naar de tentoonstelling van modellen en audiovisuals. 
  Er is een mobiele hellingbaan, die op aanvraag beschikbaar is, om bezoekers te helpen de crypte te betreden.
 • Is er een toegankelijk toilet?
  Tegenover het centrum zijn aangepaste toiletten.

 Openingstijden: 1 november tot 30 april: maandag tot en met vrijdag, van 10.00 tot 17.00 uur. Zaterdag, zondag en feestdagen, van 10u tot 15u.
1 mei t/m 31 oktober: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 19.00 uur. Zaterdag, zondag en feestdagen van 10u tot 15u.
Adres: Carrer de Claudi Güell, s/n (08690). Santa Coloma de Cervelló
Telefoon: 936 305 807
Website: https://gaudicoloniaguell.org/

Colonia Güell, rolstoelvakantie
Colonia Güell
Palau de la Música Catalana, rolstoeltoegankelijk
Palau de la Música Catalana

Toegankelijkheid Unesco gebouwen in Barcelona

Palau de la Música Catalana

Vreemd genoeg is het Palau de la Música Catalana niet ontworpen door Gaudí, maar door zijn tijdgenoot Lluís Domènech i Montaner (Barcelona, ​​1850-1923). Deze concertzaal in Barcelona is een artistiek monument van uitzonderlijke schoonheid en het is een zeer prestigieuze muzieklocatie.

Barcelona bouwde één van de meest magnifieke gebouwen in iets minder dan drie jaar, van 1905 tot 1908. Het werd gebouwd in opdracht van het koor, de Orfeó Català , en in opdracht van de architect en politicus Lluís Domènech i Montaner. De architect ontwierp een innovatieve ijzeren structuur die het mogelijk maakte om glazen wanden te plaatsen om meer licht binnen te laten in het gebouw. De bloemmotieven maken het interieur van het auditorium een ​​waar lust voor het oog en geven het Palau de la Música Catalana van Barcelona het aanzien van een kas met weelderige bloemen en planten.

Veelgestelde vragen:

 • Is er een rolstoeltoegankelijke ingang?
  De hoofdingang is rolstoeltoegankelijk.
 • Welk percentage van de attractie kan worden bekeken zonder trappen op te hoeven?
  100%. Er zijn geen toegankelijkheidsproblemen binnen het Palau. Het gebouw heeft verschillende niveaus die met elkaar verbonden zijn door ruime liften.
 • Waar is de dichtstbijzijnde gehandicapten parkeerplaats?
  Op de parkeerterreinen bij het uitrijden bij het Palau de la Música zijn parkeerplaatsen gereserveerd voor gehandicapten. Er zijn twee aangewezen gehandicaptenparkeerplaatsen op Carrer Ortigosa.
 • Is er een toegankelijk toilet?
  Het Palau heeft twee aangepaste toiletten: één in de lobby op de begane grond van het Petit Palau en een ander op het balkon van de grote zaal.

Openingstijden: Dagelijks van 10.00 tot 15.30 uur
Juli, dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur.
Augustus, dagelijks van 9u tot 18u.
Adres: Carrer del Palau de la Música, 4-6 (08003). Barcelona
Telefoon: 932 957 200
Website: https://www.palaumusica.cat/ca

Toegankelijkheid Unesco gebouwen in Barcelona

Sant Pau Recinte Modernista

Het Modernista Sant Pau-complex werd gebouwd tussen 1905 en 1930 en ontworpen door Lluís Domènech i Montaner als een tuinstad voor de verpleging van zieken. Na een eeuw in gebruik te zijn geweest als openbaar ziekenhuis, schitteren de onlangs gerenoveerde paviljoens weer in al hun pracht. 

Tegen het einde van de 19e eeuw moest het oude Hospital de la Santa Creu in de wijk Raval in Barcelona worden verplaatst omdat het verouderd en te klein was geworden. Het resultaat was een ambitieus project geïnspireerd op de doorbraken op het gebied van gezondheid en hygiëne in die tijd. Het is belangrijk om te onthouden dat deze instelling altijd in verband is gebracht met liefdadigheidswerk, welzijn en de nieuwste ontdekkingen in de gezondheidszorg.

Sant Pau Recinte Modernista kreeg in 1997 de Werelderfgoedstatus van UNESCO en nu zijn de architecturale en artistieke waarden voor een breder publiek toegankelijk gemaakt met nieuwe paviljoens. Het voormalige ziekenhuiscomplex is nu een kenniscampus en het hoofdkantoor van internationale organisaties, waaronder het European Forest Institute, het Casa Àsia, het Global University Network for Innovation en het University Institute on Globalization, Culture and Mobility van de Verenigde Naties.

Een bezoek aan dit prachtige complex geeft je de mogelijkheid om je te verdiepen in geschiedenis, kunst en het heden. De tentoonstellingsruimte in het Sant Salvador Paviljoen neemt je mee op een reis door de geschiedenis van de geneeskunde in Barcelona en één van Europa’s oudste zorginstellingen.  Bewonder tijdens het wandelen de prachtige buitenkanten van het gebouw. Koepels, daken, gevels, sculpturen en glas-in-loodramen zijn de meest opvallende elementen.

Je kunt ook het Sant Rafael-paviljoen betreden en het zien zoals het aan het begin van de 20e eeuw was ontworpen. Bovendien kun je de ondergrondse tunnels nemen die de verschillende gebouwen verbinden en de meest representatieve erfgoedruimten van het Administratiepaviljoen bezoeken.

Veel gestelde vragen:

 • Is er een rolstoeltoegankelijke ingang?
  De entree is gelijkvloers en bevindt zich in het midden van een hoekblok in de wijk Eixample. Het heeft een ijzeren hek van 6 meter breed dat altijd open staat tijdens bezoekuren. Deze ingang leidt naar een grote binnenplaats met een receptie iets verderop. Het heeft ook een vlakke toegang en automatische glazen deuren.
 • Is er een hellingbaan of lift om de trappen te omzeilen?
  Ingangen van de paviljoens en ruimtes binnen het complex hebben zacht glooiende hellingen.
  De algemene route varieert enigszins omdat bezoekers met beperkte mobiliteit de lift moeten gebruiken om trappen te vermijden. Het personeel in het complex is zich bewust van de behoeften van mindervalide bezoekers en staat klaar om hen te helpen bij het vinden van alternatieve routes. De tentoonstellingselementen zijn opgesteld op een voor rolstoelgebruikers geschikte hoogte.
  Door het hele complex zijn zitjes waar bezoekers kunnen uitrusten.
 • De liften:
  Alle liften zijn aangepast. Er is personeel aanwezig om bezoekers te helpen die er gebruik van moeten maken.
  De deuren zijn automatisch en 90 cm breed.
  De liftknoppanelen zijn in braille en reliëfletters en op een hoogte van 70 cm geplaatst. Er is een handgreep naast hen.
  En de liften hebben gesproken mededelingen en geven een akoestisch signaal bij aankomst op de verdieping.
 • Welk openbaar vervoer komt er in de buurt?
  Bussen: H8, 19, 47, 117, 192 en twee metrostations met liften, Sant Pau-Dos de maig (L5) en Sagrada Família (L2).
 • Zijn er leenrolstoelen?
  Bij de receptie zijn twee rolstoelen te huur.
 • Is er een toegankelijk toilet?
  In het hele gebouw zijn meerdere aangepaste toiletten aanwezig, deze hebben echter niet allemaal het rolstoelpictogram.
  De toiletdeur is 90 cm breed.
  Alle toiletten hebben beugels (twee neerklapbare beugels en een vaste).
  De wastafels zijn onderrijdbaar.

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 14.30 uur. Zaterdag, zondag en feestdagen, 10u tot 19u.
25 december, gesloten.
Adres: Carrer de Sant Antoni Maria Claret, 167 (08025). Barcelona
Telefoon: 935 537 801
Website: https://www.santpaubarcelona.org/

Meer over de toegankelijkheid van Barcelona lees je hier: Toegankelijk Barcelona

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):