Toegankelijk Rotterdam

Toegankelijk Rotterdam

Vandaag weer eens een teogankelijke stad in Nederland. Rotterdam heeft heel veel architectuur, musea en je kunt er heerlijk shoppen. We gaan een wandeling door de stad maken en bezoeken daarbij en daarnaast wat andere leuke plekken in deze veelzijdige stad.

Net als in iedere stad is ook hier het parkeren een dure bezigheid, maar er zijn gelukkig veel P&R-mogelijkheden. Wij maken hier gebruik van en omdat er natuurlijk ook veel mensen met het openbaar vervoer komen, starten wij onze wandeling bij het Centraal Station, dat midden in de stad ligt.

Koopgoot

Wij lopen het Centraal Station uit de stad in en met een minuut of 20 staan wij op het Beurstraverse. Wat waarschijnlijk menigeen niets zegt, omdat het veel bekender is onder zijn bijnaam: de Koopgoot. De traverse is een verdiepte winkelpassage, dat dwars onder de Coolsingel doorloopt en de Lijnbaan en de Hoogstraat, twee belangrijke winkelstraten, met elkaar verbindt. De kans is groot, dat de shoppers hier blijven hangen. Wij lopen echter verder.

Oude Haven

Van de Hoogstraat lopen wij  via de Keizerstraat in 5 minuten naar de Oude Haven. Dit is de oudste haven van Rotterdam, uit de 14e eeuw. Er liggen hier veel historische schepen van het Havenmuseum, wat een uniek uitzicht geeft. De Oude Haven heeft als architectonisch hoogtepunt Het Witte Huis, de eerste wolkenkrabber van Europa. Het 43 meter hoge witte gebouw uit 1898 is al een stuk moderner dan de historische scheepswerf en de mooie koopmanshuizen in de haven. Wanneer je echter een stukje verder loopt dan wordt het steeds moderner met de Kubuswoningen en de Markthal.

De Oude Haven is nu een van de populairste uitgaansgebieden in Rotterdam met veel leuke restaurants en bars. De meeste bars liggen tegenover het Witte Huis, waardoor je een prachtig uitzicht op de Oude Haven hebt.

Markthal

Een overdekte markthal kom je wel meer tegen, maar deze is toch anders. Allereerst door de hoefijzervorm van de overdekking, hierin zijn appartementen gevestigd. Wanneer je in de markthal loopt en omhoog kijken, zie je het kunstwerk Horn of plenty (Hoorn des overvloeds), waardoor de Markthal ook wel de Nederlandse versie van de Sixtijnse Kapel wordt benoemd.

Kubuswoningen

Deze woningen staan schuin tegenover de Markthal en vallen meteen op door hun vierkante vorm en felgele kleur. Het is een ontwerp van Piet Blom. De Kijk-Kubus is ingericht om te zien hoe het wonen in zo’n kubus is. Het complex heet Blaakse Bos. De architect ziet de huizen namelijk als bomen. De kubussen zijn gekanteld, waardoor 3 kanten naar de grond zijn gericht en drie naar de hemel. Heel bijzonder om er in rond te lopen en vooral om te bedenken hoe je zo’n huis zelf zou kunnen inrichten.

Vanaf de Kubuswoningen is het 10 minuten lopen en dan sta je weer in de Koopgoot.
Mocht je nog meer willen zien of meer tijd hebben dan een dagje Rotterdam, dan hebben wij nog wel wat leuke ideeën voor je.

Euromast

Natuurlijk mag deze hoogste uitkijktoren van Nederland, een opvallend onderdeel van de skyline van Rotterdam, niet ontbreken. In 30 seconden ben je, op een hoogte van 100 meter. Je bent dan op het uitkijkplatform, waar je een 360 graden uitzicht hebt over Rotterdam en omgeving.  Je kan nog hoger naar de Euroscoop, een roterende glazen lift op 185 meter hoogte. Bij helder weer kan je wel tot 30 kilometer ver kijken. Helaas is de Euroscoop niet toegankelijk met een rolstoel.

Op 100 meter zit ook een brasserie, waar je kan lunchen, dineren, maar er is ook high tea, high wine en op zondag een brunch.

Adres: Parkhaven 20, 3016 GM Rotterdam
Openingstijden: Alle dagen van 9:30 – 22:00
Online je kaartje kopen

Het Natuurhistorisch Museum

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is gevestigd in Villa Dijkzigt, een rijksmonumentaal pand uit 1852. Het museum organiseert tentoonstellingen over (stads)natuur en natuurhistorie. De vaste collectie bestaat onder meer uit zoogdieren, vogels, insecten, planten en schelpen voornamelijk met een regionale, maar gedeeltelijk ook met een wereldwijde herkomst. Tevens toont het museum fossielen uit Nederlandse bodem. Een blikvanger in het museum is het potvisskelet. 

Veelgestelde vragen:

  • Is het hele museum rolstoeltoegankelijk?

Ja, het museum is goed toegankelijk voor rolstoelen, rollators en scootmobielen. Er is een lift (breedte: 90 cm, hoogte, 210 cm, diepte 140 cm)

  • Kan je een rolstoel lenen?

Ja, maar er is maar 1 rolstoel dus reserveren is verstandig (010 4364222) Er zijn ook lichtgewicht krukjes te leen.

  • Zijn er parkeerplekken voor mindervalide in de buurt?

Ja, twee. Vlak voor het museum

  • Is er een rolstoeltoegankelijk toilet?

Ja er is een aangepast toilet met lage wasbak, verstelbare spiegel en hulpbeugels. Deze ruimte is altijd bereikbaar (ook met de lift) en bevindt zich buiten de reguliere bezoekruimtes Het is zodoende nodig even bij de balie te melden. 

  • Heeft een begeleider gratis toegang?

Ja

Adres: Westzeedijk 345.  3015 AA Rotterdam
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag 11:00 – 17:00 uur

rotterdam-kubuswoningen
Rolstoelvakantie Rotterdam

Toegankelijk Rotterdam

Maritiem Museum

In het Maritiem Museum Rotterdam ontdek je de enorme invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. Ga mee op reis door ons maritieme heden en verleden in eigentijdse tentoonstellingen voor grote én kleine avonturiers. Luister naar verhalen, bewonder topstukken uit onze vooraanstaande collectie of doe mee aan een van de vele activiteiten. Het museum ligt in de oudste en grootste museumhaven van Nederland waar je op historische schepen en kranen beleeft hoe de wereldhaven Rotterdam op déze plek begon.

Het Maritiem Museum Rotterdam is een scheepvaart- en havenmuseum in het centrum van de Zuid-Hollandse stad Rotterdam.
Ga mee op reis door ons maritieme heden, verleden en toekomst. Op historische schepen en kranen ontdek je hoe hier de wereldhaven Rotterdam begon. In het museum ervaar je de enorme invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven.

Veel gestelde vragen:

  • Is het museum rolstoeltoegankelijk?

Het grootse deel is rolstoeltoegankelijk. De expo Dealen met Drugs is helaas niet toegankelijk voor gemotoriseerde rolstoelen. De schepen en kranen buiten zijn uitsluitend via een looppplank bereikbaar en helaas niet toegankelijk voor rolstoelen.

  • Is er een parkeerplek voor mindervalide in de buurt?

Ja

  • Is er een rolstoel te huur?

Ja

  • Is er een rolstoeltoegankelijke toilet?

Ja, op de begane grond, de sleutel hiervan is verkrijgbaar bij de kassa

  • Mag een begeleider gratis naar binnen?

Ja

Adres: Leuvehaven 1   3011 EA  Rotterdam
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00. Zon- en feestdagen van 11:00 – 17:00. Maandags gesloten.
Online je kaartje kopen

Museum Boijmans Van Beuningen

Rotterdan bezit verschillende musea, zoals de Kunsthal, het Maritiem museum, maar een van de oudste is het Boijmans Van Beuningen. Het gebouw, waarin het museum is gevestigd, is zo ontworpen, dat je optimaal van de kunst kunt genieten. Met de kunstwerken van o.a. Van Gogh, Piet Mondriaan, Salvador Dalí en Claude Monet is het een must van de liefhebber van impressionistische en surrealistische kunst.

  • Is de ingang rolstoeltoegankelijk?

De ingang is een draaideur. Voor mensen in een grotere rolstoel of met een hulp- of geleidehond, kan gebruik gemaakt worden van de groepsingang. Deze bevindt zich aan de andere kant van het depot, aan de kant van het evenemententerrein.

  • Is het museum rolstoeltoegankelijk?

Het museum is geheel toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn, met een rollator lopen of in een (elektrische) rolstoel zitten. Alle verdiepingen zijn bereikbaar met de lift (naast de trap) en voor heel grote rolstoelen kan in overleg gebruik gemaakt worden van de kunstlift. Neem hiervoor vóór aanvang van jouw bezoek contact op met de afdeling Educatie via educatie@boijmans.nl.

In de reguliere lift zijn de knoppen voorzien van braille en vertelt een voiceover op welke verdieping je bent. 

Er bevinden zich geen drempels in het hele depot en alle deuren zijn breed genoeg om met een rolstoel doorheen te kunnen. Met uitzondering van de filmcabines op de tweede verdieping is elke ruimte betreedbaar.

Het is niet toegestaan om jassen en tassen mee te nemen in het depot. Na binnenkomst is de garderobe te bereiken via een trap. Er zijn een aantal lockers naast de entree die gereserveerd zijn voor bezoekers die geen gebruik kunnen maken van de trap, meld je hiervoor bij de balie links naast de ingang.

 

  • Is er een parkeerplek voor mindervalide in de buurt?

Ja, de parkeergarage heeft meerdere invalideplekken.

  • Zijn er rolstoeltoegankelijke toiletten?

Ja, op de begane grond en op de zesde verdieping bevinden zich een rolstoeltoegankelijke toiletten.

  • Zijn hulphonden toegestaan?

Ja

Rotterdam met rolstoel
Toegankelijkheid Rotterdam

Toegankelijk Rotterdam

Een leuk weetje voor de cruiseliefhebbers: Rotterdam is net als Amsterdam een vertrekhaven van de Holland America Line. In navolging van de Pilgrims Fathers uit Delfshaven maakten nog veel meer landverhuizers en gelukszoekers de overtocht vanuit Rotterdam naar Amerika. In het huidige Hotel New York startte in 1873 de NASM, die in 1896 officieel de Holland-Amerika Lijn werd genoemd. Op 8 november 1971 voer de Nieuw Amsterdam II als laatste hier vanaf de pier.

SS Rotterdam

In Katendrecht ligt een ander bijzonder stukje Holland America Line geschiedenis, de ss Rotterdam. Dit schip maakte haar eerste reis op 3 september 1959, natuurlijk naar New York en was het vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn. In 1997 wordt de ss Rotterdam overgenomen door Premier Cruises en gaat ss Rembrandt heten. In 2000 gaat Premier Cruises failliet en breken er donkere tijden aan voor het schip. Maar na wat omzwervingen ligt het volledig gerenoveerde schip sinds 15 februari 2010 onder haar oude naam weer in Rotterdam. En voor wie wil, kan er heerlijk gegeten, gedronken en geslapen worden op dit bijzondere schip.

Meest gestelde vragen:

  • Is het schip rolstoeltoegankelijk?

Ja, een gedeelte van het schip is toegankelijk voor mensen in een rolstoel en mindervaliden: restaurant Lido Grill, de Ocean Wine Bar en de Captains Lounge. Als je wil blijven slapen: de kamers hebben bredere doorgangen, meer oppervlakte, de badkamer is gelijkvloers en de wastafel en het toilet zijn aangepast. De badkamer is daarnaast ook voorzien van een noodvoorziening.

De rondleidingen op het schip, zijn deels toegankelijk. Uitwaaien & Zwaaien is voor het grootste deel rolstoeltoegankelijk. Onze Shiphosts die over de route verspreid staan assisteren je hierbij. De rondleiding Stoom & Chroom is helaas niet rolstoeltoegankelijk.

Adres: 3e Katendrechtse Hoofd 25, 3072 AM Rotterdam

Diergaarde Blijdorp

Verkozen tot leukste uitje van 2022! Vele generaties hebben sinds 1857 al genoten van een van Europa’s mooiste dierentuinen. In Diergaarde Blijdorp laten ze bezoekers de schoonheid van het dieren- en plantenrijk beleven. Je wordt  door Aziatische regenwouden, Afrikaanse savannes en de hooglanden van de Himalaya geleid, bezoekt het Amazonegebied waar vlinders tussen tropische bloemen dansen en kijkt je ogen uit in het Oceanium, om de haaien langs de zeebodem te zien zwemmen.

Wist je dat Diergaarde Blijdorp naast een dierentuin ook een botanische tuin is? Blijdorp beheert bijvoorbeeld de nationale primula- en bromelia-collectie als onderdeel van de NP (Nationale Plantencollectie). Veel van de bromelia’s worden in de kassen achter de schermen verzorgd en zijn daarom niet voor iedereen te zien. In de Chinese sfeertuin kun je een aantal Aziatische Primula-soorten ontdekken.

Veelgestelde vragen:

  • Is Diergaarde Blijdorp rolstoeltoegankelijk?

Ja. Er zijn 2 aangepaste kaartautomaten bij de hoofdingang aan de Blijdorplaan, deze kunnen vanuit een rolstoel bediend worden.

  • Zijn er parkeerplekken voor mindervalide?

De invalide-parkeerplekken vind je op de grote parkeerplaats aan de Blijdorplaan het dichtst bij de hoofdingang. Invalideparkeertarief: € 6 op vertoon van invalidenkaart.

  • Zijn er rolstoeltoegankelijke toiletten?

Ja, verspreid door de dierentuin zijn 6 aangepaste toiletten voor bezoekers met een beperking.

  • Zijn er rolstoelen te leen?

Ja er is een beperkt aantal rolstoelen gratis beschikbaar. Deze dien je van tevoren te reserveren via tel. 0900 1857 (tussen 14:00 uur en 17:00 uur). Houd rekening met een borg van € 50,00 (contant)

  • Mag een hulphond mee naar binnen?

Bezoekers die een hulphond mee de tuin in willen nemen, moeten dit minimaal één dag van te voren telefonisch aanmelden. Bel 0900 1857 (geen extra kosten). Voor de veiligheid van de hulphonden en onze dieren zijn er een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden >

Adres: Blijdorplaan 8 3041 JG Rotterdam
Openingstijden: Alle dagen van 9:00 – 18:00
Koop je kaartje met korting

Rotterdam station

Miniworld Rotterdam

Beleef een dag in 24 minuten in Nederlands grootste overdekte miniatuurwereld. Bekijk grote delen van Nederland in het klein. De treinen razen voorbij en vrachtwagens brengen hun lading naar de grootste miniatuurhaven in Europa. Buiten Nederland zijn ze nu ook bezig met het bouwen van delen van Engeland en Schotland.

Veelgestelde vragen:

  • Is Miniworld Rotterdam rolstoeltoegankelijk?

Ja, de ingang is uitgerust met op en af ritten. Er is een speciale ingang voor gebruikers van een rolstoel of scootmobiel. Alle binnenruimtes zijn breed genoeg en ook de kinderhoek is breed genoeg voor een ouder in een rolstoel.

  • Zijn er parkeerplekken voor mindervalide?

In de directe buitenruimte en in P1 zijn voldoende invalideparkeerplekken.

  • Zijn er rolstoeltoegankelijke toiletten?

Ja, op de begane grond, naast het restaurant.

Adres: Weena 745, 3013 AL Rotterdam
Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 12:00- 17:00. Zaterdag en zondag van 10:00 – 17:00. Maandag en dinsdag gesloten.
Online je kaartje kopen

Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden in Rotterdam. Als je een dagje Rotterdam doet en je wil andere attracties beleven, laat het ons dan zeker weten. Gaan we voor jou kijken of dat mogelijk is.

Meer toegankelijke steden vind je hier!

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):