Hoe toegankelijk is onze Nederlandse natuur?

Nederland is een leuk vakantieland met heel veel mogelijkheden, waaronder ook genieten van de natuur, maar is dit wel toegankelijk met een beperking? Wij kunnen gelukkig zeggen, dat dit op veel plekken mogelijk is. In deze blog gaan wij er een aantal langs.

Rolstoelvriendelijk naturrgebied Nederland

Nationaal Park Lauwersmeer (Groningen)

Op deze vroegere zeebodem is een mooi landschap ontstaan, een waar vogelparadijs. Er zijn betonnen fietspaden, die ook zeer geschikt zijn voor rolstoelgebruikers. Er zijn twee beschreven rolstoelroutes. De ene start bij het restaurant Het Booze Wijf en de andere Ballastplaatsbos bij de parkeerplaats halverwege De Rug, de weg naar Landal Natuurdorp Suyderoogh. Beide met een lengte van 3km. Er is ook nog een mindervalidenroute (rood) van 2,9 km. De vogelkijkhutten bij Jaap Deensgat en die in het zuiden van de Ezumakeeg zijn ook toegankelijk met een rolstoel.

Tevens varen er in dit gebied twee rondvaartboot, MS Vlinderbalg en MS Silverwind, die rolstoeltoegankelijk zijn. En mocht je van vissen houden, dan zijn er net ten oosten van jachthaven Lunegat en bij de windmolen aan de oostkant van het Nieuwe Robbegat rolstoeltoegankelijke vissteigers.

Nationaal Park Drents Friese Wold (Drenthe/Friesland)

Dit ruim 6000 hectare grote natuurgebied heeft bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden. Er is hier een verhard pad, het Bosbergpad, dat begint bij de Boerestreek in Appelscha en loopt door het bos over de Bosberg. De route is 2,2 km en heeft onderweg meerdere bankjes. Het pad is ook geschikt voor blinden, slechtzienden en doven d.m.v. respectievelijk geluiddragers en informatie op braille, dat bij de balie van het Bezoekerscentrum te verkrijgen is.

Vanaf het Bezoekerscentrum is ook nog een verhard familiepad, zo’n 2 km door het bos en langs een ven. Er staan braillebordjes langs deze route.

Leuk en voor rolstoel toegankelijk (er is een lift) is de uitkijktoren in Appelscha.

Nationaal Park Weerribben-Wieden (Overijssel)

Is het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa (10.000 hectare) met een doolhof aan plassen, meren, slootjes, moerasbossen en uitgestrekte riet- en weilanden. Rond bezoekerscentrum De Wieden (St. Jansklooster) is het rolstoel-toegankelijk. Daar is ook een wandeling van een kilometer door het rietland. Dit is te doen met een rolstoel, maar de helling naar het rolstoeltoegankelijk uitkijkpunt, ‘De Holken’, is wat steil. Je kunt vaartochten door het gebied maken. Er kan een rolstoelgebruiker per boot mee.

 

Bij buitencentrum Weerribben in Ossenzijl is er ook een mogelijkheid om een boottocht te maken. Hier is een rolstoellift aanwezig en kunnen dus ook elektrische rolstoelen aan boord. Mochten er meerdere personen een fysieke beperking hebben, of misschien zelfs aan bed gebonden, dan is de geheel aangepaste Groene Wensboot een optie.

Er is hier ook een ‘zintuigenpad’. Deze is rolstoeltoegankelijk, maar ook geschikt voor blinden en doven.  Ook enkele uitzichtpunten zijn rolstoeltoegankelijk: Observatiewand Lokkenpolder (Weerribben) en uitkijkplatform bij Zuideindigerwijde (Wieden bij Giethoorn).

Nationaal Park Veluwezoom (Gelderland)

Is onderdeel van de Veluwe en zo’n 5.000 hectare groot. Je hebt hier zandverstuivingen, bossen, heidevelden, maar ook landgoederen. Het is een glooiend gebied met mooie uitzichten, zoals op de Posbank. Een geschikt route, ook voor elektrische rolstoelen, is de familieroute met uitzichtpunt Schaapskooi Veluwezoom. De route gaat over landgoed Heumen. Vanaf het bezoekerscentrum ga je via de schaapskooi de hei op. Het pad naar het uitzichtpunt is een zigzagpad om het goed bereikbaar te maken. De route is 2,5 kilometer. Ook rolstoelvriendelijk is de buggyroute van OERRR Veluwezoom. Een 3,5 kilometerlange route naar het uitzichtpunt Herikhuizen.

Alemere wandelen met rolstoel

Oostvaardersplassen (Flevoland)

Bestaat uit een groot moerasgebied met waterplassen, rietvlaktes en graslanden met Heckrunderen, Konikpaarden en edelherten. Het is een gebied met ruige natuur, waardoor de wandel- en fietspaden wat beperkt zijn. Er is wel de rolstoelroute Zeearend van 2,5 kilometer, die start bij het buitencentrum Oostvaardersplassen in Lelystad. De route komt langs de observatiehut de Zeearend en vogelkijkscherm Wigbels Eiland. De route is geopend van half mei t/m december.

Nationaal Park Utrechtse heuvelrug (Utrecht)

Is al een heel oud natuurgebied tussen Leusden en Rhenen met een gevarieerd landschap met heidevelden, stuifzanden, maar ook uiterwaarden en de stuwwal Utrechtse Heuvelrug, die in de voorlaatste ijstijd is gevormd. In dit nationaal park zijn verschillende toegankelijke routes, zoals het Helenaheuvelpad in de Kaapse Bossen bij Doorn met veel natuurschoon, maar ook historie. Het start bij Chalet Helenaheuvel, waar je ook heerlijk kunt genieten in het theehuis. Let wel het is een glooiend bosgebied met een half verhard pad. De route is 1,8 km.

Bij Staatsbosbeheer informatiecentrum De Veldschuur in Leersum begint de 3,5 lange Natuur zonder Drempels Route met stuifzand, heide, vennen en loslopende Piëmonte runderen. Een route zeer geschikt voor blinden en slechtzienden is de wandeling over landgoed Broekhuizen.

Het Amsterdamse Bos (Noord-Holland)

Is de groene verbindingszone tussen Amstelland en Spaarnwoude met een grootte van 935 hectare, waar de meeste padden geasfalteerd of half verhard zijn. De zandpaden langs de Oeverlanden zijn niet zo geschikt voor rolstoelgebruikers. Let ook op bij de Hazenheuvel. Hier zijn de paden erg glooiend. Er zijn ook golfkarren (de bosmobiel) aanwezig voor een ‘rijdende boswandeling’. Tijdens een wandeling krijg je een mengeling van bos, grasland, riet en open water.

Rolstoeltoegankelijk wandelen Nederland

Nationaal Park De Biesbosch (Zuid-Holland/Noord-Brabant)

Een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa met wilgenvloedbossen en kreken. Bijna on-Nederlands. Het gebied rond het Biesboschcentrum Dordrecht heeft verharde paden en is hierdoor goed toegankelijk. Dit geldt ook voor de Noordwaard rondom de Spieringsluis. Hier loopt een mooie route van zo’n 5 km.

De rondvaartboten in de Biesbosch is bijna allemaal rolstoelvriendelijke, maar vermeld het wel bij de reservering. Het zou zo jammer zijn als de gereserveerde boot niet die mogelijkheid heeft.

Zak van Beveland (Zeeland)

Vlakbij Goes ligt het natuurgebied de Zwaakse Weel, het restant van een oude kreek. Het natuurgebied is ontstaan tijdens een dijkdoorbraak in de 16de eeuw bij een weel, een groot kolkgat. Het gebied is een vogelparadijs en heel begaanbaar met een rolstoel. De paden zijn half verhard (meest met schelpen). De rolstoelroute van 4,2 km is niet gemarkeerd, maar bij het informatiepunt te verkrijgen of via de route-app van Natuurmonumenten. Tijdens de route kom je langs traditioneel bewerkte akkers (met Zeeuwse trekpaarden), een vlinderbelevingspad en een hoogstamboomgaard. Er is ook een rolstoeltoegankelijke uitkijksteiger met mooi uitzicht over de kreek.

Kampina (Noord-Brabant)

Is een natuurgebied met bos, heide en beekdalen tussen Boxtel en Oisterwijk. Het is ruim 1200 hectare groot. Hier start bij parkeerplaats Huisvennen-Roond de Van Tienhovenroute, die je door bossen, langs vennen en de hei voert. Het gebied is vlak, het pad half verhard en daardoor goed geschikt voor rolstoelen. Je komt ook langs het monument van Pieter van Tienhoven, medeoprichter van Natuurmonumenten.

Daarnaast is tevens de Groot Speijckroute, die begint bij het Bezoekerscentrum in Oisterwijk. Ook dit pad is half verhard en geeft onderweg allerlei mooie doorkijkjes op tenminste 4 vennen, waarvan het Kolkven het grootste is. De route is 3,5 km lang, maar je kan ook gaan voor een verkorte versie van 2 km.

Vakantie met je rolstoel

De Pelen (Limburg / Noord-Brabant)

Op de grens van beide provincies ligt dit landschap, dat de geschiedenis van de turfstekers laat zien. Het overgrote deel van het veenmoeras is afgegraven en dat is nog goed te zien. Het gebied is 4.500 hectare groot. Het is een drassig gebied, waardoor veel wandelroutes alleen bij droog weer goed berijdbaar zijn. En hier en daar zijn er nog knuppelbruggen. Dit zijn vaste bruggetjes gemaakt van boomstammetjes. Het buitencentrum De Pelen is rolstoeltoegankelijk, net als het familiepad (geel). De 2 km lange route loopt lang een vogelkijkhut en een uitkijktoren, die ook beiden toegankelijk zijn voor een rolstoel.

Dit is maar een kleine opsomming van mogelijkheden, waarbij wij hebben geprobeerd om alle provincies een plekje te geven. Wij hopen, dat dit iedereen inspireert om met mooi weer erop uit te trekken. Veel plezier in onze mooie natuur.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *