Noordkaap, een voor op je bucketlist

Een bijzonder gebied, dat onofficieel het noordelijkste punt van Europa is en ver boven de poolcirkel ligt met fenomenen als het noorderlicht in de winter en de niet ondergaande zon in de zomer.

Waarom onofficieel het noordelijkste punt van Europa?

De eerste ontdekkingsreizigers hadden nog niet zo’n kennis van onze aardbol en dachten hier het uiterste punt van Europa te hebben bereikt, maar de naastgelegen landtong Knivskjelodden ligt 1,5 kilometer noordelijker. Echter is dit ook niet het noordelijkste punt, dat ligt namelijk op de eilandengroepen Frans Jozeflanden, op Kaap Fligely. Deze liggen ongeveer 600 kilometer ten noorden van de Noordkaap en horen officieel nog bij Europa. Maar wij gaan voor die steile rots met dat mooie vergezicht.

Noordkaap rolstoelvakantie

De Noordkaap

Het is een zeer steile rots, met een hoogte van 307 meter, die loodrecht oprijst uit de Noordelijke IJszee. Sinds 1553 heet de rots Noordkaap op North Cape, zogenoemd door de Engelse zeevaarder Richard Chancellor, die net als onze Willem Barentsz later, via de noordelijke route Azië hoopte te bereiken. Beiden is dat niet gelukt.

De plaatselijke bewoners van het eiland Magerøya, waar tot de Noordkaap behoort, noemden de plek Knyskanes.

De kaap ligt op 71° 10’ 21” NB, dat is 2080 kilometer van de Noordpool en is met een bijna 7 kilometerlange tunnel vanaf het vasteland te bereiken. Tot 1999 kon je het alleen per veerboot bereiken en pas sinds 1965 ligt er een weg naar de Noordkaap. Tot die tijd moest je de beklimming van 307 meter maken.

Wat is er te zien

Naast de mooie vergezichten is er nog meer op deze verder kale rots. Natuurlijk is er de Nordkapp Globe, het symbool van de Noordkaap. Dit monument staat er sinds 1978 en is voor velen een mooi fotomoment. Er staat ook nog heel onverwacht een obelisk op de rots. Deze is gemaakt ter ere van het bezoek van koning Oscar II (koning van Noorwegen en Zweden) aan de Noordkaap in 1873. Ook zie je het Children of the Earth monument, dat bestaat uit zeven plaquettes, die door kinderen, die in 1988 hier een maand verbleven, zijn gemaakt. De kinderen kwamen uit Tanzania, Japan, Brazilië, Thailand, Italië, de USSR en VS. Het monument staat voor samenwerking, vriendschap, hoop en vreugde.

Rolstoelvakantie Noordkaap

De Nordkapphallen is gebouwd als uitzichtpunt voor de toeristen. Hier is ook een winkel, restaurant en bioscoop, maar ook een postkantoor, waar je de poststempel van dit plekje aan het ‘einde’ van de wereld kan halen. Mocht je nog verder willen gaan: je kan er ook trouwen. De St. Johannes kapel is de meest noordelijke trouwlocatie ter wereld. De Noordkaap is een beschermd gebied en daarom is de Noordkaaphal, een gebouw van drie verdiepingen, uitgekapt in de rots.

Midzomernacht met rolstoel

Zomer

Een hele mooie periode om de Noordkaap te bezoeken door de midzomerzon. Na het begin van de lente (rond 21 maart) worden de dagen ook aan de noordpoolcirkel langer. Tot er helemaal geen nacht meer is. Dit gebeurt het eerste op Spitsbergen door de zeer noordelijke ligging. Dit breidt zich steeds verder uit en van 11 mei tot 2 augustus zal ook op de Noordkaap de zon niet onder gaan. Je kunt dan 24 uur (als het weer goed is) de zon zien, die boven de horizon blijft.

Winter

Het moment van de het Noorderlicht sluit bijna aan op de midzomernacht. Het fenomeen is namelijk in Noord-Noorwegen te zien tussen eind september en eindigt net voor de midzomerzon begint. Je hoeft dus niet hartje winter te gaan. Het Noorderlicht ontstaat ook door de zon. Bij hoge zonneactiviteit komen er zogenaamde zonnevlammen voor. Hierbij komen kleine deeltjes vrij, die naar de aarde komen. Deze deeltjes zijn geladen en worden door de magnetische velden, de polen, op aarde aangetrokken. Dit vormt het noorderlicht. Het verschil in kleur komt door de reactie van de aardse gassen op de elektrisch geladen deeltjes. Vaak is het aardse gas zuurstof, waardoor je de groen kleur krijgt. Stikstof geeft blauwe en rode kleuren.

Rolstoelvakantie cruise noordkaap

Voor wie nog wat langer hier willen blijven

Het eiland Magerøya heeft namelijk nog meer te bieden. Het heeft een landschap met een steile klifkust en indrukwekkende bergen in het binnenland. Het is een toendralandschap, wat erg dor en kaal is, maar met leuke vissersdorpjes. Op de eilandengroep Gjesværstappan kent een grote zeevogelpopulatie. En mocht je nog niet genoeg hebben van de Noordkaap: vanaf Kirkeporten heb je een geweldig uitzocht over de Noordkaap.

Honningsvåg is een vissersplaats, waar naast veel vissersboten ook de cruiseschepen* aanleggen. Het is vrij klein, maar voor wie niet helemaal naar de Noordkaap gaat of voor wie er nog steeds geen genoeg van kan krijgen, is er het Noordkaapmuseum.

‘*’ Wil je meer weten over de  Midzomernachtcruise lees dan zeker ook onze blog hier over: Blog Midzomernacht cruise
Nieuwsgierig wanner wij de Midzomernacht cruise gaan maken? Klik dan hier!

Wij vinden, dat de Noordkaap zeker een plekje verdient op de bucketlist. Zet jij hem er ook op?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *