Boedapest

Het is weer eens tijd voor een leuke citytripbestemming en dan heb je Boedapest met de bijnamen ‘Keizerin van de Karpaten’, ‘Parel aan de Donau’ of ‘het Parijs van het Oosten’. Dat roept toch om wat meer informatie over deze leuke stad.

Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, is ontstaan uit de samenvoeging van drie steden: Boeda, Óbuda, en Pest. De stad heeft een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd, prachtige architectuur en levendige cultuur.

Wij gaan de stad aan de Donau met de heuvel van Boeda, historische gebouwen en bruggen en thermale baden verkennen.

Leopoldstad

Hierbij beginnen wij de Leopoldstad of in het Hongaars “Lipótváros,” , een wijk in 5e district en een van de meest prestigieuze en historische wijken van Boedapest. Lipótváros ligt in het centrum van Boedapest, aan de Pest-kant van de stad, langs de oever van de Donau. Lipótváros is over het algemeen rolstoelvriendelijk en de meeste stoepen in de wijk zijn verlaagd bij de oversteekplaatsen.

In Lipótváros vind je ook enkele iconische gebouwen, zoals:

Boedapest, rolstoeltoegankelijk

Het Parlementsgebouw (Országház)

is het grootste gebouw van Hongarije en een van de grootste parlementsgebouwen ter wereld. Het heeft een lengte van 268 meter en een koepel die 96 meter hoog is. De binnenkant is rijkelijk gedecoreerd met 40 miljoen bakstenen, een half miljoen edelstenen, en 40 kilogram goud. Belangrijke kamers zijn de Koepelzaal, waar de Hongaarse Heilige Kroon wordt bewaard, en de Oude Hoofdvergaderzaal.

Toegankelijkheid: Er zijn rolstoeltoegankelijke ingangen aan de zijkanten van het gebouw. Binnen het gebouw zijn liften beschikbaar die toegang bieden tot alle verdiepingen en belangrijke ruimtes.

Sint-Stefanusbasiliek (Szent István Bazilika)

Vernoemd naar de eerste koning van Hongarije. De bouw van de basiliek begon in 1851 en was in 1905 klaar. Het is in een neoklassieke stijl met een indrukwekkende koepel. Het interieur is rijkelijk versierd met mozaïeken, beeldhouwwerken en schilderijen.

Vanaf de koepel (ook te bereiken met een lift) heb je een schitterend uitzicht over de stad.

Toegankelijkheid: de hoofdingang heeft trappen, maar er is een rolstoeltoegankelijke zijingang.

Boedapest stedentrip met rolstoel

Vrijheidsplein (Szabadság tér)

is een levendig en historisch plein met veel historische bezienswaardigheden, maar ook groen (een heerlijke plek om te wandelen of te picknicken) en terrassen en cafés. De belangrijkste monumenten zijn:

  • Sovjet Oorlogsmonument: Een opvallend monument ter herdenking van de Sovjet-soldaten die omkwamen tijdens de bevrijding van Boedapest in de Tweede Wereldoorlog. Het is een van de weinige overgebleven Sovjet-monumenten in Boedapest.
  • Monument van de Duitse Bezetting: Een controversieel monument dat herinnert aan de Duitse bezetting van Hongarije in 1944. Het roept veel discussie op en is vaak het middelpunt van protesten en debatten.
  • Monument van Ronald Reagan: Dit standbeeld eert de Amerikaanse president Ronald Reagan voor zijn rol in het beëindigen van de Koude Oorlog.

Toegankelijkheid: het plein is grotendeels vlak en goed met veel paden, die breed en verhard zijn.

Op het Deák Ferenc tér, een belangrijk kruispunt en vervoersknooppunt in Boedapest, waar o.a. 3 lijnen van de metro samenkomen onder het plein. Je kan van de basiliek naar de burcht van Buda lopen (half uur), maar natuurlijk ook op dit plein per openbaar vervoer naar de burcht gaan.

Burchtwijk (Várnegyed)

het historisch gebied gelegen op de westelijke oever van de Donau, in het stadsdeel Boeda. De Burchtwijk is een historisch en cultureel hart van Boedapest, gelegen op de Burchtheuvel. Het gebied staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en is bekend om zijn middeleeuwse, barokke en 19e-eeuwse gebouwen. De wijk omvat:

Boedapest met de rolstoel

Burchtpaleis (Koninklijk Paleis)

Het paleis herbergt verschillende musea, waaronder de Hongaarse Nationale Galerij, het Historisch Museum van Boedapest en de Nationale Széchényi Bibliotheek. Het biedt een prachtig uitzicht over de stad en de Donau.

Matthiaskerk (Mátyás-templom)

Een prachtig gotisch kerkgebouw dat een belangrijke rol speelt in de Hongaarse geschiedenis. Binnen vind je indrukwekkende fresco’s en glas-in-loodramen.

Vissersbastion (Halászbástya)

Dit terras biedt een panoramisch uitzicht over Boedapest en de Donau. De zeven torens staan voor de zeven Magyar-stammen die Hongarije stichtten.

Sándor Paleis

De officiële residentie van de president van Hongarije. Het is niet open voor publiek, maar je kan hier wel de wisseling van de wacht zien.

Boedapest, rolstoelvakantie

Toegankelijkheid Burchtwijk:

er is geprobeerd de wijk toegankelijker te maken, maar door de historische aard en het heuvelachtige terrein zijn nog heel wat uitdagingen. Veel straten en paden in de Burchtwijk zijn geplaveid met kasseien. De meeste musea hebben rolstoeltoegankelijk ingangen en liften, maar oudere panden hebben nog vaak trappen.

Er zijn meerdere manieren om de Burchtwijk te bereiken, zoals via de funicular (kabelspoorweg), bussen of taxi’s. De funicular is rolstoeltoegankelijk. Meer informatie over toegankelijkheid openbaar vervoer staat verderop in deze blog.

Andrássy út

is een van de belangrijkste boulevards van Boedapest en loopt van het stadscentrum bij Erzsébet tér (Elisabethplein) tot aan het Városliget (Stadspark). De boulevard (op UNESCO werelderfgoedlijst) is ongeveer 2,5 kilometer lang met prachtige 19e-eeuwse neorenaissance gebouwen, zoals het Hongaarse Staatsopera (Magyar Állami Operaház) en Terror Háza Múzeum, een museum gewijd aan de slachtoffers van de dictaturen in Hongarije in de 20e eeuw.

Aan het einde van Andrássy út ligt het Heldenplein (Hősök tere), een van de belangrijkste pleinen van Boedapest, met het Millennium Monument en toegang tot het Városliget (Stadspark).

Langs Andrássy út vind je tal van luxe winkels en designer boetieks, waaronder internationale merken zoals Gucci en Louis Vuitton. Er zijn veel cafés en restaurants waar je kunt genieten van de Hongaarse en internationale keuken.

Badhuizen

Badhuizen maken deel uit van de cultuur en geschiedenis van Boedapest.  Boedapest heeft namelijk veel warmwaterbronnen, die natuurlijke mineralen. Veel van deze badhuizen dateren al uit de Ottomaanse en Habsburgse tijd. Vroeger waren het sociale ontmoetingsplekken. Veel badhuizen hebben ook sauna’s, stoomruimtes en andere wellnessfaciliteiten.

Boedapest, aangepaste vakantie

Een van de bekendste badhuizen is  Széchenyibad (Széchenyi fürdő) in het Stadspark (Városliget). Het bad staat bekend om zijn prachtige architectuur, thermale bronnen en diverse wellnessfaciliteiten.

Toegankelijkheid: : Veel badhuizen zijn historische gebouwen, waardoor toegankelijk bepekt kan zijn. Er zijn ook enkele modernere en die zijn daarmee ook meteen toegankelijker, zoals het Széchenyibad.

Er is heel veel te zien en te doen in Boedapest, waarbij gebruik van openbaar vervoer een goede optie is. Maar hoe toegankelijk is het openbaar vervoer?

  • De metro is deels rolstoeltoegankelijk:
    – Metrolijn 1 is helemaal niet toegankelijk met de rolstoel.
    – Alle metros’ van Metrolijn 2 zijn toegankelijk met de rolstoel.
    Helaas zijn maar slechts 3 metrostations zijn volledig toegankelijk: Örs vezér Plein, Pillangó Straat en Puskás Ferenc Stadion.
    – Alle metros’ van Metrolijn 3 zijn toegankelijk met de rolstoel.
    Maar slechts 2 metrostations zijn volledig toegankelijk: Árpád Brug en Kőbánya-Kispest.
    – Metrolijn 4 is volledig toegankelijk met de rolstoel.
    Eveneens alle stations en platforms van lijn 4 zijn toegankelijk.
  • De tram:
    Alle trams op de lijnen 4 en 6 zijn toegankelijk en m.u.v. de halte Boráros Plein, zijn ook alle haltes van deze lijnen geschikt voor rolstoelen.
  • Bussen: Meer dan de helft van de bussen die in Boedapest rondrijden zijn laagvloerse bussen.

En ondertussen gaat Boedapest door om steeds toegankelijker te worden.

Boedapest, zeker een aanrader als Citytrip.
Ben je opzoek naar meer mogelijkheden voor een stedentrip? Lees dan ook eens onze blog: Toegankelijke Stedentrip

Wil je op de hoogte blijven van onze tips en laatste nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *