Leuk een toegankelijke stedentrip!

Hoe leuk is het om er even lekker tussenuit te gaan. Een toegankelijke stedentrip is wel kort, maar je doet of ziet vaak heel veel. En je kunt er voorkiezen om dit vaker per jaar te doen, dus meer (vaker) voorpret.

Waar moet je opletten bij een toegankelijke stedentrip?  
De keuze is uiteraard geheel aan jou, maar het is handig om met volgende punten rekening te houden:

  • Let op de seizoenen, wanneer je bijvoorbeeld in januari gaat, zijn de steden in Noord-Europa vaak te koud en te nat. Maar een bezoek aan Marrakesh of Rome is in januari een goede bestemming, terwijl deze bestemmingen in de zomer weer te warm kunnen zijn.
  • Er zijn ontzettend veel leuke toegankelijke steden, maar vergeet vooral ook niet die in ons eigen land.
  • Let ook op reistijd. Kijk goed bij het plannen van jouw toegankelijke stedentrip naar de vertrek- en aankomsttijden. Vaak is een stedentrip maar voor een paar dagen en wanneer je laat vertrekt en weer vroeg teruggaat, dan wordt het bezoek nog korter.
  • Maak een planning. Bedenk wat je kunt en wilt bekijken, maar plan ook niet teveel. Het is heerlijk om lekker een terrasje te pakken, te wandelen door een stadspark of spontaan een museum of tentoonstelling te bezoeken.

De trein

Veel mensen denken bij een toegankelijke stedentrip aan een reis met auto, bus en voor sommigen met het vliegtuig. Het is echter ook heel leuk en ontspannen aankomen met de trein. Er zijn veel leuke steden, die per trein binnen de 3 uur te bereiken zijn, zoals onze eigen steden, maar bijvoorbeeld ook Antwerpen, Brussel, Luik of Keulen. Wil je wat verder dan is natuurlijk Parijs een favoriete stad, die door de Thalys heel goed te doen is per trein. Ook leuk per trein, maar dan wel een reistijd van zo’n 6 à 7 uur zijn Londen en Berlijn.

Leuke voorbeelden:

Toegankelijke Stedentrip

Barcelona

Wie er al eens geweest is, is het vast met mij eens, dat Barcelona zeker een bezoek waard is. Eigenlijk wel meerdere bezoekjes. Het is een leuke stad om een paar dagen heen te gaan en verveeld nooit.

Er is voor ieder wat wils. Houd je van shoppen, dan kom je in hier in een echt winkelparadijs. Het motto “shop till you drop” slaat echt op Barcelona. Er zijn zelfs shopping tours te boeken.

Shoppen en Cultuur

Maar wat als ik niet van winkelen hou, is Barcelona dan ook een aanrader? Zeker weten. Je houdt van kunst en cultuur. Dan kunt je ook jouw hart ophalen.  Barcelona is de hoofdstad van Catalonië en staat dus bol van de Catalaanse cultuur. Dat uit zich in de eigen Catalaanse taal en tradities, maar als cultuurliefhebber zul je ook genieten van de mooie prachtige gebouwen, zoals uiteraard de Sagrada Famíila. En als je echt van de Gaudístijl houdt dan is Barcelona echt een must, want die is overal in de straten aanwezig.

Las Ramblas

Wat na al dat shoppen en cultuur? Dan is Barcelona nog niet klaar. Je kan gewoon lekker ergens een terrasje pakken, bijvoorbeeld op Las Ramblas (wel druk) en heerlijk mensen kijken, maar ook even een strandwandeling maken.  Ja, dat kan, want Barcelona heeft een 4,5 kilometer lange goudkleurige strandzand met heerlijke chiringuitos (strandbars).

En natuurlijk is er ook nog FC Barcelona met Camp Nou. Je ziet voor ieder wat wils.

Rolstoeltoegankelijk

De meeste openbare gebouwen, hotels, winkels en restaurants zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Daarbij komt dat het personeel uiterst behulpzaam en servicegericht is.

Veel musea of attracties beschikken over een alternatieve ingang met helling en/of lift en hebben begeleide tours voor blinden en doven, zoals de Sagrada Família met rolstoelvriendelijke ingang (torens zijn niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers) en audiogidsen in verschillende talen, tactiele materialen voor blinden en audiovisuele displays met ondertiteling.

Las Ramblas zijn bijvoorbeeld ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar het beste vroeg in de ochtend, omdat het daarna snel druk wordt. Het strand van is ook rolstoeltoegankelijk met aangepaste toiletten en douches en houten loopbruggen naar het water.

Je ziet Barcelona kan altijd.

Nieuwsgierig wanneer onze volgende reis naar Barcelona is? Klik hier!
Meer weten wat er te doen is in de omgeving van Barcelona? Lees dan deze blog

Barcelona, aangepaste accommodatie
Toegankelijk Londen, Engeland

Londen

 
 

London is the place for me

London this lovely city

You can go to France or America,

India, Asia or Australia

But you must come back to London City

Zo zong Lord Kitchener in 1948 en hij heeft nog steeds gelijk. Londen is een plek, waar je altijd moet en kunt terugkomen. Londen heeft zoveel te bieden, dat er altijd wat voor je bij is, maar ook altijd weer iets wat je nog niet gezien hebt.

Houd je van winkelen, dan heb je natuurlijk de luxe winkelstraten, zoals Bond Street en Oxford Street. Wat echter ook heel leuk is, is snuffelen bij de kraampjes op Portobello Road Market in Notting Hill of rondscharrelen in de winkeltjes in Camden Town. Luxe winkelen of markten afstruinen… voor ieder wat wils.

 
Musea

Houd je van musea, dan kun je in London jouw hart ophalen. Mijn favoriete, en met mij die van nog veel meer reizigers, is het British Museum. Als je van geschiedenis houdt, dan kan je hier je hart ophalen. Bezoek de Egyptenaren, wandel door de Middeleeuwen, maar vergeet zeker de Steen van Rosetta, het beeld van Paaseiland, de Aziatische en Mexicaanse kunst niet. Eigenlijk is er zoveel te zien, dat je er regelmatig heen moet. En dan nu meteen het goede nieuws: toegang is gratis. Net als voor het Natural History Museum met enorme dino’s en piepkleine fossielen, maar ook het Tate Modern of het Victora and Albert Museum wanneer je een kunstliefhebber bent. En dit is nog maar een kleine greep uit de vele musea, die Londen heeft.

Zoveel meer

Ook wanneer je niet houdt van winkelen en musea is Londen leuk. Je kunt er heerlijk wandelen langs de Theems, ook heel leuk om er over te varen, of in Hyde park, waar altijd wat te zien is.

En tenslotte natuurlijk een van de hoogtepunten, een theaterbezoek. En ook daar is weer een enorme keuze van een voorstelling in een piepklein kneuterig theater of een grote voorstelling, zoals Wicked en the Lion King.

Kortom London is leuk voor iedereen, waar je precies kunt kiezen wat je het liefste wil.

London is daarom geschikt voor volledig begeleide reizen met allerlei mate van zorgen tot reizen met alleen een vraagbaak ter plaatse. A tot Z reizen geeft je graag advies en zorgt voor een reis naar Londen, die zeker voor herhaling vatbaar is.

Berlijn

Berlijn heeft, zoals iedereen weet een bewogen geschiedenis. Wanneer je, net zoals ik, voor de val van de Muur bent geweest, moet je zeker weer eens terug. Het is heel bijzonder om nu onder de Brandenburger Tor te kunnen doorlopen en Checkpoint Charlie is niet meer te herkennen.  Ook als je nog nooit in Berlijn bent geweest, is het zeker de moeite waard ook het eens te bezoeken. Er is ontzettend veel te zien.

Wat je zeker moet bekijken, is Unter der Linden met de Brandenburger Tor en iets verderop de Rijksdag. De andere kant op het Holocaustmonument. Aflopend op dat monument vond ik het eerst raar uitzien, maar als je er tussendoor loopt, is het heel indrukwekkend.

Bus 100

Je kunt ook eerst een rit met bus 100 maken. Met deze bus kom je langs veel van de bezienswaardigheden van Berlijn. Net de hop on / hop off-bus maar dan goedkoper. Ook ‘s avonds is zo’n rit mooi wanneer veel gebouwen en monumenten mooi uitgelicht zijn. Wil je meer over de geschiedenis van Berlijn weten dan is een bezoek aan het  Berlin Story museum iets voor jou.

Het is gesitueerd in een echte bunker en je kunt twee tours doen.  Eén over Hitler en één over de historie van Berlijn. Wil je nog meer historie zien? Dan is een bezoek aan de Berlijnse muur zeker leuk. Dit is min of meer op meerdere plekken mogen, maar de mooiste plek is toch wel de 1300 meter lange muur bij East Side Gallery, waar de muur nu een kunstuiting is.

Kunst en Cultuur

Mocht je meer van kunst en cultuur houden, dan is er het Museumeiland, een eiland midden in Berlijn in de rivier de Spree, die Berlijn doorkruist. Het staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Er zijn 5 musea de Alten Nationalgalerie (beelden en schilderijen uit de 19e eeuw), het Altes Museum (met wisselende tentoonstellingen), het Neues Museum (met o.a. een Egyptische collectie), het Bode-museum (voornamelijk beeldhouwwerk) en als klapstuk het Pergamonmuseum (wereldberoemd om zijn oude Griekse en Romeinse beeldhouwwerken). Een goed eiland voor een regenachtig dagen. Wist je trouwens, dat Berlijn meer musea (meer dan 175) dan regendagen (zo’n 103 per jaar) heeft?

Er is uiteraard nog veel meer te doen, maar dit is even Berlijn in een notendop.
Meer Berlijn in een gastblog van Asmae

Toegankelijkheid van de Dom van Berlijn
Lissabon

Lissabon

Leuke stad, maar door zijn ligging op zeven heuvels niet altijd even toegankelijk voor mensen met een beperking. Toch zijn er heel veel leuke plekken wel toegankelijk. In deze online vakantie nemen wij je mee door Lissabon met zijn schilderachtige smalle straatjes, maar ook grote pleinen en veel leuke plekjes.

Witte stad

In deze blog bezoeken wij de bekendste en mooiste bezienswaardigheden van de ‘witte stad’. Deze bijnaam heeft Lissabon te danken aan de vele witte huizen op de heuvels aan de Taag.

Wanneer je jouw bezoek aan Lissabon wil beginnen met een eerste uitgebreide indruk, dan is een ritje met tram 28 een aanrader. Dit natuurlijk gele trammetje, waarvan je er heel veel ziet in Lissabon, brengt je in 45 minuten langs vele van de highlights van Lissabon, zoals Castelo de São Jorge, op de hoogste heuvel van Lissabon. Het tramritje gaat heuvel op, heuvel af en voor een paar euro voor een dagkaart kun je op- en afstappen, waar je maar. Wij volgen de Elétro 28E door Lissabon op zoek naar de topbezienswaardigheden. Helaas zijn de oude trammetjes niet geschikt voor rolstoelgebruikers. De nieuwere trams zijn wel goed toegankelijk, evenals de metro. Wanneer je ook een tour voor de bezienswaardigheden van de stad wilt maken, kan dat met de hop on/hop off bussen, die ook rolstoeltoegankelijk zijn.

Tram 28E (Elétro 28E)

De route begint op Praça Martin Moniz, en gaat via de wijken Graça, Alfama, Baixa en São Bento naar Campo de Ouerique.

We beginnen gewoon netjes bij het begin in Graça. Al snel komen we langs Igreja Anjos, Onze-Lieve-Vrouw van de Engelen. Op het eerste oog niet zo’n opvallende kerk, maar wanneer u van beeldhouwwerk houdt, dan moet je zeker gaan kijken. De kerk heeft zeven altaren met prachtig verguld houtsnijwerk.

Door allerlei straatjes gaat het heuvel af naar Alfama, de toeristisch belangrijkste wijk van Lissabon. Hier komen wij bij Mosteiro de São Vincent de Fora, waar de tram bijna voor de deur stopt. Bij een kort bezoek aan Lissabon is de tip alleen het klooster te bezoeken. Het klooster is prachtig ingericht met handgeschilderde blauwe en witte Azulejos (Portugese tegels), die het de fabels van La Fontaine vertellen. Vanaf het dak is een prachtig uitzicht over Alfama en de Taag. Helaas is deze bezienswaardigheid niet rolstoeltoegankelijk. Straks bezoeken wij een klooster, wat dat wel is.

Miradour de Santa

We gaan verder door de nauwe straatjes en komen bij Miradour de Santa Luzia. Een mooi uitzichtpunt, waar je ook leuk kunt dwalen door Alfama. Het is een gezellig miradouro (uitzichtpunt), waar je weer Azulejos treft, maar nu op bankjes. Hier wordt het verhaal van de heroveren van de Castelo São Jorge op de Moren verteld. Vanaf de Miradoura de Santa Luzia is het 300 meter (5 minuten lopen) naar het Castelo de São Jorge. Je kunt ook nog verder met de tram. Voordat deze Alfama verlaat, komen wij bij de Sé de Lisboa, de kathedraal van Lissabon. De voorgevel ziet er een beetje als een fort uit met zijn twee torens naast de ingang. In de periode, Reconquista, waarin de kathedraal werd gebouwd, werd het ook als uitvalsbasis gebruikt om de vijanden tijdens een belegering aan te vallen. De kathedraal lijkt qua stijl op het Jerónimos-klooster, maar natuurlijk veel kleiner.

Mocht je van Fado, het Portugese levenslied houden, dan moet je in Alfama zeker een bezoek brengen Fado museum.

Castelo de São Jorge

Wanneer je ruim de tijd hebt om de route volgen, dan is het leuk om door te gaan tot het eindpunt. Dit keer doen wij dat niet en bezoeken nog een paar top bezienswaardigheden, die ook met een rolstoel (deels) te bezoeken zijn, zoals het eerder genoemde Castelo de São Jorge en het Jerónimos-klooster.

Omdat we nog in Alfama zijn, gaan wij eerst naar Castelo de São Jorge, het kasteel op de hoogste heuvel van Lissabon. Er zijn hier ontzettend veel mooie miradouros (uitkijkpunten). Niet alle zijn bereikbaar per rolstoel, maar op de lagere, wel bereikbare, niveaus is het ook heerlijk genieten van de uitzichten en daar bevindt zich, lekker in de schaduw, het café. Om met een rolstoel bij het kasteel te komen, kunt u het beste een (aangepaste) taxi nemen.

De prijzen voor een taxi liggen niet erg hoog in Lissabon.

Praça Dom Pedro IV

We bezoeken ook het Praça Dom Pedro IV, bij het volk beter bekend als Rossio, het kloppende hart van Lissabon op het kruispunt van meerdere stadswijken. Het is een populair ontmoetingspunt, maar ook vlak en ruim en met mooie fonteinen. En wanneer je dit gezellig plein bezoekt, vergeet dan niet naar de grond te kijken. De bestrating is een mozaïek en dat van Rossio heet Mar Largo (wijde zee).

De Rua Augusta 

Vanaf het plein lopen wij  via de Rua Augustusa, de winkelstraat van Lissabon, zo de wijk Baixa, het meest rolstoeltoegankelijk deel van de stad,in. De Rua Augusta loopt door tot het Praça do Comércio, een indrukwekkend plein, dat ook ‘s nachts het bezoeken waard is.

Jerónimos-klooster

Ook bezoeken wij Belém, ook vlak met regelmatige bestrating, om het Jerónimos-klooster te bezoeken.

Het schitterede klooster heeft veel maritieme versieringen. Hier ook bereiden Vasco da Gama en zijn mannen zich voor op hun ontdekkingsreis naar India. Vasco da Gama, een van de grootste ontdekkingsreizigers, ligt hier ook begraven. Het klooster is rolstoeltoegankelijk, maar voor een bezoek aan de kerk moet je met de trap. Het klooster biedt ook rondleiding op de tast voor mensen met een visuele beperking en heeft een invalidentoilet. Nu wij hier toch zijn, gaan wij ook nog even naar de Padrão dos Descobrimentos, ook ter herinnering aan de grote ontdekkingsreizigers en een van de bekendste attracties van Lissabon. Helaas niet rolstoeltoegankelijk, maar het van buiten goed te bezichtigen. En natuurlijk lopen wij ook nog even langs het markante Torre de Belém.

Je ziet Lissabon heeft ontzettend veel te bieden en dit is nog maar een kleine greep eruit, want wij hebben het nog niet gehad over de ijzeren lift Elevador de Santa de Justa, de kabeltram, nog meer mooie miradours en leuke attracties in de nabijheid van Lissabon.

Wil je op de hoogte blijven van onze tips en laatste nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *